مکبوک ایر M1 در برابر مدل M2؛ کدام لپتاپ را بخریم؟
در سال ۲۰۲۲ اپل مکبوک ایر M1 را معرفی کرد و در سال ۲۰۲۲ مکبوک ایر M2 از راه رسید. این دو لپتاپ به غیر از بحث سختافزاری، از نظر ظاهری هم با تغییراتی روبرو شدهاند و به عنوان مثال میتوانیم به چیپست جدید، نمایشگر بزرگتر و طراحی متفاوت در مدل M2 اشاره کنیم. گفتنی است در سال ۲۰۲۳ مدل ۱۵ اینچی مکبوک ایر معرفی شد، در این مقایسه عمدتا به مدلهای ۱۳ اینچی M1 و M2 میپردازیم. زیرا مدل ۱۵ اینچی M2 که با قیمت پایه ۱۳۰۰ دلار راهی بازار شده به غیر از نمایشگر بزرگتر و وزن بالاتر، تفاوت خاصی با مدل ۱۳ اینچی مکبوک ایر M2 ندارد.
مکبوک ایر M1 و M2؛ طراحی
مکبوک ایر M2 بدون شک از نظر طراحی گزینهی جذابتری است و توجهات بیشتری را جلب میکند. با وجود اینکه مدل M1 از همان طراحی قدیمی همیشگی بهره میبرد، ولی اپل برای طراحی مدل M2 از زبان طراحی مدلهای ۱۴ و ۱۶ اینچی مکبوک پرو بهره برده است.
به همین خاطر ضخامت بدنهی مدل M1 مانند مدلهای قدیمی در تمام بخشهای بدنه یکسان نیست اما در طرف مقابل مدل M2 از ضخامت یکدست و یکسانی بهره میبرد. ولی در نهایت طراحی یک موضوع سلیقهای است. مکبوک ایر M1 از همان طراحی قدیمی استفاده شده از سال ۲۰۱۸ به بعد بهره میبرد که آن هم تغییرات خیلی زیادی از سال ۲۰۱۰ به بعد نداشته است. با این حال مکبوک ایر M2 از نظر طراحی محصول بسیار مدرنتری محسوب میشود.
یکی دیگر از تغییرات، استفاده از کلیدهای Function تمام قد در کیبورد است با این تفاوت که در مدل M1 این کلیدها طول کمتری دارند. طبیعتا هیچ کاربردی به دلیل ارتفاع کلیدهای Function یک لپتاپ را انتخاب نمیکند ولی روی هم رفته نباید این تغییر را از قلم بیندازیم.
ابعاد و وزن
مکبوک ایر M2 نسبت به ضخیمترین قسمت مکبوک ایر M1، به میزان ۴.۸ میلیمتر ضخامت کمتری دارد. عرض هر دو مدل دقیقا یکسان است ولی مدل M2 ارتفاع نسبتا بیشتری دارد. بنابراین به لطف کاهش ضخامت، مدل جدید زمانی که در دست قرار میگیرد، حس بهتری را منتقل میکند. در این میان باید به کاهش ۴۵ گرمی وزن مدل M2 نسبت به M1 هم اشاره کنیم.
ابعاد و وزن مکبوک ایر M1:
- ضخامت: ۰.۴۱ سانتیمتر تا ۱.۶۱ سانتیمتر
- طول و عرض: ۲۱.۲۴ در ۳۰.۴۱ سانتیمتر
- وزن: ۱.۲۹ کیلوگرم
ابعاد و وزن مکبوک ایر M2:
- ضخامت: ۱.۱۳ سانتیمتر
- طول و عرض: ۲۱.۵ در ۳۱.۴۱ سانتیمتر
- وزن: ۱.۲۴ کیلوگرم
با وجود اینکه مکبوک ایر M2 و M1 از نظر ابعاد و وزن تفاوت خیلی زیادی نسبت به یکدیگر ندارند، اما همین کاهش ضخامت و وزن یک مزیت قابل توجه محسوب میشود و بهخصوص کاربرانی که همواره در حال جابجایی لپتاپ خود هستند، از این تغییر استقبال میکنند.
مکبوک ایر M1 و M2؛ نمایشگر
همانطور که گفتیم، مدل M1 دارای نمایشگر ۱۳.۶ اینچی است و مدل M1 از نمایشگر ۱۳.۳ اینچی بهره میبرد. این دو نمایشگر به ترتیب روشنایی ۵۰۰ و ۴۰۰ نیت را ارائه میدهند و رزولوشن آنها هم به ترتیب ۲۵۶۰ در ۱۶۶۴ و ۲۵۶۰ در ۱۶۰۰ است. تفاوت در اندازهی نمایشگر مدل M2، به لطف کاهش ضخامن حاشیههای نمایشگر عملی شده است. همچنین به لطف افزایش حداکثر روشنایی، نمایشگر مدل M2 برای استفاده در محیطهای بیرونی، گزینهی بهتری محسوب میشود.
همانطور که در تصاویر میتوانید ببینید، مکبوک ایر M2 دارای ناچ نمایشگر است که درون آن دوربین HD برای فیستایم تعبیه شده است. البته خود macOS از این فضا برای نشان دادن آیکنها و موارد مختلف استفاده میکند و در نتیجه برای تجربه نرمافزاری، عملا با تفاوت زیادی روبرو نمیشوید. با وجود تمام ارتقاها، نمایشگر مدل M1 هم حرف زیادی برای گفتن دارد و در نتیجه نمیتوانیم خرید مدل M2 را صرفا بر اساس نمایشگر پیشنهاد دهیم. با این حال واقعیت این است که ضخامت بیشتر حاشیههای نمایشگر مدل M1، باعث شده این لپتاپ بسیار قدیمیتر به نظر برسد.
M1 در برابر M2
طبیعتا یکی از کلیدیترین ویژگیها و تفاوتهای این دو لپتاپ، بهرهگیری آنها از چیپستهای M1 و M2 است. چیپست M1 که در سال ۲۰۲۰ معرفی شده مبتنی بر تراشهی A14 است و از سوی دیگر چیپست M2 بر مبنای تراشه A15 توسعه یافته است. در ادامه بر اساس بنچمارکهای انجام شده، به تفاوتهای پردازنده و پردازنده گرافیکی این دو تراشه میپردازیم.
پردازنده
پردازندهی موجود در هر دو تراشه از ۴ هستهی کممصرف و ۴ هستهی قدرتمند تشکیل شده است. اما در این میان هستههای کممصرف در تراشهی جدید از کش ۱۶ مگابایتی به جای حافظه کش ۱۲ مگابایتی بهره میبرند. طبق بررسیهای صورت گرفته، پردازندهی M2 حدود ۱۸ درصد سریعتر از نسل قبلی خود است. این در حالی است که همین بهبود سرعت، با همان میزان مصرف انرژی نسل قبلی صورت میگیرد که این موضوع برای عمر باتری اهمیت بسیار زیادی دارد.
پردازندهی گرافیکی
در این مورد باید خاطرنشان کنیم که مدل پایه مکبوک ایر M2 از تراشهی مبتنی بر پردازندهی گرافیکی هشت هستهای بهره میبرد و مدلهای گرانتر، پردازندهی گرافیکی ۱۰ هستهای دارند. مدل دارای گرافیک ۱۰ هستهای، ۳۵ درصد سرعت بیشتری نسبت به نسل قبلی دارد و بنابراین تفاوت مدل ۱۱۰۰ دلاری نسبت به مدل M1 کمتر است.
رم یکپارچه و حافظه داخلی
با وجود اینکه نسخهی استاندارد هر دو مدل دارای ۸ گیگابایت رم هستند، اما از نظر عملکردی با یکدیگر تفاوت دارند. به طور مشخص، چیپست M2 حدود ۵۰ درصد پهنای باند بیشتری برای رم یکپارچه ارائه میدهد. اما در این میان، بزرگترین تفاوت مکبوک ایر M1 و M2 از این نظر، مربوط به حداکثر حافظه رم آنها است. به طور مشخص برای خرید مدل M1 باید به رم ۸ یا ۱۶ گیگابایتی بسنده کنید ولی مدل M2 با رم ۲۴ گیگابایتی هم عرضه شده است.
در مورد حافظه داخلی هم باید بگوییم که هر دو لپتاپ در مدل پایه دارای حافظه ۲۵۶ گیگابایتی هستند ولی حداکثر حافظه آنها به ۲ ترابایت میرسد.
مکبوک ایر M1 و M2؛ وبکم
اپل برای مکبوک ایر M2 از وبکم دارای رزولوشن 1080p استفاده کرده که دو برابر رزولوشن نسل قبلی را ارائه میدهد. این در حالی است که وبکم 720p مکبوک ایر M1 اعتراض کاربران زیادی را به همراه داشت و در این زمینه هیچ حرفی برای گفتن ندارد.
اسپیکرها
مکبوک ایر M2 دارای ۴ اسپیکر است و نسل قبلی از دو اسپیکر بهره میبرد. با وجود اینکه اسپیکرهای مدل M1 برای بسیاری از کاربران کافی هستند، اما در هر صورت نمیتوانیم کیفیت بسیار بهتر اسپیکرهای نسل جدید را کتمان کنیم.
پورتها و باتری
یکی از تغییرات جذاب مکبوک ایر M2، بهرهگیری آن از پورت شارژ مغناطیسی مگسیف است که این یعنی اگر زمانی که پورت شارژ به لپتاپ وصل باشد به طور ناگهانی کشیده شود، دیگر با استرس افتادن لپتاپ روبرو نمیشوید. مدل M2 دارای باتری ۵۲.۶ واتساعت است و نسل قبلی از باتری ۴۹.۹ واتساعت بهره میبرد. با وجود اینکه هر دو مدل دارای پورت تاندربولت هستند، ولی به لطف استفاده از پورت مگسیف در مدل M2، دیگر لازم نیست یکی از این پورتها برای شارژ شدن لپتاپ مورد استفاده قرار بگیرد.
همانطور که گفتیم، باتری مدل M2 اندکی بزرگتر است ولی عمر باتری هر دو مدل تقریبا ۱۸ ساعت است و در این زمینه تفاوت خاصی با یکدیگر ندارند. در ضمن باید بگوییم که در صورت بهرهگیری از شارژر ۶۷ واتی برای مدل M2، میتوانید از قابلیت شارژ سریع استفاده کنید و این یعنی در عرض فقط ۳۰ دقیقه، شارژ باتری از ۰ به ۵۰ درصد میرسد.
مکبوک ایر M1 و M2؛ سخن پایانی
همانطور که میبینید، از برخی جهات مکبوک ایر M2 و M1 تفاوت زیادی با هم ندارند؛ مثلا هر دو دارای کیبورد و ترکپد یکسانی هستند، از دو پورت تاندربولت بهره میبرند، فاقد رم هستند و عمر باتری متفاوتی هم ندارند. با این حال نمیتوانیم طراحی جدید مکبوک ایر M2 را به طور کامل نادیده بگیریم. از یک طرف ضخامت بدنه کمتر و یکپارچه شده و از سوی دیگر باید به کاهش وزن و کاهش ضخامت حاشیههای نمایشگر هم اشاره کنیم. قابلیتهایی مانند پورت مگسیف، وبکم 1080p، پشتیبانی از شارژ سریع و بهرهگیری از ۴ اسپیکر، این لپتاپ را به گزینهی بسیار بهتری تبدیل کرده است.
با توجه به اینکه حدود ۳ سال از معرفی مکبوک ایر M1 میگذرد، پس برای استفادهی طولانیمدت، طبیعتا خرید مدل M2 منطقیتر است. بنابراین در ازای پرداخت ۱۰۰ دلار بیشتر، با طراحی و عملکرد بهتری روبرو میشوید. ولی اگر بودجهی محدودی دارید و اصلا نمیتوانید مدل M2 را خریداری کنید، واقعیت این است که مکبوک ایر M1 هم همچنان حرف زیادی برای گفتن دارد و برای اکثر کاربران گزینهی مناسبی است.
منبع: MacRumors