سلفی فضایی تلسکوپ جیمز وب را ببینید
تلسکوپ جیمز وب که هماکنون در فاصلهی ۱٫۵ میلیون کیلومتری از زمین قرار دارد، طی فرآیند تراز کردن آینهی اصلی، یک سلفی فضایی هم ثبت کرد.
«تلسکوپ فضایی جیمز وب» (James Webb Space Telescope) نخستین تصویر از خودش را از زمان آغاز سفر، به زمین فرستاد. ناسا این سلفی جیمز وب را تصویر تشویقی خواند و گفت: «زمانی که نوبت به فوکوس کردن میرسد، گاهی لازم است به خودتان خوب نگاه کنید.»
این سلفی که توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب از آینهی اصلی خود گرفته شده است، توسط یک دوربین مهندسی نصب شدهی جداگانه گرفته نشده بلکه با یک لنز ویژه توسط ابزار دوربین نزدیک فروسرخ (NIRCam) ثبت شده است.
آنچه در این عکس دیده میشود، آینهی اصلی تلسکوپ فضایی جیمز وب است که هماکنون مشغول رصد هدف مهندسی خود، یعنی ستارهی درخشان HD 84406 است.
این ستاره با توجه به درخشندگی زیاد برای فرآیند دقیق تراز کردن تلسکوپ انتخاب شده است و مهندسان از آن استفاده میکنند تا در نهایت ۱۸ نقطهی شکل گرفته توسط بخشهای هجدهگانهی آینهای اصلی را بر روی یک نقطه متمرکز کنند و آینه را در حالت کاملا یکپارچه قرار دهند.
همهی بخشهای آینهی اصلی هماکنون ستارهی درخشان را میبینند اما نقطهی روشنتر به این دلیل شکل گرفته است که از نگاه دوربین نزدیک فروسرخ، این بخش مستقیما همسو با ستاره قرار گرفته است.
طی ۳ ماه آینده، مهندسان ناسا هر بخش آینه را بهصورت جداگانه تراز خواهند کرد تا تمام ۱۸ بازتاب ستاره، دقیقا روی هم قرار بگیرند تا زمانی که مجموعهی تلسکوپ تنها یک تصویر از ستاره را بهصورت متمرکز ببیند.
با توجه به ابعاد بزرگ آینهی اصلی جیمز وب و ممکن نبودن پرتاب توسط پرتابگرهای فعلی، نیاز به ساخت یک سازوکار اوریگامی-مانند برای پرتاب آن بود. بدین ترتیب پس از عملیات دقیق پرتاب و تزریق فضایی که توسط «آریاناسپیس» (ArianeSpace) از طرف آژانس فضایی اروپا انجام شد، تلسکوپ دوران پراسترس یک ماههای را سپری کرد تا بخشهای اصلی خود را باز کند.
با پایان موفق این عملیات و قرارگیری تلسکوپ در چیدمان نهایی، روند باز کردن بخشهای آینهی اصلی از چیدمان حالت پرتاب و سپس تراز کردن دقیق آنها برای تشکیل یک آینهی واحد آغاز شد. روندی که با دریافت اولین فوتونها آغاز شد و اکنون فاز نخست آن رو به پایان است؛ اما همچنان راه درازی تا تکمیل شدن و ثبت نخستین تصاویر علمی دارد.
عکس کاور: سلفی تلسکوپ فضایی جیمز وب
Credit: NASA
منبع: NASA