ربات کوهنورد ناسا در حال صعود از کوه مرکو توسط مدارگرد مریخ شکار شد
در حالی که مریخنورد کنجکاوی مشغول تهیهی تصاویر عادی و ۳۶۰ درجه از بالای کوه مرکو در مریخ و بررسی سنگهای آن است، مدارگرد شناسایی مریخ هم عکسی تماشایی از آن ثبت کرد.
با نگاه مدارگرد شناسایی مریخ (MRO)، اکنون یک تصویر هوایی از مریخنورد «کنجکاوی» (Curiosity) و تازهترین محل کاوش آن در دسترس است. این مدارگرد ماه گذشته تصویری تماشایی از کنجکاوی تهیه کرده که در حال صعود به «کوه مرکو» (Mont Mercou) است که بهعنوان تپهای کوچکتر، در دامنههای کوه عظیم ۵٫۵ کیلومتری «شارپ» (Mount Sharp) مریخ قرار دارد.
مدارگرد شناسایی مریخ، این تصویر را در ۱۸ آوریل (۲۹ فروردین) با استفاده از دوربین کیفیت بالای هایرایز (HiRISE) گرفته است. این دوربین میتواند ویژگیهایی به اندازهی یک میز قهوهخوری را در سطح مریخ تشخیص دهد. بنابراین به گفتهی تیم پشتیبانی این دوربین، با وجود فاصلهی ۲۶۹٫۴ کیلومتری این مدارگرد از سطح مریخ، در عکس گرفته شده، مریخنورد کنجکاوی که به اندازهی یک خودرو است، بهخوبی دیده میشود.
این تصویر ماهوارهای از مریخنورد کنجکاوی در حالی گرفته شده که خود این ربات کوهنورد هم کمی پیش از آن یک تصویر ۳۶۰ درجه از مریخ تهیه کرده است. این عکس در ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) از نزدیک بالای کوه مرکو گرفته شده و با ترکیب ۱۳۲ عکس تکی، نگاهی جذاب از بالا به «دهانهی گیل» (Gale Crater) دارد.
دوربین دکل این مریخنورد یا «مستکم» (MastCam) مسؤول تهیهی این تصویر سراسرنما بوده است. توازن سفیدی (وایت بالانس) در این تصویر بهینه شده تا رنگ سنگها آنطور که در روز زمین بهنظر میرسند، دیده شوند.
کنجکاوی در آگوست ۲۰۱۲ (مرداد ۱۳۹۱) در داخل دهانهی گیل مریخ که منطقهای با عرض ۱۵۴ کیلومتر است، فرود آمد تا بررسی کند که آیا این منطقه هیچ گاه از حیات میکروبی پشتیبانی کرده است؟ مشاهدات این ربات شش چرخ نشان داد که این منطقه در دوران باستان، برای مدت طولانی میزبان یک سامانهی رودخانهای و جویبارهای قابل سکونت بوده است.
در سپتامبر ۲۰۱۴ (مهر ۱۳۹۳) مریخنورد کنجکاوی به دامنهی کوه شارپ رسید و بالا رفتن از آن را آغاز کرد. از آن زمان تا کنون این ربات در نقش یک کوهنورد ظاهر شده و مشغول صعود از این کوه مرتفع است. همزمان ذخایر لایههای سنگی را برای یافتن سرنخی دربارهی تبدیل مریخ از یک جهان نسبتا گرم و مرطوب به سیارهی سرد و کویری فعلی بررسی میکند.
مشاهدات مدارگرد شناسایی مریخ و مدارگردهای دیگر نشان میدهد که دلایل این انتقال در سنگهایی نهفته است که تغییر از مواد رسی به موادی با مقادیر زیادی سولفات نمکی دارند. «ابیگیل فریمن» (Abigail Fraeman) معاون دانش پروژهی کنجکاوی از آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا گفت: «تپههایی که درست پشت کوه مرکو قرار دارند، سرشار از سولفات هستند و به همین دلیل به سمت آنها میرویم.»
این نخستین باری نیست که مدارگرد شناسایی مریخ، از مریخنورد کنجکاوی جاسوسی میکند. دوربین هایرایز با قدرت بالای خود حتی در هنگام فرود مریخنورد با چتر نجات یک عکس از آن گرفته بود.
کنجکاوی تنها کاوشگر فعال بر روی مریخ نیست. سطحنشین «اینسایت» (InSight) ناسا از ماه نوامبر ۲۰۱۸ (آذر ۱۳۹۷) مریخ را از نظر لرزهای بررسی میکند. مریخنورد «پشتکار» (Perseverance) و بالگرد مریخپیمای «نبوغ» (Ingenuity) هم در ۱۸ فوریه (۱ اسفند ۱۳۹۹) بر روی این سیاره فرود آمدند.
در حالی که نبوغ برای ششمین پرواز آماده میشود و پشتکار مأموریت خود برای جستوجوی حیات باستانی در مریخ را آغاز کرده است، مریخنورد ژورونگ چین هم با موفقیت بر روی مریخ فرود آمد و در روزهای گذشته بر آن گام گذاشت.
عکس کاور: تصویر مدارگرد شناسایی مریخ از مریخنورد کنجکاوی ناسا
Credit: NASA/JPL-Caltech/UArizona
منابع: Space, SciTechDaily
آره فک کنم نوشته ر ئ ی س ی
سلام..خیلی عاشق رفتن به آسمانها وکرات دیگر هستم.ولی خب چکنم که بسته پایم…درکل من شخصا توقع چیزعجیبتری توسطح سیاره مریخ یاسیاره های دیگه بودم..ازخیلی خیلی لحاظ شبیه همین زمین خودمونن..بغیرازسطح دماومدل گازهای موجودتواون..یاشایدم زمین ما خیلی شبیه اوناس؟…کاش ماایرانیا هم مثل اجداد دانشمندمون دستی برآتش داشتیم..ولاخیلی بااجدادمون توخیلی مسائل متفاوتیم وپسرفت کردیم..
بخاطر اینکه رفتیم دیدیم ببخشید هرچی گند و کثافت بود ازشون یاد گرفتیم. یاد گرفتیم لباس چطور ببوشبم سگ چطور تو خیابون ببریم و بغل کنیم و … اما یاد نگرفتیم که تلاش کنیم
سلام مگر مریخ جاذبه داره؟اگر نداره پس چرا سنگها معلق نیستند زمین در مقابل مریخ س برابر جاذبه داره؟
اره مریخ جاذبه داره
هر جسمی جاذبه داره.هر جسمی ،حتی بدن انسان و … اما این جاذبه با جرم جسم رابطه ی مستقیم داره و مثلا جاذبه ی خورشید به علت جرم بسیار بیشترش از زمین،جاذبه بیشتری هم از زمین داره
سلام
تو عکس ۲ و ۳ روی سنگها انگار حروفی دیده میشه کمی دقت کنید، مخصوصا انگار به زبان فارسیه (عکس شماره ۲ سمت چپ کاوشگر)
یا من اشتباه میکنم اثر سنگهای مریخه و چیز طبیعیه؟
بله. طبیعیه. شکل سنگها و سایهای که ایجاد میشه، در خیلی از موارد با ساختارهای آشنا در ذهن ما تطبیق داده میشه که طبیعی هست اما بیانگر پدیدهی خاصی در مریخ (یا اجرام آسمانی دیگه) نیست.
اره نوشته دانلود
آره فک کنم نوشته ر ئ ی س ی
خوبی؟!
. از اولینمتفکران و کاوشگران و نخبگان امور فصا و نجوم هستیم اما در این کشفیات و پیشرفتهای دنیا نقشی نداریم .پیشینیان ما ب ما افتخار نمیکنند.
مطمئنا اگه کشورهای سلطهگر نبودند ما هم الان اونجا مریخ نورد داشتیم.به جرأت میگم ما هم میتونیم اونم تنها با خودمون نه سلطهگرها .اونا نخبگان مارو دزدیدن انشاالله بعضیشون برگشتند…. یا علی….
کشورهای سلطه گر چکار به مریخ رفتن ما دارن ما خودمون جای علم دنبال دعپا بودیم
آره ما مردمی هستیم معمولی فقط روشنفکریم همه چی بلدیم ،همه دنبال بیت کوین هستن اما یکیمون نیومد مثلا ارز دیجیتالی بسازه که دنیا بره دنبالش ، فقط مصرف کننده شدیم و هیچ افتخاری نداریم اما به نظام و ایران و همه چی میگیم ، آره ۵۰۰ ساله که اینشکل شدیم ایراد خودمونیم