یک سیارک عظیم به‌طور ایمن و بی‌خطر از کنار زمین گذشت

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
سیارک 7482 (1994 PC1) از نگاه پروژه‌ی تلسکوپ مجازی

همان‌طور که محاسبات نشان می‌داد، یک سیارک بزرگ سه‌شنبه ۱۸ ژانویه (بامداد چهارشنبه ۲۹ دی) به نزدیک‌ترین فاصله‌ی خود با زمین رسید و کاملا ایمن از کنار سیاره‌ی ما گذشت.

در این گذر، سیارک ۷۴۸۲ (۱۹۹۴ PC1) که به‌عنوان یک سیارک نزدیک به زمین طبقه‌بندی می‌شود، تنها پنج برابر فاصله‌ی ماه از سیاره‌ی ما، یعنی حدود ۱٫۶ میلیون کیلومتر فاصله داشت. چنین فاصله‌ی نزدیکی بین زمین و این سیارک تا دو قرن آینده روی نخواهد داد.

با توجه به جذابیت این رویداد، پروژه‌ی تلسکوپ مجازی که در رم قرار دارد میزبان پخش زنده‌ای از آن بود و به بینندگان امکان داد تا این جرم با عرض ۱ کیلومتر را در نزدیک‌ترین بخش گذر خود که در ساعت ۱۶:۵۱ منطقه‌ی زمانی شرقی (۰۱:۲۱ بامداد به وقت تهران) روی داد، تماشا کنند. این سیارک از گروه سیارک‌های آپولو در ۹ آگوست ۱۹۹۴ میلادی (۱۸ مرداد ۱۳۷۳ خورشیدی) کشف شد و هم‌اکنون مدار آن به‌خوبی شناخته شده است.

شاید بتوان اجرامی مانند سیارک یا دنباله‌دار را به‌عنوان سنگ‌های فضایی یخی با دم‌های گازی تعریف کرد. به گفته‌ی ناسا شماری از این اجرام که در فاصله‌ی ۱٫۳ واحد نجومی (حدود ۱۹۴٫۵ میلیون کیلومتری) زمین قرار دارند، به‌عنوان یک «جرم نزدیک زمین» (Newar Earth Object) یا NEO طبقه‌بندی می‌شوند. گفتنی است هر واحد نجومی برابر میانگین فاصله‌ی زمین و خورشید و حدود ۱۵۰ میلیون کیلومتر است.

گذر سیارک 7482 (1994 PC1) از نگاه پروژه‌ی تلسکوپ مجازی

در حالی که هیچ جرم شناخته شده‌ای وجود ندارد که بتواند تهدیدی فوری برای زمین باشد، ناسا چشمان خود را باز نگه می‌دارد. این آژانس با کمک تلسکوپ‌های زمینی و فضایی خود و شرکای بین‌المللی، اجرام نزدیک زمین را رصد و شکار می‌کند و در عین حال موارد بالقوه خطرناک را از طریق دفتر هماهنگی دفاع سیاره‌ای ارزیابی می‌کند.

ناسا همچنین فناوری دفاع سیاره‌ای احتمالی را آزمایش می‌کند؛ ازجمله «آزمایش تغییر مسیر سیارک دوتایی» (Double Asteroid Redirection Test) یا به اختصار «دارت» (DART) که چند ماه پیش پرتاب شد و قصد دارد در پاییز ۲۰۲۲ با برخوردی شدید، مسیر یک سیارک را تغییر دهد.

در مقیاس بزرگ‌تر ناسا از سوی کنگره مأموریت دارد که حداقل ۹۰ درصد از کل اجرام نزدیک زمین با عرض ۱۴۰ متر و بزرگ‌تر را نقشه‌برداری و گزارش کند که شامل سیارک ۷۴۸۲ (۱۹۹۴ PC1) هم می‌شود. آژانس موظف شد تا سال ۲۰۲۰ این نقشه‌برداری را به پایان برساند اما نتوانست این ضرب‌الاجل را رعایت کند.

با این وجود یک تلسکوپ مخصوص شکار سراسری این اجرام به نام «نقشه‌بردار اجرام نزدیک زمین» (NEO Surveyor) قرار است در سال ۲۰۲۶ راه‌اندازی شود تا این کاوش را طی ۱۰ سال به پایان برساند.

تصاویر: گذر سیارک ۷۴۸۲ (۱۹۹۴ PC1) از نگاه پروژه‌ی تلسکوپ مجازی
Credit: Gianluca Masi, The Virtual Telescope Project

منبع: Space



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. شاهین

    خوبه که اینا مواظب ما هستن . ما هم………..

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما