راز سر به مهر؛ آیا کریگ رایت خالق بیت کوین است؟
حتی اگر از فعالان دنیای رمزارز هم نباشید احتمالا این روزها خبرهایی را در مورد دادگاهی که درباره خالق بیتکوین برپا شده شنیدهاید. هرچند اکثر رسانههای ایرانی در خبرهای خود به اشتباه از تایید هویت خالق بیتکوین گفتهاند اما این مساله هنوز یک راز سر به مهر باقی مانده است.
این دادگاه برای رسیدگی به اختلاف بین شخصی به نام «کریگ رایت» که مدعی است همان ساتوشی ناکاموتو معروف است از یک سو و از سوی دیگر خانواده «دیوید کلیمن»، از بنیانگذاران اولیه بیتکوین تشکیل شده بود که در نهایت به نفع رایت تمام شد.
کریگ رایت از مدتها پیش مدعی شده که ساتوشی ناکاموتو، بنیانگذار مرموز و ناشناس بیتکوین است. ناکاموتو زمانی که ناپدید شد حدود یک میلیون بیتکوین در اختیار داشت که امروز ارزشی حدود ۵۰ میلیارد دلار دارد. خانواده کلیمن هم مدعیاند چون وی در پروژه بیتکوین به اندازه رایت نقش داشته، باید نیمی از بیتکوینها به او تعلق بگیرد؛ ادعایی که از سوی دادگاه کالیفرنیا مردود دانسته شد اما از طرف دیگر ادعای رایت مبنی بر ساتوشی بودن نیز هنوز اثبات نشده است.
جدای از جدال میلیارد دلاری بین دو طرف، این دادگاه میتواند تاثیری قابل توجه بر بازار رمزارزها داشته باشد. البته اگر تصور میکنید فعالان بازار رمزارز از مشخص شدن ساتوشی خوشحال میشوند، سخت در اشتباه هستید. کما اینکه انتشار خبر همین دادگاه هم با واکنشهای گستردهای مواجه شد که از سردرگمی تا تمسخر و واکنش منفی شخصیتهای برجسته دنیای کریپتو نظیر «متیو گراهام»، «مت اودل» و «ویجای بویاپاتی» را به همراه داشت.
افشای هویت خالق بیتکوین و اثبات اینکه رایت یک میلیون بیتکوین در اختیار دارد، بازار بیتکوین و به تبع آن تمامی رمزارزهای دیگر را دچار تلاطم گستردهای خواهد کرد. از اینرو تصمیم گرفتیم نگاهی به پیشینه طرفهای این دادگاه داشته و نظر بزرگان بازار را در مورد ادعای آنها جویا شویم.
ساتوشی ناکاموتو کیست؟
در سال ۲۰۰۸ فرد (یا افرادی) که پشت نقاب ساتوشی ناکاموتو پنهان شده بود، از سازوکار رمزارزی سخن به میان آورد که به مراتب بهتر از ارزهای رایج است و مشکلات آن نظیر سلطه بانکها را مرتفع میکند.
او در سال ۲۰۰۸ وبسایت bitcoin.org را برای اطلاع رسانی در مورد رمزارز مدنظرش بالا آورد. هدف وی توسعه ابزاری برای تبادل مالی بود که نیاز به واسطههای مالی را از بین میبرد و با آنچه که امروز به ابزاری برای سرمایهگذاری یا نوسانگیری بدل شده فاصله زیادی داشت.
ناکاموتو در همان زمان نخستین اوراق سفید یا White Paper بیتکوین و مستندات مربوط به پایگاه داده مبتنی بر بلاکچین را با عنوان «بیتکوین: سیستم الکترونیکی نقدی همتابههمتا» در سایت metzdowd.com منتشر کرد که توجهات زیادی را به خود جلب کرد.
او تا ۳ سال به پشتیبانی از بیتکوین و اصلاح و بهینهسازی آن پرداخت اما در سال ۲۰۱۱ با ارسال ایمیلی به توسعه دهنده اصلی بیتکوین یعنی «مایک هیرن» خود را از پروژه کنار کشید. وی اعلام کرد سراغ پروژه دیگری رفته چون خیالش از آینده بیتکوین راحت است و کنترل کدهای منبع و مستندات را نیز به «گوین اندرسون» سپرد.
از آن زمان هویت وی در هالهای از ابهام فرو رفته و بسیاری بر این باورند که ساتوشی اساسا نه فردی ژاپنی بلکه یک متخصص رمزنگاری آمریکایی است که برای پنهان کردن سرنخها و افشا نشدن هویتش خود را ژاپنی جا زده است. به هر حال از آن زمان افراد بسیاری مدعی شدهاند که ساتوشی هستند و معروفترین آنها کریگ رایت است که در ادامه به معرفی او میپردازیم.
کریگ رایت کیست؟
حدود ۶ سال قبل نشریههای معتبر «وایرد» و «گیزمودو» گزارشی را در مورد یک متخصص استرالیایی به نام «کریگ رایت» منتشر کردند که احتمالا ساتوشی ناکاموتو معروف باشد. آن زمان کریگ رایت واکنشی به این گزارشها نشان نداد اما مدت زیادی طول نکشید که مدعی شد گزارشها درست بوده و او ساتوشی است.
کریگ استیون رایت یک بیزینسمن و متخصص کامپیوتر است که در سال ۱۹۷۰ در بریزبین استرالیا متولد شد. او دارای دو مدرک فوق لیسانس از دانشگاه استروت است و پس از مدتی جدال با مسئولان دانشگاه در نهایت مدرک دکترای علوم کامپیوتر را هم از همین دانشگاه گرفت. او مدعی است یک مدرک دکترای دیگر در رشته الهیات هم دارد هرچند حاضر نشده دانشگاه صادر کننده آنرا اعلام کند!
او از دوران جوانی به پیادهسازی سیستمهای مالی هم علاقه زیادی داشت و همین عامل باعث شد از بورس اوراق بهادار استرالیا و شرکتهای حسابداری و مالی سر در آورد که طبق ادعای خودش شناخت عمیقی را از سیستمهای مالی برایش به ارمغان آورد. یکی دیگر از ادعاهای رایت که مثل موارد دیگر اثبات نشده، تاسیس نخستین کازینوی آنلاین به تنهایی است که باز هم نشانگر عمق علاقه او به سیستمهای تبادل مالی مبتنی بر اینترنت است.
آشنایی کریگ رایت با دیو کلیمن
دیو کلیمن، یکی دیگر از توسعه دهندگان اولیه بیتکوین مثل خود این رمزارز زندگی پرفراز نشیبی داشت. او سال ۱۹۶۷ در کالیفرنیا به دنیا آمد و از همان کودکی توسط لوییس کلیمن به فرزندخواندگی پذیرفته شد.
کلیمن علیرغم علاقه زیادی که به کامپیوتر و به ویژه امنیت سایبری داشت به ارتش ایالات متحده پیوست و به پاس خدماتش در ۲۱ سالگی توانست جایزه بهترین سرباز سال را از آن خودش کند. او مدتی بعد به نیروی پلیس پیوست اما در سال ۱۹۹۵ بر اثر تصادفی هولناک توانایی راه رفتن را از دست داد و ناچار به استفاده از ویلچر شد.
کلیمن مدتی بعد از نیروی پلیس جدا شد و روی علاقه اصلی خود یعنی امنیت و رمزنگاری تمرکز کرد. وی به واسطه توانایی بالا و انتشار چندین کتاب، شهرت قابل توجهی به هم زد تا جایی که به عنوان متخصص به برنامههای تلویزیونی نیز دعوت شد.
فعالیت کلیمن در سایت تخصصی metzdowd.com باعث شد که با کریگ رایت در آن سر دنیا آشنا شود. طبق ادعای رایت این دو در همین سایت با هم ارتباط برقرار کرده و نخستین مستندات و فایلهای مربوط به بیتکوین را با هم به اشتراک گذاشتهاند.
طبق ادعای رایت او و کلیمن مدیریت ایمیلهایی را بر عهده داشتند که از آن برای انتشار اسناد مربوط بیتکوین و ارتباط با رسانهها استفاده میشد. همکاری موفق این دو در زمینه معرفی و استخراج بیتکوین و توسعه بلاکچین باعث شد روی پروژههای دیگر نیز با هم مشارکت کنند اما وخیمتر شدن حال کلیمن چالشهایی را برایشان ایجاد کرد.
طبق ادعای رایت او مقادیری بیتکوین را به حساب کلیمن منتقل کرده بود تا با استخدام چند برنامهنویس پروژهها را سریعتر جلو ببرند اما ظواهر امر نشان میدهد کلیمن به حدی درد میکشید که به جای استخدام برنامهنویس احتمالا از آن بیتکوینها برای خرید مواد مخدر از سایت بدنام سیلکرود استفاده کرده است. کلیمن در نهایت با خواست خود از بیمارستان مرخص شد اما طولی نکشید که در سال ۲۰۱۳ در منزلش درگذشت.
از آن زمان خانواده کلیمن به رهبری برادرش با شکایت از کریگ رایت در پی دریافت سهم وی از یک میلیون بیتکوین ادعایی بودهاند اما همانطور که گفتیم دادگاه ادعای آنها را رد کرد.
آیا کریگ رایت همان ساتوشی ناکاموتو است؟
رایت حدود نیم دهه است که با سماجت بر ادعای خود پافشاری میکند اما اکثر فعالان رمزارز روی خوش به این ادعا نشان نداده و آنرا رد میکنند. یکی از مهمترین ردیهها بر این ادعا در یادداشتی طولانی توسط «جیمسون لوپ»، مدیر کاسا و متخصص امنیت سایبری در سال ۲۰۱۹ مطرح شد. وی به طور مفصل به مواردی اشاره کرد که خلاف ادعای رایت را اثبات میکنند.
از آن زمان شواهد بیشتری علیه رایت هم مطرح شده، برای مثال ظاهرا وی دستکم کنترل آدرس ۱۴۵ بیتکوین مورد ادعا را در اختیار ندارد چرا که در سال ۲۰۲۰ از آدرس کلیدهای خصوصی این بیتکوینها برای تایید پیامی با این مضمون استفاده شده: «رایت یک دروغگوی فریبکار است.»
شاید بهترین مثال برای نشان دادن رویکرد فعالان بازار کریپتو به کریگ رایت، تمسخر وی توسط ویتالیک بوترین، همبنیانگذار اتریوم باشد. او در کنفرانس سال ۲۰۱۸ و رو در روی رایت او را کلاهبردار خواند. رایت در واکنش شکایتی را علیه بوترین در بریتانیا ثبت کرد که در نهایت راه به جایی نبرد.
کریگ رایت همچنین در واکنش به رد کردن ادعاهای او توسط «پیتر مککورمک»، پادکستر معروف، «راجر ور» نخستین سرمایهگذار در استارتاپهای بیتکوین و «آدام بلک» شکایتهای مشابهی را ثبت کرد اما یا نیمهکاره رها شدند یا به محکومیت طرفهای مقابل ختم نشدند.
مقاومت در برابر ادعاهای رایت به همینجا ختم نمیشود. «چارلز هاسکینسون»، همبنیانگذار اتریوم و موسس کاردانو در یادداشتی ساتوشی بودن کریگ را زیر سوال برد چرا که وی فاقد کاراکتر و دانش زیربنایی است و سبک ارتباطی کاملا متفاوتی با ساتوشی دارد.
در نهایت اگر با دنیای کریپتو آشنا باشید به خوبی میدانید که بزرگان آن چطور بر سر مسائل مختلف از فناوریهای زیربنایی گرفته تا چالشهای مربوط شفافیت و ارزش رمزارزها یقه هم را میگیرند و از خجالت یکدیگر درمیآیند. با این حال تقریبا همهشان بر سر این مورد توافق دارند که کریگ رایت ساتوشی ناکاموتو نیست.