چرا کوالکام باید نگران اوج گرفتن مدیاتک در بازار تراشههای میانرده باشد؟
سال گذشته در چنین روزهایی، کوالکام در بازار تراشههای میانرده حرف اول را میزد. تصمیم این شرکت برای معرفی اسنپدراگون ۷۶۵G در کنار اسنپدراگون ۸۶۵ به این معنا بود که گوشیهای مقرونبهصرفه مانند وانپلاس نورد میتوانند از برخی ویژگیهای مختص پرچمداران بهرهمند شوند. اما در سال ۲۰۲۱ اوضاع فرق کرده است. در این سال گوشیهای جذاب و قدرتمندی مانند وانپلاس نورد ۲ و پوکو F3 GT از چیپست Dimensity 1200 مدیاتک بهره میبرند.
باید خاطرنشان کنیم تا همین دو سال قبل هم تقریبا هیچکدام از شرکتهای معروف برای گوشیهای مهم خود از تراشههای مدیاتک استفاده نمیکردند. تراشههای این شرکت در برابر محصولات کوالکام حرف چندانی برای گفتن نداشتند و در این میان فقط برخی گوشیهای ارزانقیمت و نهچندان قدرتمند مانند سری ردمی نوت ۸ از آنها استفاده میکردند.
صعود مدیاتک
مدیاتک به لطف ارائهی فناوری ۵G برای تراشههای خود توانست شرایط را تغییر دهد. به طور مشخص باید به Dimensity 1200 اشاره کنیم که یک چیپست قدرتمند است و رقیب قدری برای اسنپدراگون ۷۸۰G به حساب میآید. علاوه بر این باید به پشتیبانی آن از فناوری ۵G هم اشاره کنیم. اگرچه شرکتهای سازندهی تراشه معمولا قیمت این محصولات را لو نمیدهند، اما این احتمال وجود دارد که مدیاتک با ارائهی تراشههای ارزانتر نسبت به کوالکام توانسته جذابیت محصولات خود را برای شرکتها دوچندان کند.
روی هم رفته طی ۱۸ ماه گذشته مدیاتک نهتنها توانسته سهم بازار قابل توجهی را کسب کند، بلکه تراشههای این شرکت در برابر بهترین نمونههای میانردهی کوالکام هم عرض اندام میکنند. مدیاتک با موفقیت توانسته از افزایش تقاضا برای گوشیهای ۵G استفاده کند و در نتیجه درآمد این شرکت در سهماههی دوم ۲۰۲۱ نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش ۱۴۳ درصدی روبهرو شده است.
روی هم رفته اینترنت ۵G یک محرک کلیدی برای افزایش چشمگیر درآمد مدیاتک بوده و به این شرکت اجازه داد که سهم بازار خود را به طور قابل توجهی افزایش بدهد. طبق جدیدترین گزارشهای منتشر شده، این شرکت با داشتن سهم بازار ۲۶ درصدی در حال حاضر دومین شرکت بزرگ در بازار تراشههای موبایل محسوب میشود.
بهتازگی شرکتهای فعال در صنعت تراشههای موبایل، به غیر از این بازار به حوزههای دیگری هم توجه نشان میدهند. بهعنوان مثال میتوانیم به تلاش کوالکام برای ورود به بازار خودرو، اینترنت اشیاء، گجتهای صوتی و پوشیدنی اشاره کنیم. مدیاتک هم طبیعتا نمیخواهد از این روند عقب بماند. مدیاتک در کنار گوشیهای هوشمند، تراشههای خود را در اختیار کرومبوکها، روترها و دیگر وسایل و گجتها قرار میدهد. مدیاتک در صنایع مختلف حضور پررنگی دارد و انتظار میرود در پایان سال ۲۰۲۱ با رشد ۴۵ درصدی به درآمد ۱۶ میلیارد دلاری دست پیدا کند.
در حالی که مدیاتک در بخش تراشههای میانرده پیشرفت چشمگیری داشته، اما این شرکت در بازار آمریکای شمالی همچنان در حال تقلا کردن است. در این بازار فقط تعداد انگشتشماری از گوشیها از تراشههای این شرکت بهره میبرند. با توجه به اینکه بزرگترین مشتریان این شرکت-شیائومی، اوپو و ویوو-در بازار آمریکا حضور ندارند، هنوز نتوانسته در این بازار کوالکام را به طور جدی به چالش بکشد.
توجه به گوشیهای پرچمدار
البته با توجه به اینکه مدیاتک میخواهد توجه ویژهای به بازار آمریکا نشان بدهد، احتمالا بهزودی اوضاع تغییر میکند. در این بازار تراشههای پرچمدار اهمیت زیادی دارند و تلاشهای مدیاتک در این زمینه هنوز مثمر ثمر واقع نشده است. بهعنوان مثال میتوانیم به چیپست هلیو X30 اشاره کنیم که در برابر تراشههای سامسونگ و کوالکام از نظر عملکرد و مودم حرفی برای گفتن نداشت.
حالا مدیاتک قصد دارد از جدیدترین هستههای پردازشی طراحی شده توسط Arm استفاده کند و در این زمینه پتنتهای مهمی را ثبت کرده است. بر اساس گزارشهای منتشر شده، این شرکت اوایل سال ۲۰۲۲ از یک چیپست پرچمدار ۴ نانومتری با هستهی قدرتمند Cortex-X2 رونمایی میکند. همچنین گفته میشود شرکتهایی مانند شیائومی، اوپو، ویوو، ریلمی، ردمی و لنوو قصد دارند از این تراشهی پرچمدار مدیاتک استفاده کنند و با این کار، بالاخره مدیاتک در بازار گوشیهای پرچمدار هم جالب توجه کاربران قرار میگیرد.
در این میان تمام موارد مطرح شده چه معنایی برای کوالکام دارند؟ جدیدترین گزارش مالی این شرکت از عملکرد فوقالعادهی این شرکت خبر میدهد و قرار نیست به این زودیها روند رشد این شرکت متوقف شود. با توجه به اینکه فناوری ۵G به قطعات بیشتری نیاز دارد و قیمت این قطعات هم روزبهروز بیشتر میشوند، کوالکام در موقعیت ایدئالی برای افزایش درآمد خود قرار دارد.
بهعنوان مثال حتی شرکتی مانند گوگل که برای پرچمداران جدید خود میخواهد از چیپست اختصاصی استفاده کند، به ناچار برای فناوری ۵G و دیگر فناوریهای مربوط به ارتباطات باید از پتنتها و مجوزهای کوالکام استفاده کند که این مجوزها هم هزینهبر هستند.
برخلاف سالهای گذشته، کوالکام دیگر مسیر راحت و بدون چالشی در پیش ندارد. مدیاتک و سامسونگ در بازار گوشیهای میانرده رقیب قدرتمندی برای کوالکام هستند و این رقابت بهزودی به بازار پرچمداران هم سرایت پیدا میکند. سامسونگ به زودی اولین تراشهی پرچمدار مجهز به پردازندهی گرافیکی AMD را به دست کاربران میرساند و مدیاتک هم با تراشهی ۴ نانومتری خود میتواند کوالکام را به چالش بکشد.
کوالکام علاوه بر سرمایهگذاری گسترده در بازارهای خارج از گوشیهای هوشمند، از طریق مجوزهای مخابراتی هم درآمد قابل توجهی را کسب میکند. با این حال، بازار موبایل تقریبا نیمی از درآمد این شرکت را تشکیل میدهد و اگر میخواهد در سال ۲۰۲۲ به روند رشد خود ادامه دهد، باید اقدامات ویژهای را انجام دهد.
منبع: Android Central
درود بلخره هر جای جای پای AMD حس میشود بلخر روزی روزگاری میگفتن ماشین تویوتا الان شده هیوندا میگفتن تلوزیون سونی پاناسونیک الان میگن عLG سامسونگ
اینم همین حکایت هست
راسته که میگن تراشه های مدیاتک در دراز مدت دچار افت عملکرد میشن و دیگه کارایی اولیه رو ندارند؟
اره تقریبا