پرتاب تلسکوپ فضایی جیمز وب به دلیل بدی آب‌وهوا تا کریسمس عقب افتاد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
موشک آریان 5 حامل تلسکوپ فضایی جیمز وب بر سکوی پرتاب

جیمز وب، تلسکوپ فضایی نسل بعدی ناسا سرانجام از ساختمان مونتاژ بیرون آمد و درست زمانی که آب‌وهوا اجازه دهد به فضا خواهد رفت اما این امکان تا پیش از ۴ دی وجود نخواهد داشت.

چند دهه است که کار پژوهشی و ساخت «تلسکوپ فضایی جیمز وب» (James Webb Space Telescope) انجام می‌شود و اکنون این رصدخانه‌ی قدرتمند علمی آماده‌ی پرتاب است. مقامات ناسا با اعلام این موضوع بیان کردند که پرتاب این تلسکوپ دست‌کم یک روز دیگر هم تأخیر خواهد داشت.

به گفته‌ی «جروم ریوز» (Jérôme Rives) معاون آژانس اروپایی آریان‌اسپیس که مسئول پرتاب رصدخانه است، این تصمیم به دلیل وزش بادهای بادهای ارتفاع بالا در سایت پرتاب مرکز فضایی گویان فرانسه در آمریکای جنوبی گرفته شده است. این شرکت امروز چهارشنبه ۲۲ دسامبر (۱ دی) بک بررسی دیگر آب‌وهوایی را به امید تأیید تاریخ پرتاب جدید انجام خواهد داد.

دانشمندان سال‌هاست که نگاه انقلابی JWST به کیهان را پیش‌بینی کرده‌اند. زمانی که وب بتواند پس از مشکلات آب‌وهوایی پرتاب شود، طی سفری یک ماهه به مدار استقرار لاگرانژی خود در ۱.۶ میلیون کیلومتری زمین خواهد رسید.

«توماس زوربوچن» (Thomas Zurbuchen) معاون اداره‌ی مأموریت علمی ناسا هم تأکید کرد: «این واقعا سطحی از پیچیدگی بیش از اندازه است. اکنون آزمایش شرایط مجموعه‌ی رصدخانه را مساعد نشان می‌دهد و به همین دلیل از سلامت آن مطمئن هستیم و آن را به سکوی پرتاب منتقل کردیم. کارهای لازم برای پرتاب انجام شده است.»

کار بر روی تلسکوپ وب که شامل همکاری آژانس‌های فضایی اروپا و کانادا هم می‌شود، در سال ۱۹۹۶ میلادی با هدف پرتاب در سال ۲۰۰۷ آغاز شد. به گفته‌ی «بیل نلسون» (Bill Nelson) مدیر ناسا، سرانجام ۱۴ سال بعد، طی بررسی آمادگی پرتاب که در روز سه‌شنبه انجام شد، رصدخانه کاملا در شرایط پرتاب قرار دارد.

او افزود: «این مأموریت خارق‌العاده است. این نمونه‌ی درخشانی است از آنچه می‌توانیم در صورت داشتن رؤیاهای بزرگ به‌دست آوریم. ما همیشه می‌دانستیم که این پروژه یک تلاش مخاطره‌آمیز خواهد بود اما یقینا وقتی می‌خواهید پاداشی بزرگ داشته باشید، باید ریسک بزرگ را بپذیرید.»

نلسون با اشاره به شرایط دشوار در مسیر آماده شدن جیمز وب گفت: «مانند بسیاری از پروژه‌های خارق‌العاده و تحول‌آفرین، افزایش یا کاهش سرعت در این مسیر وجود داشته است.»

اما آژانس به پتانسیل علمی که JWST با دید فروسرخ واضح خود ارائه می‌دهد متعهد است. «پام ملروی» (Pam Melroy) معاون اداری ناسا درباره‌ی این موضوع گفت: «انگار همیشه با نابینایی زندگی می‌کردیم. وب قرار است این نابینایی را از بین ببرد و شکل‌گیری جهان را به ما نشان دهد.»

با تأخیر یک روزه، پرتاب تلسکوپ سوار بر موشک آریان ۵ هم‌اکنون برای ۲۵ دسامبر (۴ دی) ساعت ۰۷:۲۰ منطقه‌ی زمانی شرقی (۱۵:۵۰ به وقت تهران) برنامه‌ریزی شده است. با این وجود آریان‌اسپیس هنوز نمی‌تواند پیش‌بینی دقیق آب‌وهوایی از شرایط برنامه‌ی جدید ارائه دهد و اگر این برنامه‌ریزی هم لغو شد، تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی، تلاش برای پرتاب ادامه خواهد داشت.

با وجود بزرگ بودن این پرتاب ناسا هم‌اکنون از سلامت آن اطمینان دارد. هرچند برای تیم مأموریت، استرس الزاما پس از پرتاب از بین نمی‌رود و پرتاب تنها نخستین مرحله خواهد بود.

مرحله‌ای که آغازگر یک فرآیند یک ماهه برای باز شدن تلسکوپ با پشت سر گذاشتن مراحلی پیچیده است. این استقرار شامل بیش از ۳۰۰ گام ظریف و حساس است که همه باید در فضا به درستی کار کنند تا تلسکوپ درنهایت بتواند فعالیت علمی خود را آغاز کند. کل این فرآیند بسیار در کنترل تیم مأموریت قرار دارد، به جز دو استقراری که بلافاصله پس از جدایش فضاپیما از موشک انجام خواهد شد. تیم مأموریت مراحل استقرار را گام به گام انجام خواهد داد تا از درست کار کردن همه‌ی بخش‌ها مطمئن شود.

به گفته‌ی زوربوچن، تلسکوپ فضایی جیمز وب لحظه‌ای درخشان برای کل مجموعه‌ی ناسا، برای همه‌ی جهان و به‌ویژه برای برنامه‌های علمی خواهد بود.

عکس کاور: موشک آریان ۵ حامل تلسکوپ فضایی جیمز وب بر سکوی پرتاب
Credit: NASA

منبع: Space



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۲ دیدگاه
  1. حسین

    ممنون بابت مطلب
    اینو اصلاح کنید لطفاً
    ۱.۶ «میلیون» کیلومتر

    1. ممنون برای یادآوری. تکمیل شد.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X