مایکروسافت از ویندوز ۱۱ SE رونمایی کرد؛ رقیب جدید سیستمعامل کروم
مایکروسافت بهتازگی از یک سیستمعامل جدید تحت عنوان ویندوز ۱۱ SE رونمایی کرد که گفته میشود برای رقابت با سیستمعامل کروم طراحی شده است.
مایکروسافت بعد از ویندوز ۱۱، حالا از ویندوز جدیدی رونمایی کرد که پسوند SE را با خود یدک میکشد. اگر این پسوند برایتان آشنا به نظر میرسد، باید بگوییم در دنیای گوشیهای هوشمند بهخصوص محصولات اپل چنین پسوندی را شاهد هستیم که بیشتر برای گوشیهایی ضعیفتر از گوشیهای پرچمدار اصلی استفاده میشود. بنابراین ویندوز ۱۱ SE را باید نسخهی سبکتر ویندوز ۱۱ دانست که نه برای رقابت با مکینتاش بلکه برای رقابت با کروم طراحی شده است.
ویندوز ۱۱ SE به صورت اختصاصی برای لپتاپهایی طراحی شده است که قدرت سختافزاری بسیار ضعیفی دارند و بیشتر برای دانشآموزان استفاده میشود. این دقیقا نشان میدهد که ایدهی کلی مایکروسافت برای طراحی چنین سیستمعاملی، رقابت با کرومبوکها و محبوبیت فوقالعاده بالای آنها در مدارس آمریکا بوده است.
مایکروسافت پیشتر در تلاش بود تا با طراحی سیستمعاملی، نظر مثبت دانشآموزان را به خود جلب کند اما هیچوقت موفق نشد چرا که به درک درستی از مدرسه و دانشآموزان و نیاز آنها نرسید و نتوانست درک کند نیاز یک دانشآموز مدرسهای چیست و چه سیستمعاملی به بهترین شکل ممکن میتوان پاسخگوی این نیازها باشد. در نتیجه حالت S ویندوز اصلا به کار کسی نیامد چرا که در واقع کاربران را مجبور میکرد فقط از فروشگاه خود ویندوز ۱۰ استفاده کنند. فروشگاهی که مشکلات فراوانی داشت و اپلیکیشنهای کاربردی خوبی هم درون آن دیده نمیشد که کاربر از این بابت خاطرجمع باشد.
به همین خاطر محدودیتی که مایکروسافت برای سهولت کار دانشآموزان در نظر گرفت بیشتر برای آنها آزاردهنده بود چرا که آنها نمیتوانستند اپلیکیشنهای لازم خود را دانلود کنند. در نتیجهی همین موضوع، شرکت آمریکایی ویندوز ۱۱ SE را طراحی کرد. سیستمعاملی که رویهی متفاوتی را دنبال میکند و با هدف متفاوتی طراحی شده است.
این ویندوز جدید به نظر میرسد که هدف مدرسه، درس و نیاز دانشآموز را بهخوبی درک کرده است و در مسیری قرار دارد که پیش از این ویندوز ۱۰X قرار داشت. البته میدانید که این ویندوز دیگر قرار نیست عرضه شود چرا که فرایند طراحی آن کنسل شد و دیگر خبری از آن نخواهد بود. البته همانطور که گفته شد، ویندوز ۱۱ SE هم دقیقا مثل ۱۰X قرار است در محصولات ارزانقیمت استفاده شود و فقط برای اهداف آموزشی است. مثلا اگر آن را تجربه کنید متوجه خواهید شد که چگونه اپلیکیشنهایی نظیر مایکروسافت اج، مایکروسافت آفیس و سرویسهای مبتنی بر فضای ابری شرکت آمریکایی در آن بهینه شدهاند. مهمتر اینکه دیگر خبری از محدودیت قبل نیست و کاربران محدود به اپلیکیشنهای استور نیستند.
ویندوز ۱۱ SE از اپلیکیشنهای شخص ثالث هم پشتیبانی خواهد کرد که از جمله میتوان به زوم و گوگل کروم اشاره کرد. این دقیقا کاری است که باید صورت میگرفت چرا که دانشآموزان باید خودشان انتخاب کنند که چه اپلیکیشنی بهتر از سایر اپلیکیشنها میتواند نیاز آموزشی وی را برطرف کند. این صحبتهای پیج جانسون، مسؤول بخش آموزشی مایکروسافت است.
نکتهی جالب اما اینجاست که ویندوز ۱۱ SE اصلا درون خود از مایکروسافت استور بهره نمیبرد. در واقع مایکروسافت تصمیم دارد این اجازه را به ادمینهای IT بدهد که اپلیکیشنهای شخص ثالث خاصی را برای آن ارائه دهند. این لیست فعلا شامل کروم و زوم میشود و مایکروسافت هم نسخهی کامل آن را در اختیار عموم قرار نداده است. به همین خاطر اطلاعات زیادی از بابت اپلیکیشنها، نام یا تعدادشان در اختیار نداریم.
دربارهی خود ویندوز ۱۱ SE باید بگوییم که این سیستمعامل تغییرات خیلی زیادی از لحاظ ظاهری یا سیستمی با ویندوز ۱۱ ندارد. اما شرکت آمریکایی طی ۱۸ ماه گذشته مشغول صحبت با دانشآموزان و معلمان زیادی بوده تا بتواند با دریافت و تحلیل بازخورد آنها، به نتیجهای درست در رابطه با طراحی یک سیستمعامل کاملا مناسب برای نیاز آنها برسد. فیدبکهایی که شرکت آمریکایی در این زمینه دریافت کرد شامل اجرا شدن همیشگی اپلیکیشنها به صورت تمام صفحه، حذف تفسیمبندی چندگانهی صفحه و بازگشت به همان شکل سابق یعنی قرارگیری دو اپلیکشین کنار هم و چیزهایی از این دست میشود.
بخش ویجتها که بهعنوان یکی از قابلیتهای جدید ویندوز ۱۱ از آن یاد میشود هم دیگر در ویندوز ۱۱ SE دیده نمیشود چون طبیعتا وجود چنین چیزی برای دانشآموزان ضروری نیست که هیچ، در برخی مواقع باعث پرت شدن حواس هم میشود. مایکروسافت اج هم به گونهای طراحی شده که کاربر بهراحتی بتواند تمام افزونههای کروم را که فوقالعاده کاربردی و زیاد هم هستند دریافت کند. این قابلیت به صورت پیشفرض در ویندوز ۱۱ غیرفعال است اما در نسخهی SE کاربر به صورت فعال امکان اضافه کردن هر افزونهای که بخواهد را به اج دارد.
بسیاری از مدارس در آمریکا از افزونههای مرورگر کروم در سیستمعامل کروم استفاده میکنند و این اقدام مایکروسافت کاملا نشان میدهد که چرا فکر میکنیم ویندوز ۱۱ SE برای رقابت با کروم آمده است. این سیستمعامل همچنین تمام اسناد کاربران را به صورت پیشفرض در واندرایو پشتیبانگیری میکند و از حالت آفلاین هم پشتیبانی میکند تا بدین ترتیب کاربران در فضایی غیر از کلاس هم به تمام دادههای خود دسترسی داشته باشند.
تصویر زمینهای هم که مایکروسافت برای این سیستمعامل جدید خود در نظر گرفته جدید و رنگارنگ است. همچنین باندل اپلیکیشنها هم ظاهرا تفاوتهایی با نسخهی استاندارد دارد. مثلا در ویندوز ۱۱ شاید تجربه کرده باشید که دو نسخه از واننوت و مایکروسافت تیمز روی سیستم شما نصب شده باشد اما در ویندوز ۱۱ SE همهی این اپلیکیشنها فقط در یک نسخه در دسترس قرار دارند.
شرکتهای ایسر، ایسوس، دل، فوجیتسو، HP، لنوو و… از این ویندوز بهعنوان سیستمعامل پیشفرض لپتاپهای خود استفاده میکنند و آنها را هم به صورت سفارشی به مدارس میفروشند. البته این بدان معنا نیست که نمیتوانید این محصولات را در بازار خریداری کنید اما توصیه میشود که فقط برای اهداف آموزشی آنها را تهیه کنید و نه کار دیگری.
طی ماههای آینده محصولات مجهز به این سیستمعامل جدید راهی بازار خواهند شد اما مایکروسافت پیش از این از سرفیس لپتاپ SE با قیمت تنها ۲۴۹ دلار رونمایی کرد که در واقع به عنوان اولین محصول مجهز به ویندوز ۱۱ SE در دسترس قرار میگیرد. مدل پایهی این محصول از پردازندهی اینتل سلرون، ۴ گیگابایت حافظهی رم و ۶۴ گیگابایت حافظهی داخلی از نوع eMMC بهره میبرد. نمایشگر آن هم ۱۱٫۹۶ اینچی از با وضوح ۷۶۸ × ۱۳۶۶ پیکسل است. در واقع این محصول یک گوشی اقتصادی با سیستمعامل ویندوز است و قیمتی هم که برای آن در نظر گرفته شده کاملا گویای این مسأله هست.
البته مایکروسافت که ادعا میکند بهبودیهای فراوانی را در این لپتاپ جدید خود اعمال کرده است تا کاربران بدون مشکل بتوانند از آن استفاده کنند. این یعنی ۴ گیگابایت حافظهی رم و ۶۴ گیگابایت حافظهی داخلی در کنار پردازندهی اینتل سلرون قرار نیست شما را در انجام کارهای روزمره دچار مشکل خاصی کنند و از پس نیازهای شما برخواهند آمد که به نظر میرسد ادعای بیراهی هم نباشد.
همانطور که گفته شد، ویندوز ۱۱ SE به طور کاملا واضح، تلاشی است از سوی مایکروسافت برای رقابت با یکی از بزرگترین شرکتها در این زمینه یعنی گوگل و سیستمعامل کروم این شرکت که فوقالعاده بین دانشآموزان محبوب است. ردموندیها شاید گاهی اوقات چیزی را کروم را به سیستمعامل محبوب ادمینهای IT و مدارس تبدیل کرده فراموش میکردند اما به نظر میرسد بالاخره توانستند با ویندوز ۱۱ SE به هدف خود برسند. حتی شرکت آمریکایی اپلیکیشنهایی را نظیر تیمز، واننوت، ماینکرفت برای آموزش و فلیپگرید را برای این سیستمعامل به صورت پیشفرض طراحی کرده تا ادمینهای IT مجبور نباشند به صورت مجزا به نصب هر کدام بپردازند. این یعنی کاربر فقط به سراغ لپتاپ خود میآید و بعد از وارد کردن اطلاعات کاربری، به آنچه که میخواهد دسترسی پیدا میکند. هرچند باز هم باید منتظر باشیم ببینیم در عمل چه عملکردی را از این سیستمعامل شاهد خواهیم بود.
مایکروسافت انتظار دارد لپتاپهای مجهز به ویندوز ۱۱ SE اواخر امسال و در سال ۲۰۲۲، به کانالهای آموزشی راه پیدا کنند. نظر شما در رابطه با این سیستمعامل چیست؟ آیا مایکروسافت میتواند با ویندوز ۱۱ SE با کروم رقابت کند؟
منبع؛ The Verge
برای دل ۶۴۳۰ مناسبه؟