بالگرد نبوغ برای بیستویکمین بار در مریخ پرواز کرد
بالگرد نبوغ ناسا پرواز بیستویکم خود را در مریخ با موفقیت انجام داد و حالا همراه مریخنورد پشتکار برای اجرای کارزار علمی دوم آماده میشود.
مقامات ناسا امروز ۱۱ مارس (بامداد ۲۱ اسفند) اعلام کردند که بالگرد ۱٫۸ کیلوگرمی «نبوغ» (Ingenuity) بهتازگی یک پرواز دیگر در مریخ انجام داده است.
آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در بهروزرسانی خود نوشت: «هلیکوپتر نبوغ را نمیتوان متوقف کرد! نبوغ بیستویکمین پرواز خود را در سیارهی سرخ با موفقیت انجام داد. هواگرد کوچک ۳۷۰ متر را با سرعت ۳٫۸۵ متر بر ثانیه پیمود و به مدت ۱۲۹٫۲ ثانیه در جو رقیق سیاره ماند.»
نبوغ در فوریهی ۲۰۲۱ (اسفند ۱۳۹۹) همراه با مریخنورد «پشتکار» (Perseverance) در کف دهانهی «جزرو» (Jezero) مریخ فرود آمد. منطقهای که میلیاردها سال پیش میزبان یک دریاچه و دلتای رودخانه بوده است.
این بالگرد که با انرژی خورشیدی کار میکند ابتدا برای یک مأموریت نمایش فناوری طراحی شده بود تا طی ۵ پرواز نشان دهد که آیا با وجود جو رقیق سیاره که تنها ۱ درصد چگالی جو زمین را دارد، کاوشهای هوایی در مریخ امکانپذیر است یا خیر؟
نبوغ در این پنج پرواز شگفتیساز شد و ناسا خیلی زود مأموریت را به فاز نمایش عملیات تمدید کرد. در این مرحله، این هواگرد کوچک مرزهای پرواز در سیارهی سرخ را فراتر میبرد و بهعنوان پیشاهنگی برای مریخنورد پشتکار عمل میکند که وظایف اصلی آن شامل جستوجوی نشانههایی از حیات مریخی و جمعآوری دهها نمونه برای آوردن به زمین در آینده است.
نبوغ و پشتکار در نخستین سال حضور خود در مریخ، مناطقی را در جنوب و جنوب غربی محل فرود خود کاوش کردند. اکنون هر دو ربات به سمت منطقهی فرود خود میروند و برای حرکت به بخش قابل دسترسی دلتای رودخانهی باستانی آماده میشوند.
حالا که نبوغ دوباره به پشتکار نزدیک شده امکان تصویربرداری از پروازهای آن هم فراهم شده است. تیم پشتکار تمایل دارد تا مطالعهی دلتا را از نزدیک آغاز کند، زیرا دلتاهای اینجا روی زمین بهخوبی مواد شیمیایی آلی حاوی کربن و خود نشانههای حیات را حفظ میکنند.
نبوغ در طول ۲۱ پرواز مریخی خود در مجموع ۳۸٫۸ دقیقه در آسمان مانده و ۴٫۶۵ کیلومتر را طی کرده است. این حتی بیشتر از چیزی است که پشتکار موفق به انجام آن شده است و کیلومترشمار مریخنورد هماکنون عدد ۴٫۳۹ کیلومتر را نشان میدهد.
عکس کاور: بیستویکمین پرواز بالگرد نبوغ ناسا در مریخ
Credit: NASA/JPL-Caltech
منبع: Space