جدیدترین ماهواره‌ی رصد اقیانوس چین به فضا پرتاب شد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
پرتاب ماهواره‌ی هایانگ-2سی چین

چین صبح امروز تازه‌ترین ماهواره از مجموعه ماهواره‌های رصد اقیانوس خود را از پایگاه پرتاب ماهواره‌ی تائی‌یوان (Taiyuan) به فضا فرستاد.

پرتاب ماهواره‌ی «هایانگ-۲سی» (Haiyang-2C) در ساعت ۵:۴۰ ساعت هماهنگ جهانی (۹:۱۰ به وقت تهران) با استفاده از موشک «لانگ مارچ ۴بی» (Long March-4B) انجام شد.

برنامه‌ی های‌یانگ-۲ بیانگر نسل دوم ماهواره‌های رصد و پایش اقیانوس‌هاست که در فوریه‌ی ۲۰۰۷ (بهمن ۱۳۸۵) توسط سازمان ملی فضایی چین به تصویب رسیده است. این برنامه برای اندازه‌گیری پارامترهای پویایی و زیست‌محیطی اقیانوس در طیف مایکروویو که امکان رصد در هر نوع آب‌وهوایی را می‌دهد، طراحی شده است.

این رصدها همچنین برای جمع‌آوری داده‌ها و بررسی بادهای دریایی، ارتفاع سطح آب، اندازه‌گیری دمای سطحی و پیش‌بینی‌های هواشناسی دریایی به منظور پیشگیری و کمک در بلایای طبیعی، ضروری است.

طراحی و توسعه‌ی مجموعه ماهواره‌های هایانگ-۲ در آوریل ۲۰۰۷ (فروردین ۱۳۸۶) تحت برنامه‌ای متعلق به اداره‌ی ملی اقیانوسی چین آغاز شد و هم‌اکنون توسط برنامه‌ی کاربردی ماهواره‌های اقیانوسی ملی چین مدیریت می‌شود.

بر روی ماهواره‌ی هایانگ-۲ چندین ابزار سنجش از دور وجود دارد. ارتفاع‌سنج راداری، برای تعیین توپوگرافی اقیانوس‌ها، تعیین ارتفاع امواج بزرگ و اندازه‌گیری سرعت باد در سطح دریا استفاده خواهد شد. این ابزار در دو فرکانس ۱۳٫۵۸ گیگاهرتز و ۵٫۲۵ گیگاهرتز کار می‌کند و امکان رصد و پایش مداوم اقیانوس را فراهم می‌کند.

ماهواره‌ی هایانگ-2سی چین

نمایی از ماکت ماهواره‌ی هایانگ-۲سی چین
Credit: Chinese Media

ابزار DORIS که به تصویربرداری مداری به روش دوپلر و مکان‌سنجی رادیویی با ماهواره اختصاص دارد، به ارزیابی مداری با استفاده از اندازه‌گیری جابه‌جایی دوپلر سیگنال‌ها از ایستگاه‌های زمینی می‌پردازد.

همچنین از آرایه‌ی بازتابنده‌های لیزری، برای زمین‌سنجی از فضا و مدارسنجی دقیق استفاده می‌شود و پرتوسنج مایکروویو برای تعیین باد و دمای سطح دریا در هر نوع شرایط آب و هوایی به‌کار گرفته خواهد شد. پراکنش‌سنج (Scatterometer) هم به تعیین بردار سرعت باد در سطح دریا می‌پردازد.

این ماهواره نسبت به نسل قبلی خود، بهبودهایی داشته است. دیگر ماهواره‌ی این مجموعه شامل «هایانگ-۲ای» (Haiyang-2A) است که در ۱۵ آگوست ۲۰۱۱ توسط همین موشک لانگ مارچ-۴بی به فضا پرتاب شد. ماهواره‌ی «هایانگ-۲بی» (Haiyang-2B) هم که توسط یکی از شرکت‌های زیرمجموعه‌ی شرکت علوم فضایی و فناوری چین ساخته شده، در مدار ۹۷۳ کیلومتری زمین به فعالیت می‌پردازد.

موشک لانگ مارچ-۴بی تا کنون پرتاب‌های موفق زیادی را تجربه کرده است و پرتاب امروز ۳۷۴مین پرتاب موشک‌های لانگ مارچ بود. از جمله در هفته‌های گذشته یکی از مجموعه ماهواره‌های زمین‌شناسی گائوفن (Gaofen) را در مدار قرار داد که سقوط بوستر مرحله‌ی نخست آن در نزدیکی مناطقه مسکونی و آموزشی، خبرساز شد. چین با پرتاب پیوسته‌ی ماهواره‌های زمین‌شناسی و اقیانوس‌شناسی می‌کوشد اطلاعات و دید بهتری از شرایط لحظه‌ای سیاره‌ی زمین داشته باشد.

عکس کاور: پرتاب ماهواره‌ی هایانگ-۲سی با موشک لانگ مارچ-۴بی

Credit: Global Times

منبع: NASA Space Flight



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما