آیا کارت گرافیکهای AMD بهخوبی از پس ری تریسینگ برمیآیند؟
شرکت AMD با معماری RDNA 2 که در هسته کنسولهای ایکسباکس سری X/S، پلیاستیشن ۵ و کارتهای گرافیک RX 6000 به کار رفته، به بهرهگیری از ری تریسینگ (رهگیری پرتو) روی آورد. با این حال همچنان بسیاری از کاربران فکر میکنند انویدیا در زمینهی ری تریسینگ عملکرد بسیار بهتری دارد. اما آیا این دیدگاه درست است؟ در ادامه همراه ما باشید.
مقایسهی عملکرد کارت گرافیکهای AMD و انویدیا در زمینهی ری تریسینگ
انویدیا طی چند سال گذشته تمرکز ویژه ای روی فناوری رهگیری پرتو داشته است، که با معرفی سری کارت های گرافیک RTX در سال ۲۰۱۸ با هسته های اختصاصی RT (مخفف ری تریسینگ) آغاز شد. پاسخ AMD به این رقابت با عرضه سری RX 6000 در سال ۲۰۲۰ همراه با بهبودهایی در زمینه رهگیری پرتو با نام “شتابدهندههای پرتو” (Ray Accelerators) ارائه شد. این قابلیتها در معماری کارتهای گرافیک AMD ادغام شده و عملکرد رهگیری پرتو واحدهای محاسباتی را تقویت میکند.
هستههای اختصاصی انویدیا معمولاً عملکرد بهتری در رهگیری پرتو ارائه میدهند، اما منجر به افزایش قیمت کارتهای گرافیک نیز میشوند. در حالی که به طور کلی انویدیا عملکرد رهگیری پرتو بهتری نسبت به AMD دارد، اما میزان این برتری و ارزش توجیهی برای پرداخت قیمت بالاتر، سوال اصلی است.
اولین مقایسه ما بین کارت گرافیک ردهبالای AMD RX 7900 XTX و Nvidia RTX 4080 است. بررسیهای سختافزاری نشان میدهد که کارت AMD بسته به رزولوشن، بازی و روشن بودن یا نبودن فناوری ارتقاء کیفیت تصویر (upscaling)، ۷ تا ۱۱ درصد فریم در ثانیه (FPS) پایینتر دارد. لازم به ذکر است که قیمت اولیه RX 7900 XTX، ۲۰۰ دلار ارزانتر بوده و در صورت غیرفعال بودن ری تریسینگ، عملکرد کمی بهتری نسبت به RTX 4080 ارائه میدهد. بنابراین، رهگیری پرتو همچنان نقطه قوت و یکی از توجیهات قیمت بالاتر کارتهای انویدیا باقی میماند.
در بخش گرانتر بازار کارتهای گرافیک، انویدیا در زمینه رهگیری پرتو (Ray Tracing) برتری قابل توجهی دارد. اما آیا این مقایسه عملکرد با کارتهای نسل جدید و مقرونبهصرفهتر نیز برقرار است؟
دنیل اوون، بررسیکننده پرکار پردازندههای گرافیکی، تستهای فشردهای را بر روی کارت گرافیک AMD RX 7600 در مقابل Nvidia RTX 4060 اجرا کرد. او دریافت که RTX 4060 در صورت غیرفعال بودن رهگیری پرتو، حدود ۱۰ درصد و در صورت روشن بودن آن، حدود ۲۰ درصد بهتر از RX 7600 عمل میکند. جالب اینجاست که قیمت این کارت حدود ۲۰ درصد گرانتر است. بنابراین، اگر به رهگیری پرتو اهمیت میدهید، انتخاب RTX 4060 از نظر اقتصادی منطقی به نظر میرسد. اما اگر به این ویژگی اهمیت نمیدهید، RX 7600 XT با کمی عملکرد بهتر، ممکن است برای نیازهای شما ارزش بیشتری داشته باشد.
شاید جالبترین نتایج عملکرد، بین AMD RX 7800 XT و Nvidia RTX 4070 باشد. در یک تست دیگر کارت گرافیک توسط Hardware Unboxed، آنها دریافتند که RX 7800 XT با فعال بودن رهگیری پرتو عملکرد تقریباً مشابه RTX 4070 دارد و همچنین در صورت خاموش بودن آن نیز آن را شکست میدهد. توجه داشته باشید که RTX 4070 از نظر قیمت، گرانتر است. بنابراین، AMD در بخش میانرده، انویدیا را در بازی خود شکست میدهد.
یکی از نکات کلیدی این است که Upscaling، به ویژه DLSS و FSR، زمانی که رهگیری پرتو روشن است، تفاوت قابل توجهی ایجاد میکند. قابلیت Upscaling میتواند افت عملکرد ناشی از رهگیری پرتو را جبران کند.
آیا AMD قصد دارد عملکرد ری تریسینگ بهتری ارائه دهد؟
شرکت AMD در چند سال اخیر تلاش زیادی برای بهبود عملکرد رهگیری پرتو (Ray Tracing) کرده است. همانطور که گفتیم، برخی از کارتهای گرافیک AMD علیرغم عدم وجود هستههای اختصاصی برای ری تریسینگ، از رقیب خود در زمینهی رهگیری پرتو پیشی گرفتهاند.
با این حال، عملکرد رهگیری پرتو همچنان در حال بهبود است. وبسایت TechRadar پیشبینی میکند که نسل بعدی پردازندههای گرافیکی AMD با نام RDNA 4، شاهد پیشرفتهای نسل به نسل قابل قبولی در عملکرد رهگیری پرتو باشد، اما برای دستیابی به جهش انقلابی در این زمینه، باید تا نسل RDNA 5 صبر کنیم.
گزارش دیگری از وبسایت PC Gamer حاکی از آن است که RDNA 4 میتواند با رساندن عملکرد رهگیری پرتو AMD به سطح Nvidia، شرایط را در این عرصه عادلانهتر کند. در نهایت، باید منتظر ماند و دید، اما اگر ارقام ارائه شده قابل استناد باشند، این شایعات میتوانند به واقعیت تبدیل شوند. AMD با وجود شروع دیرهنگام خود در زمینه رهگیری پرتو، تلاشهای قابل توجهی برای رسیدن به رقیب خود انجام داده است.
آیا اصلا ری تریسینگ اهمیت زیادی دارد؟
تا چند سال قبل، ری تریسینگ یک ویژگی پر زرقوبرق بود که اهمیت خیلی زیادی نداشت. با این حال، اوضاع با ورود تکنولوژیهای نسل سوم FSR و DLSS و قابلیت تولید فریم (Frame Generation) به طور چشمگیری تغییر کرده است. اکنون حتی با کارتهای گرافیک میانرده نیز میتوانید در بسیاری از بازیها با تنظیمات گرافیکی بالا و ردیابی پرتو فعال، نرخ فریم قابل قبولی را تجربه کنید.
ردیابی پرتو بازتابها، نورپردازی و سایههای بسیار واقعگرایانهای را ارائه میدهد که با هیچ روش دیگری قابل دستیابی نیست. این فناوری، به خصوص با ترکیب نمایشگر HDR باکیفیت، جان تازهای به بازیها میبخشد. بازیهایی مانند Minecraft و Cyberpunk 2077 به خوبی نشان میدهند که ردیابی پرتو چه تأثیری میتواند بگذارد. به ویژه در بازیای مانند Minecraft که از نظر جلوههای نورپردازی و عمق، نسبتاً «مسطح» است، فعال کردن ردیابی پرتو حس ارتقا به نسخهای کاملاً جدید از بازی را به شما القا میکند.
در نهایت، این به شما بستگی دارد که بخواهید ردیابی پرتو را فعال کنید یا خیر. پیشنهاد ما این است که بازیهای مورد علاقه خود را با ردیابی پرتو روشن و خاموش امتحان کنید؛ فقط مطمئن شوید که برای به حداقل رساندن تأثیر آن بر عملکرد، DLSS/FSR را نیز فعال کنید. و اگر کارت گرافیک فعلی شما از ردیابی پرتو پشتیبانی نمیکند؟ خب، چه زمانی بهتر از حالا برای ارتقاء کارت گرافیکتان وجود دارد؟
منبع: HowToGeek