چرا اندازه‌ی سنسور دوربین موبایل روز‌به‌روز مهم‌تر می‌شود؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
سنسور دوربین موبایل

اولین گوشی‌های هوشمند در زمینه‌ی عکاسی نسبت به پرچم‌داران امروزی هیچ حرفی برای گفتن نداشتند. در آن زمان کاربرانی که به دنبال کیفیت عکس‌های مناسب بودند باید در کنار گوشی یک دوربین عکاسی هم با خود حمل می‌کردند. اما حالا دیگر اینطور نیست. تقریبا تمام گوشی‌های هوشمند عکس‌های خوبی را ثبت می‌کنند ولی در این میان گوشی‌هایی مانند پیکسل ۶، سری گلکسی S22 و سری آیفون ۱۳ حتی در محیط‌های کم‌نور هم عکس‌های بسیار جذابی ارائه می‌دهند. اگرچه طی چند سال گذشته پردازش تصاویر و عکاسی محاسباتی در مرکز توجه شرکت‌ها و کاربران قرار گرفته، ولی از طرف دیگر روز‌به‌روز به اهمیت اندازه‌ی سنسور دوربین موبایل افزوده می‌شود. در ادامه به این موضوع می‌پردازیم.

مگاپیکسل‌ها مهم نیستند؛ چرا اندازه‌ی سنسور دوربین مهم است

سنسور دوربین موبایل

برای سال‌ها، بسیاری از کاربران برای تخمین کیفیت تصویر به تعداد مگاپیکسل‌های سنسور دوربین نگاه می‌کردند. گفتنی است به مدت چند سال در اوایل دهه‌ی ۲۰۰۰ چنین معیاری نسبتا قابل اعتماد بود. به عنوان مثال یک دوربین ۵ مگاپیکسلی مطمئنا کیفیت بهتری نسبت به دوربین VGA ارائه می‌کند. با این حال قضاوت در مورد عملکرد تصویربرداری دوربین بر اساس رزولوشن سنسور دیگر امکان‌پذیر نیست. همانطور که احتمالا می‌دانید، طی چند سال گذشته بارها برخی دوربین‌های ۱۲ و ۱۶ مگاپیکسلی کیفیت بسیار بهتری نسبت به دوربین‌های ۱۰۸ مگاپیکسلی ارائه داده‌اند.

روی هم رفته بعد از گذشت از یک محدوده‌ی مشخص، افزایش رزولوشن دوربین دیگر منجر به بهبود قابل توجهی نمی‌شود، مگر اینکه بخواهید تصویر را کراپ کنید. به عنوان مثال در حال حاضر بسیاری از گوشی‌های میان‌رده از دوربین‌های مبتنی بر رزولوشن بالا بهره می‌برد ولی از نظر کیفیت تصویر در مقایسه با دوربین‌های DSLR دارای رزولوشن پایین‌تر عکس‌های بسیار بی‌کیفیت‌تری ثبت می‌کنند. این موضوع تا حد زیادی به فضای محدود بدنه‌ی گوشی‌ها و استفاده از سنسور دوربین کوچک‌تر برمی‌گردد.

سنسور دوربین موبایل

به زبان ساده هرچقدر سنسور دوربین کوچک‌تر باشد، نور کمتری را دریافت می‌کند. هرچقدر هم نور دریافتی کمتر باشد، کیفیت تصویر-به‌خصوص در محیط‌های کم‌نور- بدتر می‌شود. از طرف دیگر سنسورهای بزرگ‌تر می‌توانند مزایایی مانند محدوده‌ی دینامیکی و سطوح نوردهی بهتری را بدون نیاز به استفاده از قابلیت‌هایی مانند افزایش ISO و روش‌های نرم‌افزاری نه‌چندان مناسب ارائه دهند.

با توجه به مزایای سنسورهای بزرگ‌تر، روزبه‌روز شرکت‌های بیشتری برای گوشی‌های خود به بهره‌گیری از سنسورهای غول‌پیکر روی می‌آورند. اگرچه برخی گوشی‌ها سال‌ها قبل از سنسور‌های دوربین بسیار بزرگی استفاده می‌کردند، اما واقعیت این است که تا چندین سال این روند متوقف شد و حالا بار دیگر شاهد استقبال از این سنسور‌های بسیار بزرگ هستیم.

نوکیا N8 و ۸۰۸؛ اولین گوشی‌های مبتنی بر سنسورهای غول‌پیکر

سنسور دوربین موبایل

وقتی صحبت از سنسور‌های دوربین غول‌پیکر می‌شود، باید به گوشی‌های نوکیا N8 و ۸۰۸ هم اشاره کنیم که اوایل دهه‌ی ۲۰۱۰ راهی بازار شدند. دوربین ۱۲ مگاپیکسلی نوکیا N8 مبتنی بر سنسور ۱/۱.۸۳ اینچی بود که به دلیل همین اندازه‌ی بزرگ، در مقایسه با بسیاری از دوربین‌های کامپکت آن دوران عکس‌های بسیار بهتری ثبت می‌کرد. نوکیا حتی برای اینکه توانایی این دوربین را نشان بدهد، یک فیلم کوتاه ۷ دقیقه‌ای با حضور برخی از ستارگان هالیوود ضبط کرد.

برای مقایسه باید بگوییم که در همان سال گوشی گلکسی S3 با سنسور دوربین ۱/۳ اینچی معرفی شد که این یعنی به طور قابل توجهی کوچک‌تر از سنسور استفاده شده برای نوکیا N8 بود. با وجود اینکه گوشی N8 در این زمینه بسیار جلوتر از رقبای خود بود، ولی نوکیا در همین نقطه متوقف نشد و در سال ۲۰۱۲ گوشی ۸۰۸ را با دوربین ۴۱ مگاپیکسلی مبتنی بر سنسور ۱/۱.۲ اینچی راهی بازار کرد. سال‌ها قبل از اینکه فناوری ترکیب‌ پیکسل‌ها برای افزایش اندازه‌ی آن‌‌ها همه‌گیر شود، نوکیا برای این گوشی چنین قابلیتی را ارائه داد.

سنسور‌های غول‌پیکر دوربین گوشی در گذر زمان

سنسور دوربین موبایل

اگرچه نوکیا ۸۰۸ در زمینه‌ی کیفیت دوربین حرف زیادی برای گفتن داشت، ولی این نوآوری‌ها در آن دوران با استقبال دیگر شرکت‌ها روبرو نشد. البته در این میان می‌توانیم به گوشی پاناسونیک Lumix CM1 اشاره کنیم که از سنسور دوربین ۱ اینچی بهره می‌برد. با این حال همین سنسور غول‌پیکر منجر به افزایش قابل توجه ضخامت این گوشی شده بود.

اما در بین گوشی‌های پرفروش، شرکت‌ها تا سال‌ها به استفاده از سنسور‌های ۱/۳ و ۱/۲ اینچی ادامه دادند. حتی گوشی‌هایی مانند گلکسی S4 Zoom و گلکسی K Zoom که مهم‌ترین ویژگی‌ آن‌ها دوربینشان بود، با سنسور ۱/۲.۳ اینچی عرضه شدند. باید خاطرنشان کنیم تا همین چند سال قبل گوشی‌های پرچم‌دار مانند گلکسی S10 و پیکسل ۵ از سنسور‌هایی با اندازه‌ای در حدود ۱/۲.۵ اینچ عرضه می‌شدند.

دوربین گوشی‌

شرکت‌های چینی مانند هواوی و شیائومی اولین شرکت‌هایی بودند که برای دوربین گوشی‌های خود از مرز ۱/۲ اینچ عبور کردند. به عنوان مثال هواوی میت ۲۰ پرو در سال ۲۰۱۸ با سنسور ۱/۱.۷ اینچی عرضه شد که بسیار بزرگ‌تر از سنسور موجود در بسیاری از گوشی‌ها به حساب می‌آمد. این دوربین در کنار سنسور غول‌پیکر از لنز دارای دیافراگم F/1.8 هم بهره می‌برد و به همین خاطر در محیط‌های تاریک می‌توانست عکس‌های بسیار جذابی را ثبت کند.

تا سال ۲۰۲۰، بسیاری از پرچم‌داران مانند اوپو فایند X2 پرو و گلکسی S21 اولترا به بهره‌گیری از سنسور‌های دارای اندازه‌ی حداقل ۱/۱.۵ اینچی روی آوردند. فقط یک سال بعد، شیائومی می ۱۱ اولترا با سنسور دوربین ۱/۱.۱۲ اینچی عرضه شد و رکورد نوکیا ۸۰۸ را شکست.

آینده‌ی سنسور دوربین گوشی‌های موبایل

دوربین گوشی‌

حالا در سال ۲۰۲۲ سنسور‌های غول‌پیکر روز‌به‌روز از طرف شرکت‌ها با استقبال بیشتری روبرو می‌شوند. البته باید خاطرنشان کنیم این روند فعلا فقط در بین گوشی‌های پرچم‌دار دیده می‌شود و هنوز سنسور‌های غول‌پیکر به گوشی‌های میان‌رده راه پیدا نکرده‌اند. در سال ۲۰۲۱ گوگل برای سری پیکسل ۶ به بهره‌گیری از سنسور دوربین ۱/۱.۳۱ اینچی روی آورد و سری آیفون ۱۳ هم از سنسور دوربین بزرگ‌تری نسبت به نسل قبلی استفاده کردند. در این میان باید به شرکت‌هایی مانند سونی و شارپ هم اشاره کنیم که موفق به عرضه‌ی گوشی مبتنی بر سنسور ۱ اینچی شده‌اند ولی این نوع سنسورهای بسیار بزرگ هم چالش‌هایی را ایجاد می‌کنند.

به عنوان مثال اگرچه گوشی سونی اکسپریا پرو مارک ۱ از سنسور ۱ اینچی استفاده می‌کند، ولی به دلیل محدودیت‌های سخت‌افزاری این شرکت لنزی را بر روی آن قرار داده که فقط از ۶۰ درصد سنسور موردنظر بهره می‌برد. این یعنی سنسور موردنظر از نظر قدرت دریافت نور عملا تفاوتی با پیکسل ۶ یا آیفون ۱۳ ندارد. از سوی دیگر می‌توانیم به شیائومی می ۱۱ اولترا اشاره کنیم که با استفاده از یک ماژول دوربین بسیار بزرگ و برجسته توانسته بر این محدودیت غلبه کند.

با توجه به همین محدودیت، در آینده‌ی نزدیک شاهد استفاده از سنسورهای دوربین بزرگ‌تر از ۱ اینچ نخواهیم بود. بر اساس شایعات منتشر شده، شیائومی ۱۲ اولترا قرار است با سنسور ۱/۱.۱ اینچی ساخت سونی از راه برسد که باید ببینیم این سنسور نسبت به دوربین اصلی شیائومی می ۱۱ اولترا چه حرفی برای گفتن دارد.

منبع: Android authority



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما