۱۰ کتاب‌ خواندنی از ژول ورن؛ اولین نویسنده‌ی علمی‌-تخیلی مدرن

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲۲ دقیقه
کتاب‌های ژول ورن

ژول ورن رمان‌نویس فرانسوی اولین نویسنده‌ی معتبر علمی-تخیلی مدرن بود. بهترین کتاب‌های ژول ورن، مانند «بیست هزار فرسنگ زیر دریا» و «سفر به مرکز زمین»، نشان از آینده‌نگری‌های هوشمندانه او نسبت به دستاوردهای فنی است که در اختیار انسان قرار دارد.

ژول گابریل ورن در ۸ فوریه ۱۸۲۸ در نانت فرانسه به دنیا آمد. او پسر ارشد یک وکیل موفق، پیر ورن، و همسرش سوفی بود. ژول که در خانواده‌ای متوسط بزرگ شده بود، انگیزه‌ی همیشگی والدینش برای رسیدن به احترام طبقه متوسط را تحقیر می‌کرد. ورن که همیشه سرکش اما ناموفق بود، آموخت که به دنیای تخیل فرار کند. این احساسات در بسیاری از آثار ورن در بزرگسالی نمایان می‌شود.

دوران کودکی بدون حادثه با یک رویداد مهم مشخص شد. ژول در دوازدهمین سال زندگی خود در یک کشتی اقیانوس‌پیما به عنوان پادو کار کرد. کشتی قبل از اینکه به دریا برود توسط پدرش متوقف شد و گفته می‌شود ژول به پدر و مادرش قول داده است که در آینده فقط در خیال سفر خواهد کرد- پیش‌بینی او به گونه‌ای محقق شد که والدینش تصورش را هم نمی‌کردند.

کار به عنوان یک نمایشنامه‌نویس

در سال ۱۸۴۷، ورن برای تحصیل در رشته حقوق به پاریس، فرانسه رفت، اگرچه به طور خصوصی در حال برنامه‌ریزی برای یک حرفه ادبی بود. به دلیل دوستی با نویسنده فرانسوی الکساندر دوما بزرگ (۱۸۰۲-۱۸۷۰) اولین نمایشنامه‌ی ورن، «پوشال‌های بربادرفته»، در سال ۱۸۵۰ ساخته شد.

او از سال ۱۸۵۲ تا ۱۸۵۵ او به عنوان منشی یک تئاتر پاریس به نام Theatre Lyrique سمت ثابت و کم درآمدی داشت. او به نویسندگی ادامه داد و نوشتن داستان‌های کوتاه در مجله معروف Le Musée des Familles را آغاز کرد.

ورن در سفری به امیان فرانسه در ماه مه ۱۸۵۶ با دختر بیوه یک افسر ارتش به نام مادام مورل (با نام خانوادگی آنورین دو ویان) آشنا شد و در ژانویه بعد با او ازدواج کرد. برادر همسرش یک دلال سهام بود و باعث شد ورن هم پا به این عرصه بگذارد. با این حال، عضویت در بورس پاریس به طور جدی با کارهای ادبی او تداخلی نداشت، زیرا او جدول زمانی دقیقی را در پیش گرفته بود، که در ساعت پنج شروع می‌شد و به این ترتیب تا قبل از شروع کار روزانه‌اش در بورس، چندین ساعت وقت برای تحقیق و نوشتن داشت.

اولین کتاب‌های ژول ورن

اولین اثر داستانی بلند ورن، «پنج هفته در بالن»، به شکل روایتی از سفر هوایی بر فراز آفریقای مرکزی بود که در آن زمان تا حد زیادی ناشناخته بود. این کتاب که در ژانویه ۱۸۶۳ منتشر شد، بلافاصله با موفقیت روبرو شد. ورن پس از آن تصمیم گرفت از کارگزاری سهام بازنشسته شود و تمام وقت خود را به نویسندگی اختصاص دهد.

چند کتاب بعدی ورن در آن زمان بسیار موفق بودند و هنوز هم جزو بهترین‌هایی هستند که او نوشته است. «سفر به مرکز زمین» (۱۸۶۴) ماجراهای گروهی از کاشفان و دانشمندان را شرح می‌دهد که از دهانه آتشفشان ایسلندی فرود می‌آیند و دنیای زیرزمینی را کشف می‌کنند. «ماجراهای کاپیتان هاتراس» (۱۸۶۶) بر یک سفر به قطب شمال متمرکز است (رابرت پری در واقع تا سال ۱۹۰۹ به قطب نرسیده بود). ورن در کتاب «از زمین تا کره ماه» (۱۸۶۵) و دنباله‌ی آن، «بازشگت از ماه» (۱۸۷۰) توضیح می‌دهد که چگونه دو آمریکایی ماجراجو – که طبیعتاً یک فرانسوی به آنها ملحق شده‌ – به فضا شلیک می‌شوند. آنها از میدان گرانش زمین خارج شده و به ماه نزدیک می‌شوند. ورن نه تنها وضعیت بی‌وزنی که فضانوردان خود در طول پرواز خود تجربه کردند به تصویر کشید، بلکه او این دید را داشت که محل پرتاب را در فلوریدا، جایی که امروزه تقریباً تمام پرتاب‌های فضایی سازمان ملی هوانوردی و فضایی (ناسا) آنجا انجام می‌شود، قرار دهد!

شاخص‌ترین کتاب‌های ژول ورن

ورن دو شاهکار خود را در دهه‌ی چهل‌ عمرش نوشت. «بیست هزار فرسنگ زیر دریا» (۱۸۷۰) به سفرهای زیردریایی ناتیلوس می‌پردازد که توسط کاپیتان نمو مرموز ساخته و فرماندهی می‌شود. کاپیتان نمو یکی از شخصیت‌های ادبی است که ورن بسیاری از ویژگی‌های شخصیتی خود را در او گنجانده است. «دور دنیا در هشتاد روز» (۱۸۷۳) نیز داستان شرط بندی موفقیت‌آمیز یک انگلیسی به نام فینیس فاگ است. شخصیتی که گفته می‌شود از پدر ورن الگوبرداری شده است که نسبت به وقت شناسی یا هنر به موقع بودن وسواس داشته است.

از دیگر رمان های محبوب او می‌توان به «جزیره اسرار آمیز» (۱۸۷۵) و «میشل استروگف» (۱۸۷۶) اشاره کرد. مجموع تولیدات ادبی ورن تقریباً هشتاد کتاب را شامل می‌شود اما بسیاری از آنها امروزه خواننده‌ی چندانی ندارند. یکی از ویژگی‌های قابل توجه همه آثار او ایده‌آلیسم اخلاقی آن است که در سال ۱۸۸۴ تبریک شخصی پاپ لئون سیزدهم (۱۸۱۰-۱۹۰۳) را به همراه داشت. علاقه‌ی او به پیشرفت علمی با ایمان مذهبی‌اش متعادل شده بود و در برخی از رمان‌های بعدی‌اش (مانند خرید قطب شمال، ۱۸۸۹)، نشان داد که از خطرات اجتماعی پیشرفت‌های غیرقابل کنترل فناوری آگاه است.

سال‌های پایانی و مرگ

شخصیت ورن پیچیده بود. اگرچه او بسیار سرزنده بود و به شوخی می‌پرداخت، اما اساساً مردی خجالتی بود، وقتی در اتاق مطالعه‌اش تنها بود یا وقتی در یک قایق ماهیگیری قایقرانی می‌کرد، خوشحال‌تر بود.

در سال ۱۸۸۶ ورن در یک حادثه تیراندازی دچار از کار افتادگی شد. مردی که به او شلیک کرد برادرزاده‌ای بود که از بی‌ثباتی روانی رنج می‌برد. این حادثه به تقویت گرایش طبیعی ورن به افسردگی کمک کرد. ورن در سال‌ ۱۸۸۸ او وارد سیاست‌ شد و به‌ عنوان‌ عضو شورای‌ شهر امیان‌ انتخاب‌ شد و بمدت‌ ۱۵ سال‌ در آنجا به‌ انجام‌ وظیفه‌ پرداخت‌. ورن بقیه‌ی دوران کهنسالی خود را به بازنشستگی گذراند. در سال ۱۹۰۲ نابینا شد و در ۲۴ مارس ۱۹۰۵ در امیان درگذشت.

کتاب‌های ژول ورن

۱. جزیره اسرارآمیز

«جزیره اسرارآمیز» رمانی نوشته ژول ورن است که در سال ۱۸۷۴ منتشر شد. نسخه اصلی آن که توسط هتزل منتشر شده است، حاوی تعدادی تصویر از ژول فرات است. این رمان دنباله‌ای متقاطع بر رمان‌های معروف «بیست هزار فرسنگ زیر دریا» و «در جست‌وجوی مردگان» اثر ورن است، اگرچه مضامین آن تفاوت زیادی با آن کتاب‌ها دارد. پیش‌نویس اولیه رمان، که ابتدا توسط ناشر ورن رد شد و قبل از انتشار دوباره طراحی شد، نشان دهنده‌ی تأثیر رمان رابینسون کروزوئه و خانواده سوئیسی رابینسون بود. ورن در رمان بعدی خود، گادفری مورگان، موضوع مشابهی را مطرح کرد.

جزیره اسرارآمیز، به زبان فرانسوی در سه جلد در سال ۱۸۷۴ منتشر شد و در مجموعه علمی-تخیلی محبوب او سفر‌های شگفت‌انگیز (۱۸۶۳-۱۹۱۰) گنجانده شد. «جزیره اسرارآمیز» ماجرا‌های گروهی را دنبال می‌کند که از هوش بقای خود برای ایجاد یک جامعه کاربردی در جزیره‌ای ناشناخته استفاده می‌کنند.

داستان حول محور پنج آمریکایی است که در محیطی تاریک و خشن به عنوان اسیر جنگ داخلی آمریکا زندگی می‌کنند. این پنج اسیر جنگی که در اطرافشان از قحطی و مرگ تهی شده‌اند، ریسک بزرگی را می‌پذیرند و با ربودن یک بالن فرار می‌کنند. پنج فراری، یک مهندس، یک خدمتکار، یک برده سابق، یک ملوان و یک روزنامه‌نگار باید با یک طوفان سخت و ویرانگر روبرو شوند که باعث می‌شود در جزیره‌ای مرموز آتشفشانی سقوط کنند.

این پنج مرد زندگی جدیدی را در آنجا شروع می‌کنند، اما به زودی وقتی در یک بطری در ساحل پیامی ظاهر می‌شود، شرایط مرموز می‌شود. آن‌ها در نهایت پس از حملات دزدان دریایی و فوران آتشفشان، به وسیله‌ی یک کشتی نجات پیدا می‌کنند. خواندن این کتاب برای هر کسی که روحیه ماجراجویی عمیقی دارد، لذت‌بخش است.

کتاب جزیره اسرار آمیز اثر ژول ورن نشر افق جلد 1

۲. بیست هزار فرسنگ زیر دریا

رمان «بیست هزار فرسنگ زیر دریا» یک رمان علمی تخیلی کلاسیک از ژول ورن نویسنده فرانسوی است که در سال ۱۸۷۰ منتشر شد. این رمان داستان کاپیتان نمو و زیردریایی‌اش ناتیلوس را روایت می‌کند. پروفسور پیر آروناکس، خدمتکارش و شکارچی نهنگ، ند لند هم دیگر شخصیت‌های داستان هستند. در ناتیلوس، این سه نفر سفری به زیر آب را آغاز می‌کنند. این رمان در اصل از مارس ۱۸۶۹ تا ژوئن ۱۸۷۰ در یک نشریه به صورت سریالی منتشر شد. نسخه لوکس مصور که توسط هتزل در نوامبر ۱۸۷۱ منتشر شد، شامل ۱۱۱ تصویر از آلفونس دو نوئل و ادوارد ریو بود. این کتاب در زمان انتشار بسیار مورد تحسین قرار گرفت و هنوز هم همینطور است. این رمان به همراه «دور دنیا در هشتاد روز» و «سفر به مرکز زمین» به عنوان یکی از اولین رمان‌های ماجراجویی و یکی از بزرگترین آثار ورن در نظر گرفته می‌شود. توصیف کشتی نمو، ناتیلوس، از زمان خود جلوتر است زیرا به طور دقیق ویژگی‌های زیردریایی‌ها را توصیف می‌کند در حالی که در آن زمان کشتی‌ها بسیار ابتدایی بودند.

این داستان کلاسیک یک سفر دریایی باورنکردنی را روی یک زیردریایی پیشرفته به تصویر می‌کشد. غوطه ور در مضامین اکتشاف، تکنولوژی آوانگارد و میل سیری ناپذیر انسان به دانش و پیشرفت علمی. «بیست هزار فرسنگ زیر دریا» تأثیری برای بسیاری از نویسندگان و همچنین الهام بخش اقتباس‌های سینمایی متعددی بوده است.

این رمان زمانی شروع می‌شود که شایعاتی در مورد مشاهده یک هیولای دریایی مرموز منتشر می‌شود که در ابتدا تصور می‌شد یک ناروال غول پیکر است. این امر دولت ایالات متحده را تحریک می‌کند تا یک اکسپدیشن را به ‌امید شکار و از بین بردن موجود ویرانگر سازماندهی کند. در نتیجه، زیست‌شناس دریایی فرانسوی پیر آروناکس برای پیوستن به اکسپدیشن دعوت می‌شود. او همراه مورد اعتماد خود  و شکارچی نهنگ، ند لند را با خود می‌برد و بر این اساس این سه نفر دست به جستجو می‌زنند. پس از یک تعقیب طولانی، کشتی در نهایت هیولا را پیدا کرده و به آن حمله می‌کند، اما فایده‌ای ندارد، زیرا ضربه سه مرد را به داخل آب پرتاب می‌کند. در تلاش برای درک هیولا، مردان به کشف شگفت‌انگیزی می‌رسند. آن‌ها متوجه می‌شوند که هیولای فرضی در واقع یک زیردریایی است. سپس این افراد دستگیر می‌شوند و به داخل کشتی آینده‌نگر که بعداً متوجه می‌شوند ناتیلوس نام دارد آورده می‌شوند و با فرمانده و خالق مرموز آن، کاپیتان نمو، ملاقات می‌کنند. بنابراین سفر با ناتیلوس آغاز می‌شود و سه مهمان اجباری آن در سراسر دریا‌های جهان سفر می‌کنند و از مکان‌های مختلف زیر آب بازدید می‌کنند و در عین حال شاهد عجیب‌ترین و در عین حال شگفت‌انگیزترین شگفتی‌های اعماق اقیانوس هستند. کشتی‌های غرق شده، ماهی‌های غول پیکر، کوسه‌ها، شهر‌های گمشده، صخره‌های مرجانی، گرداب‌ها و یک کاپیتان عجیب و غریب تنها برخی از ماجراهایی هستند که این سه نفر با آن مواجه هستند.

تخیل دقیق و پیشگویانه ورن، یک ماجراجویی هیجان‌انگیز زیرآبی از میان شگفتی‌های نادیده، رمان را به پیش می‌برد و موقعیت آن را به عنوان یک کلاسیک ادبی و الگویی بکر برای علاقه‌مندان به داستان‌های علمی تخیلی تضمین می‌کند.

کتاب بیست هزار فرسنگ زیر دریاها اثر ژول ورن نشر ققنوس

۳. سفر به مرکز زمین

نسخه خطی تاریخی که توسط یک شاعر قرون وسطایی نورس نوشته شده است. یک رمز اسرارآمیز، سه کاشف بی‌باک، دنیایی زیرزمینی پر از موجودات ماقبل تاریخ و انسان‌های اولیه. این‌ها برخی از‌ایده‌های درخشانی هستند که در «سفر به مرکز زمین» نوشته ژول ورن به طرز فوق‌العاده‌ای ترکیب شده‌اند.

ژول ورن، «سفر به مرکز زمین» را در سال ۱۸۶۴ نوشت. برخی از کتاب‌های دیگر او جنبه‌های مختلف جغرافیا، فضا و سفر در زمان را بررسی می‌کنند. کتاب‌های ورن که به‌عنوان «پدر داستان‌های علمی تخیلی» شناخته می‌شوند، تازگی و جذابیت خود را حفظ کرده‌اند، اگرچه بسیاری از‌ایده‌های ارائه‌شده در آن‌ها در نتیجه اکتشافات و کاوش‌های مدرن نادرست از کار درآمده‌اند.

اگرچه ورن داستان‌های عامه پسند می‌نوشت، اما تعداد کمی از خوانندگان می‌دانند که او نوشته‌هایش را بر اساس تحقیقات مستحکم و اصول علمی بنا کرده است. او در «سفر به مرکز زمین» از آثار یک زمین‌شناس ویکتوریایی، سر چارلز لایل، الهام گرفت که به طور گسترده در مورد منشأء نژاد بشر از دیدگاه زمین‌شناسی نوشته بود.

در نسخه‌ی اصلی رمان، پروفسور اتو لیدانبراک یک کانی‌شناس آلمانی است که در هامبورگ زندگی می‌کند. او یک روز بعدازظهر در حالی که از خرید یک دست‌نوشته باستانی از یک مغازه عتیقه‌فروشی خوشحال است با عجله به خانه می‌رود. برادرزاده‌اش، اکسل که با او زندگی می‌کند، وقتی می‌شنود که این کتاب به خط رونی نوشته شده است و یک حماسه ایسلندی درباره پادشاهان قدیمی نورس است، هیجانی ندارد. یک تکه پوست کثیف از دسته صفحات بیرون می‌افتد و به نظر می‌رسد که با کد نوشته شده است. این مورد، توجه اکسل را جلب می‌کند و آن دو روز‌ها را صرف تلاش برای شکستن رمز می‌کنند. وقتی بالاخره این کار را انجام می‌دهند، متوجه می‌شوند که توسط یک کیمیاگر نوشته شده است که ادعا می‌کند از طریق یک لوله آتشفشانی به مرکز زمین سفر کرده است. پروفسور که بیش از حد هیجان‌زده شده است، برادرزاده‌ی خود را به ایسلند می‌کشاند، جایی که یک محلی در یک سفر واقعاً فوق‌العاده به آن‌ها می‌پیوندد.

کتاب سفر به مرکز زمین اثر ژول ورن انتشارات افق

۴. دور دنیا در هشتاد روز

ژول ورن استاد داستان‌های ماجراجویی کلاسیک است. «دور دنیا در هشتاد روز» تنها دلیل دیگری است بر این که مهارت‌های نوشتن عالی او خوانندگان را در بطن ماجرا‌های فیلیس فاگ و پاسپارتو قرار می‌دهد. فیلیس به دلیل شرط‌بندی دوستانش، تصمیم می‌گیرد تا در هشتاد روز به سراسر جهان سفر کند.

فیلیس مردی ثروتمند است، اما در مورد زندگی خود نیز بسیار دقیق است. او می‌خواهد همه چیز آن طور که دوست دارد انجام شود و از شر هر کسی که این کار را انجام نمی‌دهد خلاص می‌شود. شرط‌بندی از زمانی شروع می‌شود که او در یک باشگاه محلی است و بحثی را شروع می‌کند که آیا یک فرد می‌تواند در چنین مدت زمان کوتاهی تمام راه‌های جهان را طی کند. او معتقد است که می‌تواند زیرا راه آهن‌های جدیدی افتتاح شده است. از آنجایی که او از ارقام ریاضی خود بسیار مطمئن است، شرط‌بندی را قبول می‌کند و با خدکتکار خود به راه می‌افتد.

او یک مسیر به دقت برنامه‌ریزی شده برای سفر دارد تا با قایق بخار و راه آهن سفر کنند. برنامه سفر آن‌ها شامل عبور از دریای مدیترانه، دریای سرخ، اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس و همچنین در سراسر چندین قاره است. چیزی که او انتظارش را ندارد این است که یک سارق بانک در همان زمان انگلیس را ترک کند و یک کارآگاه هم فیلیاس را به جای دزد اشتباه بگیرد و آن‌ها را تعقیب کند.

در طول راه، فیلیاس و همراهش به مردم رشوه می‌دهند تا سفرشان را جلو بیندازند. آن‌ها زنی را نجات می‌دهند، سوار فیل می‌شوند و قایق‌هایشان را از دست می‌دهند. به این ترتیب چند روز را از دست می‌دهند و باید برای جبران زمان از دست رفته عجله کنند. وقتی بالاخره به سانفرانسیسکو می‌رسند، ماجراجویی آن‌ها واقعاً سرعت می‌گیرد! آن‌ها با یک گله بزرگ روبرو می‌شوند و همچنین توسط سرخپوستان مورد حمله قرار می‌گیرند. در تمام این مدت، فیلیس هنوز در تلاش است تا زمان از دست رفته را جبران کند و هشتاد روزه به انگلیس بازگردد.

کتاب دور دنیا در هشتاد روز اثر ژول ورن

۵. از زمین تا کره ماه

یکی از اولین نمونه‌های ادبیات نوشته شده در ژانر علمی تخیلی، «از زمین تا کره ماه»، بخشی از مجموعه سفر‌های فوق‌العاده نوشته ژول ورن رمان‌نویس فرانسوی است. کتاب کلاسیک ورن که بیش از یک قرن قبل از مأموریت آپولو نوشته شده است، تا حدودی رمانی پیشگویانه از سفر انسان به ماه با جزئیات کامل و توصیفی آن است. ترکیبی قابل توجه از اکشن، شوخ طبعی، علم و طرح‌های جسورانه. یک کلاسیک بی‌انتها که مطمئناً با چشم انداز منحصر به فرد خود از اکتشاف ماه مجذوبتان خواهد کرد.

داستان در باشگاه بالتیمور، جامعه‌ای متشکل از کهنه سربازان جنگ داخلی آمریکا و علاقه‌مندان به سلاح، که در بحبوحه سازگاری با محیط پس از جنگ هستند، رخ می‌دهد. رئیس باشگاه، ایمپی باربیکن، در جریان بحث و گفتگو در مورد چگونگی مقابله با نیاز رو به کاهش به توپخانه، ‌ایده‌ی خود را برای ساخت یک توپ غول پیکر و پرتاب یک پرتابه به ماه مطرح می‌کند. پس از هرج و مرج اولیه، اعضای باشگاه در حمایت از این ‌ایده متحد می‌شوند. همانطور که این پروژه به رسمیت شناخته می‌شود، باشگاه بالتیمور شجاعت بیشتری برای ادامه تلاش خود به دست می‌آورد و کمک‌های مالی قابل توجهی از سراسر جهان سرازیر می‌شود. با این حال، کاپیتان نیکول از فیلادلفیا، رقیب قدیمی باربیکن، با این سرمایه‌گذاری مخالفت می‌کند و در مورد میزان موفقیت چنین شاهکاری شک دارد. بر این اساس، اعضای باشگاه تفنگ بالتیمور مشغول تشکیل و محاسبات علمی برای سفر ماه خود هستند. علاوه بر این، یک ماجراجوی فرانسوی شاد ظاهر می‌شود و داوطلب می‌شود تا مسافری روی پرتابه باشد و حتی باربیکن و نیکول را متقاعد می‌کند که به او بپیوندند. مجموعه‌ای پیش‌بینی نشده از شخصیت‌ها و همکاری آن‌ها عناصر کمدی و تعلیق را گرد هم می‌آورد و خوانندگان را غرق در توسعه رمان می‌کند.

ورن از شخصیت‌هایش برای ارائه کلیشه‌های طنز و نمایش کاریکاتوری از ناسیونالیسم آمریکایی استفاده می‌کند. با این وجود، «از زمین تا کره ماه»، ماجراجویی، طنز و طیفی از شخصیت‌های کمیک و عجیب را ارائه می‌دهد

کتاب از زمین تا ماه اثر ژول ورن نشر افق

۶. سوداگران پوست

شرکت خلیج هادسون یکی از اولین شرکت‌ها در جهان و قدیمی‌ترین سازمان تجاری در آمریکای شمالی است. این شرکت به عنوان یک شرکت بازرگانی خز در سال ۱۶۷۰ شروع به کار کرد و امروزه دارای شرکت‌های خرده فروشی متنوعی است که طیف متنوعی از کالا‌ها را می‌فروشند.

رمان «سوداگران پوست» نوشته ژول ورن، داستان چگونگی سفر تیمی از اعضای شرکت خلیج هادسون را از طریق قلمرو شمال غربی کانادا با هدف ایجاد یک ماموریت در قطب شمال توصیف می‌کند. اعضا یک دسته مختلط هستند. یکی از خانم‌ها، پائولینا بارنت، به دنبال ماجراجویی است، در حالی که یک هواشناس توماس بلک‌امیدوار است که یک خورشید گرفتگی تماشایی را که قرار است در طول سفر آن‌ها رخ دهد، مشاهده کند. در سال ۱۸۵۹، قهرمان داستان، ستوان جاسپر هابسون توسط گیاهان و جانوران غنی که او و گروهش در اینجا با آن روبرو می‌شوند، مسحور می‌شود. با این حال، همه چیز یک چرخش ناگهانی و غیرمنتظره پیدا می‌کند. فعالیت آتشفشانی باعث ایجاد یک زلزله می‌شود که منجر به یک اتفاق عجیب می‌شود. به نظر می‌رسد قوانین طبیعی فیزیک تغییر یافته است، زیرا ظاهراً موقعیت جغرافیایی آن‌ها چندین درجه تغییر کرده است. طرف خیلی زود با وحشت متوجه می‌شود که آن‌ها روی کوه یخ فرو رفته‌اند.

«سوداگران پوست» بخشی از مجموعه‌ای از پنجاه و چهار رمان تحت عنوان «سفر‌های شگفت‌انگیز» ژول ورن است. این کتاب‌ها بین سال‌های ۱۸۶۳ و ۱۹۰۵ منتشر شدند. هدف ورن این بود که تمام دانش علمی معاصر را که در آن زمان در دسترس بود به تصویر بکشد، توصیف و مستند کند و آن را به شیوه‌ای سرگرم‌کننده و جامع ارائه دهد تا مردم عادی بتوانند از آن قدردانی کنند. انبوهی از اطلاعات واقعی، حقایق علمی و جزئیات موجود در این کتاب‌ها باعث شده است که به «رمان‌های دایره‌المعارفی» معروف شوند. کتاب‌هایی مانند «دور دنیا در هشتاد روز»، «بیست هزار فرسنگ زیر دریا»، «سفر به مرکز زمین» بخشی از این مجموعه آثار باشکوه هستند.

کتاب سوداگران پوست اثر ژول ورن

۷. بازگشت از ماه

«بازگشت از ماه» بخشی از مجموعه سفر‌های شگفت‌انگیز ژول ورن و همچنین دنباله‌ای بر رمان علمی تخیلی کلاسیک او «از زمین تا کره ماه» است. این رمان ادامه داستان گیرایی را ارائه می‌کند که پایانش خوانندگان را مجبور به تأمل کرد. امکانات بی‌پایان این رمان که در سال ۱۸۷۰ منتشر شد، سفری بی‌سابقه به فضا را ارائه می‌کند، در حالی که تمرکز بر ناوبری فضایی، محاسبات علمی، شرایط پیش‌بینی‌نشده و برخورد‌های خطرناک است که به نوبه خود رمان را به عنوان پیشگویانه زمان خود نشان می‌دهد.

این رمان با ظهور مجدد سه نفر مسافر فضایی، باربیکن، نیکول و آردان، که از پرتابه پرتاب شده‌اند و مأموریت رویایی خود در اکتشاف ماه را آغاز می‌کنند، آغاز می‌شود. پس از شلیک از یک تفنگ فضایی، سه ماجراجو بعداً به هوش می‌آیند و بسیار خوش شانس بودند که از آسیب جدی فرار کردند. با این حال، شانس و حس موفقیت آن‌ها پس از اینکه سفر دچار چرخش متزلزلی از وقایع می‌شود، از بین می‌رود. اگرچه آن‌ها از این چرخش جان سالم به در می‌برند، اما این رویداد نشان دهنده آغاز بدبختی‌های تثبیت شده در سفر از جمله مرگ سگ آردان و مسمومیت با گاز است. با این وجود، گروه دلیر همچنان به هدف اولیه خود برای کشف اسرار فضا ادامه می‌دهند و نگرش مثبتشان را حفظ می‌کنند. این رمان که در زبان توصیفی، تصاویر و فانتزی فراوان است، ثابت می‌کند که علاوه بر اینکه یک دنباله موفق است، به تنهایی یک داستان جذاب نیز روایت می‌کند.

با در نظر گرفتن این که این رمان یک قرن قبل از اولین ماموریت ماه نوشته شده است، تضاد جالبی بین دیدگاه‌های مدرن و گذشته در مورد موضوع سفر فضایی ارائه و میزان پیشرفت تکنولوژی را نشان می‌دهد.

کتاب دور ماه اثر ژول ورن

۸. اسرار قطب جنوب

تقاطع ایده‌های فوق‌العاده دو نویسنده‌ای که کتاب‌های خود را با فاصله بیش از نیم قرن از هم نوشتند. هیچ یک از آن‌ها هرگز جزایر دورافتاده‌ای را که درباره آن می‌نوشتند بازدید نکرده بودند، اما الهام‌بخش چند داستان ماجراجویی هیجان‌انگیز بودند.

در سال ۱۸۳۸، ادگار آلن پو، «روایت آرتور گوردون پیم از نانتاکت» را منتشر کرد. این تنها رمان کاملی بود که نویسنده آمریکایی منتشر کرد. این داستان پسر جوانی بود که در یک کشتی شکار نهنگ سوار می‌شود و در ادامه وقایع بعدی را روایت می‌کند. این رمان به طور ناگهانی با سفر قهرمانش درک پیترز به قطب جنوب به پایان می‌رسد.

در سال ۱۸۹۷، ژول ورن، نویسنده فرانسوی، که در حال گردآوری سفر‌های غیرعادی خود (مجموعه‌ای متشکل از ۵۴ کتاب که علم و ادبیات را با هم تلفیق می‌کرد) موضوعات داستان آرتور گوردون پیم را در دست گرفت و رمانی دو جلدی به نام «اسرار قطب جنوب» نوشت.

داستان یازده سال پس از اینکه پو، پیم را در راه قطب جنوب ترک می‌کند، با توصیف یک دانشجوی ثروتمند آمریکایی، جرولینگ، آغاز می‌شود که به دنبال خدمه و کشتی است تا او را پس از یک اقامت طولانی در جزایر کرگولن به ایالات متحده بازگرداند. این جزایر، یکی از دورافتاده‌ترین مکان‌های روی زمین، زیستگاه گیاهان و جانوران کمیاب هستند که موضوع مطالعه جرولینگ است. معلوم می‌شود که ناخدای کشتی برادر ویلیام گای است که ناخدای جین را بر عهده داشت. یعنی کشتی که پیم و دیرک پیترز را به قطب جنوب می‌برد و احتمالاً در آنجا گم شده بود. یک ملوان مرموز به خدمه ملحق می‌شود و به نظر می‌رسد که او بیش از حد مشتاق است که در کشتی باشد. ملوان دیگری به نام هانت نیز در کشتی است و چیز عجیبی نیز در مورد او وجود دارد. کشتی به یک جزیره می‌رسد که اخیراً در اثر زلزله ویران شده است. در اینجا بقایای افرادی را پیدا می‌کنند که به نظر می‌رسید قبل از زلزله به قتل رسیده‌اند. آن‌ها همچنین قلاده‌ی سگ پیم را پیدا می‌کنند، اما هیچ نشانی از پیم و سگ وجود ندارد. بقیه داستان به سمت اوج هیجان‌انگیزی می‌رود که رویداد‌های عجیب و غریب را توضیح می‌دهد.

این رمان نسبتاً کوتاه در زمانی نوشته شد که عملاً هیچ چیز درباره قطب جنوب شناخته شده نبود. «اسرار قطب جنوب» کتابی خواندنی، مهیج و جالب است، به خصوص وقتی که همراه با رمان آلن پو خوانده شود.

۹. مالک دنیا

رمان «مالک دنیا»که در سال ۱۹۰۴ منتشر شد، رمان ماقبل آخر از مجموعه سفرهای فوق‌العاده نوشته ژول ورن، رمان‌نویس و پیشگام داستان‌های علمی تخیلی مشهور فرانسوی است. این رمان دنباله‌ای بر رمان «روبر فاتح» ورن است و در نتیجه برخی از برجسته‌ترین شخصیت‌های آن، از جمله مخترع درخشان روبر را بازمی‌گرداند. برای همین بهتر است اول «روبور فاتح» را بخوانید و سپس به سراغ این رمان بیایید.

رمان روایت ماجراجویی است که در تابستان ۱۹۰۳ اتفاق می‌افتد. زمانی که مجموعه‌ای از رویدادهای مرموز در بخش غربی کارولینای شمالی گزارش شده است که ساکنان را در ترس از فوران احتمالی آتشفشانی قرار می‌دهد (حتی اگر کوه‌های بلو ریج غیرآتشفشانی باشند). این ترس پس از آن ایجاد می‌شود که ساکنان صدای غرش عمیقی را شنیده و دودی که کوه بالا می‌رفته را دیده‌اند. در نتیجه، مامور دولتی جان استروک به این پرونده وارد می‌شود و به طور مقتضی به سایت سفر می‌کند تا اتفاقات عجیب و غریب را بررسی کند و در کشف رازی که همه را گیج کرده است کمک کند. این پدیده با مشاهده‌ی یک شی ناشناس که به نظر می‌رسد با تصورات سرعت جور درنمی‌آید، عمیق تر می‌شود. این شی در حال حرکت با سرعت بسیار زیاد دیده می‌شود که هیچ اثری جز ابری از غبار از خود باقی نمی‌گذارد. به همین ترتیب، یک قایق تندرو با ظاهری عجیب و غریب در حال حرکت با سرعت غیرممکن در آب‌های نیوانگلند دیده می‌شود. در حالی که استروک در جستجوی پاسخ است، به طور تصادفی با روبر، مخترع و مغز متفکر خلاقیت مبتکرانه که عامل سردرگمی گسترده است، برخورد می‌کند. استروک اسیر می‌شود و در کشتی عجیب و غریب به مرد آشفته می پیوندد.

اگرچه ممکن است برخی از عناصر تکنولوژیک در رمان در مقایسه با فناوری مدرن کاملاً پیش پا افتاده به نظر برسند، اما با این وجود به مخاطب این امکان را می‌دهند که در زمان سفر کرده و فناوری پیشگامانه اوایل قرن بیستم را تجربه کنند و خودشان ببینند که فناوری چقدر پیشرفت کرده است. در چنین مدت زمان بسیار کوتاهی سخاوتمندانه با زبان توصیفی، اختراعات فناوری، ابزارآلات و تصویر جغرافیایی دقیق از ایالات متحده، «مالک دنیا» علاوه بر این موقعیت ورن را به عنوان یک رمان نویس بسیار تخیلی و خلاق در ژانر ماجراجویی و علمی تخیلی تقویت می‌کند.

کتاب مالک دنیا اثر ژول ورن

۱۰. پنج هفته در بالن

«پنج هفته در بالن» که اولین بار در سال ۱۸۶۳ منتشر شد، سفری روشنگر را به تصویر می‌کشد که توسط گروهی از کاشفان بی باک به سمت قاره‌ی تا حدی ناشناخته‌ی آفریقا انجام شده است. آنها قصد دارند شگفتی‌های عجیب و غریب آن قاره را کشف کنند. این رمان جدا از تمرکز بر موضوعاتی از جمله کاوش، وفاداری، دوستی، عزم و افتخار، مجموعه‌ای دوست داشتنی از شخصیت های شاد و تصاویر زنده را نیز ارائه می‌دهد. علاوه بر این، این رمان اولین کتاب از سری سفرهای شگفت‌انگیز ورن است.

ماجراجویی زمانی آغاز می‌شود که دکتر ساموئل فرگوسن تلاش می‌کند مکانیزمی ابداع کند تا به او اجازه دهد تا در مناطق ناشناخته آفریقا سفر کند، هدفی که بسیاری قبل از او آن را امتحان کرده‌اند و شکست خورده‌اند. دکتر فرگوسن به ارائه محاسبات خود در مورد نحوه‌ی انجام این سفر ادامه می‌دهد، از جمله جزئیات نحوه عملکرد بالن پر از هیدروژن. سفر در سراسر آفریقا به خودی خود چالش بزرگی را به همراه دارد، چه رسد به تلاش برای سفر خطرناک در یک اختراع مبتکرانه که قبلاً هرگز آزمایش نشده است. متعاقباً، او همراه با خدمتکار مورد اعتمادش جو و دوستش ریچارد کندی راهی این سفر جسورانه می‌شود. آنها قصد دارند قاره را از شرق تا ساحل غربی طی کنند. اگرچه بیشتر وقت آنها صرف مشاهده‌ی مناظر و فضای داخلی آفریقا می‌شود اما این سه نفر هم ماجراهایی رقم می‌زنند و در معرض تهدیدهای زیادی قرار می‌گیرند که می‌توان در چنین سفر شجاعانه‌ای انتظار داشت. در نتیجه، گروه باید از انواع حوادث از جمله نجات یک قربانی، غلبه بر حمله موجودات پرنده و سازماندهی یک ماموریت نجات برای یکی از همراهان خود روبرو شوند.

ورن علاوه بر ارائه‌ی داستانی جذاب از سفر جسورانه و حمل و نقل خلاقانه، جزئیات تاریخی را نیز به رمان اضافه می‌کند، زیرا او توصیفات و ارجاعات مفصلی به سفرهای اکتشافی مختلف به آفریقا توسط کاشفان برجسته آن زمان از جمله سر ریچارد برتون، جان هانینگ اسپک. و هاینریش بارت ارائه می‌دهد. این رمان همچنین استعداد علمی و تخیل گسترده ورن را تأیید می‌کند، زیرا او محاسبات قابل قبول و کاملی را ارائه می‌کند که مقدمه‌ای را برای سایر آثار علمی فرموله‌شده نویسنده ایجاد می‌کند. کتابی سرشار از توصیف و قابل توجه کسانی که می‌خواهند مشارکت اولیه ورن در دنیای داستان را بررسی کنند.

کتاب پنج هفته در بالن اثر ژول ورن

منبع: notablebiographies



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. مهدی

    یکی از بهترین کتاب هاش یعنی اشعه سبز (The Green Ray) عجیبه تو لیست نیست…

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما