LCD در برابر AMOLED؛ رقابت برای نمایش بهتر رنگ و نور

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
ال سی دی در برابر آمولد

روز به روز خرید گوشی و تبلت دشوارتر می‌شود؛ چراکه برای انتخاب دستگاه مناسب‌ باید نکات زیادی را در نظر بگیرید. در این میان، صفحه‌ نمایش یکی از تعیین‌کننده‌ترین اجزای دستگاه‌های هوشمند امروزی است. حتما نام فناوری‌های LCD و AMOLED به گوش‌تان خورده است. این روزها اکثر تلفن‌های هوشمند و تبلت‌ها در بخش نمایشگر از یکی این فناوری‌ها بهره می‌برند. در کنار این دو فناوری به احتمال زیاد با نام دو فناوری جانبی دیگر، یعنی TFT و IPS برخورد کرده‌اید. در ادامه‌ی این مقاله‌، به زبان ساده این فناوری‌های بنیادین را تشریح خواهیم کرد. با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

‌‌   ‌‌

نخست با فناوری نام‌آشنای LCD شروع می‌کنیم. این کلمه، کوتاه‌شده‌‌ی عبارت «نمایشگر کریستال مایع» است. سال‌هاست که نام این فناوری را در ارتباط با صفحات نمایش گوشی‌ها، مانیتورها و تلویزیون‌ها می‌شنویم. صفحات LCD واقعی‌ترین رنگ‌ها را پیش روی چشمان‌مان قرار می‌دهند؛ با این حال، نسبت کنتراست آن‌ها به اندازه‌ی نسبت کنتراست نمایشگرهای AMOLED نیست (در نمایشگر AMOLED رنگ‌های تیره، تیره‌تر و رنگ‌های روشن، روشن‌تر هستند.)

 

نکسوس در برابر آیفون

نکسوس 6P با نمایشگر AMOLED در برابر آیفون 6s با نمایشگر IPS LCD

حالا بیایید پای دو فناوری مرتبط با LCD را هم به میان بکشیم: TFT و IPS. در فناوری TFT، تعداد الکترودها در هر پیکسل کم‌تر شده است. این نکته به افزایش کارایی و کیفیت تصویر نمایشگرهای LCD کمک زیادی کرده است. فناوری دیگر IPS است که این روزها نام‌اش زیاد شنیده می‌شود. این فناوری، زاویه‌ی دید گسترده‌ای را برای نمایشگرهای LCD به ارمغان آورده است. این کار از طریق موازی کردن مولکول‌های کریستال مایع با نمایشگر صورت می‌گیرد. پس هر گاه نام IPS را شنیدید، بدانید که با صفحه نمایشی LCD طرف هستید که به پنل IPS مجهز شده است و از این طریق زاویه‌ی دید خوبی را پیش روی کاربر قرار می‌دهد. درمجموع، نمایشگرهای IPS به نمایشگرهای TFT ترجیح داده می‌شوند.

نمایشگرهای AMOLED در مقایسه با نمایشگرهای LCD، کنتراست رنگ بیشتری دارند.

در کنار فناوری LCD، به همت سامسونگ و چند شرکت دیگر، فناوری دیگری با نام «آمولد» (AMOLED) در حال همه‌گیر شدن است. نمایشگرهای آمولد از لایه‌ای متشکل از پلیمرهای ارگانیک بهره می‌برند که در اثر دریافت جریان الکتریکی، روشن می‌شوند. این ساختار ساده، نمایشگرهای آمولد را از نور پس‌زمینه (backlight) بی‌نیاز می‌کند؛ از همین رو، نمایشگرهای آمولد در مقایسه با نمایش‌گرهای LCD باریک‌تر هستند.

سامسونگ علاقه‌ی خاصی به استفاده از نمایشگرهای AMOLED دارد

سامسونگ علاقه‌ی خاصی به استفاده از نمایشگرهای خانواده‌ی AMOLED دارد

حذف نور پس‌زمینه منفعت دیگری را هم در پی دارد: نمایشگرهای آمولد قادر هستند رنگ‌های مشکی را به مشکی‌ترین حالت ممکن خلق کنند! این کار با خاموش کردن پیکسل‌ها در نواحی مورد نیاز صورت می‌گیرد.

موتو X استایل در برابر گلکسی S6

موتو X استایل با نمایشگر IPS LCD در برابر گلکسی S6 با نمایشگر Super AMOLED

در فناوری LCD، نور پس‌زمینه درست مثل یک لامپ مهتابی، نور را به همه‌ی پیکسل‌ها می‌رساند. اما در فناوری آمولد می‌توان پیکسل‌های هر بخش از صفحه را به اختیار خاموش کرد. بنابراین نمایشگرهای آمولد یک امتیاز دیگر هم دارند: رنگ‌ مشکی برابر است با پیکسل خاموش و به تبع آن، کاهش مصرف شارژ باتری.

در نمایشگرهای AMOLED رنگ مشکی برابر است با پیکسل خاموش. مانور تبلیغاتی شرکت‌ها پیرامون «رنگ مشکی واقعی» از همین موضوع نشات گرفته.

در یکی دو سال اخیر، در فناوری آمولد پیشرفت‌هایی صورت گرفته و نام‌هایی مثل «سوپر آمولد» (Super AMOLED) مطرح شده‌اند. نمایشگرهای سوپر آمولد در زیر نور مستقیم خورشید خوانایی بیش‌تری دارند. با این وجود، همه‌ی فناوری‌های مرتبط با آمولد، تقریبا ماهیتی یکسان‌ دارند. در این نمایشگرها، رنگ‌ها به‌شدت زنده هستند. البته گاهی این قضیه باعث می‌شود که تصاویر مشاهده‌شده در صفحه نمایش کمی اغراق‌شده و غیرطبیعی به‌نظر برسند.

همان‌طور که خواندید، هر یک از فناوری‌های LCD و آمولد، مزایا و معایب خود را دارند. با این حال هر دوی آن‌ها در مسیر بهتر شدن قرار گرفته‌اند و شانه‌به‌شانه‌ی هم رقابت می‌کنند. از جدیدترین گوشی‌هایی که به صفحه نمایش LCD مجهز شده‌اند می‌توان به اپل آیفون 6s و اچ‌تی‌سی M9 اشاره کرد. سامسونگ گلکسی S6 و گوگل نکسوس 6P هم نمایشگرهایی از خانواده‌ی آمولد دارند.

‌‌‌   ‌‌   ‌‌



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۳۹ دیدگاه
  1. mahdi

    فقطips

  2. navid

    فقط ال جی پیشگام در صنعت نمایشگر

  3. محمد

    من آی پی اس رو ترجیح میدم
    امولد وقتی که تازه دستت میگیری چشمات رو اذیت میکنه و تاحدود یکماه ادامه داره. و اگه چشمت به امولد عادت کنه دیگه آی پی اس رو کمرنگ میبینی!

    اما آی پی اس از همون دید اول(فرض بر اینکه شخص تا حالا صفحه نمایش ندیده. دی:) وقتی بهش نگاه میکنی چشم رو اذیت نمیکنه. و نیاز نداره که مدتی داشته باشیش تا چشمت بهش عادت کنه

    و این یغنی با چشم انسان سازگار تره

  4. پیشرو پروژه

    گوشی من هم نوت ۴ هست و از صفحه نمایشش خیلی راضی هستم، شفافیت تصویر خیلی حیرت انگیزه و جالب توجه هست.

  5. scorpion

    من LCD رو به صفحه نمایش غیر واقعی OMOLED ترجیح میدم امولد اگه چیز خوبی بود اپل با اون عظمتش استفاده میکرد ازش یا ال جی من از نزدیک هردو صفحه نمایشو دیدم عمرا گوشی بخرم که صفحه نمایش امولد داره

  6. دوست

    ممنونم، مطالب مفیدی دارین

  7. امروز نیوز

    من قبلا هم apple iphone داشتم . الان گوشی نوت ۴دارم و صفحه نمایشش سوپر آمولده , خیلی از این راضیم.

  8. نوید

    دوستان جالبه بدونید که صفحه ی IPS را شرکت هیتاچی که یک شرکت ژاپنی اختراع کرد که ی زمانی زیر نظر سونی کار می کرد به نظر من کلا IPS ها بهتر از آمولد ها هستند من هم مانیتورم و هم تلویزیون و گوشیم سه تاشون IPS ان و بهتر با IPS ها کنار می آم

  9. علی اصغر

    سلام
    من حرفم ب اون دوستی هست که میگه ips بهتر از امولده

    دوست عزیز فک کنم شما نهایت بودجه تون واسه خرید موبایل ۴۰۰ یا کمتر هست که داری بیخودی از ای پی اس طرفداری میکنی

    شما یه بار گلکسی بگیر دستت اونموقع میفهمی فرق این با اون از زمین تا اسمون فرق داره

  10. cr.7

    پنل های سوپر امولد چشم ادم را دیر تر خسته میکنه.چون غلظت رنگ داخلش زیاده وچشم نواز.و همچنین توی گوشی هایی که از این پنل بهره میبرند غلظت رنگ قابل تغییر .اما اگه خواستید تفاوت ledبا نسل قبل خودش راببینید کافی با هردو همزمان کار کنید.مثلا من خودن s5را با s3مقایسه کردم .غلظت توی پنل های جدید کم تر شده و به سمت واقعیت حرکت کرده و زنگ سفید به سفید نزدیک تر شده .اما توی صفحه ی s3رنگ سفید به شدت به کرمی نزدیکه و وقتی باs5مقایسه کردم دیدم که انگار درخشندگی ونور super amoledدرحال کم نقص شدنه.
    اما خوانایی و وضوح lcdها زیر تابش نور افتاب و همچنین زاویه دید شون نسبت بهledها بهتره و همچنین ماکسیمم و مینیمم نور توی lcd بالاتر و پایین تره و برای کسایی که توی تاریکی ویا نور افتاب با گوشی بیش تر سر کار دارن خیلی بهتر و مناسب تره.مثلا غلظت بیش از حد amoledتوی تاریکی مطلق شب اذیت میکنه.البته همین طور که گفتم غلظت رنگش قابل تغییره . گاهی مقایسه کردن میتونه خیلی از اختلاف هارا حل کنه.
    صفحه نمایش تقریبا مهم ترین بخشه یک گوشی و اگر کمپانی توی این مسعله ضعیف عمل کرد تقریبا ۵۰درصد وجود گوشیش را از بهتر بودن بی بهره کرده.
    منlcdراباledمقایسه کردم اما واقعا این که بگیم کدوم بهتره خیلی خیلی سخته.من توی یک فروش گاه همزمان با نوت۵و الجی جی۴ کار کردم و هردو گوشی کنار هم بود.اما این که بگم کدوم بهتره واقعا کار سختی بود چون هر دوتا عالی بود وجای هیچ حرف وحدیثی را باقی نگذاشته بود .
    من خودم به شخصه فقط صفحات سامسونگ و الجی راقبول دارم .چون واقعا از هر لحاظ عالی هستن وتولید کنندگانی پیش تاز

  11. golpesar

    ثابت شده فقط ips

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X