مکبوک ایر M3 در برابر مکبوک ایر M2؛ یک ارتقای جذاب؟
اپل دیروز از مدلهای ۱۳ و ۱۵ اینچی مکبوک ایر M3 رونمایی کرد که از نظر ظاهری تفاوتی با نسل قبلی ندارند ولی حالا مجهز به چیپست جدید M3 هستند. اما آیا این دو مدل واقعا با تغییرات جذابی روبرو شدهاند؟ در این مطلب به مقایسهی مکبوک ایر M3 با مکبوک ایر M2 میپردازیم تا ببینیم آیا با تغییرات جذابی روبرو شده است یا نه.
ابعاد بدنه
با توجه به اینکه طراحی این دو لپتاپ با تغییری روبرو نشده است، بنابراین طبیعتا از نظر ابعاد بدنه هم تغییری عملی نشده و هر دو کاملا هماندازهی نسل قبلی محسوب میشود. از سوی دیگر وزن هم تغییری نداشته و مدل ۱۳ و ۱۵ اینچی مکبوک ایر M3 مانند نسل قبلی به ترتیب ۱.۲ و ۱.۴ کیلوگرم وزن دارند.
نمایشگر
نمایشگرهای Liquid Retina اپل برای مکبوک ایر ۱۳ اینچی M2 و ۱۵ اینچی M2 به ترتیب ۱۳.۶ اینچ و ۱۵.۳ اینچ اندازه دارند. این مورد، برای نسخههای M3 نیز مشابه است.
پشتیبانی از طیف رنگی گسترده (P3) و فناوری True Tone نیز در تمامی نمایشگرها وجود دارد، در حالی که روشنایی آنها به ۵۰۰ نیت میرسد. رزولوشن مدلهای ۱۳ اینچی برابر با ۲۵۶۰ در ۱۶۶۴ و برای مدلهای ۱۵ اینچی برابر با ۲۸۸۰ در ۱۸۶۴ است که باز هم نسبت به نسل قبلی یکسان محسوب میشود.
در مرکز بخش فوقانی نمایشگر، یک بریدگی قرار دارد که دوربین در آن تعبیه شده است. زمانی که در حال تماشای ویدیو هستید، این ناچ توجه زیادی را جلب نمیکند و در کل خیلی سریع به حضور آن عادت میکنید. اما واقعیت این است که برخی از کاربران هم دل خوشی از این مشخصه ندارند.
عملکرد مکبوک ایر M3 در برابر مکبوک ایر M2
مدلهای مکبوک ایر M2 و M3 جدید همانطور که از نامشان پیداست از تراشههای M2 و M3 بهره میبرند. این تراشهها هر دو دارای یک پردازنده مرکزی (CPU) هشت هستهای با تفکیک چهار هستهی قدرتمند و چهار هستهی کممصرف هستند. با این حال، طبیعتا هستههای موجود در M3 نسبت به نمونههای مشابه در M2 از نظر عملکرد بهبود یافتهاند.
علاوه بر این، این تراشهها از پهنای باند حافظه ۱۰۰ گیگابایت بر ثانیه و رم یکپارچه که از ۸ گیگابایت شروع شده و تا ۱۶ و ۲۴ گیگابایت قابل ارتقا است، بهره میبرند. هر دو نسل همچنین دارای موتور پردازش رسانهای (Media Engine) برای رمزگذاری و رمزگشایی سختافزاری ویدیو و یک موتور عصبی ۱۶ هستهای هستند. با این حال، موتور پردازش رسانهای M3 علاوه بر این، قابلیت رمزگشایی AV1 را نیز ارائه میدهد.
در مکبوک ایر ۱۳ اینچی M2، کاربران میتوانستند بین پردازندهی گرافیکی ۸ هستهای یا ۱۰ هستهای ساخت اپل، انتخاب داشته باشند، در حالی که نسخهی ۱۵ اینچی تنها از نسخهی ۱۰ هستهای بهره میبرد. این گزینهها در نسخهی M3 نیز حفظ شدهاند. به غیر از بهبود کلی عملکرد، پردازنده گرافیکی در M3 همچنین از ردیابی پرتو (ray tracing) با شتاب سخت افزاری بهرهمند شده است که به اجرای بازیها و برخی دیگر از کارهای گرافیکی کمک میکند.
هر دو مدل M2 و M3 در مجموع از دو نمایشگر پشتیبانی میکنند که معمولا شامل نمایشگر داخلی و یک نمایشگر اکسترنال دیگر میشود. با این حال، M3 میتواند با بستن درب لپتاپ، از دو نمایشگر اکسترنال پشتیبانی کند.
کاربران حرفهای که به استفاده از نمایشگرهای بزرگتر و با رزولوشن بالاتر علاقه دارند و به دنبال استفاده از مکبوک ایر به عنوان یک کامپیوتر رومیزی هستند، احتمالا از این تغییر استقبال خواهند کرد. برای درک میزان بهبود عملکرد، میتوانیم مدل M3 در MacBook Pro 14 اینچی را با مدل M2 در MacBook Air 15 اینچی مقایسه کنیم.
در بررسی انجامشده، مکبوک ایر ۱۵ اینچی با M2 موفق به کسب امتیاز ۲,۶۲۳ در تکهستهی بنچمارک گیکبنچ شد. مکبوک پرو ۱۴ اینچی با M3 در همین تست امتیاز ۳,۰۹۱ را کسب کرده است.
در عملکرد چند هستهای، امتیاز مکبوک ایر ۱۵ اینچی با M2 به ۱۰,۰۳۵ رسید، در حالی که مکبوک پرو ۱۴ اینچی با M3 موفق به کسب امتیاز ۱۱,۸۵۰ شده است. میتوان با اطمینان گفت که کاربران مکبوک ایر M3 بهطور کلی از ۲۰ درصد افزایش عملکرد نسبت به مدل مشابه با M2 بهرهمند خواهند شد.
دوربین و صدا
در هر دو نسل مکبوک پرو، داخل بریدگی بالای نمایشگر، دوربین ۱۰۸۰ FaceTime HD اپل قرار گرفته که بهتازگی به این سری از لپتاپها اضافه شده است. در این بخش، تفاوت قابلتوجهی بین دو نسل وجود ندارد، زیرا از حسگر تصویر و قابلیتهای یکسانی بهره میبرند.
ا این حال، قابلیتهای صوتی در مدلهای جدید بهبود یافته است. سیستمهای صوتی چهار و شش اسپیکره به ترتیب برای مدلهای ۱۳ و ۱۵ اینچی همچنان وجود دارند. همچنین آرایه سه میکروفونه با قابلیت beamforming و پشتیبانی از دالبی اتمس با صدای فضایی (Spatial Audio) حفظ شدهاند.
تفاوت مدلهای ۲۰۲۴، استفاده از حالتهای «حذف صدای محیط» (Voice Isolation) و «طیف گسترده» (Wide Spectrum) برای میکروفونها است که پیشتر در سری آیفون ۱۵ پرو مشاهده شده بود. این قابلیتها باید بهطور قابلتوجهی کیفیت برقراری تماسهای ویدیویی را بهبود بخشند.
ارتباطات
همانند نسل قبلی، مک بوک ایر M3 از دو پورت Thunderbolt/USB 4 بهره میبرد. همچنین، MagSafe 3 به این لپتاپ بازگشته است، تا کاربران بدون اشغال پورتهای Thunderbolt، بتوانند آن را شارژ کنند. بلوتوث ۵.۳ به عنوان یک استاندارد در این مدل وجود دارد، اما Wi-Fi ارتقای جزئی را در نسل جدید تجربه کرده است.
مدلهای M3 به جای Wi-Fi 6 از Wi-Fi 6E استفاده میکنند. این ارتقا البته محدودیتهایی دارد، زیرا برای بهرهمندی از مزایای آن، به زیرساخت شبکه مناسب نیاز دارید. با این حال، کاربرانی که از این زیرساخت برخوردارند، میتوانند از پهنای باند بیشتر لذت ببرند.
باتری و سرعت شارژ
عمر باتری بین مکبوک ایر M2 و M3 تغییری نکرده است. اپل همچنان از باتری لیتیوم پلیمری ۵۲.۶ وات ساعت در مدلهای ۱۳ اینچی و ۶۶.۵ وات ساعت در مدلهای ۱۵ اینچی استفاده میکند. اپل ادعا میکند تمامی باتریها در هر چهار مدل با سایز و پردازندههای مختلف، تا ۱۵ ساعت وبگردی با وایفای یا تا ۱۸ ساعت پخش فیلم با اپل تیوی را دوام میآورند.
در زمینهی شارژ، مدلهای ۱۳ اینچی که به پردازندهی گرافیکی ۸ هستهای مجهز هستند با آداپتور برق USB-C 30 وات عرضه میشوند. مدلهای ۱۳ اینچی با پردازندهی گرافیکی ۱۰ هستهای و ظرفیت ذخیرهسازی ۵۱۲ گیگابایت یا بالاتر و همچنین تمامی مدلهای ۱۵ اینچی، به همراه آداپتور برق دو پورت USB-C با سرعت ۳۵ وات عرضه میشوند. تمامی مدلها، فارغ از پردازنده و اندازه، قابلیت شارژ سریع با استفاده از شارژرهای با توان تا ۷۰ وات را دارند.
قیمت و ظرفیت حافظه
اپل برای تمام مدلها، چهار گزینه ظرفیت یکسان ارائه میدهد. این ظرفیتها از ۲۵۶ گیگابایت شروع شده و با پرداخت ۲۰۰ دلار اضافی، امکان ارتقا به ۵۱۲ گیگابایت، با ۴۰۰ دلار اضافی به ۱ ترابایت و با ۸۰۰ دلار اضافی به ۲ ترابایت وجود دارد.
حافظهی رم پیشفرض ۸ گیگابایت است که با پرداخت ۲۰۰ دلار دیگر قابل ارتقا به ۱۶ گیگابایت و با ۴۰۰ دلار دیگر به ۲۴ گیگابایت، برای هر دو نسل قابل انجام است. هزینهی پایهی مکبوک ایر ۱۳ اینچی با تراشهی M3، پردازندهی گرافیکی ۸ هستهای، ۸ گیگابایت رم یکپارچه و ۲۵۶ گیگابایت حافظه، ۱۰۹۹ دلار است. ارتقا به تراشهی ۱۰ هستهای، ۱۰۰ دلار هزینهی اضافی در بر خواهد داشت.
در زمان عرضه، مکبوک ایر ۱۳ اینچی با تراشهی M2، پردازندهی گرافیکی ۸ هستهای، ۸ گیگابایت رم یکپارچه و ۲۵۶ گیگابایت حافظه، ۱۱۹۹ دلار قیمت داشت. با این حال، با ادامهی فروش نسخهی M2 توسط اپل، همچنان میتوانید آن را با قیمت پایینتر ۹۹۹ دلار با همان مشخصات پایه خریداری کنید.
مکبوک ایر ۱۵ اینچی با تراشهی M2، پردازندهی گرافیکی ۱۰ هستهای، ۸ گیگابایت رم و ۲۵۶ گیگابایت حافظه، در زمان عرضه ۱۲۹۹ دلار قیمت داشت. نسخهی جدید M3 با همان مشخصات پایه نیز ۱۲۹۹ دلار قیمت دارد. برخلاف مدل ۱۳ اینچی، مکبوک ایر ۱۵ اینچی با تراشهی M2 دیگر مستقیماً از اپل قابل خرید نیست.
مکبوک ایر M3 در برابر مدل M2؛ یک ارتقای ارزشمند یا معمولی؟
بهروزرسانی اخیر اپل برای مکبوک ایر تغییرات زیادی را به همراه نداشته است. تنها بخش مهمی که اپل تغییر داده، پردازنده است و به جز ارتقای Wi-Fi، چیز دیگری برای هیجانزده شدن وجود ندارد.
برای افرادی که هماکنون مکبوک ایر با پردازنده M2 دارند، ارتقا به M3 با تنها ۲۰ درصد افزایش عملکرد، چندان منطقی به نظر نمیرسد. کسانی که به عملکرد بالاتری نیاز دارند، بهتر است سراغ تراشههای M3 پرو و M3 مکس در مکبوک پرو بروند. بهطورکلی، تغییرات صورتگرفته در مکبوک ایر M3، آن را به گزینهای جذاب برای دارندگان مکبوک ایر مبتنی بر تراشههای اختصاصی اپل تبدیل نمیکند. این دسته از کاربران به دنبال یک دستگاه همراه و قدرتمند برای اینترنت و کارهای روزمره هستند، اما به دنبال عملکرد فوقالعادهی خط تولید Pro نیستند.
احتمالاً مخاطب اصلی اپل برای این محصول، کاربران مدلهای قدیمیتر مکبوک ایر و پرو مبتنی بر اینتل هستند. پس از سه نسل از معرفی سیلیکون اپل، انتظار میرود کاربران وفادار به اینتل، در نهایت به فکر ارتقا و استفاده از یک محصول جدید باشند. این به آن معنا نیست که مدلهای جدید مکبوک ایر ضعیف هستند. این لپتاپها همچنان بهعنوان نمونهای عالی از یک دستگاه باریک و سبک با کاربری عمومی شناخته میشوند و میتوانند انتخاب مناسبی برای هر کسی باشند که به دنبال یک لپتاپ برای کاربری روزمره است.
با این حال واقعیت این است که حتی اگر از مکبوک ایر M1 استفاده میکنید، خرید مکبوک ایر M3 هم قرار نیست مزیتهای خیلی مهمی برای شما ارائه دهد.
منبع: MacRumors