چگونه طوفان شهابی احتمالی تاو هرکولی را آنلاین ببینیم؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
خرد شدن دنباله‌دار 73پی/اشواسمان/واخمان 3

بارش شهابی کاملا جدید «تاو هرکولی» می‌تواند آسمان شب دوشنبه و سه‌شنبه ۳۰ و ۳۱ می (۸ و ۹ خرداد) را تماشایی کند یا ممکن است هیچ چیز تازه‌ای روی ندهد. اما در هر صورت، می‌توانید پخش زنده‌ی آن را به‌صورت آنلاین تماشا کنید.

این رویداد که بارش شهابی «تاو هرکولی» (tau Herculid) نامیده می‌شود، پتانسیل آن را دارد که به‌نوعی «طوفان شهابی» با ۱۰۰۰ شهاب در ساعت در نیمه شب دوشنبه ایجاد کند، زیرا زمین از میان زباله‌های دنباله‌دار «۷۳پی/اشواسمان/واخمان ۳» (73P/Schwassmann-Wachmann 3) عبور می کند. دانشمندان هنوز نوع گذر زمین از میان این بقایای دنباله‌دار را نمی‌دانند و به همین دلیل برخی ان را «رویداد همه یا هیچ» نامیده‌اند.

می‌توانید نماهای زنده از این بارش شهابی احتمالی را در پخش جریانی پروژه‌ی تلسکوپ مجازی به سرپرستی اخترفیزیکدان «جیانلوکا ماسی» (Gianluca Masi) تماشا کنید. پخش رایگان اینترنتی از ساعت ۰۰:۰۰ بامداد منطقه‌ی زمانی شرقی (۸:۳۰ فردا صبح به وقت تهران) آغاز خواهد شد و طی آن نماهایی از دوربین‌های همه‌ی تلسکوپ‌های این پروژه در آریزونا و برزیل نشان داده خواهد شد.

پتانسیل شدید این بارش شهابی ناشی از نوع متلاشی شدن دنباله‌دار ۷۳پی/اشواسمان/واخمان ۳ است. این دنباله‌دار که برای اولین بار در سال ۱۹۳۰ کشف شد، هر ۵.۴ سال یک بار به دور خورشید می‌چرخد و هر بار تا ۹.۲ میلیون کیلومتری خورشید می‌رسد. اما هنوز دقیقا مشخص نیست که آیا بقایای غبارآلود و گازی این دنباله‌دار می‌توانند باعث ایجاد یک بارش شهابی چشمگیر، یک طوفان شهاب‌سنگی یا چیز مشابه دیگری شوند یا خیر.

دنباله‌دار عامل بارش شهابی تاو هرکولید

نماهای گوناگون دنباله‌دار SW 3
Credit: Gianluca Masi/Bellatrix Observatory/Virtual Telescope Project

به گفته‌ی «بیل کوک» (Bill Cooke) ستاره‌شناس ناسا که بارش شهابی را در مرکز پرواز فضایی مارشال در هانتسویل آلاباما دنبال می‌کند، همه چیز به سرعت مواد حاصل از دنباله‌دار بستگی دارد. او خاطرنشان کرد: «اگر بقایای SW 3 هنگام جدا شدن از دنباله‌دار با سرعت بیش از ۳۵۴ کیلومتر بر ساعت حرکت کند، ممکن است شاهد یک بارش شهابی زیبا باشیم اما در صورت داشتن سرعت پرتابه‌ی کمتر، هیچ چیز به زمین نمی‌رسد و شهابی از این دنباله‌دار وجود نخواهد داشت.»

طغیان‌های این دنباله‌دار بین سال‌های ۱۹۹۵ و ۲۰۰۰ میلادی باعث افزایش روشنایی آن شد و در آوریل ۲۰۰۶ بود که تلسکوپ فضایی هابل رویداد تکه‌تکه شدن شدید آن را مشاهده کرد. تا مارس ۲۰۱۷ (فروردین ۱۳۹۶) ۶۸ قطعه‌ی مختلف از این دنباله‌دار باقی مانده بود.

دنباله‌دار 73پی/اشواسمان/واخمان 3

دنباله‌دار ۷۳پی/اشواسمان/واخمان ۳
Credit: NASA

طبق اعلام ناسا برای دیدن شهاب‌های بارش شهابی تاو هرکول، رصدگران باید سعی کنند از نورهای شهری دور شوند، زیرا هر تیر شهاب (در صورت وجود) احتمالا به دلیل سرعت کم خود، کم‌نور خواهد بود.

ناسا نوشت: «اگر امسال بقایای SW 3 به ما برسند، بسیار آهسته به جو زمین برخورد و تنها با سرعت ۱۶ کیلومتر بر ثانیه حرکت خواهند کرد که باعث شکل‌گیری شهاب‌های بسیار کم‌نورتر از شهاب‌های متعلق به بارش شهابی اتا دلوی است.»

عکس کاور: فروپاشی دنباله‌دار SW 3
Credit: NASA, ESA, H. Weaver (APL/JHU), M. Mutchler and Z. Levay (STScI)

منبع: Space



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X