ژاپن برای کمک به محیط زیست ماهوارهی چوبی میسازد
ژاپن در تلاش است برای کاهش زبالههای فضایی تا سال ۲۰۲۳ ماهوارههای چوبی برای قرار دادن در مدار تولید کند.
سازههای چوبی از گذشته در ژاپن کاربرد فراوانی داشتهاند و حتی برخی از روشهای معماری با چوب ژاپن چندی پیش در فهرست میراث ناملموس یونسکو به ثبت رسید. اکنون این کشور میخواهد دامنهی استفاده از سازههای چوبی را به فضا هم گسترش دهد. دانشگاه کیوتو ژاپن با همکاری یک شرکت جنگلداری ژاپنی قصد دارد تا سال ۲۰۲۳ ماهوارههای چوبی تولید و آنها را جایگزین ماهوارههای فعلی با سازهی فلزی کند.
«تاکاو دوئی» (Takao Doi) استاد دانشگاه کیوتو و فضانورد ژاپنی در این زمینه گفت: «مزیت یک ماهوارهی چوبی این است که اگر از مدار خارج شود و هنگام ورود مجدد بسوزد، به اندازهی ماهوارههای فلزی ذرات زیانبار آزاد نمیکند.»
او افزود: «ما بسیار نگران این موضوع هستیم که تمام ماهوارههایی که دوباره وارد جو زمین میشوند میسوزند و ذرات ریز آلومینا ایجاد میکنند که سالها در جو بالایی شناور میمانند و در نهایت بر محیط زیست زمین اثر میگذارند.»
دانشگاه کیوتو و شرکت جنگلداری «سومیتومو» (Sumitomo) آزمایشهای گوناگونی بر روی چوبهای مختلف و در شرایط متفاوت انجام میدهند تا مقاومت آنها را در برابر شرایط سخت بسنجند و بتوانند چوبی تولید کنند که در برابر نوسانهای شدید دمایی و نور خورشید دوام بیاورد.
با گسترش روزافزون مأموریتهای فضایی، زبالهها و باقیماندههای فضایی در حال تبدیل شدن به یک نگرانی رو به افزایش در میان متخصصان است. «دانیل اولتروگ» (Daniel Oltrogge) مدیر مرکز استاندارد و نوآوریهای فضایی (CSSI) در این باره گفت: «باقیماندههای فضایی به طور فزایندهای نگرانکننده هستند و در این میان برخورد دو جرم عظیم با جرم ۱ تا ۱۰ تن بیشترین خطر زیستمحیطی را به همراه خواهد داشت.» اگرچه تخمینها متفاوت است اما CSSI معتقد است که در حال حاضر ۷۶۰۰۰۰ جرم بزرگتر از ۱ سانتیمتر در مدار زمین قرار دارند.
این تعداد بهویژه با پرتاب صورتهای فلکی ماهوارهای توسط شرکتهای خصوصی در حال افزایش است. اسپیسایکس تاکنون تقریبا ۹۰۰ ماهواره را برای اینترنت پرسرعت استارلینک به فضا پرتاب کرده است و قصد دارد در نهایت بین ۱۲۰۰۰ تا ۴۲۰۰۰ ماهواره پرتاب کند. آمازون هم پروژهی مشابهی با نام «پروژهی کوییپر» (Project Kuiper) را در دست اجرا دارد که چندی پیش موفق به دریافت مجوز FCC برای پرتاب ۳۲۳۶ ماهواره شد.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از یک ماهواره با سازهی چوبی
Credit: Sumitomo Forestry
منبع: Business Insider