میلیاردها گوشی اندرویدی در معرض هک از راه بلوتوث هستند
با توجه به خبرهای منتشر شدهی اخیر، بیش از یک میلیارد گوشی اندرویدی و دستگاه ویندوزی از طریق رخنهی امنیتی در فریمور بلوتوث در سراسر جهان در معرض جدی هک قرار گرفتند.
مشکلی که در نتیجهی آن، میلیاردها گوشی اندرویدی و دستگاههای ویندوزی در معرض خطر هک قرار گرفتند به تراشهی فریمور بلوتوث آنها برمیگردد. جالب اینجاست که در بین تولیدکنندگان تراشهی بلوتوث مشکلدار که تعدادشان به یازده هم میرسد، نامهای معروفی چون کوالکام، سیلیکون لب و اینتل هم به چشم میخورد.
طبق گفتههای وبسایت MSPoweruser، در حال حاضر فقط ۱۱ شرکت هستند که تراشهی فریمور بلوتوثشان چنین مشکلی پیدا کرده است. ظاهرا ۱۳ برد مدار چاپی که توسط این شرکتها تولید شدهاند در این لحظه هک شدند و ۱۴۰۰ پردازندهی مختلف در گوشیها و لپتاپها هم در معرض خطر مشابه قرار گرفتند. فقط جهت اطلاع باید به این نکته هم اشاره کنیم که به این هک، BrakTooth گفته میشود.
متأسفانه این معضل امنیتی بیش از یک میلیارد گوشی اندرویدی و دستگاههای مبتنی بر ویندوز را که از تراشهی فریمور بلوتوث مشکلدار در آنها استفاده شده را آلوده کرده است. جالب اینجاست که تاکنون، فقط سه تولیدکنندهی پردازنده بستههای امنیتی خود را در راستای محافظت در برابر هکهای بعدی عرضه کردهاند که شامل BluTrum ،Expressif و Infineon هستند. بقیهی شرکتها از جمله اینتل و کوالکام، هنوز به این مشکل رسیدگی نکردهاند در حالی که بسیاری از گوشیها یا دستگاههای مبتنی بر اندروید و ویندوز از تراشههای ساخت این شرکتها استفاده میکنند. این یعنی هنوز میلیونها دستگاه در برابر این رخنهی امنیتی محافظه نشدهاند.
برای اینکه BrakTooth (نام این هک) به دستگاهها نفوذ کند، بلوتوث باید روشن باشد. بنابراین میتوان حدس زد که اولین و بهترین راه برای در امان ماندن از آن، خاموش نگهداشتن بلوتوث است. البته که این قابلیت این روزها با وجود وایفای کمتر استفاده میشود اما حتما اطمینان حاصل کنید که بعد از استفاده از بلوتوث، آن را خاموش کنید تا اینکه بالاخره همهی شرکتها بستههای امنیتی خود را برای مقابله با این مشکل عرضه کنند و خبری رسمی مبنی بر حل آن منتشر شود.
در حال حاضر محصولاتی که در معرض این آلودگی قرار گرفتهاند به شرح زیر هستند؛
- گوشیهای هوشمند؛ شامل پوکو F1، اوپو رینو 5G و…
- لپتاپهای دل، OptiPlex ،Alienware و…
- دستگاههای سرفیس مایکروسافت، سرفیس بوک ۳، سرفیس پرو ۷، سرفیس گو ۲ و…
متأسفانه دستگاههای نامبرده فقط بخشی از این ماجرا هستند و تعداد زیادی از گوشیها، تبلتها و لپتاپهای دیگر هم وجود دارند که به چنین مشکلی دچار شدند. آسیبپذیری و در معرض خطر قرار گرفتن دستگاههای اندرویدی و یا محصولات ویندوزی از طریق بلوتوث چیز جدیدی نیست؛ چرا که از سالها پیش هکرهای زیادی از این روش برای دستیابی غیرمجاز به دستگاههای دارای بلوتوث استفاده کردند. تاکنون استانداردهای خود بلوتوث بودند که باعث ایجاد مشکل اینچنینی میشدند اما این بار به نظر میرسد که مشکل از خود تراشه است. حال تا چه مدت باید منتظر ارائهی بهروزرسانی از سوی شرکتهای سازنده باشیم مشخص نیست اما به محض انتشار آپدیت، شما عزیزان را در جریان اطلاعات مربوط به آن خواهیم گذاشت.
منبع: PhoneArena