عفونت ریه چیست؟ علائم و درمان آن (راهنمای جامع)

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۶ دقیقه
عفونت ریه چیست؟ علائم و درمان آن (راهنمای جامع)

بیماری عفونت ریه همانطور که از اسمش پیدا است زمانی رخ می‌دهد که یک ویروس،‌ باکتری یا قارچ وارد ریه‌های شما شده باشد و باعث التهاب شود. این بیماری انواع مختلفی دارد و هر یک از آن‌ها می‌توانند وضعیت خفیف تا شدیدی پیدا کنند. عفونت ریه معمولا با علائمی چون احتقان قفسه‌ی سینه و سرفه همراه است و در صورت ابتلا به آن باید تحت نظر پزشک متخصص روند درمانی خود را شروع کنید. از آنجاییکه تشخیص به موقع بیماری عفونت ریه در رفع و مدیریت آن تاثیر بسیار زیادی دارد، قصد داریم در این مطلب از دیجی‌کالا مگ به بررسی این عارضه‌ی جسمانی، انواع، علل و نحوه‌ی درمان آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

عفونت ریه چیست؟

همانطور که گفتیم بیماری عفونت ریه در اثر ورود یک ویروس، باکتری یا حتی قارچ به یک یا هر دو ریه‌ی انسان رخ می‌دهد. پس از ورود این عوامل بیماری‌زا به ریه‌ها سلول‌های ایمنی برای مبارزه با عفونت به تمامی قسمت‌های بدن که دچار مشکل شده‌اند می‌روند و دقیقا همین واکنش سیستم ایمنی است که باعث بروز التهاب و تورم می‌شود. ویروس‌ها، باکتری‌ها و قارچ‌ها می‌توانند ریه‌ها یا مجاری هوایی که به این عضو از بدن منتهی می‌شوند را تحت تاثیر قرار دهند و باعث بدتر شدن وضعیت جسمانی فرد شوند. اکثر عفونت‌های ریوی با استفاده از آنتی بیوتیک‌ها یا داروهای ضد ویروسی قابل درمان هستند. عفونت‌های خفیف هم با گذر زمان خود به خود برطرف می‌شوند. در برخی موارد، عفونت ریه می‌تواند تشدید پیدا کند و زندگی فرد را به خطر بیاندازد.

انواع عفونت ریه چه هستند؟

عفونت‌های ریوی بسته به اینکه چگونه بر ریه‌ها و راه‌های هوایی سیستم تنفسی تاثیر می‌گذارند به دسته‌بندی‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. هر یک از انواع بیماری‌های عفونت ریه علائم و نحوه‌ی درمان متفاوتی دارند بنابراین آشنایی با آن‌ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

ذات الریه

ذات الریه نوعی عفونت ریوی است که کیسه‌های هوایی ریه یعنی همان آلوئول‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این کیسه‌های هوایی مرکز تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن هستند؛ در نتیجه عدم درمان ذات الریه‌ی شدید می‌تواند زندگی و سلامتی فرد را تهدید کند. از طرفی دیگر ذات الریه‌ی خفیف را می‌توان با کمک یک پزشک متخصص به راحتی در خانه درمان و مدیریت کرد. ذات الریه‌ی باکتریایی شایع‌ترین نوع این بیماری در میان مردم است. خلط خونی، تب بالا، درد قفسه‌ی سینه، تپش قلب بالا و نفس‌های کوتاه از علائم بیماری ذات الریه هستند.

آنفولانزا

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های عفونت ریه آنفولانزا است. هر دو ویروس آنفولانزای نوع A و نوع B از طریق قطراتی که هنگام سرفه، عطسه یا حتی صحبت کردن از بدن فرد مبتلا بیرون می‌آیند به دیگران انتقال پیدا می‌کنند؛ دقیقا به همین دلیل است که می‌گویند این بیماری مسری است. گلو درد، آبریزش بینی، تب و لرز، بدن درد، سرفه و خستگی از علائم بیماری آنفلوانزا هستند. به یاد داشته باشید که تشخیص و درمان سریع این بیماری برای جلوگیری از بروز مشکلات جسمانی جدی دیگر و نیاز پیدا کردن به درمان عفونت گوش، ذات الریه و برونشیت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

اسپری بینی کلداماریس پروفیلاکتیک - 20 میلی لیتر

کووید و سایر سویه‌های کرونا

ویروس کرونا یکی دیگر از دلایل بروز عفونت در ریه‌ها است که انواع مختلف آن می‌توانند باعث بروز سندرم تنفسی حاد یا سارس (SARS) و سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) در بدن شوند. تب، سرفه‌ی شدید، عطسه، گلو درد، تنگی نفس و تغییر رنگ خون از علائم اصلی بروز عفونت ریوی ناشی از ابتلا به ویروس کرونا هستند. عدم درمان این بیماری می‌تواند باعث بروز عوارض جسمانی دیگری چون برونشیت و ذات الریه شود.

علائم و درمان عفونت ریه‌ی نوزاد 4 ماهه

سرماخوردگی

وقتی به سرماخوردگی مبتلا می‌شوید یک عفونت ویروسی خفیف تمام قسمت‌های دستگاه تنفسی شما را درگیر می‌کند. در طول شش سال اول زندگی، کودکان به طور متوسط شش تا هشت بار بیماری سرماخوردگی را تجربه می‌کنند. سرفه،‌ آبریزش بینی، عطسه و گلو درد از علائم بیماری سرماخوردگی هستند. درست است که این بیماری ساده و بی خطر به شمار می‌آید اما عدم درمان آن می‌تواند باعث بروز عوارض جسمانی دیگر مانند برونشیت و ذات الریه شود؛ پس پیشنهاد می‌کنیم که حتما به دنبال انجام یک روش مؤثر برای پاکسازی ریه‌ باشید.

برونشیت

بیماری برونشیت که به دلیل التهاب لوله‌های برونش یا همان نایژه‌ها رخ می‌دهد معمولا در اثر عفونت ویروسی بروز پیدا می‌کند. سرفه با خلط ضخیم زرد یا سبز،‌ خس خس سینه، تنگی نفس، خستگی مفرط، اختلال در بلع و درد قفسه‌ی سینه از علائم ابتلا به بیماری برونشیت هستند. عدم مدیریت و درمان این عارضه‌ی جسمانی زیر نظر پزشک متخصص می‌تواند ابتلا به بیماری‌های دیگری چون ذات الریه یا آبسه‌ی ریه را به همراه داشته باشد.

سیاه سرفه

سیاه سرفه یکی دیگر از انواع عفونت‌های ریوی به شمار می‌آید که می‌توان با واکسن از بروز آن پیشگیری کرد اما هنوز هم افراد زیادی به آن مبتلا می‌شوند. این بیماری یک عفونت باکتریایی است که می‌تواند خیلی سریع از طریق هوا از فردی به فرد دیگر انتقال پیدا کند و باعث بروز سرفه‌های شدید در فرد شود. تنگی نفس غیر قابل تحمل و سرفه‌های مداوم و بلند از علائم ابتلا به بیماری سیاه سرفه هستند.

برونشیولیت

برونشیولیت یکی دیگر از انواع عفونت‌های ریوی است که در اثر عفونت ویروسی راه‌های هوایی کوچکی به نام برونشیل برای بدن رخ می‌دهد. این بیماری در کودکان زیر دو سال بسیار شایع است و حتی می‌تواند باعث بستری شدن آن‌ها در بیمارستان شود. سرفه‌ی شدید، تب، آبریزش بینی، تنگی نفس و خس خس سینه از علائم بیماری برونشیولیت ریه هستند. افرادی که در سنین کم به این بیماری مبتلا شده‌اند در بزرگسالی در معرض خطر ابتلا به آسم مزمن و انواع عفونت‌های ریوی دیگر قرار می‌گیرند.

خروسک

خروسک یا همان کروپ یکی از شایع‌ترین بیماری‌های ویروسی در میان مردم است که بیشتر کودکان را درگیر می‌کند. این بیماری معمولا بر ساختارهای بالای ریه یعنی حنجره و نای تاثیر می‌گذارد اما در صورت عدم درمان می‌تواند نایژه‌ها را هم درگیر کند. بیماری خروسک باعث سخت شدن تنفس، گرفتگی صدا و عفونت ریه در کودکان می‌شود. تب، سرفه‌ی شدید و آبریزش بینی از علائم اولیه‌ی این بیماری هستند.

سل

سل یکی از شایع‌ترین بیماری‌های ریوی در میان مردم جهان است که توسط نوعی باکتری به نام «مایکوباکتریوم توبرکلوزیس» در بدن ایجاد می‌شود. این بیماری می‌تواند باعث عفونت شدید ریه‌ها شود و عدم درمان آن سلامتی فرد مبتلا را به خطر می‌اندازد. سرفه‌ی مکرر، خلط خونی، درد قفسه‌ی سینه و کمر، کاهش وزن شدید، تب، خستگی و بی‌حالی، تنگی نفس، کاهش اشتها و تورم غدد لنفاوی از علائم اصلی بیماری سل هستند.

علائم عفونت ریه چیست؟

عفونت ریه صرف نظر از نوع یا علت بروز آن همواره دارای یک سری از علائم مشخص است. این علائم عبارتند از:

  • سرفه: سرفه‌ی خشک یا خلط دار می‌تواند یکی از علائم اولیه و اصلی بیماری عفونت ریه به شمار آورده شود.
  • تولید مخاط: تولید بیش از حد مخاط در دستگاه تنفسی یکی دیگر از علائم عفونت ریه است. این مخاط می‌تواند شفاف، زرد، سبز، قهوه‌ای یا خونی به نظر برسد؛ همچنین می‌تواند بد بو یا بدون بو باشد.
  • خس خس سینه: خس خس سینه هنگام دم و بازدم ممکن است از نشانه‌های ابتلا به انواع بیماری‌های عفونت ریوی باشد. گاهی اوقات حتی ممکن است در هنگام تنفس صدایی را بشنوید که در اثر رسیدن عفونت به نای ایجاد می شود.
  • تب: تغییر درجه حرارت بدن و پایین آمدن آن یکی از اصلی‌ترین نشانه‌های عفونت ریوی است.
  • لرز یا تشنج: همانطور که می‌دانید دو علامت تب و لرز معمولا با یکدیگر همراه هستند؛ چرا که با پایین آمدن تب عرق روی بدن باعث ایجاد لرز می‌شود.
  • درگیر شدن سیستم تنفسی فوقانی: آبریزش بینی، گرفتگی صدا، احتقان بینی و سردرد همگی از نشانه‌های عفونت ریوی و به ویژه از نوع ویروسی آن هستند.

سایر علائم احتمالی عفونت ریه که باید با آن‌ها آشنایی داشته باشید عبارتند از:

  • درد قفسه‌ی سینه به ویژه در هنگام تنفس و سرفه
  • خستگی و بی حالی مفرط
  • حالت تهوع و استفراغ
  • اسهال و مشکلات گوارشی
  • درد‌های مفصلی و عضلانی
  • کاهش یا از دست دادن اشتها
  • تنگی نفس یا تنفس سخت
  • عدم توانایی برای تنفس عمیق
  • کبودی پوست یا لب‌ها
  • سرفه‌ی خونی

علائم عفونت ریه در کودکان و بزرگسالان

علت عفونت ریه چیست؟

درست همانطور که تا به اینجا فهمیدید علت اصلی بروز بیماری عفونت ریه ورود باکتری‌ها و ویروس‌های به این عضو از بدن است؛ برای مثال عارضه‌های برونشیت و ذات الریه هر دو منشا ویروسی دارند. به ندرت پیش می آید که یک عامل قارچی مانند پنوموسیستیس جیرووسی و آسپرژیلوس باعث بروز عفونت ریوی شود. افرادی که به دلیل ابتلا به بیماری‌هایی چون اچ‌آی‌وی (HIV) یا در اثر استفاده از داروهای خاص مانند شیمی درمانی از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردار هستند بیشتر از گرو‌ه‌های دیگر به عفونت‌های ریوی قارچی مبتلا می‌شوند. در نتیجه به طور کلی می‌توان گفت که هر یک از انواع عفونت‌های ریوی منشا و دلیل خاصی دارند و نمی‌توان یک عامل را به همه‌ی آن‌ها نسبت داد.

نحوه‌ی تشخیص عفونت ریه چگونه است؟

علائم، فعالیت‌های جسمانی اخیر و سوابق پزشکی شما از اصلی‌ترین مواردی هستند که متخصصان در هنگام معاینه از شما درباره‌ی آن‌ها می‌پرسند. در کنار بررسی اولیه مانند گوش دادن به صدای قفسه‌ی سینه روش‌های زیر هم برای تشخیص عفونت ریه مورد استفاده قرار می‌گیرند:

  • انجام انواع تصویربرداری مانند سی تی اسکن قفسه‌ی سینه
  • اسپیرومتری یا همان دم سنجی برای اندازه‌گیری و ثبت ظرفیت تنفسی
  • نمونه‌برداری از مخاط یا ترشحات بینی برای انجام آزمایشات بیشتر
  • پالس اکسیمتری برای اندازه گیری سطح اکسیژن در خون شما
  • سواب حلق برای بررسی وجود عفونت باکتریایی و قارچی در گلو
  • آزمایش خون برای بررسی وضعیت خونی فرد
  • بیوپسی ریه برای بررسی ابتلا به بیماری‌های دیگر

چه عواملی خطر ابتلا به عفونت ریه را افزایش می‌دهند؟

عواملی که می‌توانند خطر ابتلا به عفونت ریوی را در فرد افزایش بدهند بر اساس نوع هر بیماری تغییر می‌کنند. اما به طور کلی موارد زیر می‌توانند فرد را در معرض ابتلا به انواع بیماری‌های عفونی ریوی قرار دهند.

  • سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار
  • قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا یا گرد و غبار در محل کار
  • واکسینه نشدن در برابر بیماری (برای مثال واکسن سیاه سرفه یا آنفولانزا)
  • قرار گرفتن در معرض آب‌وهوای سرد و خشک
  • داشتن غشاهای مخاطی خشک
  • داشتن سابقه‌ی آسم یا آلرژی
  • بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD)
  • سوء تغذیه و وضعیت زندگی سخت

عواملی که ممکن است کودکان و نوزادان را در معرض ابتلا به بیماری عفونت ریه قرار دهند عبارتند از:

  • قرار گرفتن در معرض ویروس‌ها و باکتری‌های عفونی در مهد کودک یا مدرسه
  • بیماری‌های مادرزادی قلبی یا ریوی
  • سیگار کشیدن در هنگام بارداری
  • تغذیه با شیشه شیر به جای شیر مادر
  • نارس بودن نوزاد در هنگام تولد
  • استفاده از پستانک آلوده

علاوه بر موارد بالا لازم است بدانید که کودکان زیر شش سال و پسر بچه‌ها بیشتر از سایر گروه‌ها در معرض خطر ابتلا به عفونت‌های ریوی هستند.

چه عواملی خطر ابتلا به عفونت ریه را افزایش می‌دهند؟

ماسک تنفسی دایا تجهیز مدل 3 لایه بسته 50 عددی

عوارض عفونت ریه چه هستند؟

عفونت ریه می‌تواند به خودی خود یک بیماری جدی باشد؛ اما عدم درمان و پیگیری آن ممکن است موجب بروز عوارض جسمانی دیگری شود که برخی از آن‌ها سلامت شما را کاملا به خطر می‌اندازند. این عوارض ممکن است بلافاصله پس از بیمار شدن فرد یا کمی دیرتر خودشان را نشان دهند و مرگ بر اثر عفونت ریه را به همراه داشته باشند.

  • عوارض جانبی حاد: برخی از عوارض جانبی عفونت ریوی حاد هستند؛ برای مثال عفونت‌‌های ریوی ویروسی می‌توانند باعث حمله‌ی آسم در بیماران مبتلا به آسم شوند. این بیماری همچنین می‌تواند باعث تشدید علائم بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) شود.
  • عوارض جانبی مزمن: برخی از عوارض عفونت ریه وقتی خود بیماری رفع می‌شود خودشان را نشان می‌دهند. به عنوان مثال نوزادان و کودکانی که به برونشیولیت مبتلا می‌شوند ممکن است در آینده به آسم و بیماری‌های ریوی دیگر ابتلا پیدا کنند. علاوه بر این، عفونت‌های ویروسی ریه می‌توانند خطر ابتلا به بیماری انسداد ریوی مزمن (COPD) را افزایش بدهند.

درمان عفونت ریه

برای درمان عفونت ریه باید ابتدا بدانید که به کدام یک از انواع این بیماری مبتلا شده‌اید. علاوه بر این، خفیف یا شدید بودن عفونت ریوی شما در نحوه‌ی درمانتان تاثیر دارد. در ادامه روش‌های رفع و مدیریت این بیماری را به شما معرفی می‌کنیم.

درمان‌های خانگی

اگر عفونت ریوی شما خفیف باشد و در اثر بیماری‌هایی چون سرماخوردگی و آنفولانزا به آن مبتلا شده باشید می‌توانید روش‌های خانگی را برای رفع آن امتحان کنید.

  • استفاده از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن
  • استراحت کافی و نوشیدن مایعات فراوان
  • خوردن دمنوش‌های گیاهی برای کاهش التهابات
  • بالا قرار دادن سر در هنگام خواب برای تنفس بهتر
  • استفاده از دستگاه بخور در خانه
  • بخور عصاره‌ی گیاهان مفیدی چون رزماری، نعناع یا اکالیپتوس
  • خوردن ترکیب چای و عسل برای رفع التهاب و تورم
  • خوردن خوراکی عالی برای پاکسازی ریه

درمان‌های تجویزی و بیمارستانی

عفونت‌های باکتریایی ریه می‌توان با استفاده از آنتی بیوتیک‌های تجویز شده توسط پزشک متخصص درمان کرد؛ اما عفونت‌های ریوی ویروسی باید دوره‌ی نقاحت خود را طی کنند. با این حال، افراد مبتلا به انواع عفونت‌های ریوی ممکن است نیاز باشد به دلیل تشدید علائم بیماری خود به پزشک متخصص مراجعه کنند. برای مثال کسانیکه در اثر ابتلا به عفونت ریوی تنگی دارند می‌توانند با توصیه‌ی پزشک به سراغ استفاده از کورتیکواستروئیدها برای کاهش التهاب و داروهای استنشاقی برای باز شدن راه‌های هوایی خود بروند.

از طرف دیگر افرادی که سطح اکسیژن خون آن‌ها در اثر عفونت ریه‌هایشان پایین آمده است به اکسیژن درمانی نیاز پیدا می‌کنند؛ در نتیجه ممکن است در بیمارستان بستری شوند تا وضعیت سلامتیشان بهبود یابد. پس از مرخص شدن از بیمارستان هم باید با خرید و قیمت پالس اکسیمتر دائما سطح اکسیژن خود را تحت نظر داشته باشند.

درمان عفونت ریوی ویروسی

همانطور که گفتیم عفونت‌های ویروسی با گذشت زمان و پس از طی کردن دوران نقاحت خود رفع می‌شوند؛ در نتیجه هدف از انجام درمان این عفونت‌ها احساس راحتی فرد در هنگام بهبودی است. لازم است بدانید که عفونت ریه‌ی ناشی از ویروس را نمی‌توان با آنتی بیوتیک‌ها درمان کرد. دو نمونه از روش‌های درمان عفونت‌های ریوی ویروسی عبارتند از:

  • استفاده از داروی تامیفلو (اسلتامیویر) برای کاهش شدت و طول مدت آنفولانزای نوع A
  • استفاده از یک آنتی بادی مونوکلونال یا پادتن تک تیره برای درمان برونشیولیت کودکان

درمان عفونت ریوی باکتریایی

اصلی‌ترین درمانی که برای رفع عفونت‌های باکتریایی ریه مورد استفاده قرار می‌گیرد آنتی بیوتیک‌ها هستند. این گروه از داروها انواع مختلفی دارند و هر یک از آن‌ها می‌توانند برای نابودسازی باکتری متفاوتی مفید واقع شوند. اگر عفونت باکتریایی شما شدید است ممکن است نیاز باشد که از آنتی بیوتیک‌های تزریقی استفاده نمایید؛ در غیر این صورت آنتی بیوتیک‌های خوراکی برایتان کافی هستند. شروع مصرف آنتی بیوتیک برای عفونت ریه در افراد مبتلا به برخی بیماری‌ها مانند ذات الریه باید در سریع‌ترین زمان ممکن انجام شود.

درمان عفونت ریوی قارچی و انگلی

برای عفونت‌های ریوی قارچی که خیلی هم نادر هستند شما باید طبق دستور پزشک به سراغ استفاده از داروهای ضد قارچ مانند دیفلوکان (فلوکونازول)، نیزورال (کتوکونازول) یا نوکسافیل (پوزاکونازول) بروید. عفونت‌های انگلی هم تنها با داروهای ضد انگل درمان می‌شوند. داروی عفونت ریه‌ای که پزشک برای شما تجویز می‌کند به نوع انگل درون ریه‌هایتان بستگی دارد.

روش‌های پیشگیری از عفونت ریه

پیشگیری از عفونت ریه

درست است که همیشه نمی‌توان از بروز عفونت ریه پیشگیری کرد، اما انجام یک سری از کارها ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را در بدن شما کاهش دهد.

واکسن بزنید

افرادی که در معرض خطر بالای عوارض ناشی از عفونت‌های ریوی هستند باید حواسشان به واکسن‌هایشان باشد. واکسن‌هایی که به پیشگیری از عفونت ریه کمک می‌کنند عبارتند از:

  • واکسن کووید ۱۹: افراد بزرگسال باید یک سری واکسن اولیه‌ی کووید ۱۹ با دو دوز دریافت کنند و هر ۶ الی ۱۲ ماه آن را تقویت نمایند.
  • واکسن آنفولانزا: بزرگسالان باید در شروع پاییز هر سال یک دوز از واکسن آنفولانزای فصلی را دریافت کنند.
  • واکسن پنوموک: واکسن پیشگیری از ذات الریه را باید تنها یک بار آن هم در سنین زیر ۶۵ سال دریافت کرد. افرادی که بیشتر از ۶۵ سال سن دارند بسته به واکسنی که در گذشته زده‌اند ممکن است نیاز به واکسیناسیون دیگری داشته باشند.
  • واکسن RSV: این واکسن برای افراد ۶۰ سال به بالا مناسب است تا از ابتلا به ویروس سنسیشیال تنفسی و عفونت ریه در سالمندان جلوگیری شود. واکسن RSV را می‌توان بین هفته‌های سی و دوم تا سی و ششم به یک فرد باردار هم تزریق کرد تا از مبتلا شدن نوزاد به این ویروس جلوگیری شود.

بهداشت را رعایت کنید

رعایت بهداشت یکی از مهم‌ترین کارهایی است که باید برای جلوگیری از عفونت ریه‌های خود انجام دهید. نکات زیر در این مسیر به شما کمک خواهند کرد:

  • دست‌های خود را با آب و صابون بشویید تا ویروس‌ها و سایر میکروب‌های روی آن‌ها از بین بروند.
  • اگر به آب دسترسی ندارید دست‌های خود را با یک ضدعفونی‌کننده‌ی حاوی الکل ۶۰ درصد تمیز کنید.
  • سطوحی که با آن‌ها در تماس هستید را با پاک‌کننده‌های خانگی یا اسپری‌های ضدعفونی‌کننده تمیز کنید.
  • اگر شخصی در خانه‌ی شما بیمار است بهداشت را به صورت جدی‌تری رعایت کنید.
  • در مکان‌های شلوغ به ویژه بیمارستان‌ها و مطب پزشکان از ماسک صورت استفاده کنید.
  • فاصله‌ی خود را با افرادی که به نظر بیمار هستند حفظ نمایید.
ژل ضد عفونی کننده شرکت رضاراد مدل DermoseptGel حجم 100 میلی لیتر بسته 2 عددی

از استعمال دخانیات خودداری کنید

خطر ابتلا به عفونت‌های ریوی در افرادی که سیگار می‌کشند بیشتر از سایر مردم است. دود سیگار باعث التهاب مزمن ریه‌ها می‌شود و تنفس را برای آن‌ها سخت می‌کند. استعمال دخانیات با گذشت زمان بافت ریه را از بین می‌برد و شما را مستعد ابتلا به عفونت‌های ریوی و برونشیت مزمن می‌کند. علاوه بر دخانیات قرار گرفتن در معرض آلاینده‌ها هم می‌تواند به ریه‌های شما آسیب بزند.

سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید

برای اینکه بتوانید از بروز عفونت ریوی جلوگیری کنید باید بتوانید سیستم ایمنی بدن خود را قوی نگه دارید. نکات زیر به تقویت سیستم ایمنی شما کمک می‌کنند.

  • از مصرف الکل خودداری کنید؛ این نوع نوشیدنی‌ها می‌توانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کنند.
  • برنامه‌ی خود را تنظیم کنید؛ بزرگسالان حداقل به ۷ ساعت خواب در شبانه‌روز نیاز دارند.
  • یک رژیم غذایی متعادل و متناسب شامل مقدا زیادی میوه، سبزیجات، پروتئین، غلات کامل و لبنیات کم چرب می‌شود. اگر وعده‌های غذایی شما حاوی مواد مغذی نباشند سیستم ایمنی بدنتان تضعیف می‌شود.
  • فعالیت بدنی منظم می‌تواند برای سیستم ایمنی بدن مفید باشد و از شما در برابر ویروس‌ها محافظت کند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

عفونت ریه در صورت عدم پیگیری و درمان می‌تواند با بروز عوارض جانبی جدی سلامتی فرد را به خطر بیاندازد. اگر سرفه‌های خشک یا خلط دار شما بیش از ۳ هفته است که طول کشیده‌اند و مشکل تنفسی دارید بهتر است توسط پزشک معاینه شوید. در صورت مشاهده‌ی علائم زیر باید خیلی سریع و به صورت اورژانسی به بیمارستان مراجعه کنید:

  • آشفتگی ذهنی
  • مشکل در تنفس
  • گرفتگی گردن
  • درد قفسه‌ی سینه
  • تب بالا
  • لرز و تشنج
  • حالت تهوع و استفراغ مداوم
  • بثورات پوستی غیرمعمول
  • گریه و بی‌قراری نوزاد

سخن پایانی

عفونت ریه یک بیماری جسمانی جدی است که نیاز به تشخیص سریع و درمان مناسب دارد. اگر مدت زیادی است که علائمی چون سرفه‌ی شدید، خس خس سینه، تنگی نفس و تب را تجربه می‌کنید بهتر است در اسرع وقت به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا مراحل درمان خود را در سریع‌ترین زمان ممکن شروع نمایید. علاوه بر درمان، پیشگیری از عفونت‌های تنفسی با رعایت نکات بهداشتی، تقویت سیستم ایمنی و واکسیناسیون نقش مهمی در محافظت از سلامت ریه‌ها دارد.‌ پس هرگز آ‌ن را فراموش نکنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: Verywell Health ,Healthline

سوالات پرتکرار
عفونت ریه چیست؟
بیماری عفونت ریه در اثر ورود یک ویروس، باکتری یا حتی قارچ به یک یا هر دو ریه‌ی انسان رخ می‌دهد. پس از ورود این عوامل بیماری‌زا به ریه‌ها سلول‌های ایمنی برای مبارزه با عفونت به تمامی قسمت‌های بدن که دچار مشکل شده‌اند می‌روند و دقیقا همین واکنش سیستم ایمنی است که باعث بروز التهاب و تورم می‌شود.
انواع عفونت ریه چه هستند؟
سل، خروسک، برونشیولیت، سیاه سرفه، برونشیت، سرماخوردگی، کووید و سایر سویه‌های کرونا، آنفولانزا و ذات الریه انواع عفونت‌های ریوی هستند.
برای درمان عفونت ریه چه بخوریم؟
خوردن دمنوش‌های گیاهی برای کاهش التهابات و ترکیب چای و عسل برای رفع خلط و تورم درون سیستم تنفسی پیشنهاد می شود.
علائم عفونت ریه چه هستند؟
درد قفسه‌ی سینه به ویژه در هنگام تنفس و سرفه، حالت تهوع و استفراغ، اسهال و مشکلات گوارشی، درد‌های مفصلی و عضلانی، کاهش یا از دست دادن اشتها، تنگی نفس یا تنفس سخت، عدم توانایی برای تنفس عمیق، کبودی پوست یا لب‌ها و سرفه‌ی خونی از علائم عفونت ریه هستند.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما