متاورس در برابر واقعیت مجازی؛ ۵ تفاوت کلیدی که باید بدانید
مدتی قبل مارک زاکربرگ نام فیسبوک را به متا تغییر داد که این نام به اصطلاح متاورس اشاره دارد. این خبر با کنجکاوی، شک و تردید و این سؤال روبهرو شد که متاورس دقیقا چیست. در نگاه اول به نظر میرسد نوعی واقعیت مجازی محسوب میشود اما قضیه به این سادگیها نیست.
متاورس چیست؟
متاورس یک مفهوم جدید نیست اما اکثریت کاربران برای اولین بار در حال آشنایی با این مفهوم هستند. این ایده برای اولین بار در رمان Snow Crash در سال ۱۹۹۲ مطرح شد. در این رمان، متاورس یک فضای مشترک مجازی است که واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و اینترنت را در خود جای داده است.
به نظر میرسد متاورس مدنظر فیسبوک و دیگر شرکتهای فناوری به چنین توصیفی شباهت زیادی دارد. به زبان بسیار ساده، میتوانیم بگوییم که نسخهی جدیدی از اینترنت است که تأکید بیشتری بر دنیای مجازی دارد. اگر میخواهید تفاوتهای کلیدی بین واقعیت مجازی و متاورس را بهتر درک کنید، در ادامه به ۵ تفاوت کلیدی بین این دو میپردازیم.
۱. واقعیت مجازی تعریف مشخصی دارد، اما متاورس اینگونه نیست
مهمترین تفاوت بین آنها به تعریف این دو برمیگردد. در حال حاضر ماهیت واقعیت مجازی به طور کامل مشخص شده ولی برای متاورس هنوز ابهامات زیادی وجود دارد. مارک زاکربرگ میگوید: «متاورس یک اینترنت تجسم یافته است که به جای اینکه فقط محتوا را تماشا کنید، میتوانید درون آن قرار بگیرید». اما در بیانیهی مایکروسافت، متاورس طور دیگری توصیف شده است. چنین توصیفاتی بسیار مبهم و کلی هستند و به نظر میرسد حتی خود این شرکتها هم تعریف کاملی از این مفهوم ندارند.
مدیران فیسبوک میگویند که به دلیل تمرکز بر متاورس، نام آن را تغییر دادهاند ولی بهخوبی میدانیم که برند این شرکت طی چند سال گذشته با مشکلات زیادی روبهرو شده و بدون شک همین موضوع نقش مهمی در ریبرند این شرکت داشته است.
۲. فیسبوک صاحب هیچ کدام از این دو فناوری نیست
متا مالک شرکت Oculus Rift است که نقش مهمی در توسعهی واقعیت مجازی ایفا میکند. اما در عین حال، فقط یکی از بازیگران مهم این حوزه محسوب میشود. همین موضوع برای حوزهی متاورس هم صدق میکند و مثلا مایکروسافت مدتی قبل از پلتفرم Mesh رونمایی کرد که ترکیبی از واقعیت مجازی و افزوده را ارائه میدهد. همچنین متا در بیانیهی خود خاطرنشان کرده که آنها خود را سازندهی بخشی از متاورس میبینند و قرار نیست خالق کل این جهان باشند. به همین خاطر مانند واقعیت مجازی، متاورس هم بسیار بزرگتر از یک شرکت خواهد بود.
۳. متاورس شامل یک دنیای مجازی مشترک است
متاورس یک فضای مجازی مشترک است که کاربران از طریق اینترنت میتوانند به آن دسترسی داشته باشند. چنین کاری را همین حالا هدستهای واقعیت مجازی هم انجام میدهند. همچنین در این فضا کاربران قادر به خرید و فروش و همچنین خلق محیطها و آیتمهای جدید خواهند بود. اما تفاوت اصلی بین آنها به وسعت این جهان برمیگردد و در حال حاضر دنیاهای واقعیت مجازی بسیار کوچک هستند ولی در متاورس با جهان بسیار وسیعتری سروکار داریم.
۴. دسترسی به متاورس از طریق واقعیت مجازی
اگرچه برای دسترسی به متاورس استفاده از هدستهای واقعیت مجازی اجباری نیست، اما به نظر میرسد بخش بزرگی از آن فقط از طرق هدست در دسترس خواهد بود. این یعنی احتمالا مرز بین گشتوگذار در وب و استفاده از واقعیت مجازی کمرنگ خواهد شد. به همین خاطر به جای استفاده از گوشیهای هوشمند، احتمالا در آیندهی نهچندان دور بسیاری از کارها با هدستها انجام خواهد شد.
۵. پتانسیل متاورس بسیار بزرگتر از واقعیت مجازی است
با وجود اینکه واقعیت مجازی نقش مهمی در متاورس ایفا میکند، اما کاربران از طریق افزوده و تمام گجتهای متصل به اینترنت هم میتوانند از متاورس تا حدی بهره ببرند. در حال حاضر واقعیت مجازی برای کارهایی مانند آموزش و رواندرمانی و دیگر کارها استفاده میشود اما همچنان مهمترین کارکرد آن در حوزهی سرگرمی است.
متاورس حداقل از نظر مقیاس، بیشتر به نسخهی جدید و بهبودیافتهی اینترنت شباهت دارد. انتظار میرود متاورس نوع کار کردن افراد، دسترسی به شبکههای اجتماعی و حتی گشتوگذار در وب را تغییر دهد. این یعنی اگرچه در حال حاضر اکثریت کاربران واقعیت مجازی را نادیده گرفتهاند، ولی احتمالا برای متاورس نادیده گرفتن آن کار بسیار سختی خواهد بود.
آیا متاورس جایگزین اینترنت میشود؟
واقعیت مجازی قرار بود جهان را متحول کند ولی چنین اتفاقی رخ نداد. استفاده از هدستهای واقعیت مجازی همچنان محدودیتهای زیادی دارد و برای مدت طولانی نمیتوان از آنها استفاده کرد. با این حال، بدون استفاده از هدستها هم امکان دسترسی به متاورس وجود خواهد داشت و به همین خاطر احتمالا تأثیر آن هم بسیار بیشتر خواهد بود.
با این حال، متاورس احتمالا هیچوقت نمیتواند به طور کامل جایگزین اینترنت شود. اگرچه متاورس میتواند بهعنوان یک جایگزین قابل توجه برای اینترنت مطرح شود، اما ماهیت هیچ کدام از این دو طوری نیست که بتوانند به طور کامل جای یکدیگر را پر کنند.
منبع: Make Use Of