ناسا تلسکوپ فضایی جیمز وب را با ۶ هفته تاخیر پرتاب میکند
به دنبال آماده بودن مجموعهی تلسکوپ جیمز وب، تاریخ پرتاب این رصدخانهی فضایی برای آخرین روزهای سال ۲۰۲۱ تعیین شد.
طبق اعلام ناسا و آژانس فضایی اروپا پرتاب رصدخانهی فضایی «جیمز وب» (James Webb) هماکنون برای ۱۸ دسامبر (۲۷ آذر) در نظر گرفته شده است که نشان از تأخیر ۶ هفتهای نسبت به برنامهریزی قبلی دارد. زمانبندی و هزینههای این پروژه که برنامهریزی آن از دههی ۱۹۹۰ میلادی آغاز شده بهطور مرتب افزایش یافته و تا کنون ۱۰ میلیارد دلار هزینه به دنبال داشته است.
«گونتر هازینگر» (Günther Hasinger) مدیر علوم آژانس فضایی اروپا دربارهی تاریخ پرتاب جیمز وب گفت: «اکنون روزی تعیین شده است که هزاران نفر سالها برای آن تلاش کردهاند و میلیونها نفر در سراسر جهان منتظر آن هستند.»
او افزود: «به لطف تلاشهای انجام شده، وب و پرتابگر آریان ۵ (Ariane 5) آماده هستند و ما مشتاقانه منتظر آمادگی نهایی برای پرتاب در بندرگاه فضایی اروپا هستیم.»
پیش از این ۳۱ اکتبر (۹ آبان) بهعنوان زمان پرتاب تعیین شده بود اما با این وجود پیشبینی میشد که این تاریخ هم دستخوش تغییر شود. «توماس زوربوچن» (Thomas Zurbuchen) مدیر علوم ناسا در ماه ژوئن اعلام کرد که زمانبندی پرتاب بسیار پیچیده بهنظر میرسد.
با وجود تکمیل مراحل آمادهسازی تلسکوپ جیمز وب، این رصدخانهی فضایی هنوز از محل فعلی خود در کالیفرنیا به محل پرتاب آژانس فضایی اروپا در گویان فرانسه جابهجا نشده و برآوردها نشان میدهد که از زمان جابهجایی تا پرتاب به حدود ۱۰ هفته زمان نیاز دارد. طبق بیانیهی ESA موشک آریان ۵ که پرتاب تلسکوپ را برعهده دارد، اواسط آگوست سفر خود را به گویان فرانسه در قارهی آمریکای جنوبی آغاز کرده است.
«گرگوری ال. رابینسون» (Gregory L. Robinson) مدیر برنامهی جیمز وب ناسا گفت: «وب مأموریتی مثالزدنی و نشاندهندهی پشتکار است. ما با هم در طول مسیر بر موانع فنی و چالشهای همهگیری کرونا غلبه کردهایم. اکنون یک تلسکوپ و یک موشک آمادهی پرتاب داریم و من منتظر روز بزرگ و دادههای علمی شگفتانگیز آن هستم.»
پس از پرتاب تلسکوپ فضایی جیمز وب، فضاپیما حدود یک ماه را برای پیمودن ۱٫۵ میلیون کیلومتر و رسیدن به نقطهی لاگرانژی دوم (L2) سپری خواهد کرد. جایی که تلسکوپ میتواند از یک مدار نسبتا پایدار «نقطهی پارکینگ» در سمت دیگر زمین نسبت به خورشید بهرهمند شود. این مکان از این جهت برای تلسکوپ اهمیت دارد که باید از گرما به خوبی محافظت شود تا با کارکرد ابزارهای آن در طیف فروسرخ تداخل نداشته باشد.
به گفتهی آژانس فضایی اروپا ابزارهای تلسکوپ دو یا سه ماه پس از پرتاب روشن نمیشوند و فعالیت علمی اصلی تلسکوپ هم حدود ۶ ماه پس از پرتاب آغاز خواهد شد. بدین ترتیب برای روشن شدن چشم تلسکوپ به جهان باید منتظر سال ۲۰۲۲ باشیم.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از پرتاب تلسکوپ فضایی جیمز وب توسط موشک آریان ۵
Credit: D. Ducros, ESA
منبع: Space