انیمهی گابلینکش؛ آیا یک جانشین حقیقی برای مجموعهی «برزرک» پیدا شده است؟
بعد از مرگ غمانگیز کنتارو میورا، خالق مانگا و انیمهی مشهور «برزرک» (Berserk)، قرار است آخرین نسخه از مانگای این مجموعه پاییز امسال منتشر شود. «برزرک» به خاطر رویکرد جسورانهی خود نسبت به خشونت و دستمایههای بیرحمانه، به یک اثر مرزشکن و انقلابی تبدیل شد. احتمالا هیچوقت چیزی جای «برزرک» را نمیگیرد، ولی هواداران این مجموعه اگر به سراغ «گابلینکش» (Goblin Slayer) بروند، متوجه میشوند که با یک جانشین شایسته طرف هستند. این بار هم با یک مانگا/انیمهی فانتزی سیاه هستیم که به نظر میآید بسیار تحت تاثیر شاهکار میورا قرار دارد.
«برزرک» اولینبار در سال ۱۹۸۹ در ژاپن منتشر شد، کمی طول کشید تا مخاطبان جهانی هم پیدا کند. اولین حضور جهانی «برزرک» مربوط به اروپا بود (ترجمه ایتالیایی آن در سال ۱۹۹۶ منتشر شد)، هواداران آمریکایی مجبور شدند تا سال ۲۰۰۳ صبر کنند. مجموعهی «برزرک» نقش زیادی در تغییر نگاه مخاطب غربی به مانگا داشت. تا آن زمان تصور میشد مانگا و انیمه فقط برای بچهها ساخته میشوند. ولی وقتی گاتس پای به صحنه گذاشت و شمشیر عظیمش را در هوا چرخاند و هیولاها را دو نیم کرد، همهچیز تغییر کرد. کمکم مانگا و انیمهها جدیتر گرفته شدند و هواداران بزرگسال بیشتری به این صنعت علاقهمند شدند. «برزرک» جنجال هم زیاد داشته است، مخصوصا خشونتهای جنسی آن که در اولین اقتباس انیمهایش هم وجود دارد، حاشیهی زیادی به پا کرد. ولی هیچکدام از اینها باعث کاهش محبوبیت آن در طول این سالها نشده است.
«برزرک» همیشه به عنوان یکی از تاثیرگذارترین آثار فانتزی سیاه در حوزهی مانگا و انیمه در نظر گرفته میشود. تاثیر آن فقط منحصر به انیمه و مانگا نمیشود، در رسانههای دیگری مثل ادبیات و بازیهای ویدئویی (مثل مجموعهی بازیهای «ارواح تاریکی») هم میتوان ردپای تاثیرات «برزرک» را مشاهده کرد. «کیمیاگر تمامفلزی»، «حمله به تایتان» و «شیطانکش» از جمله انیمههای مشهوری هستند که با تاثیرپذیری از «برزرک» ساخته شدهاند. «گابلینکش» هم یک مانگا و انیمهی معروف است که با اقتباس از رمانهای سبکی به همین نام ساخته شده است. این انیمه خونی تازه در رگهای فانتزیهای سیاه دمیده و ویژگیهای مشترک زیادی با «برزرک» دارد. در «گابلینکش» هم قهرمان داستان جنگجویی تنها است که عزم انتقام دارد و کل زندگیاش را وقف مبارزه با هیولاها (یا آنطور که در خود انیمه میگویند، گابلینها) کرده است. گابلین کش این داستان یک قاتل بیرحم است که پسزمینهی داستانی پرداختشدهی عالی دارد. مخاطبان راهی ندارند جز اینکه با او احساس همدردی کنند، درست مانند کاری که با گاتس کردند.
قطعا این دو کار تفاوتهایی هم با هم دارند. جهان «برزرک» در قرون وسطی میگذرد و فضای واقعگرایانه و زمختی دارد. ولی «گابلینکش» فضای معمولیتری دارد و به سراغ آن زیباییشناسی فانتزیهای کلاسیک رفته است. این را هم باید در نظر داشت که لحن «برزرک» در بخشهای پایانی تغییر کرد و به فانتزیهای کلاسیک نزدیکتر شد. در طراحی «گابلینکش»، آن ظرافت پرجزئیات سبک باروک که میورا کلی وقت رویش گذاشته بود، دیده نمیشود. ولی از نظر میزان خشونت صحنههای مبارزه، چیزی کم از «برزرک» ندارد. هردو اثر به یک اندازه مجادله برانگیز و پرواکنش بودهاند. خشونت جنسی بالای «گابلینکش» باعث انتقادات زیادی شده بود. ولی بعدا این رویکرد در داستان کمتر شد و «گابلینکش» بیشتر روی پرورش شخصیتهای اصلی خود کار کرد، دقیقا مشابه کاری که میورا در بخش پایانی «برزرک» انجام داد.
با در نظر گرفتن اینکه مخاطبان آمریکایی انیمه و مانگا بیشتر به سراغ سبک ایسکای و لحنهای سرخوشانهتر آن رفتهاند، ورود «گابلینکش» به این صنعت مثل یک هوای تازه است. «برزرک» هم با ورود خود به مخاطبان غربی یادآوری کرد که مانگا/انیمه میتواند به جای هدف گرفتن مخاطبان گستردهتر، روی مضمونی پیچیده و طراحی متفاوت تمرکز کند. طرفداران فانتزیهای سیاه که همیشه دلتنگ «برزرک» هستند، بهتر است شانسی هم به «گابلینکش» بدهند. این دو اثر اگرچه شاید آنقدر شبیه بهم نباشند، ولی از یک ساختار و مضمون بهره میبرند و به یک تاثیرگذاری فوقالعاده میرسند.
«گابلینکش» اولین بار در قالب یک رمان سبک به قلم کومو کاگیو در سال ۲۰۱۶ معرفی شد. سپس مانگا و بعد انیمهی آن معرفی شد. مانگای «گابلینکش» بیش از بیست هزار نسخه فروش داشت و جزو پنجاه مانگای پرفروش سال قرار گرفت. تاکاهارو اوزاکی کارگردان سریال انیمهی آن است که در ۱۲ قسمت در سال ۲۰۱۸ پخش شد. نویسنده فیلمنامهی نسخهی سریال هم هیدیوکی کواراتا و یوسوکه کورودا هستند که پیشتر در انیمههای مطرحی چون «بتوووم!»، «موبایل سوت گاندم» و «سامورایی فلامنکو» فعالیت کرده بودند. این انیمه داستان گروهی مبارز ماجراجو است که به رهبری یک «گابلینکش»، به مبارزه با این موجودات اهریمنی میروند و به دنبال نابودی آنها هستند. علاوه بر سریال دوازده قسمتی، یک انیمهی سینمایی ۸۵ دقیقهای هم بر اساس جهان داستانی این مجموعه ساخته شد که در سال ۲۰۲۰ پخش شد و مورد استقبال قرار گرفت. آخرین خبر مربوط به «گابلینکش» این است که فصل دوم آن در دست ساخت قرار دارد.
منبع: Screenrant