آیا سکسکه میتواند نشانهی ابتلا به کرونای اومیکرون باشد؟
همهگیری جهانی ویروس کرونا از طرف سازمان بهداشت جهانی به صورت رسمی در ماه مارچ ۲۰۲۰ اعلام شد و از آن زمان تا امروز زندگی میلیونها نفر در سراسر جهان تحت تأثیر این ویروس قرار گرفته است. همچنین در این مدت علائم جدید و گاهی عجیب از مبتلایان به بیماری کرونا کشف و شناسایی شده است. تحقیقات اخیر مشخص کرده است که سکسههای بدون توقف و مداوم هم میتواند از علائم ظاهری ابتلا به کرونا یا جهش جدید کووید-۱۹، یعنی اومیکرون باشد. البته سکسکه یکی از علائم نادر است اما توجه به آن ضروری است. در این مطلب از دیجیکالا مگ، توضیحاتی دربارهی ارتباط سکسکه و اومیکرون و همچنین اقدامات پزشکی لازم در این زمینه آورده شده است.
سکسکه و کرونا
براساس تحقیقات که در سال ۲۰۲۰ روی یک مرد ۶۴ ساله انجام شد مشخص شد سکسکهی مداوم فقط میتواند علامت ابتلا به کووید-۱۹ باشد. این فرد بعد از ۷۲ ساعت سکسکهی مداوم به کلینیک مراجعه کرده و آزمایش خون و اسکن ریه انجام داده است. نتیجهی آزمایشها نشان داد که در هر دو ریه عفونت وجود دارد و گلبولهای سفید خون بهشدت افت کردهاند. همچنین تست کرونای این فرد هم مثبت شده بود.
در مطالعهی موردیِ دیگری که در سال ۲۰۲۰ روی یک مرد ۶۲ ساله انجام شد هم مشخص شد که سکسکهی مداوم علامت ابتلای او به کرونا بوده است. این مرد بعد از ۴ روز سکسکه به کلینیک مراجعه کرده و آزمایشهای کرونا روی او انجام شده بود. بعد از مشاهدهی نتایج آزمایش، مشخص شد این فرد هم دچار درگیری در هر دو ریه و کاهش شدید گلبولهای سفید خون و پلاکتهای خون شده و تست کرونای او هم مثبت شده بود.
توجه به این نکته ضروری است که مطالعات ذکر شده فقط روی دو نفر انجام شده و در نتیجهی آن سکسکه بهعنوان یکی از عوارض جانبی بالقوه و نادر کووید-۱۹ شناسایی شده است. این موضوع نیازمند تحقیقات بیشتر است و هنوز نمیتوان با قطعیت گفت که سکسکهی مزمن و کرونا با هم در ارتباط مستقیم هستند.
سکسکه چیست؟
دیافراگم عضلهای است که زیر ریهها قرار دارد و قفسهی سینه را از حفرهی شکمی جدا میکند.
سکسکه اتفاق بسیار شایعی است و معمولا زمانی اتفاق میافتد که دیافراگم شما به طور غیرارادی دچار اسپاسم شده و منقبض میشود.
سکسکه به دلایل مختلفی پیش میآید، از نحوهی غذا خوردن گرفته تا بلعیدن هوا در بین نوشیدن یا حتی استرس. سکسکه میتواند تا حدودی آزاردهنده باشد اما بهندرت نشانهی وجود آسیب در بدن است. به طور کلی سکسکه فقط چند دقیقه طول میکشد اما شرایط نادری وجود دارد که افراد در آن چند ساعت درگیر سکسکه بودهاند. کارشناسان سلامت توصیه میکنند اگر سکسکهی شما بیشتر از ۴۸ ساعت طول بکشد نگرانکننده است و باید توسط پزشک بررسی شود.
برای درمان سکسکه چکار کنیم؟
درمان پزشکی و دارویی برای سکسکههای مزمنی که خودبهخود برطرف نمیشوند استفاده شده و شامل سه دستهی کلی زیر میشود.
داروهای خوردنی؛ معمولا برای درمان سکسکه داروهای ضد اسپاسم که انقباض یا گرفتگیهای عضلات را برطرف میکند تجویز میشود. با این حال داروهای دیگری مثل داروهای مناسب برای رفت رفلاکس اسید معده هم استفاده میشود. فراموش نکنید که مصرف خودسرانهی داروها میتواند منجر به نتایج خطرناکی شود و داروی مناسب حتما باید از طرف پزشک متخصص تجویز شود.
داروهای تزریقی؛ گاهی سکسکه آنقدر قوی است که با داروهای خوردنی برطرف نمیشود، پس پزشک به سراغ داروهای تزریقی میرود. در سال ۲۰۱۱ مشخص شد تزریق نخاعی یک دارو که کار مسدود کردن اعصاب را انجام میدهد میتواند در مسدود کردن عصب ایجادکنندهی سکسکه مفید واقع شود.
عمل جراحی؛ اگر داروهای خوردنی و تزریقی در متوقف کردن سکسکهی مزمن مؤثر نباشد ممکن است پزشک عمل جراحی را در نظر بگیرد. در این جراحی دستگاهی در بدن بیمار قرار داده میشود که از تحریک الکتریکی برای متوقف کردن سکسکه استفاده میکند.
چه زمانی باید دربارهی سکسکه با پزشک تماس بگیریم؟
در اغلب مواقع سکسکه خودبهخود متوقف میشود اما مزمن شدن آن میتواند نشانهی خطر باشد و شما را نگران کند. اگر سکسکهی شما بیشتر از ۴۸ ساعت طول کشید میتواند نشانهی یک بیماری زمینهای باشد و باید با پزشک صحبت کنید. همچنین اگر سکسکه مانع غذا خوردن، نفس کشیدن یا انجام کارهای روزمره شود باید بلافاصله با پزشک صحبت کنید.
علائم شایع ابتلا به کرونای اومیکرون چیست؟
براساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، CDC، شایعترین علائم کرونا به شرح زیر هستند.
- تب
- لرز
- دردهای عضلانی یا بدن درد
- سرفه
- تنگی نفس
- مشکل در تنفس
- استفراغ
- اسهال
- از دست دادن بویایی
- از دست دادن چشایی
علائم کووید-۱۹ میتواند از ۲ تا ۱۴ روز بعد از آلوده شدن به ویروس ظاهر شود. همچنین با توجه به شدت ابتلا، طول دوران بیماری میتواند بدون علامت یا با علائم شدید همراه باشد. حتی بروز یک علامت از علائمی که ذکر شد یا نادرترین علائم، مثل سکسکه، میتواند نشانهی ابتلا به کرونا باشد. در صورتی که این علائم را در خود مشاهده کردید نترسید و در اولین زمان ممکن با پزشک صحبت کرده و در صورت نیاز آزمایشها معمولا را انجام دهید.
چه زمانی باید برای کرونا آزمایش دهیم؟
انجام آزمایشهای معمول کرونا برای همه ضروری نیست اما CDC توصیه میکند در صورتی که در یکی از حالات زیر قرار دارید حتما آزمایش بدهید.
- علائم ابتلا دارید.
- با فردی که مبتلا به کرونا بوده تماس فیزیکی نزدیک داشتهاید.
- پزشک به شما توصیه میکند که آزمایش بدهید.
دو نوع تست آزمایش ویروسی و آزمایش آنتیبادی برای تشخیص کرونا وجود دارد. آزمایش ویروسی برای تشخیص عفونت فعلی و آزمایش آنتیبادی برای تشخیص عفونت قبلی استفاده میشود.
آیا میتوان از ابتلا به کرونا جلوگیری کرد؟
همهی ما نقش مهمی در جلوگیری از انتشار ویروس کرونا داریم. بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به انتشار این ویروس رعایت بهداشت فردی و فاصلهگذاری فیزیکی است. برای آگاهی از دستورالعملها و تغییرات ویروس حتما مقالات معتبر، ترجیحا از سایت CDC، را مطالعه کنید و اخبار مرتبط با این بیماری را از کانالهای خبری مطمئن و معتبر دنبال کنید.
دستورالعملهای توصیه شده از طرف مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها برای محافظت از خود و جلوگیری از انتشار ویروس کووید-۱۹ به صورت زیر است.
دستهای خود را بشوئید. شستن دستها بعد از حضور در جمع، دست زدن به وسایل غیر شخصی و قبل از خوردن غذا میتواند به حفظ امنیت سلامتی شما کمک کند.
فاصلهی خود را با دیگران حفظ کنید. وقتی در جمع یا در نزدیکی افرادی قرار دارید که در خانهی شما نیستند اگر میتوانید با حفظ فاصلهی ۲ متری از تماس نزدیک با آنها خودداری کنید.
ماسک بزنید. استفاده از ماسک میتواند به جلوگیری از انتشار ویروس از طرف افراد آلوده یا مبتلا کمک کرده و خطر ابتلای دیگران را کاهش دهد.
در زمان سرفه و عطسه دهان خود را بپوشانید. اقدامات احتیاطی که قبلا در فصل شیوع آنفولانزا انجام میشد باید برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا هم انجام شود. همچنین باید دستمالهای استفاده شده در زمان عطسه و سرفه را به درستی دور بیندازید.
محیط خود را تمیز نگه دارید. تمیز کردن و ضدعفونی کردن مکرر مکانهای شخصی و عمومی مثل میز و دستگیرهی درها میتواند به کاهش میزان ویروس موجود در محیط و خطر ابتلا کمک کند.
راههای درمان کرونا
با توجه به اعلام CDC در دسامبر ۲۰۲۰، واکسیناسیون میتواند اولین و بهترین قدم برای جلوگیری از ابتلا به کرونا باشد. اما در صورت ابتلا به کرونا راههای درمانی مختلفی برای گذر از دورهی بیماری و به دست آوردن سلامتی وجود داشته باشد. توصیههایی که در ادامه میبینید برای درمان نمونههای خفیف کرونا و گذراندن دورهی بیماری در خانه بیان شده و در مواقع شدید علاوه بر مراجعه به پزشک و مصرف داروهای تجویز شده، شاید لازم باشد که در بیمارستان هم بستری شوید.
توصیههای درمانی برای مبتلایان به شکل خفیف کرونا و گذراندن دورهی درمانی در خانه
- داروهای ضد ویروسی مثل رمدسیویر و فاویپیراویر فقط با توصیه و تجویز پزشک
- آنتیبادیهای مونوکلونال
- پلاسما درمانی در دوران نقاهت
- تعدیل کنندههای ایمنی
- سلولهای بنیادی
- درمانهای تجربی
همانطور که کرونا در حال جهش و گسترش است گزینههای درمانی جدید برای مبارزه با این ویروس هم کشف میشود. پس با مشاهدهی علائم بدون نگرانی به پزشک مراجعه کنید.
مرور کلی
بسیاری از علائم ابتلا به کرونا در بین مبتلایان مشاهده شده و شایع است اما تحقیقات نشان داده است که بعضی از افراد میتوانند علائمی نادر و غیرمعمول را تجربه کنند. تحقیقات اخیر نشان داده است که سکسکههای مداوم میتواند تنها نشانهی ظاهری ویروس کرونای جدید باشد. در حالی که تحقیقات این علامت را یکی از علائم بالقوهی ابتلا به کووید-۱۹ میدانند اما برای اثبات آن نیاز به تحقیقات بیشتری در مورد این عارضهی جانبی وجود دارد.
منبع: healthline