آیا فیلم «قاتلان ماه گل» تمام واقعیت درباره کشتار سرخپوستان را نشان میدهد؟
این روزها نسخه نمایشخانگی فیلم جدید مارتین اسکورسیزی در دسترس قرار گرفته و بیشتر سایتهای سینمایی و منتقدان در حال صحبت کردن درباره این فیلم هستند. «قاتلان ماه گل» ۲۶امین فیلم سینمایی بلند اسکورسیزی است. فیلمی که حالا یک ماه و نیم از اکران عمومی آن در سراسر جهان میگذرد و بسیار مورد توجه قرار گرفته. حتی در تازهترین خبرهایی که منتشر شده، این فیلم به عنوان بهترین فیلم سال ۲۰۲۳ از نظر هیت ملی نقد آمریکا، انتخاب شده. «قاتلان ماه گل» برگرفته از رمانی غیرداستانی به همین نام است که در سال ۲۰۱۷ توسط یک روزنامهنگار به نام دیوید گرن منتشر شد. این کتاب پرده از قتلهایی زنجیرهای در میان یکی از قبیلههای مشهور سرخپوستها در دهه ۱۹۲۰ برمیدارد. اسکورسیزی براساس این کتاب، فیلمنامه «قاتلان ماه گل» را نوشته و جلوی دوربین برده. بازیگران اصلی این فیلم لئوناردو دیکاپریو، رابرت دنیرو و لیلی گلدستون هستند. اما یکی از مهمترین مسایل درباره این فیلم، تفاوتهای آن با داستان اصلی و بیان واقعیتهایی است که در ارتباط با پرونده کشتار سرخپوستها وجود دارد. در ادامه براساس مصاحبهای که با دیوید گرن انجام شده، به بررسی تفاوتها و موضوعات مهم فیلم خواهیم پرداخت.
۱. سرخپوستان اوسیج واقعا به اندازهای که فیلم نشان میدهد ثروتمند بودهاند؟
تصویری که فیلم «قاتلان ماه گل» از قوم اوسیج در دهه ۱۹۲۰ نشان میدهد، قومی ثروتمند است که سفیدپوستان آمریکایی برای آنها کار میکنند. دیوید گرن ثروت و قدرت نشان داده شده این قوم را دقیقا منطبق با واقعیت میداند. از آنجایی که پس از تسلط سفیدپوستها بر سرزمینهای آمریکای شمالی، اقوام سرخپوست مدام با تصمیم گیریهای دولت فدرال آمریکا جا به جا میشدند، تقریبا آواره شده بودند. پیش از ورود به قرن بیستم و آغاز جنگ جهانی اول، دولت قوم اوسیج را در زمینهای بایر ایالت اوکلاهاما مستقر میکند. اما زمانی که ذخایر عظیم نفتی این منطقه کشف میشوند، همه چیز تغییر پیدا میکند.
براساس تحقیقاتی که گرن در کتابش انجام داده، در سال ۱۹۲۳، تقریبا ۲۰۰۰ نفر در قبیله قوم اوسیج زندگی میکردند. این افراد مجموعا بیش از ۳۰ میلیون دلار که در قالب پرداختی از شرکتهای نفتی در ازای اجاره زمینهایشان بوده را دریافت میکردند (به دلار امروز تقریبا معادل ۵۰۰ میلیون دلار). از طرفی در حالی که در آن سالها تعداد کمی از آمریکاییها اتومبیل داشتند، بسیاری از اوسیجها صاحب چند ماشین بودند و خدمه سفیدپوست برای آنها کار میکردند.
۲. تعداد دقیق قتلهای زنجیرهای اوسیجها چند نفر بوده؟
براساس اسناد موجود قتلها ۲۴ فقره به صورت قطعی ثبت شده. اما گرن آنها را حدودا ۱۰۰ فقره غیر رسمی میداند. از طرفی اسکورسیزی برای داستانی کردن این کشتار، همه قتلها را به گردن یک نفر و دار و دسته آن انداخته. اما در واقعیت هر قتل بر عهده کسی بوده و اصلا به طور مشخص معلوم نیست که قتلها را چه کسانی انجام دادهاند. بعضی از اوسیجها با ازدواج با سفیدپوستان سهم زمینشان را در اختیار آنها قرار میدادند و بعد به مرگ طبیعی یا بیماری میمردند. اما در برخی پروندهها هم مسمومیت، قتل با سلاح گرم یا سرد ثبت شده. یکی از مشکلات بزرگتر برای اوسیجها پزشکان و قانونگذاران سفیدپوست ساکن منطقه آنها بودهاند. چون آنها دلایل واقعی مرگها را پنهان میکردند و دادستان و مراجع قانونی هم به طور واضحی ترجیح میدادند سکوت کنند.
۳. آیا مالی بورکهارت واقعا با رئیس جمهور وقت یعنی کالوین کولیج ملاقات کرده تا درباره قتلهای اوسیج صحبت کند؟
شخصیت مالی یک شخصیت واقعی است، اما گرن نویسنده کتاب «قاتلان ماه گل» دیدار شخص او با رییس جمهور را بعید میداند. او میگوید:«در آن روزها افرادی از قبیله اوسیج به دیدار رییس جمهور رفتهاند. شاید مالی هم در میان آنها بوده. اما اینکه خودش شخصا با رییس جمهور صحبت کند در روند داستان فیلم است». اما براساس آنچه در فیلم میبینیم، ماجرای استخدام کاراگاه خصوصی از طرفی مالی برای پیدا کردن قاتل خواهرش واقعی است.
۴. آیا درست است که قتلهای اوسیج اولین پرونده سازمان اف بی آی بوده؟
سال ۱۹۲۱، مرد جوانی به نام جی. ادگار هوور، تشکیلات قدیمی و بدنام اف بی آی را تحویل گرفت. او میخواست ساختار جدیدی از تحقیقات جنایی را در این سازمان پایه ریزی کند. در همان سالهای ابتدایی ورود هوور به اف بی آی مسله اوسیجها پیش آمد و او یک کارمند کهنهکار سیاسی جنایی به نام تام وایت را برای حل و فصل این ماجرا به اوکلاهاما فرستاد.
براساس تحقیقات گرن این یکی از اولین پروندههای پیچیده قتل توسط اداره تحقیقات نوپایی بود که کمکم به اف بی آی کنونی تبدیل شد. در آن زمان، این اداره صلاحیت قضایی محدودی برای رسیدگی به جنایات در سطح ملی آمریکا داشت و نمیتواسنت در همه پروندهها دخالت کند. اما از طرفی صلاحیت رسیدگی به جرایم در سرزمینهای بومیان آمریکا از طریق مجلس قانونگذاری به آن داده شده بود. همچنین همین پرونده باعث شده که از دهه ۱۹۳۰ به بعد محدودیتهای اف بی آی برای رسیدگی به جرایم در سطح کلان کشور کاهش پیدا کند.
۵. ویلیام هیل به دلیل ارتباط با قتلهای اوسیج محکوم شد، اما آیا او واقعا به قتلها اعتراف کرده؟
در اسناد موجود درباره ویلیام هیل واقعی، چیزی تحت عنوان اعتراف دیده نمیشود. او هیچ ابراز پشیمانی نسبت به این موضوع نداشته. چون او یک توسعهدهنده ائدولوژی غرب بوده که اعتقاد داشته باید به شیوه زندگی بومیان آمریکا پایان داد. هیل در واقعیت در سن ۸۷ سالگی در آریزونا به مرگ طبیعی درگذشت.
۶. براساس آنچه در فیلم «قاتلان ماه گل» میبینیم، آیا واقعا یک نمایش رادیویی وجود داشته که واقعیتهای این پرونده را پس از سالها بیان کند؟
مارتین اسکورسیزی فیلم قاتلان ماه گل را با یک نمایش رادیویی به سبک دهه ۱۹۴۰ و ۵۰ میلادی به پایان میرساند. این نمایش با پشتیبانی یک برند مشهور سیگار تولید شده و مخاطب را شگفتزده میکند. اما انگار این نمایش رادیویی واقعا وجود داشته. چون حتی دیوید گرن هم در کتابش به آن اشاره کرده. اما با این تفاوت که در نمایش رادیویی واقعی که سالها پس از فاجعه اوسیج برگزار شده، قرار بوده کار اداره اف بی آی بزرگنمایی شود. به شکلی که مردم بیشتر از قدرت این تشکیلات با خبر شوند نه قتلها و فجایع انسانی. اما از نظر گرن و براساس تحقیقاتی که انجام داده واقعیت این است که توطئههایی در این پرونده بوده که اف بی آی هیچگاه آنها را افشا نکرده.
منبع: USA Today