LCD در برابر AMOLED؛ رقابت برای نمایش بهتر رنگ و نور

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
ال سی دی در برابر آمولد

روز به روز خرید گوشی و تبلت دشوارتر می‌شود؛ چراکه برای انتخاب دستگاه مناسب‌ باید نکات زیادی را در نظر بگیرید. در این میان، صفحه‌ نمایش یکی از تعیین‌کننده‌ترین اجزای دستگاه‌های هوشمند امروزی است. حتما نام فناوری‌های LCD و AMOLED به گوش‌تان خورده است. این روزها اکثر تلفن‌های هوشمند و تبلت‌ها در بخش نمایشگر از یکی این فناوری‌ها بهره می‌برند. در کنار این دو فناوری به احتمال زیاد با نام دو فناوری جانبی دیگر، یعنی TFT و IPS برخورد کرده‌اید. در ادامه‌ی این مقاله‌، به زبان ساده این فناوری‌های بنیادین را تشریح خواهیم کرد. با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

‌‌   ‌‌

نخست با فناوری نام‌آشنای LCD شروع می‌کنیم. این کلمه، کوتاه‌شده‌‌ی عبارت «نمایشگر کریستال مایع» است. سال‌هاست که نام این فناوری را در ارتباط با صفحات نمایش گوشی‌ها، مانیتورها و تلویزیون‌ها می‌شنویم. صفحات LCD واقعی‌ترین رنگ‌ها را پیش روی چشمان‌مان قرار می‌دهند؛ با این حال، نسبت کنتراست آن‌ها به اندازه‌ی نسبت کنتراست نمایشگرهای AMOLED نیست (در نمایشگر AMOLED رنگ‌های تیره، تیره‌تر و رنگ‌های روشن، روشن‌تر هستند.)

 

نکسوس در برابر آیفون

نکسوس ۶P با نمایشگر AMOLED در برابر آیفون ۶s با نمایشگر IPS LCD

حالا بیایید پای دو فناوری مرتبط با LCD را هم به میان بکشیم: TFT و IPS. در فناوری TFT، تعداد الکترودها در هر پیکسل کم‌تر شده است. این نکته به افزایش کارایی و کیفیت تصویر نمایشگرهای LCD کمک زیادی کرده است. فناوری دیگر IPS است که این روزها نام‌اش زیاد شنیده می‌شود. این فناوری، زاویه‌ی دید گسترده‌ای را برای نمایشگرهای LCD به ارمغان آورده است. این کار از طریق موازی کردن مولکول‌های کریستال مایع با نمایشگر صورت می‌گیرد. پس هر گاه نام IPS را شنیدید، بدانید که با صفحه نمایشی LCD طرف هستید که به پنل IPS مجهز شده است و از این طریق زاویه‌ی دید خوبی را پیش روی کاربر قرار می‌دهد. درمجموع، نمایشگرهای IPS به نمایشگرهای TFT ترجیح داده می‌شوند.

نمایشگرهای AMOLED در مقایسه با نمایشگرهای LCD، کنتراست رنگ بیشتری دارند.

در کنار فناوری LCD، به همت سامسونگ و چند شرکت دیگر، فناوری دیگری با نام «آمولد» (AMOLED) در حال همه‌گیر شدن است. نمایشگرهای آمولد از لایه‌ای متشکل از پلیمرهای ارگانیک بهره می‌برند که در اثر دریافت جریان الکتریکی، روشن می‌شوند. این ساختار ساده، نمایشگرهای آمولد را از نور پس‌زمینه (backlight) بی‌نیاز می‌کند؛ از همین رو، نمایشگرهای آمولد در مقایسه با نمایش‌گرهای LCD باریک‌تر هستند.

سامسونگ علاقه‌ی خاصی به استفاده از نمایشگرهای AMOLED دارد

سامسونگ علاقه‌ی خاصی به استفاده از نمایشگرهای خانواده‌ی AMOLED دارد

حذف نور پس‌زمینه منفعت دیگری را هم در پی دارد: نمایشگرهای آمولد قادر هستند رنگ‌های مشکی را به مشکی‌ترین حالت ممکن خلق کنند! این کار با خاموش کردن پیکسل‌ها در نواحی مورد نیاز صورت می‌گیرد.

موتو X استایل در برابر گلکسی S6

موتو X استایل با نمایشگر IPS LCD در برابر گلکسی S6 با نمایشگر Super AMOLED

در فناوری LCD، نور پس‌زمینه درست مثل یک لامپ مهتابی، نور را به همه‌ی پیکسل‌ها می‌رساند. اما در فناوری آمولد می‌توان پیکسل‌های هر بخش از صفحه را به اختیار خاموش کرد. بنابراین نمایشگرهای آمولد یک امتیاز دیگر هم دارند: رنگ‌ مشکی برابر است با پیکسل خاموش و به تبع آن، کاهش مصرف شارژ باتری.

در نمایشگرهای AMOLED رنگ مشکی برابر است با پیکسل خاموش. مانور تبلیغاتی شرکت‌ها پیرامون «رنگ مشکی واقعی» از همین موضوع نشات گرفته.

در یکی دو سال اخیر، در فناوری آمولد پیشرفت‌هایی صورت گرفته و نام‌هایی مثل «سوپر آمولد» (Super AMOLED) مطرح شده‌اند. نمایشگرهای سوپر آمولد در زیر نور مستقیم خورشید خوانایی بیش‌تری دارند. با این وجود، همه‌ی فناوری‌های مرتبط با آمولد، تقریبا ماهیتی یکسان‌ دارند. در این نمایشگرها، رنگ‌ها به‌شدت زنده هستند. البته گاهی این قضیه باعث می‌شود که تصاویر مشاهده‌شده در صفحه نمایش کمی اغراق‌شده و غیرطبیعی به‌نظر برسند.

همان‌طور که خواندید، هر یک از فناوری‌های LCD و آمولد، مزایا و معایب خود را دارند. با این حال هر دوی آن‌ها در مسیر بهتر شدن قرار گرفته‌اند و شانه‌به‌شانه‌ی هم رقابت می‌کنند. از جدیدترین گوشی‌هایی که به صفحه نمایش LCD مجهز شده‌اند می‌توان به اپل آیفون ۶s و اچ‌تی‌سی M9 اشاره کرد. سامسونگ گلکسی S6 و گوگل نکسوس ۶P هم نمایشگرهایی از خانواده‌ی آمولد دارند.

‌‌‌   ‌‌   ‌‌



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۳۹ دیدگاه
  1. shs77

    درسته که IPS در مشکی از AMOLED ضعیفتره اما بجاش در نمایش رنگ سفید خیلی بهتر عمل میکنه از یک طرف هم AMOLED سفید رو اصلا خوب نشون نمیده یا حالت زردی داره یا سبزی و…
    در ضمن عمق رنگ مشکی و کنتراست هم روز به روز داره در IPS ها بیشتر میشه بطوری که امسال Z5 و G4 عملکرد بسیار خوبی داشتن
    مثلا Z5 به اضافه ی فناوری پرچمداران قبلی سونی چند ویژگی دیگه هم داره :
    یک لایه کنتراستی به صفحه نمایش بین نوز پس زمینه و ال سی دی اضافه شده که باعث بهبود کنتراست میشه
    قابلیت Dynamic Contrast Enhancer اضافه شده که یعنی صفحه امکان تغییر کنتراست داره اگر تصاویر پس زمینه تیره داشته باشن کنتراست بالاتر و همونطور عمق رنگ مشکی خیلی بهتر میشه
    توی رنگ سفید هم Z5 حرف اول رو میزنه!

    معمولا هم نور صفحه LCD ها بسیار بهتره

    در ضمن صفحات IPS زاویه دید بهتری نسبت به AMOLED دارن

  2. ترانه

    خیلی مختصر و مفید بود. ممنون از زحمات شما در دیجی مگ

  3. ممد

    همه جوره بخای حساب کنی صفحه نمایشایه سامسونگ بهترینن امولد الان رقیب نداره این همه از ایفون ملت بالا میرن صفحشون ال سی دیه افسوس برا مردم زود باور و بی تجربه

  4. آسو فتاحي

    من به شخصه IPS رو ترجیح میدم رنگ ها طبیعی زاویه دید خوب من با اغراق در رنگ ها میونه خوبی ندارم هرچند کنتراست رنگ AMOLED بیشتر از LCD هست ولی باز این تفاوت کنتراست هم رو دوست ندارم زنده بودن رنگ با اغراق آمیر بودن وجه تمایز می خواد به نظر من ولی در کل اگر از اجبار در کاهش مصرف انرژی و کاهش ضخامت گوشی ها با توجه به نیاز مصرف کننده و رقابت بگذریم که شاید منجر به کوچ LCD ها به AMOLED بشه من IPS رو ترجیح میدم شایدم زیادی دوست دارم واقع بین بین باشم :دی

  5. سعید

    مقاله خوبی بود.. البته به مناسبت کارم آشنایی دارم با این نمایشگر ها.. اما خب بهتر بود عنوان مقاله میشد مزایا Amoled نسبت به LCD!!
    در مورد AMOLED درسته. مشکی مشکیه اما اینم عنوان میکردید ضعف شدید در نمایش رنگ سفید دارند.. سفید به عبارتی توشون سفید نیست و به سمت سبز یا آبی یا قرمز تمایل دارند.. هرچند که این تکنولوژی هر روز داره بهتر میشه! اما هنوز مونده بتونند به حد متعالی برسند….مشکل بعدی شدت روشنایی هست.. AMOLED ها شدت کنتراست بالایی دارند اما روشنایی کم! از این جهت حتی با روشنایی حداکثر در زیر نور آفتاب جلوی LCD ها کم میارند.. مشکل اشباع رنگ هم جای خود داره.. استاندارد IPS هم ندارند یعنی رنگ ها با اونچه که در واقیت هستند واقعا فرق دارند … اینو زمانی متوجه میشید که همون عکسی که تو گوشی گرفتید رو پرینت کنید.. اما IPS اینطور نیست..در هر حال هر کس سلیقه ای داره.. بنده خودم nexus 6 دارم. که AMOLED هست.. اما میخوام برم سراغ moto x style. پیروز باشید

  6. Ebrahim

    روی یسری از گوشی های لومیا هم نمایشگر آمولد هست.
    من ۱۰۲۰ دارم و بسیار راضی ام.چون تو محیط ویندوزفون از رنگ مشکی زیاد استفاده شده،تصاویر به مراتب از ۱۵۲۰ بهتره.
    برای مقایسه بهتر میتونید ۹۳۰ و ۱۵۲۰ رو مقایسه کنید.

  7. رضا

    سلام
    بنظر من صفحه نمایشهای امولد (سامسونگ) حرف ندارن و واقعا عالی هستن
    و هیچ صفحه نمایشی اینقد رنگهارو جذاب نشون نمیده
    درسته کمی در رنگها زیاده روی شده ولی مهم اینکه لذت ببرین که من به شخصه عاشقشم
    موفق باشید 🙂

  8. danial

    ببخشید، شاید سوالم خیلی پیش پا افتاده باشه، میخواسنم بدونم این وسط نمایشگر های LED چی هستن؟ جزو خانواده ی LCD به حساب میان؟

    1. LED LCD یا همان LED-backlit LCD در واقع نمایشگری LCD‌ است که از LED به‌عنوان نور پس‌زمینه استفاده می‌کند. نام این تکنولوژی، بیشتر در رابطه با نمایشگر تلویزیون‌ها مطرح می‌شود.

  9. سعید

    هیچ چیزی جای تکنولوژی Amoled نمیتونه بگیره…

  10. amir hossein

    ایکاش اپلم از امولد استفاده میکرد…

  11. علی

    سلام و ممنون بابت این مقاله. لطفا در مورد اینکه چه چیزی در صفحه نمایش ها و حتی پشت گوشی ها باعث میشه که بعضی گوشی ها اثر انگشت و چربی بیشتری به خودشون بگیرن بنویسید. واقعا این مساله بسیار آذار دهندس. من تصمیم دارم گوشی فلزی بگیرم. آیا فلز نقش در کم کردن این مشکل داره؟ ممنون

  12. m

    IPS در مقابل AMOLED انگار داخلش گرد و خاکه
    AMOLED خارق العادس

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما