بررسی لپتاپ لنوو Legion 5؛ تقریبا بینقص، اما گرانقیمت
در این مطلب به سراغ نقد و بررسی لپتاپ لنوو Legion 5 میرویم؛ یک لپتاپ گیمینگ میانرده که قیمت کمتر از دو هزار دلار دارد. ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف لپتاپ لنوو Legion 5، به این موضوع هم میپردازیم آیا خرید این لپتاپ توجیهپذیر است یا خیر.
لنوو لپتاپهای مختلف گیمینگی را تحت عنوان Legion 5 و همچنین Legion 7 روانهی بازار کرده است. این شرکت تلاش کرده هم از پردازندههای شرکت اینتل و هم از پردازندههای شرکت AMD برای طراحی و نصب پردازندههای مرکزی در این سری از لپتاپها بهرهبرداری کند.
سری لپتاپهای Legion 7 قیمت به نسبت بالاتری در مقایسه با نسخهی Legion 5 دارند. با این حال، بسته به مشخصات فنی که لپتاپهای سری لژیون دارند، این قیمت منطقی است. با این حال، اگر از جنبهی بودجه با محدودیتهایی روبهرو هستید، سری لپتاپهای گیمینگ زیر هزار دلار برای شما مناسب خواهد بود. بنابراین، لپتاپ لنوو Legion 5 یکی از بهترین گزینهها برای شماست. در ادامه این محصول را از چند جنبهی مختلف بررسی میکنیم.
مشخصات فنی لپتاپ لنوو Legion 5
نام قطعه | مشخصات فنی |
پردازنده | Ryzen ۷ – ۵۸۰۰H |
فرکانس پردازنده | ۴.۴ گیگاهرتز |
حافظه Cache | ۱۶ مگابایت |
ظرفیت حافظه RAM | ۱۶ گیگابایت – DDR4 |
ظرفیت حافظه داخلی | ۵۱۲ گیگابایت SSD |
مدل پردازنده گرافیکی | GeForce RTX ۳۰۷۰ |
حافظه اختصاصی پردازنده گرافیکی | هشت گیگابایت |
اندازه صفحه نمایش | ۱۵.۶ اینچ |
درگاههای ارتباطی |
|
تعداد پورت USB 2.0 | – |
تعداد پورت USB 3.2 | ۱ عدد |
تعداد پورت USB Type-C | ۲ عدد |
نوع و شارژدهی باتری | ظرفیت ۸۰ وات ساعت |
سیستم عامل | – |
وزن | ۲.۴ کیلوگرم |
ظاهر و ابعاد
زمانی که لپتاپ Legion 5 در اواسط سال ۲۰۲۱ میلادی معرفی شد، بسیاری از کارشناسان و کاربران نسبت به ابعاد و حجمِ این لپتاپ ابراز نگرانی کردهاند. مدلِ جدید لپتاپ لژیون ۵ چند اینچ نسبت به مدل اولیه نازکتر طراحی شده، اما همچنان وزن به نسبت بالایی (فراتر از ۲ کیلوگرم) دارد. البته این وزن، جدا از حجم و وزنِ سنگین آداپتور شارژر لپتاپ است.
این لپتاپ دارای یک صفحه نمایش ۱۵.۶ اینچ شبیه به لپتاپ Acer Predator Helios 300 است. این لپتاپ به رنگِ خاکستری طراحی شده و ظاهر آلومینیومی این دستگاه به شدت شیک و جذاب به نظر میرسد.
مدل پایهی لپتاپ لژیون ۵ قیمتی معادل ۱۴۳۹.۹۹ دارد. این لپتاپ دارای یک پردازندهی هشت هستهای ۳.۲ گیگاهرتز AMD Ryzen 7 6800H با یک پردازندهی گرافیکی اختصاصی شرکت انویدیا GeForce RTX 3060 است که شش گیگابایت حافظه دارد. همچنین حافظهی رم ۱۶ گیگابایت و SSD با ظرفیت ۵۱۲ گیگابایت از دیگر مشخصات جذاب و ستودنی این دستگاه است. متاسفانه خبری از لمسی بودنِ صفحه نمایش لپتاپ نیست. با این حال، پنل IPS این لپتاپ با نسبت تصویر ۱۶:۱۰، رزولوشن ۲۵۶۰×۱۶۰۰ و همچنین نرخ تازهسازی تصویر ۱۶۵ هرتز موجب شده تا صفحه نمایش لپتاپ لنوو Legion 5 را یک صفحه نمایش معرکه بدانیم.
مدلی که ما آن را بررسی کردهایم، ۳۲ گیگابایت رم، یک ترابایت حافظهی SSD و کارت گرافیک GeForce RTX 3070 Ti دارای هشت گیگابایت حافظه دارد. در واقع در این مدل، میزان رم و حافظهی اختصاصی پردازندهی گرافیکی در حداکثر حالت ممکن قرار دارد. هر چند، میتوان نسخهی کاستوم شدهای را از لژیون ۵ پیدا کرد که دارای پردازندهی Ryzen 9 6900HX است. در تمامی نسخههای این مدل لپتاپ، استاندارد Wi-Fi 6E دیده میشود.
شبیه به سایر لپتاپهای گیمینگ میانرده، در لپتاپ Legion 5 هم خبری از بیومتریکها نیست؛ یعنی هیچ اثر انگشتخوان یا وبکم تشخیص چهره در لپتاپ تعبیه نشده است.
نوارهای سیاه صفحه نمایش به شدت نازک بوده و دوربین وبکم هم برخلاف بسیاری از لپتاپها دارای یک دکمهی روشن/خاموش است که در سمت راست لپتاپ وجود دارد. کیبورد لپتاپ Legion 5 هم دارای چهار مدل نور پسزمینهی RGB است. علاوه بر این موضوع، کیبورد این لپتاپ دارای کیپدِ شماره هم است.
دو پورت USB 3.2 در سمت چپ لپتاپ وجود دارد. یک پورت USB 3.2 به همراه یک جک ۳.۵ میلیمتری در سمت راست لپتاپ دیده میشود. همچنین پورت USB-C، یک پورت Ethernet، یک پورت HDMI و یک جایگاه اتصال شارژر در این لپتاپ قابل رویت است.
کیفیت صفحه نمایش
رزولوشن ۲۵۶۰×۱۶۰۰ پیکسل که در این لپتاپ به کار رفته، به شدت جذاب و گیراست. همچنین رنگها در این صفحه نمایش به شدت زنده و جالب به نظر میرسند. هر چند، میزان شفافیتِ رنگهای سیاه و سفید شاید تو ذوق بزند.
پنل صفحه نمایش دارای نرخ تازهسازی تصویر ۱۶۵ هرتزی است. این مولفه برای تجربهی بازیهای ویدیویی یک عدد بسیار شگفتانگیز محسوب میشود. صفحه نمایش از قابلیتهای Nvidia G-Sync و AMD FreeSync بهره میبرد. یک نرمافزار اختصاصی به اسم X-Rite Color Assistant در این لپتاپ طراحی شده که به کاربر اجازه میدهد مشخصات فنی مربوط به صفحه نمایش و رنگبندی sRGB را تغییر دهد. روی هم رفته، لپتاپ لنوو Legion 5 برای انجام کارهای گرافیکی، هم قدرت لازم را دارد و هم اینکه از یک صفحه نمایش بسیار عالی و معرکه بهره میبرد.
وبکم و صدا
متاسفانه با وجود بالا بودن اغلب مشخصات فنی، دوربین وبکم این لپتاپ صرفا ۷۲۰ پیکسل است. بنابراین، خبری از ضبط ویدیو یا سلفی با رزولوشن ۱۰۸۰ پیکسل بهواسطهی این دوربین نیست. با این اوصاف، وبکمِ لپتاپ لنوو Legion 5 در مقایسه با سایر وبکمهای ۷۲۰ پیکسل که در سایر لپتاپهای میانرده دیده میشود کیفیت قابل قبولتر و بهتری دارد؛ چراکه نویز به مراتب کمی با این وبکم رویت میشود. همچنین نرم افزار Noise Cancellation هوشمند لنوو میتواند میکروفون را برای یک کنفرانس به خوبی بهینه کند تا صدای محیط و پسزمینه تا حد بهسزایی کاهش یابد.
در بحث صدا باید به نرمافزار SteelSeries Nahimic اشاره کرد که حالتهای صوتی مختلفی را به منظور شنیدن موزیک، تماشای فیلم و سریال و همچنین تجربهی بازیهای ویدیویی برای کاربر فراهم میکند. با این حال، سخت افزار اسپیکر آنچنان قدرتمند نبوده و خبری از بِیس در این اسپیکرها نیست.
کار کردن با کیبورد این دستگاه به منظور تایپ، حس خوبی را از این بابت به کاربر منتقل میکند. دکمههای اختصاصی برای Home، End، Page Up و Page Down بالای کیپد وجود دارد. هر چند اگر کاربر دکمهی Fn Lock را روشن کند تا دکمههای ردیف بالای کیبورد را بتوان استفاده کرد، چهار دکمهی اشاره شده کار نمیکنند.
نرمافزار Vantage لنوو به کاربر اجازه میدهد تا رنگها، میزان روشنایی و نوع استایل رنگها را بتوان تنظیم کرد. همچنین این نرمافزار به کاربر اجازه میدهد تا حالت خاصی از سیستم خنکسازی را بتوان برای لپتاپ تنظیم کرد. البته ذکر این نکته الزامی است که با پرداخت حق اشتراک برای استفادهی کامل از این نرمافزار، کاربر میتواند به تمامی قابلیتهای طراحی شده بهواسطهی این نرمافزار دسترسی داشته باشد. برای مثال میتوان به قابلیت ضد سرقت این لپتاپ اشاره کرد که در صورت به سرقت رفتنِ لپتاپ، شما میتوانید دستگاه خود را به راحتی پیدا کنید.
بررسی و مقایسهی عملکرد و بهرهوری
بر اساس چارتهای بنچمارک، لپتاپ لنوو Legion 5 را با نزدیکترین لپتاپهای همردهی خودش مقایسه کردهایم. این لپتاپها شامل HP Victus 16، Acer Nitro 5 و لپتاپ Aorus 17 XE است. این لپتاپها همگی قیمت زیر دو هزار دلار دارند.
نرمافزار PCMark 10 به طور عمده تلاش میکند تا میزان بهرهوری لپتاپ را در دنیای واقعی بهواسطهی سنجش عملیاتهایی مثل پردازش نرمافزار ورد، وبگردی و ویدیو کنفرانس بررسی کند. همچنین با این نرمافزار میتوان مدت زمان بارگذاری و میزان ذخیرهسازی لپتاپ را بررسی کرد.
سه بنچمارک با تمرکز رو یپردازنده، از تمامی هستهها و رشتههای موجود استفاده میکنند تا به عملکرد سیستم کامپیوتری نمره دهند. نرمافزار Cinebench R23 از انجین Cinema 4D استفاده کرده تا یک صحنهی پیچیده را رندر کند. این موضوع در حالی است که نرمافزار Geekbench 5.4 Pro، نرمافزارهای مشهوری را از برنامههای رندرگیری PDF گرفته تا یادگیری ماشینی شبیهسازی میکند. در نهایت، ما از یک ترنسکدر ویدیویی اوپن سورس به اسم Handbrake 1.4 استفاده کردهایم تا یک ویدیو کلیپ ۱۲ دقیقهای با کیفیت 4K را به رزولوشن پایینتر یعنی 1080p تبدیل کنیم. بنابراین، هر چه این پروسه مدت زمان کمتری انجام شود، نتیجه بهتر خواهد بود.
آخرین نرمافزار برای تست عملکرد، PugetBench برای فتوشاپ است که از کلاد ورژن ۲۲ شرکت ادوبی به منظور نمره دادن به برنامههای تولید محتوا استفاده میکند. این برنامه در واقع یک اکستنشن یا افزونه است که طیف وسیعی از فعالیتهای فتوشاپ را مثل باز کردن، چرخاندن، ریسایز کردن و حتی ذخیرهی تصویر را اجرا کرده تا قدرت گرافیکی لپتاپ مورد آنالیز قرار گیرد.
تستهای گرافیکی و بازیهای ویدیویی
گرافیک ویندوز را با دو نرمافزار DirectX 12 از 3DMark و Time Spy مورد بررسی قرار دادهایم. مورد اول بیشتر برای لپتاپهایی مناسب است که دارای گرافیک مجتمع بوده و برنامهی Time Spy اغلب برای لپتاپها با کارت گرافیک اختصاصی عالی است.
به منظور بررسی حداکثر قدرت پردازندهی گرافیکی، دو تست دیگر را هم اجرا کردهایم. مورد اول، بنچمارک GFXBench 5 است که هم فعالیتهای گرافیکی روتین سطح پایین مثل تکستچر و هم رندر گرفتن تصاویر با کیفیت بسیار بالا را رندر میکند. در این مدل تستها، هر چه تعداد فریمها در ثانیه بیشتر باشد، نتیجه بهتر خواهد بود.
سه تست دیگر گرافیکی شامل بازیهای ویدیویی با بنچمارکهای ۱۰۸۰ پیکسلی از بازیهای AAA نظیر Assassin’s Creed Valhalla، بازی اکشن Rainbow Six Siege و بازی ورزشی F1 2021 است. ما هر یک از بنچمارکها را دو بار با تنظیمات متفاوت تصویر اجرا کردهایم. همچنین بازی F1 با یک مرتبه فعالسازی فناوری Nvidia DLSS و یک مرتبه هم با غیرفعالسازی این گزینه مورد ارزیابی قرار گرفته است.
بر اساس بنچمارکها مشخص شده که لپتاپهای گیمینگ لنوو میتواند در اجرای بازیهای ویدیویی با قدرت بیشتر ظاهر شود. وجود کارت گرافیک GeForce RTX 3070 Ti در داخل لپتاپ موجب شده تا لپتاپ لنوو Legion 5 در بحث اجرای بازیهای ویدیویی با قدرت بسیار بالا ظاهر شود.
تستهای باتری و صفحه نمایش
ما باتری لپتاپ را با اجرای یک فایل ویدیویی با کیفیت ۷۲۰ پیکسل، با میزان نور ۵۰ درصد و میزان صدای ۱۰۰ درصد سنجیدیم. البته به این نکته دقت کردهایم که قبل از اجرای این تست، باتری لپتاپ ۱۰۰ درصد شارژ شده باشد. همچنین در حین اجرای این تست، نور پسزمینهی کیبورد و وای-فای خاموش بود.
ما همچنین از سنسور کالیبراسیون SpyderX Elite به منظور سنجش میزان اشباع رنگ صفحه نمایش لپتاپ استفاده کردیم. در حقیقت به دنبال پاسخ به این سوال بودیم که لپتاپ لنوو Legion 5 چه میزان درصدی از گامای رنگ sRGB، Adobe RGB و DCI-P3 یا پالت صفحه نمایش را میتواند نشان دهد.
نقاط قوت و ضعف |
توضیحات |
نقاط قوت |
|
نقاط ضعف |
|
لپتاپ لنوو Legion 5؛ یک لپتاپ میانردهی تقریبا بینقص
شرکت لنوو توانسته با سری Legion 5 کاری کند تا کاربرها دغدغهی خاصی برای خرید یک لپتاپ گیمینگ میانرده نداشته باشند؛ چراکه لپتاپ لنوو Legion 5 هر آنچه که یک کاربر گیمینگ میخواهد را در خود جای داده است. مشخصات فنی قدرتمند، عمر باتری مناسب، وزن به نسبت قابل قبول و همچنین درگاه اتصالات متعدد در این محصول، همگی جزء مولفههای بسیار خوب لپتاپ لنوو Legion 5 محسوب میشوند. با این حال، شاید ظاهر دستگاه به مذاق هر نوع کاربری خوش نیاید.
نسخههای مختلفی تحت عنوان Legion 5 شخصیسازی (کاستوم) شدهاند اما بهتر است لپتاپ Legion 5 نسل هفتم را خریداری کنید که در این مطلب، مشخصات فنیاش گذاشته شده است. اگر از فقدانِ جایگاه کارتخوان SD و همچنین سر و صدای فنهای لپتاپ لنوو Legion 5 بگذریم، این محصول نقطه ضعف خاصی ندارد که مخل آسایش کاربر باشد. از مهمترین همترازهای این لپتاپ میتوان به مدل ROG Strix شرکت ایسوس و مدل GF Raider شرکت MSI اشاره کرد که این دو لپتاپ هم هر کدام نقاط قوت و ضعف منحصر به خودشان را دارند.
منبع: PCMag