مکبوک پرو ۲۰۲۳ در برابر نسل قبلی؛ آیا ارزش ارتقا دارد؟
اپل مدتی قبل از نسل جدید مکبوک پرو ۱۴ و ۱۶ اینچی به همراه تراشههای جدید M2 پرو و M2 مکس رونمایی کرد. مکبوک پرو ۲۰۲۳ از نظر ظاهری و بسیاری از ویژگیهای سختافزاری تفاوتی با نسل قبلی ندارد و بیشتر تغییرات صورت گرفته مربوط به استفاده از تراشههای جدید هستند. اما آیا صرفا به دلیل همین تغییرات، آیا هر دو مدل مکبوک پرو ۲۰۲۳ در مقایسه با نسل قبلی ارزش ارتقا دارد؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
ویژگیهای مکبوک پرو ۲۰۲۳
در حال حاضر مدل پایه مکبوک پرو ۱۴ اینچی ۲۰۲۳ با قیمت ۲۰۰۰ دلار به دست کاربران میرسد و برای خرید مدل پایه مکبوک پرو ۱۶ اینچی ۲۰۲۳ باید ۲۵۰۰ دلار بپردازید. همانطور که گفتیم مهمترین تغییر صورت گرفته مربوط به تراشههای این دو مدل است ولی به غیر از این موضوع، باید به دیگر مشخصات جدید اشاره کنیم.
به طور مشخص، مکبوک پرو ۲۰۲۳ مبتنی بر تراشهی M2 پرو از ۱۶ یا ۳۲ گیگابایت رم یکپارچه بهره میبرد و در صورت انتخاب مبتنی بر تراشهی M2 مکس، میتوانید از بین ظرفیتهای ۳۲، ۶۴ و ۹۶ گیگابایت برای رم دست به انتخاب بزنید. این مدلها از وایفای 6E و بلوتوث ۵.۳ پشتیبانی میکنند و بنابراین از هر دو نظر نسبت به نسل قبلی حرف بیشتری برای گفتن دارند. همچنین باید به بهرهگیری از پورت HDMI 2.1 هم اشاره کنیم. به لطف همین پورت، کاربران میتوانند لپتاپ خود را به مانیتور 8K با رفرش ریت ۶۰ هرتز وصل کنند.
از نظر عمر باتری، مدل ۱۴ اینچی مکبوک پرو ۲۰۲۳ میتواند حداکثر ۱۸ ساعت انجام وظیفه کند و در صورت استفاده از مدل ۱۶ اینچی میتوانید از حداکثر عمر باتری ۲۲ ساعته استفاده کنید.
ویژگیهای مکبوک پرو ۲۰۲۱
در مورد مدلهای ۱۴ و ۱۶ اینچی مکبوک پرو ۲۰۲۱ باید بگوییم که در صورت انتخاب مدلهای دارای چیپست M1 پرو، باید به ۱۶ یا ۳۲ گیگابایت رم یکپارچه بسنده کنید و مدلهای دارای تراشهی M1 مکس از رم ۳۲ یا ۶۴ گیگابایتی استفاده میکنند. لپتاپهای مکبوک پرو ۲۰۲۱ مبتنی بر وایفای ۶ و بلوتوث ۵.۰ هستند و در ضمن از پورت HDMI 2.0 بهره میبرند.
عمر باتری مدل ۱۴ اینچی مکبوک پرو ۲۰۲۱ به حداکثر ۱۷ ساعت میرسد و در صورت خرید مدل ۱۶ اینچی با حداکثر عمر باتری ۲۱ ساعت روبرو میشویم.
۶ چیزی که در مورد تراشههای M2 پرو و M2 مکس باید بدانید
بار دیگر باید تاکید کنیم که مهمترین تغییر صورت گرفته برای این دو مدل، استفاده از تراشههای تازهنفس M2 پرو و M2 مکس است. این دو تراشه نسبت به نسل قبلی با تغییرات گسترده روبرو نشدهاند اما در هر صورت میتوانیم سرعت و عملکرد بهتری را ارائه کنند. در این میان سوال اصلی این است که آیا این تغییر در عملکرد در حدی هست که مکبوک پرو ۲۰۲۳ ارزش ارتقا داشته باشد یا نه. در ادامه به ۶ نکتهی کلیدی در مورد این دو تراشه میپردازیم.
ثابت ماندن پهنای باند رم
این دو تراشه از نظر پهنای باند رم با تغییری روبرو نشدهاند که با توجه به بالا بودن این عدد برای نسل قبلی، چنین چیزی اصلا یک ضعف به حساب نمیآید. به طور مشخص، پهنای باند رم برای M2 پرو مانند نسل قبلی ۲۰۰ گیگابیت در ثانیه است و M2 مکس هم از پهنای باند ۴۰۰ گیگابیت در ثانیه برای رم خود بهره میبرد.
افزایش عمر باتری
همانطور که در بخش ویژگیهای این دو لپتاپ جدید توضیح دادیم، مکبوک پرو ۲۰۲۳ نسبت به نسل قبلی از عمر باتری بالاتری بهره میبرد که این موضوع به لطف استفاده از تراشههای بهتر امکانپذیر شده است. زیرا در بخشهایی مانند نمایشگر شاهد تغییر خاصی نیستیم. تراشههای M1 پرو و M1 مکس از ۲ هستهی کممصرف بهره میبرند ولی اپل برای M2 پرو و M2 مکس از ۴ هستهی کممصرف استفاده کرده که برای برخی کارها با مصرف انرژی کمتر میتوانند انجام وظیفه کنند.
افزایش قابل توجه تعداد ترانزیستورها
اپل برای تولید این تراشهها از نسل دوم فناوری ساخت ۵ نانومتری استفاده کرده و به لطف همین موضوع، M2 پرو در مجموع از ۴۰ میلیارد ترانزیستور بهره میبرد که ۲۰ درصد بیشتر از نسل قبلی است. برای M2 مکس هم با ۶۷ میلیارد ترانزیستور روبرو هستیم که ۱۰ میلیارد بیشتر از نسل قبلی محسوب میشود.
بالاترین ظرفیت رم یکپارچه در مکبوک پرو
هر دو مدل مکبوک پرو ۱۴ و ۱۶ اینچی دارای چیپست M2 مکس میتوانند از رم ۹۶ گیگابایتی بهره ببرند که بالاترین ظرفیت رم موجود در بین لپتاپهای مکبوک پرو محسوب میشود. البته طبیعتا مدل دارای این ظرفیت رم نسبت به مدل پایه قیمت بسیار بالاتری دارد.
امکان اتصال به مانیتورهای بیشتر
مکبوک پرو ۲۰۲۳ دارای تراشهی M2 پرو میتواند از طریق پورت تاندربولت به دو مانیتور 6K یا از طریق این پورت به یک مانیتور 6K و از طریق پورت HDMI به یک مانیتور 4K با رفرش ریت ۱۴۴ هرتز وصل شود. از سوی دیگر در صورت استفاده از مدلهای دارای چیپست M2 مکس، میتوانید لپتاپ موردنظر را به ۴ مانیتور وصل کنید؛ ۳ مانیتور 6K با رفرش ریت ۶۰ هرتز از طریق تاندربولت و ۱ مانیتور 4K با رفرش ریت ۱۴۴ هرتز از طریق HDMI.
تعداد هستههای پردازشی در تراشهها
پردازندهی موجود در M2 پرو از حداکثر ۱۲ هستهی پردازشی بهره میبرد که ۸ تا از این هستهها از نوع قدرتمند و ۴ تا از آنها از نوع کممصرف هستند. M2 مکس هم از همین تعداد هستهی پردازشی برای پردازندهی خود بهره میبرد. برای مقایسه باید بگوییم که پردازندهی موجود در M1 پرو و M1 مکس از حداکثر ۱۰ هسته بهره میبرند که ۸ هسته از نوع قدرتمند و ۲ هسته از نوع کممصرف هستند.
در رابطه با پردازندهی گرافیکی هم باید بگوییم که GPU موجود در M2 پرو حداکثر ۱۹ هسته ارائه میدهد و برای پردازندهی گرافیکی M2 مکس هم با حداکثر ۳۸ هسته روبرو هستیم. این در حالی است که GPU موجود در M1 پرو حداکثر ۱۶ هسته ارائه میدهد و پردازندهی گرافیکی M1 مکس دارای حداکثر ۳۲ هسته است.
آیا مکبوک پرو ۲۰۲۳ ارزش ارتقا دارد؟
کلیدواژهی اصلی برای مکبوک پرو ۲۰۲۳، «بهبود نسبی» است. همانطور که توضیح دادیم، از نظر ظاهری هیچ تفاوتی با نسل قبلی ندارد و از نظر سختافزاری هم با بهبودهای نسبی روبرو شده است. به طور مشخص ویژگیهایی مانند پشتیبانی از وایفای 6E، بلوتوث ۵.۳ و پورت HDMI 2.1 برای اکثر کاربران اهمیت زیادی ندارد.
با توجه به تمام این نکات، کاربرانی که از مدل ۱۴ یا ۱۶ اینچی مکبوک پرو ۲۰۲۱ استفاده میکنند، خرید مدل ۲۰۲۳ اصلا منطقی نیست. در این میان فقط ممکن است افرادی که به ۹۶ گیگابایت رم برای انجام کارهای سنگین نیاز دارند و میخواهند از امکانات پورت HDMI 2.1 بهره ببرند، به خرید این لپتاپها تمایل پیدا کنند. البته باید خاطرنشان کنیم به غیر از آمریکا، در بیشتر بازارهای جهان این لپتاپها با افزایش قیمت هنگفتی روبرو شدهاند و بنابراین برای بسیاری از کاربران خرید این مدلها اصلا منطقی نیست.
منبع: MacRumors