اسپیس‌ایکس نخستین پرتاب مستقیم خود را به سوی ماه انجام می‌دهد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
موشک فالکون 9 و نمایی از ماه

اسپیس‌ایکس امشب نخستین پرتاب مستقیم خود را به سوی ماه انجام می‌دهد و مسیر دستیابی به قمر زمین را برای مأموریت‌های آینده و احتمالا بخشی از برنامه‌ی آرتمیس محک می‌زند.

پرتاب موشک فالکون ۹ «اسپیس‌ایکس» (SpaceX) برای پنج‌شنبه ۴ آگوست ساعت ۱۹:۰۸ منطقه‌ی زمانی شرقی (۰۳:۳۸ بامداد جمعه ۱۴ مرداد به وقت تهران) برنامه‌ریزی شده است و قرار است در سی‌وچهارمین پرتاب این شرکت از پایگاه نیروی فضایی کیپ کاناورال راهی فضا شود.

این مأموریت با حمل فضاپیمای «مدارگرد کره‌ای مسیریاب ماه» (Korean Pathfinder Lunar Orbiter) یا «کی‌پی‌ال‌او» (KPLO) اولین پرتاب مستقیم اسپیس‌ایکس به ماه خواهد بود و همچنین می‌تواند کره‌ی جنوبی را به یکی از معدود کشورهایی تبدیل کند که با موفقیت وارد مدار جایی به جز زمین شده‌اند.

اسپیس‌ایکس بوستر سابق موشک فالکون هوی با نام B1052 را به اولین پرتاب ماه خود اختصاص داده است. پس از آغاز به کار در آوریل ۲۰۱۹ و پشتیبانی از پرتاب یک موشک فالکون هوی دیگر در ماه ژوئن، این تقویت‌کننده‌ی جانبی ۱۰۰۰ روز خاموش ماند.

بوستر B1052 پیش از نخستین پرتاب موشک فالکون 9

بوستر B1052 پیش از نخستین پرتاب به‌عنوان بوستر موشک فالکون ۹
Credit: Richard Angle, Teslarati

علت این خاموشی این بود که تقریبا هر محموله‌ای که برای پرتاب روی قدرتمندترین موشک عملیاتی اسپیس‌ایکس یعنی فالکون هوی درنظر گرفته شده بود، ماه‌ها یا حتی سال‌ها تأخیر داشت. سرانجام اسپیس‌ایکس از انتظار دست کشید و وسیله‌ی نقلیه را به یک تقویت‌کننده‌ی فالکون ۹ تبدیل کرد که بدین ترتیب B1052 در ۳۱ ژانویه ۲۰۲۲ به نمایش درآمد. KPLO ششمین پرتاب کلی و چهارمین مأموریت این بوستر به‌عنوان فالکون ۹ خواهد بود.

از نظر فنی، KPLO اولین محموله‌ای نخواهد بود که اسپیس‌ایکس به فرستادن آن به ماه کمک می‌کند. پیش از این در سال ۲۰۱۹ کاوشگر ماه «برشیت» (Beresheet) اسرائیل هم در یک مأموریت حمل مشترک همراه با ماهواره‌ای ارتباطی عادی زمین‌ایستا پرتاب شد. هرچند فرود فضاپیما ناموفق بود اما پیش از نابودی کاوشگر هنگام فرود، اسپیس‌ایکس آن را به مدار پایداری دور ماه رسانده بود.

این بار اما به جای پرتاب کاوشگر کره به‌عنوان یک محموله‌ی مشترک به مدار زمین، KPLO که با نام «دانوری» (Danuri) هم شناخته می‌شود، تنها محموله‌ی فالکون ۹ خواهد بود و موشک اسپیس‌ایکس مدارگرد را مستقیما در یک مدار تزریق به ماه (TLI) از نوع انتقال بالستیک به ماه (BLT) راهی فضا می‌کند.

یک BLT بسیار کندتر از برخی از مسیرهای TLI جایگزین است، اما در عوض سرعت را با کارایی بسیار استثنایی عوض می‌کند. چنین رویکردی پرتاب را برای فالکون ۹ آسان‌تر می‌کند و در نهایت با نیاز به سوخت کمتر برای ورود به مدار، زمان عملکرد مفید بیشتری را در اختیار مدارگرد می‌گذارد.

موشک فالکون 9 پیش از پرتاب مدارگرد کره به سوی ماه

موشک فالکون ۹ پیش از پرتاب مدارگرد کره به سوی ماه
Credit: SpaceX

اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، KPLO با وزن حدود ۶۷۸ کیلوگرم با چندین بار روشن کردن موتور و اصلاح مسیر، در نهایت اواسط دسامبر (اواخر آذر) وارد مدار ماه می‌شود. هدف اصلی این فضاپیما که مجهز به چندین دوربین، آزمایش شبکه‌ای و چند ابزار علمی است، جست‌وجوی یک منطقه‌ی صاف و بدون مانع برای یک فرودگر کره‌ای در آینده است.

نام این مأموریت بعدی فاش نشده است اما حتی بخش‌های بیشتری از آن توسط خود کره انجام خواهد شد زیرا این کشور قصد دارد آن را با موشک «نوری» (Nuri) خود پرتاب کند. نوری پس از موفقیت در اولین تلاش پرتاب مداری خود در اکتبر ۲۰۲۱ (مهر ۱۴۰۰)، در دومین تلاش پرتاب خود در ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد ۱۴۰۱) هم با موفقیت به مدار رسید.

KPLO یکی از شش پرتابی است که برای ۴ آگوست در سراسر جهان برنامه‌ریزی شده است، دو مأموریت چینی، یک پرتاب ULA در ساحل شرقی آمریکا، یک مأموریت راکت لب از نیوزلند و جدیدترین پرتاب توریستی زیرمداری «بلو اوریجین» (Blue Origin) هم در همین روز انجام خواهند شد.

عکس کاور: موشک فالکون ۹ و نمایی از ماه
Credit: SpaceX

منبع: Teslarati



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X