ردیابی نشت اندک هوا در ایستگاه فضایی بینالمللی به بخش روسی آن رسید
موضوع نشت اندک هوا در ایستگاه فضایی بینالمللی ممکن است با چالش بیشتری مواجه شود. هماکنون مکان دقیق نشت مشخص نیست اما ردیابیهای انجام شده، بخش روسی ایستگاه را نشان میدهد.
به گفتهی مقامات ناسا، متخصصان منبع نشت هوا را در «منطقهی اصلی کاری» از ماژول خدماتی «زیوزدا» (Zvezda) که قلب بخش روسی ایستگاه فضایی بینالمللی است، ردیابی کردهاند. ناسا در بیانیهای اعلام کرد: «اقدامات بیشتر برای تعیین دقیق منبع نشت هوا در دست اقدام است. نشتی که برای چندین هفته بررسی شده است و با سرعت فعلی، خطری برای خدمه ایجاد نمیکند، فقط اندکی موجب تغییرات برنامههای آنان خواهد شد.»
در ماههای گذشته بود که بررسی دقیق نشت هوا در ایستگاه فضایی بینالمللی در دستور کار قرار گرفت و در آن زمان، احتمال داده میشد منبع این نشت، بخش آمریکایی ایستگاه باشد. از آن زمان برنامههای خدمهی ایستگاه تغییرات اندکی هم کرده و بررسی نشت همدر دستور کار آنان قرار گرفته است.
این تغییرات برنامه، شامل هشدار بیدارباش شب گذ آناتولی ایوانیشین» (Anatoli Ivanishin) و «ایوان واگنر» (Ivan Vagner) فضانوردان روس هم میشود. ناسا گفت که این سه نفر با استفاده از یک ردیاب نشتی فراصوت، اندازهگیریهایی را که پیش از این در بخش آمریکایی ایستگاه انجام شده بود، در سراسر بخش روسی ایستگاه گسترش میدهند.
طی ماههای گذشته و زمانی که پروازهای فضایی به ایستگاه افزایش یافتند، به نظر میرسید که این نشت بیشتر شده است. ناسا اعلام کرد: «این افزایش آشکار از آن زمان به دلیل تغییر دمای موقت در ایستگاه رخ داده، اما نرخ کلی نشت ثابت باقی مانده است.»
مقامات آژانس فضایی روسیه «Roscosmos» هم اعلام کردند که این نشت باعث کاهش فشار هوای اتمسفری تقریبا ۱ میلیمتر در هر ۸ ساعت میشود. آنها همچنین تأکید کردند که فضانوردان ایمن هستند.
در حالی که این نشت اندک هوا همچنان ادامه دارد، بررسیهای شبانه طی هفتهی اخیر انجام شده و دریچههای بین بخش آمریکایی و روسی هم دوباره باز شده است تا فعالیتهای عادی ایستگاه فضایی بینالمللی از سر گرفته شود. در حال حاضر جستوجو برای تعیین دقیق مکان نشت در حال انجام است و با این کار نرخ کلی کاهش فشار اتمسفری میزان قبلی اندازهگیری شده باقی میماند؛ به طوری که تا این لحظه، این شرایط هیچ خطری برای زندگی و سلامتی فضانوردان ندارد و مانع از ادامهی فعالیتهای آنان نمیشود.
لازم به یادآوری است که ایستگاه فضایی بینالمللی کاملا عایق هوا نیست و به طور پیوسته میزان کمی گاز را در فضا پخش میکند و فشار آن دوباره با استفاده از مخازن نیتروژن از فضاپیماهای باری، به طور مرتب تنظیم میشود.
در سپتامبر ۲۰۱۹ (مهر ۱۳۹۸) مدیران ایستگاه متوجه افزایش ناچیزی در نرخ عادی نشت پسزمینهای هوا شدند اما مشخص شدن کامل آن مدتی طول کشید، زیرا خدمه و مدیران ایستگاه مشغول پیادهروی فضایی، ورود و خروج فضاپیماها و دیگر فعالیتهای بزرگ مداری بودند و بررسی نشت هوا تا ماه گذشته به طور دقیق پیگیری نشده بود.
اکنون بسیاری از فعالیتهای بزرگ دیگر هم برای ماههای آینده برنامهریزی شده است. «کیت روبینز» (Kate Rubins) فضانورد ناسا و «سرگی ریژیکوف» (Sergey Ryzhikov) و «سرگی سورچکوف» (Sergey Kud-Sverchkov) فضانوردان روسیه در ۱۴ اکتبر (۲۳ مهر) توسط فضاپیمای سایوز به ایستگاه خواهند رفت و چهار خدمهی دیگر هم قرار است ۳۱ اکتبر (۱۰ آبان) با نخستین مأموریت غیرآزمایشی کپسول دراگون اسپیسایکس عازم این ایستگاه شوند. ساکنان فعلی ایستگاه در ماه اکتبر توسط یک فضاپیمای سایوز به زمین بازمیگردند و مأموریت شش ماههی خود را به پایان میرسانند. به این ترتیب ردیابی دقیق نشت هوا و اقدام برای کنترل آن موضوعی مهم خواهد بود.
عکس کاور: طرحی از ایستگاه فضایی بینالمللی در مدار؛ بخش Zvezda ایستگاه به شکل یک استوانهی سفید در جلوی تصویر مشخص است.
Credit: NASA
منبع: Space