۶ اشتباهی که نباید برای خرید پردازنده و کارت گرافیک مرتکب شوید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
کارت گرافیک

در دنیایی ایده‌آل، همه ما کامپیوترهای شخصی کاملاً متوازنی با ترکیب پردازنده و کارت گرافیک مناسب برای هر نوع کاربری‌ای می‌ساختیم. اما ما در چنین دنیایی زندگی نمی‌کنیم. دنیای ما مملو از حجم بالای اطلاعات، سیل اطلاعات غلط و کمبود همیشگی زمان است. این موضوع اغلب منجر به انتخاب اشتباه هنگام جفت کردن CPU و GPU و در نتیجه ساخت سیستمی می‌شود که به طور جدی از حداکثر توان بالقوه خود عقب می‌ماند.

برخلاف تصور رایج، راه‌های زیادی برای اشتباه در ترکیب کردن پردازنده و کارت گرافیک وجود دارد. خوشبختانه این اشتباه به راحتی قابل اجتناب است و در ادامه به ۶ اشتباه می‌پردازیم که برای خرید پردازنده و کارت گرافیک نباید مرتکب شوید.

خرید کارت گرافیک ارزان‌قیمت برای پردازنده گران‌قیمت

کارت گرافیک

ممکن است دلایل منطقی برای خرید یک کارت گرافیک‌ بسیار ارزان قیمت داشته باشید. شاید به یک کامپیوتر مخصوص بازی احتیاجی ندارید و یا صرفا برای وبگردی و انجام امور اداری به دنبال یک کارت گرافیک‌ ارزان هستید. اما در چنین شرایطی، بسیار عاقلانه‌تر است که به سراغ یک پردازنده با گرافیک داخلی بگردید و به طور کلی از کارت گرافیک‌ استفاده نکنید.

حتی در صورتی که قصد اسمبل کردن یک کامپیوتر گیمینگ سطح پایه را دارید، بهتر است به جای صرفه‌جویی در هزینه و پشیمانی بعدی، یک کارت گرافیک‌ میان‌رده با قیمت مناسب تهیه کنید. حتی اگر در حال حاضر نیازهای گیمینگ شما ساده هستند، با ارتقای کارت گرافیک برای اجرای بازی‌ها با رزولوشن بالاتر (مثلا از ۱۰۸۰p به ۱۴۴۰p)، در نهایت هزینه بیشتری پرداخت خواهید کرد.

علاوه بر این، اگر در حال اسمبل کردن یک کامپیوتر با پردازنده مرکزی قدرتمند ۶ هسته‌ای میان‌رده هستید، منطقی نیست که آن را با یک کارت گرافیک‌ ضعیف محدود کنید. در این شرایط، عقلانی‌تر است کمی بیشتر هزینه کنید و یک کارت گرافیک‌ میان‌رده انتخاب نمایید که بتواند هم‌سطح با پردازنده مرکزی قدرتمند شما کار کند.

خرید پردازنده ارزان‌قیمت برای کارت گرافیک رده‌بالا

کارت گرافیک

فشار آوردن بیش از حد به سیستم هم می‌تواند به عملکرد کامپیوتر شما آسیب بزند. شاید فکر کنید با انتخاب یک پردازنده‌ی ضعیف و پایین‌رده در کنار یک کارت گرافیک‌ قدرتمند و جدید، در رزولوشن‌های بالا مثل ۱۴۴۰p یا ۴K مشکلی پیش نمی‌آید و می‌توانید کل بودجه‌ی خود را صرف کارت گرافیک‌ کنید. اما حتی در این رزولوشن‌های بالا هم، برای همگام‌سازی با کارت گرافیک‌ قوی خود، به پردازنده‌ای با توان مناسب نیاز دارید. درواقع، برای برخی از کاربران، با توجه به مزایای این پردازنده‌ها در اجرای همزمان چند برنامه، امور سنگین کامپیوتری و بازی‌های قدرتمند، شاید امسال زمان مناسبی برای ارتقا به پردازنده‌های ۸ هسته‌ای باشد.

گلوگاه (Bottleneck) پدیده‌ای است که در همه‌ی کامپیوترهای دنیا وجود دارد. اما تنها زمانی نیاز به نگرانی است که یک پردازنده‌ی ابتدایی را کنار یک کارت گرافیک‌ رده‌بالا از سری RTX 40 شرکت انویدیا یا RX 7000 شرکت AMD قرار کنید. شاید این افت عملکرد را به‌طور محسوس احساس نکنید، اما بخش قابل توجهی از توانایی‌های سیستم خود را هدر داده‌اید. برخی از بازی‌های مدرن مانند Cyberpunk 2077 و Alan Wake 2 حتی روی پردازنده‌های ۸ هسته‌ای هم به استفاده‌ی بیش از ۹۰ درصدی از منابع آن می‌رسند. بنابراین، برقراری تعادل مناسب هنگام انتخاب پردازنده، بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا کرده است.

خرید پردازنده بدون در نظر گرفتن ارتقای آن

کارت گرافیک

فرض کنید نتیجه گرفته‌اید که Ryzen 5 5600X برای کارت گرافیک RTX 4070 کامپیوتر گیمینگ شما ترکیب ایده‌آلی است. شاید این ترکیب واقعا عالی باشد، اما آیا انتخاب درستی هم هست؟ مسئله اینجاست که با توجه به سوکت AM4 این پردازنده، امکان ارتقاء به نسل‌های بعدی CPU در آینده وجود ندارد. AM4 یک پلتفرم منسوخ‌شده است و تمامی پردازنده‌های حال حاضر و آینده‌ی AMD تنها بر روی سوکت جدید این شرکت، یعنی AM5، قابل استفاده خواهند بود. بنابراین، با انتخاب این پردازنده عملا طول عمر کامپیوتر خود را محدود می‌کنید.

اهمیت دوام پلتفرم برای افراد مختلف متفاوت است، اما اگر قصد دارید کامپیوتر خود را از ابتدا اسمبل کنید، تقریبا هیچ دلیلی برای انتخاب AM4 وجود ندارد. به جز صرفه‌جویی اندکی در هزینه، این پلتفرم معایب دیگری از جمله افت عملکرد، صرف هزینه‌ی بیشتر برای ارتقاء به پلتفرم جدید در آینده و دردسر ناشی از این فرآیند را به همراه دارد.

خرید پردازنده بیش از حد قدرتمند برای گیمینگ

کارت گرافیک

پردازنده (CPU) برای اجرای روان بازی‌های کامپیوتری اهمیت زیادی دارد، اما در خرید آن نباید زیاده‌روی کرد. خرید یک پردازنده فوق‌العاده قدرتمند به‌طور معجزه آسایی باعث افزایش فریم ریت (FPS) نمی‌شود و تنها باعث هدر رفتن بودجه شما خواهد شد. اگر کار اصلی شما روی کامپیوتر فقط اجرای بازی است، خرید جدیدترین پردازنده‌های ۶ یا ۸ هسته‌ای کفایت می‌کند. پردازنده‌های قوی‌تر تنها در صورتی به کار شما می‌آیند که کارهای دیگری مانند ویرایش ویدیو، رندرگیری سه بعدی، مجازی‌سازی و … را نیز انجام می‌دهید.

اگر کارت گرافیک (GPU) شما از میان مدل‌های میان‌رده بالارده یا رده‌بالا است، به احتمال زیاد با رزولوشن ۱۴۴۰p یا ۴K بازی می‌کنید. در این رزولوشن‌ها، بازی‌ها معمولا بیشتر وابسته به قدرت کارت گرافیک هستند و در نتیجه، پردازنده فوق‌العاده قدرتمند شما حتی بی‌فایده‌تر هم می‌شود. بنابراین، توصیه می‌شود بودجه خود را عاقلانه خرج کنید – خرید یک پردازنده ۶ هسته‌ای مدرن به همراه یک کارت گرافیک قوی برای کامپیوتر گیمینگ ایده‌آل است.

خرید کارت گرافیک قدرتمند با VRAM محدود

طی چند سال گذشته، تولیدکنندگان پردازنده‌های گرافیکی (به‌ویژه انویدیا) در مقدار حافظه رم گرافیکی (VRAM) کارت‌های خود، حتی در مدل‌های میان‌رده با قیمت‌های ۵۰۰ تا ۸۰۰ دلاری، صرفه‌جویی بی‌جا کرده‌اند. با توجه به نتایج چندین تست معتبر که کمبود VRAM را حتی در اجرای بازی‌های جدید با رزولوشن ۱۰۸۰p نشان داده‌اند، این اقدام غیرمنطقی و دور از انتظار به نظر می‌رسد.

بنابراین، حتی اگر شما یکی از کارت‌های قدرتمند سری RTX 3000 یا ۴۰۰۰ را با تصور کارایی چند ساله خریداری کرده‌اید، به نظر می‌رسد در اشتباه بوده‌اید. کارت گرافیک RTX 3070 که تنها با ۸ گیگابایت حافظه عرضه شد، در سال ۲۰۲۳ به‌دلیل کمبود شدید حافظه‌ی فریم‌بافر، عملکرد ضعیف‌تری نسبت به انتظارات نشان داده است.

با در نظر گرفتن قیمت ۸۰۰ دلاری، کارت گرافیک RTX 4070 Ti نیز باید حداقل با ۱۶ گیگابایت حافظه عرضه می‌شد. انویدیا بعداً با عرضه‌ی مدل RTX 4070 Ti Super این کمبود را جبران کرد، اما این اقدام صرفاً برآورده کردن حداقل نیازها به حساب می‌آید. کارت گرافیک RTX 4080 Super نیز با قیمت ۱۰۰۰ دلار، همانند مدل RTX 4080، تنها با ۱۶ گیگابایت حافظه عرضه می‌شود. با روی آوردن گیمرها به رزولوشن‌های بالاتر مانند ۱۴۴۰p و ۴K، مشکل کمبود VRAM وخیم‌تر خواهد شد، مگر اینکه شرکت‌ها کارت‌های گرافیک خود را به میزان کافی حافظه برای دستیابی به حداکثر کارایی مجهز کنند.

خرید کارت گرافیک ناسازگار با کیس

در نهایت، حتی بعد از انتخاب بهترین پردازنده مرکزی و کارت گرافیک برای سیستم خود، باید مطمئن شوید که کارت گرافیک از نظر فیزیکی داخل کیس شما جا می‌گیرد. بسیاری از کارت‌های گرافیک جدید سه اسلاته برای کیس‌های کوچک‌تر بسیار بزرگ هستند. در این صورت، یا فضای کافی برای نصب کارت گرافیک نخواهید داشت و یا کارت بیش از حد برای کیس شما بلند خواهد بود. این موضوع به خصوص برای کسانی که فقط کارت گرافیک خود را ارتقا می‌دهند اهمیت ویژه‌ای دارد، زیرا احتمالاً ابعاد کیس خود را فراموش کرده‌اید.

مشکل دیگری که ممکن است به وجود بیاید، استفاده از یک منبع تغذیه (PSU) ضعیف برای کارت گرافیک جدید شما است. فرض کنید در حال ارتقا به یک کارت گرافیک سری RTX 40 هستید، اما منبع تغذیه قدیمی شما توان کافی برای پشتیبانی از کارت جدید پرقدرت شما را ندارد. در این صورت، مجبور خواهید بود منبع تغذیه خود را نیز تعویض کنید و یا به کارت گرافیک کم‌توان‌تری بسنده کنید. هیچ‌کدام از این گزینه‌ها ایده‌آل نیستند.

منبع: XDA



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X