چرا خرید اکتیویژن بلیزارد توسط مایکروسافت برای رقابت با پلیاستیشن نیست
بدون شک اینکه مایکروسافت دست به خرید اکتیویژن بلیزارد زد خبر خوشی برای پلیاستیشن و سونی نیست. حتی اگر کال آو دیوتی همچنان مولتیپلتفرم باقی بماند، قرار گرفتن برندها، فرانچایزها و توسعهدهندگان بزرگ زیر پرچم ایکسباکس میتواند کار پلیاستیشن و هریک از رقبای حال حاضر در بازار را دشوار کند.
باید بدانید این خرید بزرگ و شوکبرانگیز با هدف زمین زدن پلیاستیشن و فروختن تعداد بیشتری از کنسولهای ایکسباکس نبوده است. موضوع حتی گیمپس هم نیست (گرچه هردو چیزی که اشاره کردیم از خرید مذکور سود زیادی میبرند). همه چیز به این برمیگردد که مایکروسافت میخواهد درآمدزایی خود از صنعت بازی را فراتر از صدها میلیون دلارِ فعلی ببرد و نهایتا به میلیاردها بازیکن دسترسی پیدا کند. حال اکتیویژن بلیزارد برخی از بزرگترین و بهترین سلاحها را در اختیار مایکروسافت قرار میدهد تا به این هدف برسد.
میتوانم بگویم Call of Duty بزرگترین بخش این معامله نبوده است. مشخصا این فرانچایز یکی از بزرگترین نامها در صنعت ویدیو گیم محسوب میشود، اما رشد آن طی چند سال اخیر بسیار کند بوده و اگر بخواهیم بازیهای شوتر را در نظر بگیریم، ایکسباکس فرانچایزهای بزرگ و مهمی چون هیلو (Halo)، دووم (Doom)، ولفنشتاین (Wolfenstein) و گیرز آو وار (Gears of War) را در اختیار دارد. بهنظر من خرید اکتیویژن بلیزارد دو چیز بسیار مهم را در اختیار مایکروسافت قرار میدهد که از قضا هیچ ارتباطی به دنیای کنسول ندارند.
اول از همه، ما بلیزارد را داریم. این توسعهدهنده بهتازگی مشکلات فراوانی داشته اما همچنان جزء بزرگترین نامها در عرصه PC گیمینگ محسوب میشود. مایکروسافت پیش از این قدرت قابل توجهی در این فضا با Age of Empires و Flight Simulator داشت و این قدرت از چند سال پیش در حال رشد بوده. با این حال وقتی بخواهیم در این فضا بلیزارد و مایکروسافت را مقایسه کنیم، به عمق و اهمیت معامله جدید مایکروسافت پی میبریم. بلیزارد علاوه بر داشتن چندین و چند فرانچایز قدیمی، بزرگ و محبوب، یک سری عنوان بسیار مهم در اختیار دارد که همین حالا در حال پیشروی هستند؛ از جمله دیابلو (Diablo) و وارکرفت (Warcraft). با خرید بلیزارد، مایکروسافت بزرگترین قدم خود در فضای PC را برداشته و بخش پیسی گیمپس را بسیار جذابتر از همیشه کرده است.
سپس، میتوانیم به King بپردازیم. مایکروسافت پیش از خرید بلیزارد هم در بازار PC فعالیتهای مهمی داشت، اما موبایل پلتفرمی نبود که این کمپانی بخواهد توجه خاصی به آن کند. گرچه تلفنهای هوشمند ابزار مهمی برای مایکروسافت در رسیدن به اهداف بلندپروازانهاش هستند. این شرکت میخواهد به میلیاردها بازیکن دسترسی پیدا کند و پلتفرم موبایل میتواند دری برای ورود به برخی از بزرگترین بازارهای جهان مثل هند باشد. از طریق خرید King، مایکروسافت اکنون صاحب یکی از قدرتمندترین توسعهدهندگان و ناشران موبایلی در دنیا است که نهتنها برندهایی مطرح چون Candy Crush را در اختیار دارد، بلکه میتواند عناوینی کاملا جدید و موفق بسازد.
فکر میکنم بلیزارد و کینگ دو دلیل اصلی مایکروسافت برای این خرید بزرگ بودهاند. و خب هیچیک از این دو ارتباطی به شکست پلیاستیشن و سونی ندارند. از سوی دیگر یک سری عنصر کوچکتر هم وجود دارند که ورای Call of Duty هستند. مایکروسافت اکنون صاحب Major League Gaming است؛ شرکتی که به سازمان حرفهای ورزشهای الکترونیکی ارتباط دارد. مایکروسافت همچنین برندهای کرش بندیکوت و Spyro The Dragon را در اختیار دارد که میتوانند مخاطبان کم سن و سالتر را با فضایی متنوع و بازتر (ورای ماینکرفت) آشنا کنند.
بنابراین اگر فرانچایز کال آو دیوتی بخواهد چیزی در اختیار ایکسباکس قرار دهد که تاکنون خودش نداشته، Call of Duty: Mobile خواهد بود. این بازی مخاطبان بیشماری در سرتاسر دنیا، از جمله چین دارد و شکی نیست که ایکسباکس دوست دارد در این کشور فعالیتهای خود را گسترش دهد. اکنون چالشی که پیش روی فیل اسپنسر و ایکسباکس قرار دارد، این است که از تمام این پتانسیلهای جدید به نحوه احسن استفاده کنند. کنسولهای جدید ایکسباکس تا همینجای کار هم خیلی بهتر از ایکسباکس وان عمل کردهاند و تعداد مشترکان ۲۵ میلیونی گیمپس آن را قدرتمند و امیدوارکننده نشان میدهد. با این حال، مایکروسافت در مجموع با رویای اصلی خود فاصله زیادی دارد.
ایکسباکس آینده صنعت بازیهای ویدیویی را طوری برای خود ترسیم کرده که بتواند با بیش از ۳ میلیارد بازیکن در ارتباط باشد. این شرکت اکنون درباره استریم بازیها در سرتاسر دنیا، متاورس و تغییر اساسی در نحوه فروش و عرضهی بازیها صحبت میکند. شاید دو سال پیش اگر چنین چیزهایی میشنیدیم، آنچنان ایکسباکس را جدی نمیگرفتیم زیرا میدانستیم تغییر عقیدهی مایکروسافت میتواند فیل اسپنسر و همکارانش را به هر سویی بکشاند. اما بهنظر میرسد حالا مایکروسافت علاوه بر در اختیار داشتن تمام ابزار و منابع، به شکل مصمم خواهان تلاش برای رسیدن به رویاهایش است.
هیچکس تاکنون این کارها را انجام نداده و مایکروسافت دارد ریسک بزرگی را برای تغییر همیشگی صنعت بازیهای ویدیویی به جان میخرد. نمیدانیم آیا مایکروسافت در رسیدن به اهداف خود موفق میشود یا نه، اما قطعا تلاش جذابی خواهد بود.
منبع: Gamesindustry.biz