مجرمان چگونه با استفاده از بیتکوین پولشویی میکنند؟
بسیاری از مجرمان از رمز ارزها برای رسیدن به اهداف خود بهره میگیرند و در این بین، بیتکوین یکی از محبوبترین انتخابهای آنهاست. بیتکوین و سایر رمز ارزها به ابزار اصلی مجرمان سایبری برای پولشویی و پنهان کردن رد منابع اصلی داراییهای غیرقانونی تبدیل شده است.
کلاهبرداران با روشهای مختلف از مسئلهی ناشناس بودن در دنیای بلاکچین بهره میگیرند تا با کمک رمز ارزها مبدا سرمایههای نامشروع خود را پنهان کنند. در ادامه قصد داریم به چند پرسش مهم دربارهی این اتفاق پاسخ بدهیم:
چرا بیتکوین انتخابی جذاب برای پولشویی است؟
سادگی پولشویی با استفاده از رمز ارزها نسبت به سایر روشها، یکی از اصلیترین دلایل محبوبیت بیتکوین در میان مجرمان و کلاهبرداران است. معمولا تصور ما از پولشویی آن چیزی است که در فیلمها و سریالها دیدهایم که فرد یا گروهی پولهای نامشروع خود را با استفاده از کیفها و ساکهای بزرگ یا چمدانها از مرز رد میکنند تا نهادهای نظارتی را دور بزنند، اما در زندگی واقعی اینگونه نیست.
بهجای این روشهای دراماتیک، تبدیل پولهای نامشروع به بیتکوین یا رمز ارزهای دیگر از طریق صرافیهای آنلاین و سپس تبدیل آن رمز ارزها به پول نقد روشی بسیار آسانتر و کمدردسرتر خواهد بود. تراکنشهای آنلاین توسط مرزهای جغرافیایی محدود نمیشوند و زحمت جابجاییهای فیزیکی پرخطر پولها را هم از بین میبرد.
علاوه بر این، رمز ارزها به دلیل ثبت نکردن نام کاربر در آدرس عمومی مورد استفاده در تراکنشها، درجهای از ناشناس بودن را ارائه میکنند که برای مجرمان سایبری ایدهآل است.
اگرچه تمامی تراکنشهای انجام شده با بیتکوین بهصورت عمومی در بلاکچین ثبت میشوند، اما فقط شخصی که تراکنش را انجام داده میتواند به حساب و کیف پول دسترسی داشته باشد. همین عامل امکان اتصال تراکنشهای بیتکوین به یک شخص یا نهاد را به یک چالش تبدیل میکند. با این حال، رهگیری تراکنشها کاملا غیرممکن نیست.
مجرمان چگونه با استفاده از بیتکوین پولشویی میکنند؟
این افراد هنگام پولشویی با استفاده از بیتکوین از روشهای مختلفی برای جلوگیری از شناسایی شدن خود استفاده میکنند تا مبدا اصلی و مقصد این تراکنشهای نامشروع را کاملا پنهان کنند.
هنگامی که پولشویی انجام شد، آنها میتوانند بدون هیچ نگرانی از دستگیری و مجازات، رمز ارزها را به پول نقد تبدیل کنند. در ادامه بهروشهای رایج استفاده از بیتکوین برای پولشویی اشاره میکنیم:
میکسر بیتکوین
میکسرهای بیتکوین داراییهای دیجیتال نامشروع و مشروع از چند آدرس مختلف را پیش از عرضهی مجدد آنها به کیف پولها یا آدرسهای مقصد، با یکدیگر ترکیب میکنند. این فرایند ترکیب داراییها باعث افزایش درجهی ناشناس ماندن تراکنشها خواهد شد، بنابراین مجرمان اغلب برای پنهان کردن رد انتقال داراییهای خود به کسبوکارهای مشروع یا صرافیهای بزرگ از این روش بهره میگیرند.
صرافیهای نامعتبر
اگرچه بسیاری از صرافیهای بزرگ دنیای رمز ارزها قوانین ضد پولشویی و شناسایی کاربران را به کار گرفتهاند، اما خیلی از صرافیهای غیرمعتبر فرایند احراز هویت را انجام نمیدهند.
هنگامی که یک رمز ارز در یک صرافی نامعتبر مکرر به رمز ارز دیگری تبدیل شود، به مرور تبدیل به یک دارایی تمیز میشود. این فرایند به کلاهبرداران اجازه میدهد با کمک سرویسهای میکسینگ، دارایی نامشروع خود را با امنیت به یک کیف پول اکسترنال انتقال بدهند.
گزینهی دیگر تبدیل رمز ارز به پول نقد است. اما این روش رواج کمتری دارد، زیرا بیشتر صرافیهای غیرقانونی بازار فیات ندارند و اگر داشته باشند، کسبوکارشان دوام چندانی نخواهد داشت.
شرطبندی و وبسایتهای گیمینگ
پلتفرمهای شرطبندی و گیمینگ اغلب از دریافت بیتکوین یا سایر رمز ارزها بهعنوان روش پرداخت پشتیبانی میکنند و همین موضوع آنها را به یکی از مقاصد مورد علاقهی کلاهبردارانی تبدیل کردهاست که از رمز ارزها برای پولشویی استفاده میکنند.
این دسته از مجرمان از رمز ارزهای خود برای خرید اعتبار، آیتمهای مجازی یا ارز بازیهای مورد نظر روی این پلتفرمها استفاده میکنند و پس از چند تراکنش روی وبسایت، دارایی خود را نقد میکنند. زمانی که وبسایتهای مذکور پول را به یک حساب منتقل کنند، این پول اعتبار قانونی پیدا میکند.
سرویسهای شبکهای
سرویسهای شبکهای یا Nested Services که طیف گستردهای از سرویسها را در برمیگیرد در یک صرافی یا بیشتر فعالیت میکند. این سرویسها از آدرس صرافیهای میزبان استفاده میکنند تا به امکان تبدیل سریع کوینها به پول نقد که در اختیار صرافیهاست دسترسی پیدا کنند و از فرصتهای مناسب برای معامله بهره بگیرند. بعضی از صرافیها استانداردهای سختگیرانهای در برابر سرویسهای شبکهای ندارند و این نقص سبب شده تا پولشویی برای مجرمان سادهتر شود.
هنگامی که سرویسهای شبکهای یک تراکنش را تکمیل میکنند، این تراکنش در دفترکل بلاکچین ظاهر میشود، اما بهجای آدرس این سرویسها یا آدرس شخصی، تحت آدرس صرافی ثبت میشود. کارگزاران غیرقانونی رایجترین نوع از سرویسهای شبکهای هستند.
زمانی که مجرمان از این کارگزاران استفاده میکنند، میتوانند بهصورت ناشناس مبالغ هنگفتی از رمز ارزها را معامله کنند و کارگزاران غیرقانونی هم نقش تسهیلکنندهی معاملات بین دو طرف در خارج از صرافیها را اجرا میکنند.
این معاملات امن و سریع هستند و کارگزاران هم برای پیدا کردن دو طرف تراکنش حق کمیسیون دریافت میکنند، اما خودشان در مذاکرات مشارکتی ندارند. هنگامی که طرفین تراکنش بر شرایط معامله به توافق رسیدند، داراییها از طریق کارگزار منتقل میشوند.
سرویس پنهانسازی هویت
با توجه به این که تراکنشهای بیتکوین و سایر رمز ارزها در بلاکچینهای مورد استفادهی آنها ثبت میشوند، معمولا میتوان منبع اصلی را ردیابی کرد. به همین دلیل، بعضی از مجرمان سایبری از سرویسهای مخفیسازی هویت برای پنهان کردن منبع دارایی خود استفاده و ارتباطات میان تراکنشهای بیتکوین را قطع میکنند.
مردم اغلب از نیاز به حفظ حریم شخصی بهعنوان دلیل اصلی برای استفاده از این سرویسها یاد میکنند، اما کلاهبرداران با سوء استفاده از این موضوع از قابلیت این سرویسها برای اهداف مجرمانهی خود بهره میگیرند. شرکت در عرضهی اولیهی یک کوین با استفاده از کوین دیگر برای خرید کوینی متفاوت، مانند خرید اتریوم با بیتکوین، یکی از راههای پنهان کردن منبع اصلی ارز در هنگام استفاده از خدمات صرافیهای بزرگ است.
ادغام
هنگامی که بیتکوین یا رمز ارز دیگری با موفقیت در یک فرایند پولشویی به کار گرفته شد، به سطح ادغام رسیده است که در آن ارتباط با فعالیتهای مجرمانه دشوار است. در حالی که پول مورد نظر دیگر ارتباطی با جرم اتفاق افتاده ندارد، افرادی که پولشویی را انجام دادهاند همچنان باید توضیحی برای چگونگی دسترسی به این پول بیابند.
مجرمان برای مشروعسازی رمز ارزهای کثیف، به ایجاد یک شرکت آنلاین اقدام میکنند که بیتکوین را بهعنوان یک روش پرداخت قبول دارد. از این روش پول کثیف جابجا شده در قالب بیتکوین به پول تمیز و مشروع تبدیل میشود.
روش دیگر برای اعتبار بخشیدن به پول کثیف این است که ادعا شود این مبلغ از راه سرمایهگذاری در تجارتی سودده یا رشد ارزش داراییهای بهادار و کسب سود بهدست آمده است. با توجه به اینکه بازار آلتکوینها پرنوسان است، کسب سود و نابودی دارایی در این بازار در عرض چند دقیقه ممکن است و بنابراین، اثبات چنین ادعایی میتواند چالش برانگیز باشد.
مجرمان چه میزان رمز ارز را برای پولشویی استفاده میکنند؟
بر اساس دادههای منتشر شده از سوی پلتفرم بلاکچین Chainanalysis، برآورد شده مجرمان از سال ۲۰۱۷ حجمی از رمز ارزها به ارزش ۳۳ میلیارد دلار را برای پولشویی استفاده کردهاند. در سال ۲۰۲۱، میزان پولشوییهای سایبری با ۳۰ درصد رشد نسبت به سال پیش از خود، به مبلغی با ارزش ۶/۸ میلیارد دلار رسید.
با توجه به افزایش فعالیتهای قانونی و غیر قانونی در حوزهی رمز ارزها در سالهای گذشته، رشد چشمگیر فعالیتهای مجرمانه مرتبط با این حوزه اتفاق شگفتانگیزی نیست. اپلیکیشنهای DeFi مسئول حدود ۱۷ درصد از پولشوییهای سال ۲۰۲۱ شناخته شدهاند و پس از آن میکسرها، صرافیهای پرخطر و استخرهای ماینینگ هم افزایش قابل توجهی را مشاهده کردهاند.
آیا میتوان مجرمانی را که از بیتکوین برای پولشویی استفاده میکنند متوقف کرد؟
پولشویی با استفاده از بیتکوین یک تکنیک کاملا حرفهای نیست و هنوز نقاط خطای زیادی وجود دارند که در موارد بسیاری منجر به بهدام افتادن مجرمان بزرگ شدهاند. در حالیکه رمز ارزها به ناشناس بودن مشهور هستند، تمامی تراکنشهای مرتبط با آنها بهصورت دائمی در دفتر کل بلاکچینها ثبت میشوند.
مجرمان با هدف دور زدن نهادهای مسئول و عدم شناسایی منبع اصلی دارایی خود به استفاده از رمز ارزها برای پولشویی روی میآورند. با این حال، اگر در این مسیر اشتباهی انجام دهند، تمام برنامههایشان نقش بر آب خواهد شد.
با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی، این افراد هم با راههای جدیدتری خلافهای مالی خود را پنهان خواهند کرد و تلاش خواهند کرد همیشه یک گام جلوتر از مراجع قانونی باشند.
منبع: Make Use Of