مریخ‌نورد کنجکاوی در مسیر خود به شاخه‌های سنگی عجیبی رسید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
سنگ های خار مانند در مریخ

مریخ‌نورد کهنه‌کار کنجکاوی ناسا از ستون‌های سنگی پیچ‌وتاب خورده‌ی عجیبی در مریخ تصویربرداری کرد که احتمالا بر اثر فرسایش سنگ‌های رسوبی شکل گرفته‌اند.

بر اساس تصاویر خامی که از مأموریت مریخ‌نورد «کنجکاوی» (Curiosity) در ۱۵ می (۲۵ اردیبهشت) به زمین رسیده، این کاوشگر صخره‌های نیزه-مانند پیچ‌وتاب خورده‌ای را مشاهده کرده است. این تصاویر در حالی در ۳۴۷۴ روز مریخی از مأموریت ثبت شد، که کنجکاوی ۶ آگوست (۱۵ مرداد) یک دهه کاوش در سیاره‌ی سرخ را کامل خواهد کرد.

مؤسسه‌ی علمی «ستی» (SETI) درباره‌ی در مورد این ویژگی نوشت: «این خارها به احتمال زیاد پرکننده‌های سیمان-مانند شکستگی‌های باستانی در یک سنگ رسوبی هستند. این سنگ از شن و آب ساخته شده بوده اما بخش‌هایی که دارای مواد نرم‌تری بوده‌اند، فرسایش یافته‌اند.»

این ویژگی‌های ظریف همچنین ممکن است توسط گرانش کم‌تر سیاره نسبت به زمین شکل گرفته باشد، که تقریبا یک سوم چیزی است که ما در سیاره‌ی خود تجربه می‌کنیم. ستی اما توضیحی درباره‌ی دیگر عوامل محیطی ممکن نداد و هنوز اندازه‌ی این عوارض سطحی هم مشخص نشده است.

طبق به‌روزرسانی ۱۳ می (۲۳ اردیبهشت) آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا، مریخ‌نورد کنجکاوی در روزهای مریخی ۳۴۷۳ و ۳۴۷۵، در مکانی در «کوه شارپ» (Mons Sharp) با نام «گریوه‌ی میرادور» (Mirador Butte) یا تپه‌ی تنهای میرادور، مشغول فعالیت بود.

این مرکز در توییتر نوشت: «اینجا یک سنگ جالب دیگر در دهانه‌ی گیل مریخ است! این شاخه‌ها به احتمال زیاد مواد پرکننده‌ی سیمان-مانند در یک سنگ رسوبی باستانی هستند. بقیه‌ی سنگ از مواد نرم‌تری ساخته شده و فرسایش یافته است.»

سلفی مریخ‌نورد کنجکاوی کنار صخره‌ی نونترون در دهانه‌ی گیل

سلفی مریخ‌نورد کنجکاوی به همراه ساختار صخره‌ای «نونترون» در مریخ
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

به گفته‌ی «سوزان شوئنزر» (Susanne Schwenzer) زمین‌شناس سیاره‌ای در دانشگاه آزاد انگلستان، دوربین روی دکل کنجکاوی یا «مست‌کم» (Mastcam) که در مدت فعالیت تصاویر صخره‌ای عجیب از مریخ تهیه کرده است، احتمالا در این منطقه‌ی تازه روزهای شلوغی را خواهد داشت.

او افزود: «در فاصله‌ی دورتر از موقعیت فعلی کنجکاوی روی تپه، یک صخره‌ی تکه‌ای که اکنون سیرا مایگوالیدا (Sierra Maigualida) نامیده می‌شود، وجود دارد و می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره‌ی بافت‌های بالاترین بخش‌های تپه آشکار سازد.»

همچنین انتظار می‌رود که مریخ‌نورد ساختارهای جالبی را روی هدفی به نام «لا پاراگوا» (La Paragua) بررسی کند، تا در ادامه بتواند تجزیه‌وتحلیل چندطیفی را روی هدف دوم به نام «سان پدرو» (San Pedro) انجام دهد. علاوه بر این کنجکاوی از از یک ویژگی به نام «تاپیر» (Tapir) که احتمالا بر اثر تغییرات شیمیایی و فیزیکی سنگ‌های رسوبی ایجاد شده است، به‌صورت استریو تصویربرداری خواهد کرد.

کنجکاوی در حال برنامه‌ریزی بلندمدت برای جست‌وجوی شرایط سکونت‌پذیری در «دهانه‌ی گیل» (Gale Crater) است و همچنان از کوه شارپ بالا می‌رود تا بتواند رسوبات محیطی را که در طول قرن‌ها شکل گرفته‌اند، بررسی کند.

مریخ‌نورد جدیدتر ناسا به نام «پشتکار» (Perseverance) هم که در ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ (۱ اسفند ۱۳۹۹) روی مریخ فرود آمد، در «دهانه‌ی جزرو» (Jezero Crater) مشغول کاوش است تا میکروب‌های باستانی بالقوه را در دلتای رودخانه‌ی باستانی این منطقه شناسایی کند. این کاوشگر همچنین نمونه‌هایی از سطح مریخ جمع‌آوری می‌کند تا در یک مأموریت آینده در دهه‌ی ۲۰۳۰ میلادی، به زمین آورده شوند.

عکس کاور: شاخه‌های سنگی مشاهده شده توسط مریخ‌نورد کنجکاوی
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

منبع: Space



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X