۱۰ راهکار عالی برای درمان خانگی درد قاعدگی که هر خانمی باید بداند
همهی زنان از دوران بلوغ با یک فرآیند طبیعی بهنام پریود یا قاعدگی روبهرو میشوند که اغلب با کمی درد همراه است. به همین دلیل، از سنین نوجوانی بهدنبال یافتن بهترین راه برای درمان خانگی درد قاعدگی هستند. درد قاعدگی به انقباضات رحم نسبت داده میشود. رحم در دوران قاعدگی منقبض میشود تا پوشش داخلی دیوارهی آن بریزد و همراه با مقداری خون از طریق واژن دفع شود. این انقباضات میتوانند باعث درد یا ناراحتی در قسمت تحتانی شکم شوند. البته درد ممکن است در قسمت پایین کمر، کشالهی ران یا بالای ران هم احساس شود.
در حالی که بعضی از زنان در دوران قاعدگی فقط کرامپ و درد خفیف را تجربه میکنند، سایرین ممکن است چندان خوششانس نباشند. در بعضی موارد، درد ناشی از پریود شدید است و در زندگی روزمره اختلال ایجاد میکند. در این شرایط ممکن است راهکارهای خانگی بتوانند به تسکین درد کمک کنند.
بهترین درمان خانگی درد قاعدگی چیست؟
راههای مختلفی برای درمان درد پریود وجود دارد که ممکن است همهی آنها برای شما مناسب نباشند. از اینرو گاهیاوقات لازم است روشهای مختلف را امتحان کنید تا بهترین گزینه را بیابید. راهکارهایی که معمولا برای درمان خانگی درد عادت ماهانه توصیه میشوند عبارتند از:
۱. از پد حرارتی استفاده کنید
قرار دادن یک بطری آب گرم، کیسهی آب گرم یا پد حرارتی روی شکم باعث شل شدن عضلات میشود و درد آنها را تسکین میدهد. گرما همچنین میتواند گردش خون را در ناحیهی شکم تقویت کند که این باعث کاهش درد میشود. اگر از کمردرد رنج میبرید، میتوانید پد حرارتی را روی کمر قرار دهید.
راهکار دیگر برای درمان خانگی درد قاعدگی این است که از چسبهای حرارتی ضددرد استفاده کنید. تحقیقات نشان میدهد که این محصولات هم میتوانند به شل شدن عضلات رحم کمک کنند و حتی ممکن است از استامینوفن موثرتر باشند. برای کسانی که در طول روز تحرک زیادی دارند، چسبهای ضددرد در مقایسه با پدهای حرارتی گزینهی مناسبتری هستند.
۲. رول تسکین درد قاعدگی را امتحان کنید
رول قاعدگی محصول دیگری است که برای درمان خانگی درد پریود شدید به بازار عرضه شده است، اما به احتمال زیاد بسیاری از افراد با آن آشنا نیستند. در این محصول از اثرات ضدالتهابی کانابیدیول، اثرات گرمکنندهی وانیلیل بوتیل اتر و اثرات ضداسپاسم ریشهی زنجبیل برای تسکین درد قاعدگی استفاده میشود.
برای استفاده از رول تسکین درد قاعدگی باید آن را به قسمت پایین شکم و کمر بمالید. رول تسکین درد نباید با پوست آسیبدیده یا چشمها تماس پیدا کند. علاوه بر این، توصیه میشود قبل از امتحان کردن این محصول مقدار کمی از آن را روی قسمت داخلی بازو بمالید تا مطمئن شوید که به آن آلرژی ندارید.
۳. شکم خود را با روغن ماساژ دهید
ماساژ دادن بعضی از روغنهای ضروری روی شکم به کاهش کرامپهای قاعدگی کمک میکند. این روغنها بهخصوص زمانی که بهصورت ترکیبی استفاده میشوند، تاثیر بیشتری دارند. روغنهایی که به نظر میرسد میتوانند برای درمان خانگی درد پریود شدن مفید باشند شامل موارد زیر هستند:
- اسطوخودوس
- مریمگلی
- گل سرخ
- دارچین
- میخک
- نعناع فلفلی
قبل از استفاده از روغنهای ضروری، باید آنها را با روغن حامل مانند روغن نارگیل یا روغن جوجوبا مخلوط کنید تا بهطور ایمن به داخل پوست نفوذ کنند و در بخشی از وسیعی از آن پخش شوند. علاوه بر این، توصیه میشود تست پچ انجام دهید تا مطمئن شوید که به آنها آلرژی ندارید. برای انجام این تست باید مقدار کمی از روغن مورد نظر را روی قسمت داخلی بازو بمالید و واکنش پوستتان را بعد از ۲۴ تا ۴۸ ساعت بررسی کنید.
بعد از اینکه از حساسیت نداشتن خود مطمئن شدید، چند قطره از روغن را بین دستهایتان بمالید و سپس شکم خود را با حرکات دایرهای شکل بهآرامی ماساژ دهید.
۴. از مکملهای غذایی کمک بگیرید
چند مطالعهی مختلف نشان دادهاند که بعضی از مکملهای غذایی میتوانند برای درمان خانگی درد قاعدگی مفید باشند. البته دقیقا مشخص نیست که این محصولات چگونه به کاهش درد کمک میکنند.
برای مثال، در یک مطالعه مشاهده شد که استفاده از مکمل منیزیم میتواند درد و گرفتگی عضلات را بهطور قابلتوجهی کاهش دهد. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد بسیاری از زنان مبتلا به دیسمنوره (درد قاعدگی) دچار کمبود منیزیم هستند. سایر مکملهایی که از آنها برای درمان خانگی دل درد قاعدگی استفاده میشود عبارتند از:
- کلسیم
- ویتامین D
- ویتامین E
- ویتامینهای گروهی B از جمله ویتامین B1، ویتامین B6 و ویتامین B12
- روغن ماهی
اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید یا دارو مصرف میکنید، قبل از امتحان کردن هر نوع مکملی با پزشک خود صحبت کنید. چون ممکن است باعث بدتر شدن بیماری شما شود یا با داروهای مصرفیتان تداخل داشته باشد.
۵. از گیاهان دارویی استفاده کنید
بعضی از گیاهان هم خاصیت ضدالتهاب و ضداسپاسم دارند و به همین دلیل برای درمان گیاهی درد قاعدگی توصیه میشوند. از این گیاهان میتوانید بهشکل دمنوش یا مکمل استفاده کنید. رایجترین گیاهان ضددرد عبارتند از:
- زنجبیل: بعضی از مردم بر این باورند که زنجبیل میتواند با کاهش التهاب در بدن به کنترل درد قاعدگی کمک کند. بررسی مطالعات مختلف نشان میدهد که مصرف ۷۵۰ تا ۲۰۰۰ میلیگرم پودر زنجبیل در سه تا چهار روز اول پریود با کاهش درد همراه است.
- رازیانه: رازیانه حاوی ترکیبی به نام آنتول است که بعضی از افراد معتقدند خاصیت ضداسپاسم و ضددرد دارد. در بعضی از مطالعات مشاهده شده است که رازیانه میتواند شدت درد را به اندازهی داروهای معمولی کاهش دهد.
- بابونه: به گفتهی محققان، خواص ضداسپاسم و ضدالتهابی بابونه همان چیزی است که برای درمان خانگی درد قاعدگی نیاز است. بر اساس تحقیقات، بابونه نهتنها درد قاعدگی را کاهش میدهد، بلکه میتواند با مشکلات خلقی مرتبط با سندرم پیش از قاعدگی (PMS) مقابله کند.
- دارچین: دارچین با کاهش التهاب به کنترل درد قاعدگی کمک میکند. در یک مطالعه مشاهده شد که مصرف کپسول دارچین (۴۵۰ میلیگرم سه بار در روز یا ۱۰۰۰ میلیگرم یک بار در روز) شدت درد را کاهش میدهد.
- نعناع فلفلی: منتول یکی از مهمترین ترکیبات نعناع فلفلی است که گفته میشود اثر ضددرد دارد. در یک مطالعه روی ۱۲۷ شرکتکننده مشخص شد که مصرف عصارهی نعناع فلفلی بهشکل کپسول بهاندازهی مفنامیک اسید در کاهش شدت و مدت درد موثر است.
۶. پوزیشن خواب خود را تغییر دهید
بعضی از زنان گزارش کردهاند که خوابیدن در وضعیت جنینی به کاهش دردهای قاعدگی کمک میکند. به نظر میرسد که در این پوزیشن وزن بدن روی شکم یا کمر فشار وارد نمیکند و به همین دلیل درد کمتر میشود. هیچ تحقیقی در مورد جایگاهی پوزیشن خواب در درمان خانگی دردهای قاعدگی انجام نشده است، اما این راهکار ارزش امتحان کردن را دارد.
۷. ورزش کنید
شواهد علمی بیانگر آن است که ورزش هوازی با شدت کم تا متوسط به کاهش درد ناشی از کرامپ قاعدگی کمک میکند. در یک مطالعهی هشت هفتهای، زنانی که سه روز در هفته و هر بار ۳۰ دقیقه ورزش هوازی انجام دادند، کاهش درد قاعدگی را گزارش کردند. پیادهروی سریع و دوچرخهسواری از بهترین ورزشهای هوازی هستند. علاوه بر این، میتوانند هر نوع فعالیت هوازی دیگری را که از انجام آن لذت میبرید امتحان کنید.
۸. تمرینات یوگا را امتحان کنید
یوگا هم مثل ورزشهای هوازی برای درمان خانگی درد پریود مفید است. در یک مطالعه که ۱۲ هفته طول کشید، زنانی که یک بار در هفته و هر بار بهمدت ۶۰ دقیقه در کلاس یوگا شرکت میکردند، موفق شدند درد ناشی از پریود را کاهش دهند. اگر میخواهید یوگا را امتحان کنید، بهدنبال کلاسی باشید که هم شامل تمرینات فیزیکی باشد و هم روی آرامش شما کار کند. تحقیقات نشان میدهد که این ترکیب در کاهش درد ناشی از کرامپ قاعدگی موثرتر است.
۹. از دستگاهی تنس (TENS) استفاده کنید
استفاده از دستگاهی TENS به تسکین درد پریود کمک میکند. اصطلاح TENS مخفف عبارت «تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست» است. در این روش از جریانهای ملایم الکتریکی برای درمان درد استفاده میشود.
استفاده از دستگاههای پرتابل یا قابل حمل TENS که برای مصارف خانگی تولید میشوند، آسان است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که الکترودهای دستگاه را به پوست خود در قسمت پایین شکم یا هر جای دیگری که احساس درد میکنید بچسبانید. بر اساس تحقیقات، کاربران TENS کاهش درد پریود، بهبود کیفیت زندگی و مصرف کمتر داروهای ضددرد را گزارش کردهاند.
۱۰. داروی مسکن مصرف کنید
مصرف داروی مسکن آخرین راهکاری است که برای درمان خانگی درد قاعدگی توصیه میشود. مسکنهای بدون نسخه (OTC) به تسکین درد شکم و سایر دردهای مرتبط با پریود از جمله سردرد کمک میکنند.
به گفتهی متخصصان، تمام داروهای ضددرد میتوانند تا حدی تسکیندهنده باشند، اما داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) بهترین قرص برای درد پریود هستند. چون نهتنها درد و التهاب را تسکین میدهند، بلکه میتوانند مقدار پروستاگلاندینهای ساختهشده توسط بدن و اثرات آنها را کاهش دهند. در زمان پریود، مقدار زیادی پروستاگلاندین در بدن ترشح میشود تا به انقباضات رحم کمک کند.
از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی که بدون نسخهی پزشک به فروش میرسند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایبوپروفن
- ناپروکسن
- آسپرین
بر اساس نتایج به دست آمده از یک مطالعه، ایبوپروفن بهترین گزینه برای تسکین درد قاعدگی است. محققان در این مطالعه اثربخشی و ایمنی داروهای مسکن OTC را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که دیکلوفناک از سایر داروها موثرتر است. اما از آنجا که مصرف آن بدون خطر نیست، در نهایت ایبوپروفن را بهعنوان بهترین دارو برای درد قاعدگی معرفی کردند.
در صورتی که داروهای مسکن به محض شروع اولین نشانههای درد مصرف شوند، بیشترین اثربخشی را دارند. اگر سابقهی ابتلا به مشکلات قلبی، کبدی یا کلیوی، آسم، زخم معده یا اختلالات خونریزی را دارید، حتما در مورد بهترین دارویی که میتوانید مصرف کنید با پزشک مشورت کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
احساس درد در دوران پریود شایع است، اما درد شدید طبیعی نیست. اگر با مشکلات زیر مواجه شدید، به پزشک مراجعه کنید:
- کرامپ قاعدگی بهقدری دردناک است که نمیتوانید به فعالیتهای روزانهی خود بپردازید.
- در سن ۲۵ سالگی یا بعد از آن دچار دردهای شدید قاعدگی شدهاید.
درد شدید قبل از شروع پریود یا در حین آن میتواند نشانهی یک بیماری جدی باشد که به درمان نیاز دارد، مانند:
- اندومتریوز
- بیماری التهابی لگن (PID)
- عفونتهای مقاربتی (STIs)
- فیبروئید رحم
- آدنومیوز
- تنگی دهانهی رحم
کلام پایانی
درد پریود مشکل شایعی است که بسیاری از زنان در سنین باروری با آن روبهرو میشوند. خوشبختانه، در بیشتر موارد درمان خانگی درد قاعدگی موثر است و به کاهش کرامپهای شکم کمک میکند. اما در صورت مواجههی با درد شدید باید برای بررسی بیشتر به متخصص زنان مراجعه کنید.
منابع: healthline, verywellhealth