دانشمندان نگران میکروبهای بیگانه در نمونههای مریخی ناسا هستند
در حالی که ناسا برای آوردن نمونههای سنگ و خاک مریخ به زمین برنامهریزی میکند، دانشمندان نگران میکروبهای مریخی هستند که ممکن است از این طریق به زمین راه یابند.
ناسا در حال برنامهریزی برای آوردن سنگهای مریخ به زمین است و حتی این آژانس فضایی از مردم دربارهی طرح خود برای بازیابی نمونههایی که مریخنورد «پشتکار» (Perseverance) جمعآوری کرده، نظرسنجی کرده است.
این یک گام مهم در تلاشهای بشر برای کشف سیارهی سرخ بهشمار میرود. اما با وجود هیجانی که در آن وجود دارد، برخی از دانشمندان نگرانند که میکروبهای بیگانه هم ممکن است به زمین آورده شوند.
این آژانس فضایی قصد دارد در اوایل دههی ۲۰۳۰ میلادی، یک فضاپیما را با نمونههایی از مریخ در یک پایگاه نیروی هوایی آمریکا فرود آورد. هرچند هنوز راه زیادی باقی مانده است اما برخی از دانشمندان هشدار میدهند که ناسا باید اطمینان حاصل کند که ما در برابر هر گونه میکروب بیگانهای که ممکن است آورده شود، محافظت میشویم.
«پیتر دوران» (Peter Doran) زمینشناس دانشگاه ایالتی لوئیزیانا گفت: «من فکر میکنم که احتمال وجود موجود زنده در سطح مریخ بسیار کم است، اما به هر حال این احتمال وجود دارد.»
طرح فعلی ناسا شامل ظرفی میشود که نمونههای را از سطح به مدار مریخ میرساند. از آنجا ظرف دیگری نمونهها را به زمین تحویل میدهد تا بتوان آنها را مطالعه کرد. باز هم، این یک اقدام بهیادماندنی است که سالها در تلاش برای آن بودهایم اما اگر این نمونهها میکروبهای بیگانه داشته باشند چه میشود؟
اگر فیلمهیا علمی-تخیلی زیادی دیدهاید، احتمالا از افراد نگران خواهید بود. اگرچه بعید بهنظر میرسد که نیاز به نگرانی دربارهی میکروبهای بیگانه روی زمین باشد، اما همیشه این احتمال وجود دارد. با این وجود «جیم بل» (Jim Bell) به گفتهی دانشمندان علوم سیارهای دانشگاه ایالتی آریزونا، هر گونه حیات در مریخ برای بقای روی زمین مناسب نیست.
او گفت: «ما دربارهی یک زیستبوم و یک زیستکرهی کاملا متفاوت صحبت میکنیم. البته نمیدانیم آیا اصلا زیستکرهای در مریخ وجود دارد یا خیر.»
به این ترتیب احتمال زنده ماندن میکروبهای بیگانه در نمونههای مریخی بسیار کم است اما در عین حال ناسا این خطر را نادیده نمیگیرد. آژانس فضایی قصد دارد رویکردی محافظهکارانه برای آوردن نمونهها به زمین اتخاذ کند و بنابراین هر چیزی را که مستقیما با مریخ تماس داشته باشد را استریل و محافظت خواهد کرد.
البته شیوهی برنامهریزی این آژانس برای اجرای طرح بازگردانی نمونه از مریخ در حال تغییر است و در ماههای آینده میتوان اخبار بیشتری دربارهی برنامهریزی ناسا برای مقابله با میکروبهای بیگانه که ممکن است در نمونههای مریخ وجود داشته باشند، دریافت کرد. در هر صورت حتی در صورت وجود چنین میکروبهایی، اگر واقعا میخواهیم مریخ را سکونتپذیر کنیم و راهی برای زندگی انسانها در آن بیابیم، باید نمونههای مریخ را عمیقتر مطالعه کنیم.
عکس کاور: سنگهای مریخی از نگاه کاوشگر پشتکار
Credit: NASA/JPL-Caltech
منبع: BGR