گزارش دیجی‌کالا

درباره گزارش دیجی‌کالا

گزارش پیش رو، گزیده‌ای از آمار و داده‌های گروه دیجی‌کالا است که از دپارتمان هوش تجاری (Business Intelligence) این سازمان استخراج شده است و برای اولین‌بار به صورت عمومی منتشر می‌شود. این گزارش در پی پاسخ به این سوال است که «رفتار خرید کاربر و مصرف‌کننده ایرانی در فضای آنلاین چگونه است؟» سهم قابل توجه گروه دیجی‌کالا از بازار خرده‌فروشی آنلاین کشور، گستردگی فروش، تنوع بیش از 1/5 میلیون کالا، مشارکت هزاران کسب‌وکار ایرانی و همچنین ۲۰ میلیون بازدیدکننده ماهانه از سایت و اپلیکیشن دیجی‌کالا باعث می‌شود که این گزارش گزیده گویایی از کل بازار خرده‌فروشی آنلاین کشور باشد.

دیجی‌کالا فروشگاه ایرانی است که خدمات خود را در اختیار همه مردم ایران از سراسر کشور قرار می‌دهد، از شهرهای بزرگ تا دورافتاده‌ترین روستاهای کشور همه از خدمات دیجی‌کالا استفاده می‌کنند. لذا گزارش‌هایی از این دست، به مخاطبین ما امکان رصد شفاف‌تر و دقیق‌تر خدمات دیجی‌کالا را می‌دهد، وضعیت بازار آنلاین کشور را از دریچه بزرگترین فروشگاه اینترنتی کشور شرح می‌دهد و به تصمیم‌گیری‌های کوچک و بزرگ بسیاری کمک می‌کند.

این گزارش به 30 هزار کسب‌وکار ایرانی که محصولات خود را از طریق بازارگاه یا مارکت‌پِلیس (Marketplace) دیجی‌کالا می‌فروشند، کمک می‌کند تا فرآیندهای فروش و ارائه کالاهای خود را بهینه کنند. شرکت‌های تولیدکننده و توزیع‌کننده کالا در سراسر کشور می‌توانند از اطلاعات این گزارش استفاده کنند و با اطلاعات دقیق‌تر برای بهینه‌کردن زنجیره تأمین، فروش و بازاریابی خود اقدام کنند. همچنین به سیاست گذاران کشور در مسایل اقتصاد خرد، کلان، حمل و نقل و زیرساخت‌ها کمک می‌کند تا تصویر بهتری از رفتار خرید ایرانیان در بازار خرده‌فروشی داشته باشند.

دانلود نسخه PDF گزارش

گروه دیجی‌کالا

 

DIGIKALA

خدمات محتوا

دیجی‌کالامگ
فیدیبو
کارخانه محتوا

خدمات لجستیک

پردازش کالا
خدمات حمل و نقل

بازرگانی

خرده‌فروشی دیجی‌کالا
دیجی استایل
دیجی‌کالا فرش سوپرمارکت
international sourcing

بازارگاه

فروشگاه اینترنتی دیجی‌کالا

خدمات تبلیغات

ادرو
final target ad agency

خدمات پرداخت

دیجی‌پی

مرکز نوآوری

دیجی کالا نکست نوآوری

گروه دیجی‌کالا

دیجی‌کالا در سال ۱۳۸۵ با سرمایه اولیه بسیار محدود شروع به کار کرد و امروز پربازدیدترین فروشگاه آنلاین ایران و منطقه است. از شرکت‌های زیرمجموعه و سرویس‌های اصلی این گروه می‌توان به فروشگاه اینترنتی دیجی‌کالا (Digikala)، فروشگاه اینترنتی پوشاک دیجی‌استایل (Digistyle)، فروشگاه کتاب الکترونیک و صوتی فیدیبو (Fidibo)، سوپرمارکت آنلاین (Digikala Fresh)، زیرساخت پرداخت الکترونیکی دیجی‌پی (DigiPay)، مرکز نوآوری دیجی‌کالا نِکست (DigikalaNext)، سرویس‌های تبلیغات آنلاین و آفلاین، لجستیک، سرویس‌های ابری، کلان‌داده‌ها، سرویس‌های محتوایی (Content Factory) و دیجی‌کالامگ (DigikalaMag) اشاره کرد.

دیجی‌کالا از همان ابتدا تمرکز خود را بر «مشتری‌محوری «به‌عنوان مهم‌ترین ارزش کسب‌وکار قرار داد و ایجاد تجربه خوشایند خرید در مشتریان و تلاش برای ارتقای تجربه خرید ایرانیان منطبق با استانداردهای جهانی را یکی از مهم‌ترین وظایف خود می‌داند. همین‌طور اعتماد مردم عزیز ایران را مهم‌ترین اندوخته خود می‌داند و قدردان این اعتماد است.

با افتتاح مرکز پردازش کالای دانش در تهران هم اکنون گروه دیجی‌کالا بزرگترین مرکز پردازش کالا را در خاورمیانه و شمال آفریقا در اختیار دارد. این مرکز با مساحت ۵۰ هزار متر مربع، ظرفیت انبارش ۵ میلیون قلم کالا و ظرفیت پردازش ۵۰۰ هزار کالا در روز، یکی از مراکز پردازش قابل مقایسه با پیشروترین نمونه‌های جهانی است. علاوه بر آن ۳۱ مرکز توزیع کالا، مرکز خدمات پس از فروش و مرکز جمع‌آوری کالای فروشندگان در سراسر کشور امکان تحویل سریع کالا را برای مشتریان در دورترین نقاط کشور فراهم آورده است.

نقشه مراکز زیرساختی دیجی‌کالا

مرکز پردازش دیجی‌کالا (دانش)

500000 توانایی پردازش در هر روز
5000000 ظرفیت انبارش مرکز پردازش
8 زمین فوتبال
مساحت مرکز پردازش

دیجی‌کالا؛ خانه کسب‌وکارهای ایرانی

مارکت‌پِلیس یا بازارگاه (Marketplace) بستری است که امکان خرید مشتریان را از چند هزار تامین‌کننده متفاوت ایجاد می‌کند. در این بستر چندین هزار فروشنده برای فروش محصولات خود گرد هم آمده‌اند و با یکدیگر رقابت می‌کنند و خریداران می‌توانند با بررسی محصولات آن‌ها آنچه نیاز دارند را تهیه کنند. در این بستر فروشنده می‌تواند کالاهای خود را به بازاری به وسعت ایران عرضه کند و محصولات خود را در معرض دید میلیون‌ها مشتری قرار دهد و مشتری نیز به طیف وسیعی از محصولات و قیمت‌های رقابتی دسترسی دارد و سبد خرید خود را با سهولت بیشتر و به اصطلاح با دست بازتری تکمیل می‌کند.

دیجی‌کالا با توسعه پلتفرم مارکت‌پِلیس خود برای خدمت‌رسانی به فروشندگان باعث شد که بسیاری از تامین کنندگان و تولیدکنندگان، بدون دغدغه‌های فنی مربوط به زیرساخت، کالاهای خود را عرضه کنند و به این ترتیب به پایگاه کاربران دیجی‌کالا و شبکه گسترده و ملی توزیع دیجی‌کالا دسترسی داشته باشند.

دیجی‌کالا برندی ملّی است و حمایت از کسب‌وکارهای ایرانی را مهم‌ترین مسئولیت اجتماعی خود می‌داند. پلتفرم مارکت‌پِلیس دیجی‌کالا تولیدکننده، صنعتگر، هنرمند و کسب‌وکار ایرانی را مستقیما به بازاری به وسعت سراسر ایران متصل می‌کند و تمامی سرویس‌های لجستیکی، انبارداری، پرداخت، بسته‌بندی، بازاریابی، تولید محتوا، بینش بازار و خدمات پس از فروش را به آن‌ها ارایه می‌دهد. تولیدکننده‌ی ایرانی در این پلتفرم دغدغه‌ای جز تولید نخواهد داشت. در حال حاضر ۳۰ هزار کسب‌وکار ایرانی در این پلتفرم مشغول به فعالیت هستند.

31484 فروشکاه آنلاین
بازار رقابت فروشگاه‌های آنلاین در کشور
208 هزار میلیارد تومان
سهم تجارت الکترونیک در تولید ناخالص داخلی
10 درصد
سهم تجارت الکترونیک در تولید ناخالص داخلی

رشد تعداد کاربران موبایل در ایران

شصت و دو میلیون در سال ۱۳۹۷

منبع: گزارش سازمان تنظیم مفررات و ارتباطات رادیویی

رشد تعداد تراکنش‌های آنلاین در ایران

منبع: گزارش اقتصادی سالیانه شاپرک

یک چهارم مردم ایران ماهانه از دیجی‌کالا بازدید می‌کنند

کل جمعیت

کاربران دیجی‌کالا

سهم تجارت الکترونیک در تولید ناخالص داخلی ایران

منبع: گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیکی - وزارت صمت

سهم خرده‌فروشی آنلاین از کل خرده‌فروشی تعدادی از کشورهای دنیا - ۲۰۱۸

منبع: emarketer.com ، statista.com

میانگین نرخ رشد سالانه ۱۱۱٪ در سال
از سال ۹۰ تا ۹۸

ارزش خالص کالای به فروش رفته (NMV) در دیجی‌کالا چقدر رشد داشته‌است؟

فروش خالص ریالی دیجی‌کالا در ۸ سال گذشته به طور متوسط هر سال ٪۱۱۱ رشد داشته‌است.

نرخ رشد مرکب سالانه (CAGR) ارزش خالص فروش ریالی دیجی‌کالا از سال ۹۰ تا ۹۸، ٪۱۰۵ بوده‌است.

540000 کالای جدید
در نیمه اول ۱۳۹۸
1700154 کل تنوع کالا

تنوع کالایی در دیجی‌کالا چه تغییری کرده‌است؟

در حالی که....

تنوع کالا در بزرگترین هایپرمارکت‌ها و فروشگاه‌های فیزیکی بیشتر از ۱۰ - ۲۰ هزار کالا نیست.

رفتار کاربران

فصل اول

دیجی‌کالا در یک نگاه

20000000
بازدید کننده ماهانه
پر مخاطب‌ترین
فروشگاه آنلاین ایران و خاورمیانه
1700000+
تنوع محصول
3400
فرصت شغلی مستقیم
30000+
کسب و کار ایرانی

یک روز

عادی در دیجی کالا

تعداد بازدید از وب‌سایت و اپلیکیشن (Session)
۴/۱ میلیون
متوسط زمان هر بازدید از وب‌سایت
۴ دقیقه و ۴۶ ثانیه
متوسط زمان هر بازدید از اپلیکیشن
۹ دقیقه و ۲۶ ثانیه
مشتریان جدید
۱۰,۲۰۶
تنوع کالایی اضافه شده
۲,۹۴۸
تعداد کالای سفارش داده‌شده
۱۵۰-۲۰۰ هزار
متوسط ارزش ریالی هر سفارش
۴۱۸ هزار تومان

کل زمان حضور کاربران دیجی‌کالا در نیمه اول امسال برابر با ۱۰ هزار و ۸۰۰ سال است. اگر یک نفر می‌توانست این زمان را در دیجی کالا سپری کند باید از ۱۰۸ قرن پیش شروع می‌کرد.

پرفروش‌ترین زمان‌ها در دیجی‌کالا

متوسط مراجعه به سایت در ساعات مختلف نیمه اول سال ۱۳۹۸

روزهای آغازین هفته برای خرید روزهای پرطرفدارتری هستند و تمایل به خرید در انتهای هفته کاهش می‌یابد. از طرفی نیمه دوم روز بیشتر مورد استقبال خریداران قرار می‌گیرد.

متوسط تعداد سفارشات در روزهای مختلف نیمه اول سال ۱۳۹۸

در مقایسه ماه‌های نیمه اول سال ۱۳۹۸، فروردین کمترین حجم سفارش و مرداد ماه بیشترین حجم سفارش را داشته است. بالا رفتن حجم سفارش‌ها در تاریخ ۱۳۹۸/۵/۵ تا ۱۳۹۸/۵/۷ بوده که این تاریخ، جشنواره «شگفت‌انگیز با دمای بالا» دیجی‌کالا و ۲۵ تا ۲۷ خرداد نیز جشنواره «بهار شگفت‌انگیز» دیجی‌کالا بود.

متوسط مراجعه کاربران به سایت و اپلیکیشن در ساعات مختلف شبانه‌روز

در ساعات روز کاربران بیشتر از وب‌سایت استفاده می‌کنند. در حالیکه در ساعات شب اپلیکیشن موبایل بیشتر استفاده می‌شود.

کاربران دیجی‌کالا بیشتر چه کالاهایی را جست‌وجو می‌کنند؟

جستجو در دیجی‌کالا یکی از اولین کارهایی است که کاربران اینترنت در ایران پیش از اقدام به هر نوع خرید آنلاین یا آفلاین انجام می‌دهند. مطالعه جستجوهای کاربران در دیجی‌کالا نشان‌دهنده نیازهای کاربرانی است که از دیجی‌کالا به عنوان مرجع خرید استفاده می‌کنند. در نیمه اول سال ۹۸، کاربران دیجی‌کالا بیشتر در جستجوی موبایل، هارد اکسترنال و پاوربانک بوده‌اند.

سن کاربران دیجی‌کالا چقدر است؟

بیشتر کاربران دیجی‌کالا دهه شصتی‌ها و دهه هفتادی‌ها هستند.

آقایان بیشتر خرید می‌کنند یا خانم‌ها؟

۳۴ درصد از کل کاربران دیجی‌کالا خانم‌ها و ۶۶ درصد از آن آقایان هستند.

مشتریان وفادار دیجی‌کالا هر چند وقت یک بار خرید می‌کنند؟

مشتریان وفادار دیجی‌کالا کسانی هستند که در شش ماه اول سال ۹۸ حداقل دو بار خرید داشته‌اند. در نمودارهای زیر تواتر خرید مشتریان وفادار دیجی‌کالا مشاهده می‌شود.

مشتریان وفادار دیجی‌کالا نسبت به سایر مشتریان

۶۰ درصد مشتریان وفادار دیجی‌کالا، بین دو خرید خود بیش از یک ماه فاصله نمی‌اندازند. همچنین ۲۰ درصد از این مشتریان در هفته حداقل یکبار از دیجی‌کالا خرید می‌کنند.

توزیع تواتر خرید مشتریان وفادار

۴۰۰,۰۰۰ نصب در هر ماه
۸۸ درصد اندروید ۱۲ درصد بقیه آیفون
۷۷ درصد مشتریان جدید
اپلیکیشن دیجی‌کالا را هم نصب می‌کنند.

کاربران دیجی‌کالا از چه ابزارهایی برای خرید آنلاین استفاده می‌کنند؟

تراکم مشتریان دیجی‌کالا در کدام استان‌ها بیشتر است؟

تراکم مشتریان دیجی‌کالا به نسبت جمعیت هر استان، در استان‌های تهران، البرز و مازندران از سایر استان‌ها بیشتر است. همچنین تراکم مشتریان در استان‌های خراسان شمالی، کردستان و سیستان و بلوچستان کمتر از سایر استان‌ها است.

متوسط ارزش سفارش‌ها در هر استان چقدر است؟

تغییرات سالانه متوسط ارزش ریالی هر سفارش

متوسط ارزش ریالی هر سفارش در تمامی استان‌ها بیشتر از تهران و البرز است. باید توجه داشت که در استان‌هایی مانند تهران و البرز، مشتریان امکان سفارش کالاهای سوپرمارکتی و تندمصرف را دارند و همچنین دفعات خرید مشتریان این استان‌ها در یک بازه زمانی مشخص بیشتر از سایر استان‌ها است. این موضوع متوسط ارزش ریالی هر سفارش را در این استان‌ها کاهش می‌دهد. به‌طور کلی افزایش دفعات خرید هر مشتری منجر به کاهش متوسط ارزش ریالی هر سفارش می‌شود.

کاربران دیجی‌کالا برای خرید آنلاین چگونه پرداخت می‌کنند؟

٪۵۱ درصد از سفارش‌های دیجی‌کالا با استفاده از درگاه پرداخت اینترنتی (IPG) و ٪۴۹ با کارتخوان سیار (POS) تسویه می‌شود. با این حال سهم ریالی پرداخت از درگاه اینترنتی نزدیک به ٪۶۰ از کل مبالغ خرید دیجی‌کالا است.

کارت هدیه

کارت هدیه

پرداخت در محل - نقدی

پرداخت در محل - نقدی

پرداخت در محل - کارت خوان

پرداخت در محل - کارت خوان

پرداخت آنلاین

پرداخت آنلاین

کارت هدیه

کارت هدیه

پرداخت در محل - نقدی

پرداخت در محل - نقدی

پرداخت در محل - کارت خوان

پرداخت در محل - کارت خوان

پرداخت آنلاین

پرداخت آنلاین

آیا همه ایرانیان از خرید آنلاین بهره‌مندند؟

تاکنون ساکنین ۱۱,۱۳۲ روستای کشورمان از دیجی‌کالا خرید کرده‌اند. دیجی‌کالا فروشگاه آنلاین ایرانی است که خدمات خود را در اختیار همه مردم ایران قرار می‌دهد، از شهرهای بزرگ تا دورترین روستاهای کشور همه به‌طور یکسان از خدمات دیجی‌کالا استفاده می‌کنند. یکی از مهمترین اهداف توسعه مراکز توزیع دیجی‌کالا، دسترسی همه مردم ایران به مزایای خرید آنلاین است.

مردم 11132 روستا
از دیجی‌کالا خرید می‌کنند.
پسابندر طولانی‌ترین مسیر تحویل سفارش
دسته بازی HV-G69
کالای خریداری شده از پسابندر

بازخورد مشتریان

فصل دو

مشتریان چقدر دیجی‌کالا را به دیگران توصیه می‌کنند؟

مهم‌ترین ارزش سازمانی دیجی‌کالا، مشتری‌محوری است. از این رو اندازه‌گیری رضایت‌مندی مشتریان یکی از کلیدی‌ترین شاخص‌های اندازه‌گیری برای دیجی‌کالاست. NPS یا «شاخص خالص توصیه‌کنندگان» یکی از ابزارهای اندازه‌گیری رضایت مشتریان است. پس از هر خرید، دیجی‌کالا به مشتریان خود پیامک ارسال میکند و از آنها می‌پرسد: «با توجه به این خرید خود، از ۰ تا ۱۰ چقدر احتمال دارد خرید از دیجی‌کالا را به دیگران پیشنهاد کنید؟» نمودار زیر درصد افرادی است که در شهریور ماه ۱۳۹۸، از ۰ تا ۱۰ امتیاز داده‌اند. در شهریور ماه ۱۳۹۸ حدود ٪۱۰ مشتریان دیجی‌کالا پس از خرید خود در نظرسنجی شرکت کرده‌اند.

بیشترین دلایل نارضایتی مشتریان

  1. کیفیت کالا
  2. مغایرت اطلاعات سایت با کالای دریافتی
  3. مشکلات فنی کالا
  4. ناکافی بودن اطلاعات
  5. قیمت
  1. تاخیر در ارسال
  2. بسته‌بندی
  3. عدم امکان ویرایش سفارش
  4. رویه‌های بازگشت کالا
  5. تنوع کالا

چند درصد از سفارش‌ها به روش ارسال دیجی‌کالا به‌موقع تحویل داده می‌شود؟

تحویل به موقع سفارش یکی از مهم‌ترین عوامل رضایت‌مندی مشتریان است. مشتریان دیجی‌کالا هنگام ثبت سفارش خود، زمان تحویل کالاهای خریداری شده را نیز مشخص می‌کنند.

دلایلی مانند تاخیر فروشندگان مارکتپلیس در تامین و ارسال کالاها و یا مشکلات مرتبط با ارسال مثل ترافیک ممکن است مانعی برای تحویل به‌موقع سفارش مشتری شود. ما این شاخص (OTD) را با ابزارهای موقعیت‌یابی ماموران ارسال دیجی‌کالا اندازه‌گیری می‌کنیم.

حدود ٪۸۰ سفارش‌های مشتریان به روش دیجی‌کالا اکسپرس (Digikala Express) فرستاده می‌شود که در شهریور ماه سال ۱۳۹۸، ٪۹۶ این سفارش‌ها به موقع تحویل مشتریان دیجی‌کالا داده شد. با وجود درصد بالای تحویل به‌موقع سفارش‌ها، صدها سفارش در روز به‌موقع تحویل داده نمی‌شود که یکی از مهم‌ترین اولویت‌های دیجی‌کالا، کاهش تاخیر در تحویل به‌موقع سفارش‌ها است.

کاربران دیجی‌کالا در پایش قیمت‌ها چگونه مشارکت می‌کنند؟

در دیجی‌کالا بخشی به اسم پیشنهاد قیمت مناسب‌تر وجود دارد که خریداران آنلاین در صورت مواجهه با قیمت مناسب‌تر می‌توانند بازخورد دهند. این بازخوردها یکی از ابزارهای تیم پایش قیمت دیجی‌کالاست.

به‌طور متوسط روزانه ۸۰۰ کاربر درباره قیمت‌های دیجی‌کالا بازخورد می‌دهند.

چه تعداد از کاربران دیجی‌کالا درباره کالاها بازخورد می‌دهند؟

در نیمه اول ۱۳۹۸ به طور متوسط روزانه ۸۳۵۷ کاربر در پیشنهاد تصحیح محتوایی کالاها مشارکت داشتند.

در مرکز خدمات مشتریان دیجی‌کالا چه می‌گذرد؟

408 تعداد پشتیبانان دیجی‌کالا
19812 متوسط تماس روزانه با دیجی‌کالا
1063
متوسط هفتگی پاسخ به ایمیل
متوسط پاسخ هفتگی به:
821 نظرات در کل شبکه‌های اجتماعی
282
توییت‌ها
531
اینستاگرام
8
لینکداین

دیجی‌کالا در شبکه‌های اجتماعی

تیم پشتیبانی شبکه‌های اجتماعی (SCET)، ماهانه به حدود ۲۵۰۰ تا ۳۳۰۰ نظر و توییت پاسخ می‏‌دهد. ٪۵۶ از این تعداد را نظرات اینستاگرام و ٪۴۳ را توییت کاربران در توییتر شکل می‌دهد. نظرات لینکداین نیز ٪۱ درصد از فعالیت تیم SCET را در برمی‌گیرد.

Digikala Activity chart in social

بیشترین حجم توییت‌ها در بازه ۱۶ تا ۲۴ ارسال می‌شود. حداکثر زمان پاسخگویی به تويیت‌ها ۴ ساعت است.

#digikala

@digikalasupport

@digkalacom

موضوع بیشتر نظرات درباره مشاوره فروش، پیگیری وضعیت سفارش‌ها، چند مرسوله‌‎ای شدن سفارش، انتقادات به رویه‌‎ها در دیجی‌کالا است.

از تهران تا تبت!

اگر جعبه‌های خرید دیجی‌کالا را که در شش ماه اول سال ۹۸ به دست مشتریان رسیده است کنار هم بچینیم، مسیری به طول ۴۲۰۰ کیلومتر را می‌سازد. یعنی از تهران تا تبت چین.

-->

مشتریان چقدر از برخورد ماموران ارسال دیجی‌کالا رضایت دارند؟

بازارگاه و کسب‌وکارهای ایرانی

فصل سوم

دیجی‌کالا؛ خانه ۳۰هزار کسب‌وکار ایرانی

دیجی‌کالا توانمندسازی کسب‌وکارهای ایرانی را مهم‌ترین مسئولیت اجتماعی خود می‌داند. پلتفرم مارکت‌پلیس دیجی‌کالا، تولیدکننده، فروشنده، صنعتگر و هنرمند ایرانی را مستقیما به بازاری به وسعت ایران متصل میکند و تمامی سرویس‌های لجستیکی، انبارداری، بسته‌بندی، تولید محتوا، بازاریابی، بینش بازار و خدمات پس از فروش را به این کسب‌وکارها ارائه می‌دهد. تولیدکننده‌ی ایرانی در این پلتفرم دغدغه‌ای جز تولید نخواهد داشت.

در شش ماه گذشته ۱۸,۴۸۲ کسب‌وکار برای فروشندگی در مارکت‌پلیس درخواست داده‌اند که ٪۶۷ این کسب‌وکارها شرایط فروشنده‌شدن در دیجی‌کالا را احراز کردند و به فروشندگان اضافه شدند.

در نیمه اول سال ۹۸، هر فروشنده فعال مارکت‌پلیس به‌طور متوسط ماهانه ۲۳ میلیون تومان فروش داشته است.
در مرداد ماه سال ۱۳۹۸ یکی از فروشندگان مارکت‌پلیس موفق شد ۲۰ میلیارد تومان بفروشد. این عدد رکورد فروشندگان مارکت‌پلیس در یک ماه است.
یک کارگاه صنایع دستی (ترمه‌بافی) در مرداد ماه سال ۹۸ مبلغ ۸۳ میلیون تومان فروش داشته است.

رشد تعداد کسب‌وکارهای ایرانی در پلتفرم مارکت‌پلیس

مارکت‌پلیس چگونه «بازار رقابت کامل» بین فروشندگان ایجاد می‌کند؟

جعبه خرید (Buy Box)، محلی که در آن قیمت کالا نمایش داده می‌شود، یکی از مهم‌ترین بخش‌هایی است که کاربران در ابتدای جستجوی خود با آن مواجه می‌شوند. فروشندگان مارکت‌پلیس می‌توانند با ارایه قیمت مناسب‌تر، آماده ارسال داشتن محصولات خود در انبار و کسب امتیاز عملکرد بالاتر نسبت به رقبا، کالای مورد نظر را در جعبه خرید (دکمه پیش‌فرض افزودن به سبد خرید) نمایان سازند.

کالای تقلبی در دیجی‌کالا

با اضافه شدن مدل مارکت‌پلیس، یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های دیجی‌کالا ارایه کالاهای تقلبی بود. از ابتدای سال ۹۷ تا کنون، ٪۰/۰۴ از کالاهای عرضه شده تقلبی بود (۴ کالا از ۱۰ هزار کالا). از آنجا که کالای تقلبی خط قرمز دیجی‌کالا است، با فروشندگان این کالاها قطع همکاری شد. نظارت بر قیمت و کیفیت محصولات فروشندگان یکی از تعهدهای دیجی‌کالا به مشتریان خود است.

ضمن عذرخواهی از مشتریانی که تحت تاثیر خطاهای فروشندگان مارکت‌پلیس قرار گرفته بودند، در شش ماه اول سال ۹۸ به صورت متوسط ماهانه ۲۰۰ میلیون تومان کد هدیه به این مشتریان پرداخت شده است.

این خطاها شامل تاخیر در ارسال کالاها، لغو کردن سفارش‌ها و کالاهای تقلبی است. مجموع این خطاها ٪۱/۱ از کل سفارش‌ها را شامل می‌شود.

نظارت بر عملکرد فروشندگان

کیفیت کالا

براساس میزان رضایت مشتریان از کیفیت کالاها که از طریق نظرسنجی از مشتریان بعد از خرید محاسبه می‌شود، کالاهایی که باعث نارضایتی مشتریان شده‌اند بررسی می‌شوند. براساس دلیل ایجاد نارضایتی اقدامات برای بهبود تجربه مشتری از جمله ویرایش محتوای محصول، ویرایش عکس محصول، غیر فعال کردن محصول، بهبود بسته بندی محصول و یا گرفتن دسترسی فروشنده از محصول انجام می‌شود.

متوسط رضایت از کیفیت کالا
۸۱٪

اصالت کالا

به محض شناسایی فروش کالای تقلبی بدون برچسب «غیر اصل» فروشنده کالا تا ۱۰ برابر ارزش فروش محصول جریمه می‌شود. در صورت فروش کالای تقلبی برای بار دوم، علاوه بر جریمه نقدی، دسترسی فروشنده به گروه محصول گرفته می‌شود و در صورت تکرار موضوع برای بار سوم، با فروشنده قطع همکاری می‌شود. مسئولیت خدمات جبرانی برای مشتریانی که تحت تاثیر این تخلف قرار گرفته‌اند، با دیجی‌کالاست. کالای تقلبی مرجوع و اصل مبلغ به همراه کد هدیه عذرخواهی برای مشتری ارسال می‌شود.

میزان کالای تقلبی
۰/۰۴٪

نرخ بازگشت کالا

دلایل بازگشت کالاهایی که نرخ بازگشت بالایی توسط مشتریان دارند به طور منظم بررسی می‌شود.

براساس نتیجه بررسی، دسترسی فروشندگانی که تخلف آنها باعث بالا بودن نرخ بازگشت کالا شده، گرفته می‌شود.

متوسط بازگشت کالا توسط مشتریان به دلیل خطای فروشنده
۰/۷٪

تامین موفق و به موقع

در صورتی که فروشنده موفق به تامین کالا پس از سفارش‌گذاری مشتری نشود، دو برابر کمیسیون فروش آن محصول جریمه شده و در صورت بالا بودن نرخ لغو سفارش، بعلاوه کاهش امتیاز فروشنده، دسترسی به فروش کالای مذکور از فروشنده گرفته خواهد شد. به مشتریان نیز خدمات جبرانی ارایه می‌شود.

متوسط نرخ عدم تامین کالا
۰/۳۵٪

فروش چه کالاهایی در دیجی‌کالا ممنوع است؟

سیگار و محصولات مرتبط

دارو

سلاح‌های گرم و سرد

سموم گیاهی و جانوری

لوازم شکار

کالاهای قاچاق و محصولات غیر قانونی

تجهیزات نظامی

آثار هنری بدون اجازه صاحب اثر

فهرست کامل کالاهایی که فروش آنها ممنوع است، در آکادمی مرکز فروشندگان دیجی‌کالا در درسترس است.

سهم مارکت‌پلیس از فروش در گروه‌های کالایی اصلی چقدر است؟

سهم مارکت‌پلیس از فروش دیجی‌کالا برحسب تعداد
سهم مارکت‌پلیس از فروش دیجی‌کالا برحسب ریال

محصولات و برندها

فصل چهار

کدام ‌گروه‌های کالایی فروش بیشتری دارند؟

همان‌طور که انتظار میرود، کالاهای دیجیتال مثل لپتاپ، موبایل و پاوربانک سهم ریالی بالایی در فروش دارد، در حالی که از نظر تعداد فروش در رتبه‌ی سوم قرار می‌گیرد. در عوض کالاهای سوپرمارکتی و مواد غذایی که در ادبیات خرده‌فروشی به عنوان کالاهای تندمصرف (FMCG) شناخته می‌شوند به تعداد بسیار زیادی خریداری می‌شوند.

سهم فروش گروههای کالایی اصلی بر حسب ارزش ریالی
سهم فروش گروههای کالایی اصلی بر حسب تعداد

پرجستجوترین برندهای ایرانی در دیجی‌کالا

نیمه اول ۹۸

101014
47073
36394
31914
23943

پرجستجوترین برندهای خارجی در دیجی‌کالا

نیمه اول ۹۸

2670327
1504767
637854
603470
343228

سهم فروش کالاهای ایرانی در دیجی‌کالا چقدر است؟

در شش ماه گذشته ٪۶۸ از فروش تعدادی دیجی‌کالا متعلق به کالاهای ایرانی بود.

مقایسه فروش تعدادی کالاهای ایرانی و خارجی

تعداد برندهای ایرانی در گذر زمان

پرفروش‌ترین برندهای ایرانی (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

پرفروش‌ترین برندهای خارجی (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

پرفروش‌ترین برندهای تلویزیون (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

پرفروش‌ترین برندهای عطر و ادکلن (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

پرفروش‌ترین برندهای دوربین (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

پرفروش‌ترین برندهای لپتاپ و اولترابوک (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

پرفروش‌ترین برندهای یخچال و فریزر (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

پرفروش‌ترین برندهای مواد غذایی (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

پرفروش‌ترین برندهای ساعت هوشمند (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

پرفروش‌ترین برندهای کنسول و لوازم جانبی بازی (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

پرفروش‌ترین برندهای گوشی موبایل (ریالی)

در نیمه اول ۱۳۹۸

سبقت هوآوی از اپل و سامسونگ

در سال ۱۳۹۶، برند اپل با سهم ریالی ۱۱.۱٪ بالاتر از سامسونگ و هوآوی بود، در حالی که در نیمه اول سال ۱۳۹۸ هوآوی با داشتن ۱۰.۹٪ رتبه بالاتری از اپل و سامسونگ دارد.

آیکن هوآوی
آیکن سامسونگ
آیکن اپل

فروش پوشک در مقاطع بحرانی بازار در دیجی‌کالا چه تغییری کرد؟

در سال‌های اخیر بازار خرده‌فروشی ایران مقاطع پرنوسانی را سپری کرده است. عمده این نوسانات که به دلیل تغییرات نرخ برابری ارز و در پی تحریم قابل توجیه است، به شکل تقاضای شدید برخی کالاها و در نتیجه کمیاب و یا نایاب شدن آنها نمود پیدا کرده است. واضح است که در برخی مقاطع این تقاضا ممکن است از توان لجستیکی خرده‌فروشی آنلاین شامل توان تامین، انبارش، توزیع و تحویل کالاها فراتر باشد. در این نمودار «آنومالی» (نقاط غیرعادی)، ناشی از تقاضای شدید قابل مشاهده است. در هنگام افزایش تقاضا و پیش از جهش قیمتی به سرعت موجودی انبار دیجی‌کالا به اتمام میرسد.

فروش گوشی هوشمند در مقاطع بحرانی بازار در دیجی‌کالا چه تغییری کرد؟

در پی ناپایداری نرخ برابری ارز و یا تغییراتی که منجر به افزایش قیمت گوشی‌های همراه می‌شود، بازار موبایل ایران شاهد بحران تقاضای شدید و عدم عرضه کافی گوشی‌های هوشمند بود. طبق آمار فروش ارایه شده در این نمودار گوشی‌های هوشمند هماهنگ با تقاضای بازار تغییر کرده است. در مواقع تقاضای شدید موجودی انبار دیجی‌کالا به سرعت به اتمام می‌رسد.