آیا مانیتور ۲۴۰ هرتزی ارزش خرید دارد؟
زمانی که میخواهید یک مانیتور جدید بخرید، معمولا با مانیتورهای مبتنی بر رفرش ریتهای مختلف نظیر ۱۲۰ هرتز، ۲۴۰ هرتز و حتی بالاتر روبرو میشوید. اما آیا خرید چنین مانیتورهایی که قیمت بالاتری دارند، منطقی است؟ در این مطلب به ارزش خرید مانیتور ۲۴۰ هرتزی و در کل مانیتورهای دارای رفرش ریت بالا میپردازیم.
آیا هرچه عدد هرتز بالاتر باشد بهتر است؟
رفرش ریت یا نرخ تازهسازی به تعداد دفعاتی که تصویر یک نمایشگر در هر ثانیه میتواند تغییر کند، گفته میشود و برای اندازهگیری آن واحد هرتز مورد استفاده قرار میگیرد. یعنی اگر این نمایشگر مبتنی بر رفرش ریت ۶۰ هرتز باشد، در هر ثانیه میتواند ۶۰ مرتبه بهروزرسانی شود و ۹۰ هرتز به معنای ۹۰ مرتبه بهروزرسانی در هر ثانیه است و الی آخر.
در دنیای گیمینگ، بهرهگیری از فریم ریت بیشتر برای گیمرها اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا میتوانید تمام اتفاقات را با سرعت و وضوح بیشتری مشاهده کنید و در نتیجه سرعت واکنش هم افزایش پیدا میکند. در ضمن با افزایش رفرش ریت، میزان motion blur یا تاری حرکتی هم کمتر میشود.
خارج از محیط بازی، مانیتور دارای رفرش ریت بالا برای کارهایی مانند وبگردی، تماشای فیلم اکشن و دیگر کارها تجربهی جذابتری را ارائه میدهد.
رفرش ریت بالا چه چیزی ارائه میکند و به چه چیزهایی نیاز دارد
اگر گیمر هستید و برای اجرای بازیها از مانیتور ۶۰ هرتزی استفاده میکنید، در این حالت نمیتوانید از نهایت امکانات بازی موردنظر بهره ببرید. در صورت استفاده از مانیتور ۱۲۰ هرتزی، جذابیت بازیها به طور قابل توجهی افزایش پیدا میکند. با این حال در صورت مهاجرت از مانیتور ۱۲۰ هرتزی به ۱۴۴ یا ۱۶۶ هرتزی، با تفاوت گستردهای روبرو نمیشوید. اگرچه اگر از مانیتورهای بسیار گران ۳۶۰ هرتزی استفاده کنید این تغییر باز هم محسوس خواهد بود، ولی در ادامه به این مانیتورهای خاص میپردازیم.
باید خاطرنشان کنیم در صورتی که میخواهید هنگام اجرای بازی از رفرش ریت بالای مانیتور استفاده کنید، کامپیوتر شما هم از نظر سختافزاری باید چنین قابلیتی داشته باشد. این موضوع تا حد زیادی به کارت گرافیک بستگی دارد و البته باید به اهمیت کابل مانیتور هم اشاره کنیم.
به عبارت دیگر اگر مانیتور شما از نوع ۱۲۰ هرتزی است ولی کامپیوتر فقط میتواند بازیها را با فریمریت ۶۰ فریم در ثانیه نمایش دهد، در این میان ۶۰ فریم را از دست میدهید و مانیتور موردنظر نمیتواند جذابیت وعده داده شده را ارائه دهد. این یعنی عملا مانیتور موردنظر به عنوان یک مانیتور ۶۰ هرتز انجام وظیفه خواهد کرد. بنابراین قبل از خرید مانیتور دارای رفرشریت بالا، از توان بالای سختافزاری سیستم خود مطمئن شوید.
احتمالا به بیش از ۱۶۵ هرتز نیازی نخواهید داشت
بیشتر کاربران به مانیتورهای دارای رفرش ریت بالاتر از ۱۶۵ هرتز نیازی ندارند. حتی اگر گیمر هستید و ساعات زیادی را برای بازی کردن صرف میکنید، مانیتورهای با رفرش ریت بین ۱۲۰ تا ۱۶۵ هرتز برای شما کافی خواهند بود. اگر هم گیمر نیستید و صرفا میخواهید از رفرشریت بالاتر بهره ببرید، باید از بین مانیتورهای ۱۲۰ هرتزی دست به انتخاب بزنید.
از طرف دیگر باید به پدیدهی Screen Tearing یا پارگی تصاویر هم اشاره کنیم. اگر فریم ریت ارائه شده بیشتر از توان مانیتور باشد، فریمها روی هم میافتند و یک نوع تداخل ایجاد میشود. به این پدیده پارگی تصاویر میگویند. به همین خاطر تکنولوژیهای G-Sync یا FreeSync مورد استفاده قرار میگیرند که رفرش ریت متغیر را امکانپذیر میکنند.
کدام کاربران به مانیتور ۲۴۰ هرتزی نیاز دارند؟
تنها افرادی که ممکن است از مانیتور ۲۴۰ هرتزی یا دارای رفرش ریت بالاتر بهرهمند شوند، گیمرهای حرفهای هستند که میخواهند تا حد ممکن مزیت رقابتی داشته باشند. با چنین رفرش ریتهای بالایی، سرعت واکشن گیمر به اتفاقات درون بازی تا حدی افزایش پیدا میکند. اما گیمرهای حرفهای که از این راه درآمد کسب میکنند، حتی تاخیری در حد چند میلیثانیه هم برای آنها اهمیت زیادی دارد.
کدام را باید بخرید؟
طبیعتا هرچقدر رفرش ریت مانیتور بیشتر باشد، قیمت آن هم افزایش پیدا میکند. بهخصوص مانیتورهای دارای رفرش ریت بین ۲۴۰ تا ۳۶۰ هرتز بسیار گرانقیمت هستند. گفتنی است بسیاری از این مانیتورها رفرش ریت بسیار بالا را با رزولوشن 1080p یا 1440p ارائه میدهند. به همین خاطر در صورتی که میخواهید از رزولوشن 4K بهره ببرید، معمولا نمیتوانید از رفرش ریت خیلی بالایی استفاده کنید.
اگر برای شما کیفیت تصویر اهمیت بیشتری نسبت به رفرش ریت دارد، باید بین مانیتورهای مبتنی بر رفرش ریت بین ۶۰ تا ۱۴۴ هرتز دست به انتخاب بزنید. اما اگر سرعت و رفرش ریت اهمیت زیادی دارد، پس برای کیفیت تصویر نمیتوانید وسواس زیادی به خرج دهید.
منبع: How To Geek