تلسکوپ وب تشکیل پنهانی ستارگان را در برخورد دو کهکشان آشکار کرد
تلسکوپ فضایی جیمز وب برخورد دو کهکشان را به تصویر کشیده است که باعث ایجاد موجی از شکلگیری ستارگان غیرقابل مشاهده برای تلسکوپهای دیگر شدهاند.
موج تولد ستارهها از برخورد دو کهکشان با نام مشترک IC 1623 آغاز شد. به گفتهی دانشمندان در مقالهی منتشر شده در «استروفیزیکال ژورنال» (Astrophysical Journal) این زوج در حال ادغام با سرعتی ۲۰ برابر کهکشان راه شیری خودمان، در حال تولید ستارگان هستند.
این برخورد کهکشانی قبلا توسط تلسکوپهای دیگر، از جمله تلسکوپ فضایی هابل که در تشخیص طیف نور مرئی قابل مشاهده با چشم انسان تخصص دارد، تصویربرداری شده بود. اما چون IC 1623 در یک سپر ضخیم از غبار کیهانی پیچیده شده است، ستارهشناسان قادر به رصد اعماق کهکشانها و در نتیجه ستارههای در حال شکلگیری نبودند.
حالا نگاه فروسرخ قدرتمند «تلسکوپ فضایی جیمز وب» (James Webb Space Telescope) به آسانی از میان این تودهی غبار گذشت و مرکز درخشان آن را آشکار کرد. این مرکز کهکشانی به اندازهای نور فروسرخ (در حقیقت گرما) تولید میکند و درخشان است که پراش هشت پر مشاهده شده در تصاویر جیمز وب از ستارگان درخشان، این بار برای کل کهکشان دیده میشود.
- تصویری باشکوه تلسکوپ جیمز وب از ستونهای آفرینش
- شاهکار جیمز وب با کمک دادههای پرتو ایکس رنگ دیگری گرفت
در مقایسه با تصویر قبلی هابل از IC 1623، نمای وب لایهی کاملا تازهای را در ساختار کهکشانهای در حال ادغام نشان میدهد که بهعنوان تودهی مرکزی مواد قرمز و نارنجی روشن در تصویر دیده میشوند.
دو کهکشان موجود در این تصویر در فاصلهی ۲۷۰ میلیون سال نوری از زمین در صورت فلکی «نهنگ» یا «قیطس» (Cetus) قرار دارند. اخترشناسان بر این باورند که این ادغام ممکن است یک سیاهچالهی بسیار پرجرم را هم تولید کند؛ هرچند در این تصویر قابل مشاهده نیست.
گفتنی است این تصویر از ترکیب دادههای گرفته شده توسط سه ابزار از چهار ابزار وب، یعنی دوربین های «میری» (MIRI) و «نیرکم» (NIRCam) و طیفسنج «نیرسپک» (NIRSpec) تشکیل شده است و روز سهشنبه ۲۵ اکتبر (۳ آبان) توسط آژانس فضایی اروپا بهعنوان همکار ناسا در پروژهی وب منتشر شد.
عکس کاور: ادغام کهکشانی IC 1623 از نگاه جیمز وب
Credit: ESA/Webb, NASA & CSA, L. Armus & A. Evans
منبع: Space