نقد و بررسی لپتاپ Lenovo IdeaPad Gaming 3؛ ارزان اما جذاب
یکی از محصولات میانردهی شرکت لنوو، لپتاپ IdeaPad Gaming 3 است که اگر قرار باشد برای کاربردهای غیر از بازیهای ویدیویی هم از این محصول استفاده کنید، تا حدودی میتواند قدرتنمایی کند. در این یادداشت به نقد و بررسی لپتاپ IdeaPad Gaming 3 میپردازیم.
لپتاپ IdeaPad Gaming 3 با مشخصات فنی مختلفی توسعه پیدا کرده است. شما میتوانید این مدل لپتاپ را با پردازندهی AMD Ryzen 5 6600H و همچنین پردازندهی اینتل Core i5 و حتی Core i7 در سطح بازار سخت افزار پیدا کنید. با وجود اینکه لپتاپ مورد بحثِ این بررسی توانِ رقابت با لپتاپهای میانردهی سایر شرکتها را ندارد، مزیتهای جذابی در این دستگاه وجود دارد که در ادامه مفصل دربارهشان صحبت خواهیم کرد. در ادامه، لپتاپ IdeaPad Gaming 3 را از چند جنبهی طراحی، راندمان در بازیهای ویدیویی، مقایسه عملکرد گیمینگ با سایر محصولات همتراز، قدرت صفحه نمایش، کیفیت کیبورد و تاچ پد، کیفیت صدا، قابلیت ارتقای لپتاپ، عمر باتری و میزان گرمای تولید شده بررسی میکنیم.
لپتاپ IdeaPad Gaming 3؛ مدلهای متنوعِ کاستیوم شده اما شبیه به هم
لپتاپ IdeaPad Gaming 3 مبتنی بر دو نوع پردازنده طراحی و توسعه یافته است. در سال ۲۰۲۰ میلادی مدل IdeaPad Gaming 3i با پردازندههای شرکت اینتل عرضه شد و توانسته نظرات تقریبا مساعدی را به خود جلب کند. با این حال، در هر دو مدل لپتاپ، صفحه نمایش ۱۵.۶ اینچ و با کیفیت Full HD با نرخ تازهسازی ۱۲۰ هرتز وجود دارد. صرفا به منظور اینکه لپتاپ IdeaPad 3 مقرون به صرفهتر شود، مدلهای متنوع کاستیوم شدهای در سطح بازار موجود است؛ به این معنا که لپتاپهایی را احتمالا با این اسم مشاهده میکنید که در بخش تنظیمات فنی، با نسخهای که در این بررسی به آن پرداخته میشود تا حدودی متفاوت است. برای مثال یک نمونه لپتاپ به این اسم وجود دارد که از حافظهی SSD با حجم ۲.۵ ترابایتی بهره میبرد و در برخی دیگر از مدلها، یک ترا بایت و حتی ۵۱۲ گیگابایت وجود دارد. با این حال، چیزی که موجب شده تا فروش این محصول با تنوع بسیار بالایی همراه باشد، مقدار ظرفیت رم و چیپست پردازندهی اصلی لپتاپ است. در این بررسی به سراغ بررسی لپتاپ با این مشخصات رفتهایم:
مشخصات فنی لپتاپ Lenovo IdeaPad Gaming 3
لپتاپی که در این یادداشت به بررسی آن میپردازیم، مشخصات فنی زیر را دارد:
پردازنده | Intel Core i5-12500H |
گرافیک | Nvidia GeForce RTX 3050 Ti (4GB GDDR6, 1,695 MHz Boost Clock, 85 W Max Graphics Power) |
حافظه | ۸GB DDR4-3200 |
فضای ذخیرهسازی | ۲۵۶GB PCIe NVMe M.2 SSD |
صفحه نمایش | ۱۵.۶inch, 1920×1080, 120 Hz, 16:9 |
ارتباطات شبکه | Realtek RTL8852BE Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 |
پورتها | ۱x USB 3.2 Type-C Gen 1, 2x USB 3.2 Type-A Gen 1, 1x USB 2.0 HDMI 2.0, 3.5mm headphone jack, Ethernet |
دوربین | ۷۲۰p with Privacy Shutter |
باتری | ۴۵ Whr |
سیستم عامل | Windows 11 Home |
وزن | ۲.۳ کیلوگرم |
طراحی لپتاپ
لپتاپ IdeaPad Gaming 3 کاملا پلاستیکی است و این دستگاه در ابعاد ۱۴.۱۶×۱۰.۴۹×۰.۸۶ سانتیمتر ساخته شده است. این لپتاپ، ۲.۳ کیلوگرم وزن دارد که در مقایسه با سایر لپتاپها مثل Acer Nitro 5 و HP Victus 15 وزن معقولی دارد؛ بنابراین این دستگاه نه خیلی سبک و نه خیلی سنگین به نظر میرسد. این لپتاپ در بخش پشتی خود جایگاه HDMI 2.0 و USB 3.2 Type-C دارد. همچنین یک نوار خاص تقریبا آبی رنگی در بخش پشتی نصب شده که به جذابیت بصری و ظاهری لپتاپ اضافه میکند. در سمت راست لپتاپ تنها یک پورت USB 3.2 نوع A و در سمت چپ، صرفا جک هدفون ۳.۵ میلیمتری وجود دارد.
عملکرد گیمینگ
لپتاپی که در این ماجرا مورد بررسی قرار گرفته، حاوی پردازندهی Core i5-12500H و کارت گرافیک GeForce RTX 3050 Ti است. با اینکه اکثر لپتاپهایی که به اسم گیمینگ روانهی بازار میشوند از ۱۶ گیگابایت رم DDR4-3200 بهره میبرند، لپتاپِ مورد بررسی تنها هشت گیگابایت رم دارد.
بر اساس بنچمارکها، لپتاپ IdeaPad Gaming 3 در بازی Shadow of the Tomb Raider در بالاترین تنظیمات توانسته بازی را با ۴۹ فریم بر ثانیه اجرا کند که در مقایسه با سایر رقبا، در رتبهی پایینتری قرار میگیرد. در بازی Far Cry 6 هم این لپتاپ توانسته نرخ فریم ۲۱ را داشته باشد که رقم بسیار پایینی است. البته این احتمال هم وجود دارد که دستگاه در اجرای این بازی مشکلاتی داشته است؛ چراکه حداقل نرخ فریم نزدیک به ۴۵ را باید از این لپتاپ انتظار داشت؛ رقمی که توسط لپتاپ Nitro 5 به ثبت رسیده است. لپتاپ IdeaPad Gaming 3 در اجرای بازی GTA V توانسته همپای Nitro 5 عدد ۶۱ را در بحث نرخ فریم به ثبت برساند. در بنچمارک Red Dead Redemption 2 هم این لپتاپ عدد یکسانی را با Nitro 5 یعنی ۳۹ فریم بر ثانیه ثبت کرده است. لپتاپ Sword 15 شرکت MSI به دلیل وجود کارت گرافیک RTX 3060 توانسته نرخ فریم عالی ۵۷ را نشان دهد. در سایر بخشها هم این لپتاپ با وجود اجرای روان بازیها، نسبت به رقبا در سطح مشابهی قرار میگیرد. با تمام این تفاسیر، نهایت قدرت لپتاپ لنوو را با Metro Exodus سنجیدهایم. لپتاپ توانسته در بالاترین تنظیمات نرخ فریم ۳۸.۱۶ را از خود نشان دهد، هر چند دمای پردازندهی اینتلِ لپتاپ تا ۷۰ درجهی سانتیگراد افزایش پیدا کرد.
راندمان عملکردی
بر اساس کانفیگ رم ۸ گیگابایت DDR4 و حافظهی SSD ۲۵۶ گیگابایت، تست سختافزاری انجام شد که در تصاویر زیر قابل مشاهده است:
در نرمافزار Geekbench 5.4 که به طور عمده روی عملکرد پردازنده متمرکز است، لپتاپ IdeaPad Gaming 4 امتیاز ۱۶۴۰ را برای یک تک هسته و امتیاز ۷۹۰۸ را برای چند هسته ثبت کرده است. این لپتاپ با پردازندهی Core i5-12500H در رتبهی سوم بین دو لپتاپ دیگر قرار میگیرد. با این حال، لپتاپ لنوو از لپتاپ HP Victus 15 با هستهی Core i5-12450H عملکرد به نسبت بهتری داشته باست.
در عملیات ترنسکد کردن یک ویدیو با کیفیت ۴K به کیفیت ۱۰۸۰p در نرم افزار هندبریک، لپتاپ لنوو این پروسه را در ۶ دقیقه و ۴۶ ثانیه انجام میدهد و در رتبهی دوم، پشت سرِ لپتاپ Nitro 5 (۵:۵۸) میایستد. لپتاپ Sword 15 در رتبهی سوم (۷:۲۶) و در نهایت لپتاپ ویکتوس ۱۵ در رتبهی آخر (۸:۰۹) قرار میگیرد.
در جریان تست کپی کردن یک فایل ۲۵ گیگابایتی، لپتاپ لنوو توانسته متوسط سرعت ۸۲۸.۷۲ مگابیت بر ثانیه (MBps) را به ثبت رسانده و جلوتر از لپتاپ ویکتوس ۱۵ (۷۴۱.۲۴ مگابیت بر ثانیه) قرار گیرد. اگرچه، رتبهی نخست در این تست متعلق به لپتاپ Nitro 5 با عدد ۱۲۴۰.۶۵مگابیت بر ثانیه است.
بررسی صفحه نمایش
صفحه نمایش لپتاپ IdeaPad Gaming 3 با ابعاد ۱۵.۶ اینچ و وضوح صفحهی ۱۹۲۰×۱۰۸۰ با نرخ تازهسازی ۱۲۰ هرتز ساخته شده است. کیفیت صفحه نمایش و عمق رنگها به نسبت قابل قبول به نظر رسیده و میتوان ادعا کرد که رنگها به نظر زنده و واقعگرایانه است.
شفافیت صفحهی لپتاپ لنوو در عمل ۲۸۱ نیت گزارش شده و در مقایسه با لپتاپ Nitro 5 اندکی ضعیفتر است (۳۱۴ نیت).
کیبورد و تاچ پد
کیبورد لپتاپ IdeaPad Gaming 3 تجربهی به شدت خوبی را پیرامون فرایند تایپ و بازیهای ویدیویی به دنبال دارد. دکمههای کیبورد به محض فشرده شدن، ۱.۵ میلیمتر فرو میروند که در مقایسه با سایر محصولات IdeaPad به شدت عدد خوبی است. همچنین نور پس زمینه برای دکمهها در نظر گرفته شده که کاربر میتواند با فشردن دکمههای Fn + space میزان شفافیت نورها را تنظیم کند. البته، کلا دو سطح برای میزان درخشش نور پسزمینهی کیبورد در این لپتاپ موجود است.
تاچپد این لپتاپ در ابعاد ۸.۹×۱۲ سانتیمتر است که برای یک لپتاپ اندازهی به نسبت بزرگی تلقی میشود. البته، تاچپد دقیقا در مرکز لپتاپ قرار نگرفته و به سمت چپ تمایل دارد. اگر کاربر به تاچپد نیازی هم نداشته باشد، صرفا میتوان با فشردن دکمههای Fn + F10 این قابلیت را غیر فعال کرد تا فرد صرفا از یک ماوس خارجی استفاده کند. معمولا غیرفعالسازی تاچپد توصیه نمیشود و صرفا برای گیمرها این مورد کاربرد دارد.
صدا
لپتاپ IdeaPad Gaming 3 دو اسپیکر نزدیک به لبههای سمت راست و چپ لپتاپ دارد که دستها در حال استراحت روی آن قرار میگیرد. صفحه مشبک اسپیکر در زیر لپتاپ قرار گرفته است. بنابراین، کاربر زمانی بهترین کیفیت صدا را از لپتاپ خواهد شنید که دستگاه را روی میز کار یا یک سطح صاف و سخت قرار دهد.
کیفیت صدای لپتاپ قابل قبول بوده و میتوان صدای بسیار شفاف و بدون تحریفی را شنید. با استفاده از قابلیت Nahimic audio میتوان کاری کند تا صدا با عمق بیشتری از دستگاه تولید شود. در مجموع، کیفیت صدای این لپتاپ نمرهی قبولی را میگیرد.
قابلیت ارتقا
برای دسترسی به مادربرد دستگاه مورد بررسی، ۱۴ پیچ باید از کاور پشتی لپتاپ باز شده تا بتوان به مادربرد لپتاپ دسترسی پیدا کرد.
قطعهی M.2 SSD قابل تعویض بوده و اگر کاربر میخواهد حافظهی ۲۵۶ گیگابایت را در آورده و از حافظهی ذخیرهسازی بیشتری بهره ببرد، این تصمیم بلامانع است. البته از آنجایی که جایگاه حافظه در نزدیکی اسلات رم است، تنها حافظههای SSD کوچکتر از ۴۲ میلیمتر میتوان در این لپتاپ نصب کرد. بنابراین، شما انتخابهای بسیار محدودی را برای ارتقای لپتاپ خواهید داشت.
در این محصول، تنها یک رم هشت گیگابایت روی مادربرد نصب شده و شما میتوانید با تهیهی یک رم دیگر، این قطعه را به راحتی به عدد ۱۶ گیگابایت ارتقا دهید. با این حال، بهتر است به جای خرید یک رم هشت گیگابایت دیگر، به طور کلی یک رم ۱۶ گیگابایت برای لپتاپ خود به منظور ارتقا خریداری کنید؛ چراکه راهکار اول، دردسرهایی مثل مطابقت دادن دو عدد رم از لحاظ سرعت و زمان پاسخ را به دنبال دارد. جدا از بحثهای رم و حافظهی SSD، جالب است بدانید که مدول وای-فای را هم میتوان در این لپتاپ تعویض کرد.
عمر باتری لپتاپ IdeaPad Gaming 3
لپتاپ لنوو به طور کلی ۴ ساعت دوام میآورد. این موضوع در حالی است که لپتاپ Nitro 5 پنج ساعت و سی دقیقه بر اساس تست باتری دوام آورده است. البته نمیتوان انتظار داشت که لپتاپهای میانردهی اقتصادی گیمینگ بتوانند عمر باتری به شدت بالایی داشته باشند، به منظور بررسی عمر باتری، لپتاپها را با شفافیت تصویر ۱۵۰ نیت، به صورت متصل به وای-فای با وب گردی، کارهای گرافیکی سبک و استریم ویدیو تست کردهایم.
تولید گرما
در هنگام انجام تست گرما، بازی Metro Exodus را اجرا کرده و دمای تولید شده توسط لپتاپ را در حین تجربهی بازی ویدیویی ضبط کردهایم.
در مرکز کیبورد، بین دو دکمهی G و H گرمای ۳۶.۲ درجهی سانتی گراد ثبت شد. در حالیکه تاچپد خنکتر بوده و صرفا دمای ۲۷.۵ درجهی سانتیگراد گزارش شده است. با این حال، بیشترین دمای تولید شده در بخش زیرین دستگاه بوده و دمای ۴۵.۸ درجهی سانتیگراد مورد سنجش قرار گرفته است. این رویه طبیعی بوده و در اکثر لپتاپهای گیمینگ این بخش از دستگاه، گرمترین نقطه محسوب میشود.
وبکم
با قیمتی که برای لپتاپ در نظر گرفته شده، انتظار یک وبکم با کیفیت ۱۰۸۰p را نداشتهایم. لپتاپ لنوو مثل سایر محصولات میانرده صرفا از یک کیفیت ۷۲۰p بهره میبرد. این وبکم در زمانی که نور به اندازهی کافی در محیط وجود دارد عملکرد قابل قبولی را ارائه میدهد اما به محض اینکه نور محیط را کم کنید، نویز قابل توجهی در تصویر دیده شده و اشیا در تصویر محوتر نشان داده میشوند. با تمام این تفاسیر، اگر برای ویدیو کنفرانس میخواهید از وبکم لپتاپ استفاده کنید، دوربین این دستگاه میتواند شما را تا حدودی راضی نگه دارد. هر چند، شرایط نور در محیط باید مطلوب باشد. در غیر این صورت، این وبکم به خصوص برای استریم ویدیو در حین تجربهی بازی نمیتواند عملکرد درخشانی را از خود نشان دهد.
نقاط قوت |
|
نقاط ضعف |
|
لپتاپ IdeaPad Gaming 3؛ یک لپتاپ قابل قبول گیمینگ
اگر به دنبال خرید یک لپتاپ گیمینگ با قیمت کمتر از هزار دلار هستید، لپتاپ IdeaPad Gaming 3 یک گزینهی خوب به حساب میآید. البته به خاطر داشته باشید که لپتاپ با پردازندهی Core i5-12500H به همراه کارت گرافیک GeForce RTX 3050 Ti در مشخصات فنی لپتاپ ذکر شده باشد؛ چراکه بالای بیست مدل لپتاپ کاستوم شده در بازار موجود است که تنظیمات فنی متفاوتی دارد. حتی در برخی از لپتاپها با این عنوان، به جای استفاده از پردازندهی اینتل از پردازندهی رایزن شرکت AMD استفاده شده است.
اگر بتوانید بودجهی بیشتری برای خرید لپتاپ در نظر بگیرید، خرید لپتاپ Nitro 5 هم میتواند یک انتخاب بسیار خوب برای شما تلقی شود. این لپتاپ تقریبا ۲۰۰ دلار گرانتر از لپتاپ لنوو IdeaPad Gaming 3 است. با این حال، ۱۶ گیگابایت رم، ۵۱۲ گیگابایت حافظهی SSD و صفحه نمایش بهتر است. اگر در بحث بودجه با مشکل مواجه هستید، لپتاپ لنوو میتواند برای شما یک انتخاب ایدهآل باشد. حداقل در آینده میتوانید SSD و رم دستگاه را ارتقا دهید.
منبع: tomshardware
سلام من از همین لپتاپ نسخه core i7 نسل ۱۲ ۵۱۲ssd .ram16
تازه خریدم عالیه
فقط یه سوال داشتم نور کیبورد رو چطوری میشه رنگی کرد
fn و کلیک دکمه فاصله گذار
من نسخه i712700h. Rtx 3050ti.16G ram .512 ssd رو گرفتم یعنی عالیه حرف نداره.