قاضی برزیلی اپل را به خاطر قرار ندادن شارژر در جعبهی آیفون، ۱۰۰۰ دلار جریمه کرد
با اعلام رأی قاضی، اپل باید به دلیل قرار ندادن شارژر درون جعبهی آیفون به یکی از کاربران خود در برزیل ۱۰۰۰ دلار جریمه بپردازد.
همانطور که میدانید، اپل از سال ۲۰۲۰ تصمیم گرفت شارژر را از درون جعبهی گوشیهایش حذف کند تا بدین ترتیب با تولید کربن کمتر، از محیط زیست محافظت شود. این تصمیم در نهایت باعث شد که اپل سود بیشتری از فروش لوازم جانبی که باید درون جعبه قرار میگرفت به دست بیاورد.
زمانی که شرکت آمریکایی این خبر را منتشر کرد، بسیاری از کاربران شوکه شده بودند و حتی شرکتهای رقیب هم به تمسخر این حرکت پرداختند که از جمله آنها میتوان به سامسونگ اشاره کرد. اما یک سال هم نشد که سامسونگ خودش دست به چنین کاری زد و یک سری از شرکتهای دیگر هم به تبعیت از آنها، شارژر را از جعبهی گوشیهای خود حذف کردند. سامسونگ البته پا را فراتر گذاشت و حتی میانردههای جدید خود را هم بدون شارژر راهی بازار کرد؛ این در حالی است که فقط پرچمدارها مشمول این سیاست میشدند.
این کار میلیاردها دلار به نفع شرکتها شده است و گویا همین موضوع باعث شده یک سری از دولتها از این بابت ناراضی باشند. برزیل برای مثال از جمله کشورهایی است که اصلا این سیاست جدید اپل را نمیپسندد. برزیل قبلا هم اپل را به خاطر این تغییرات منفی ۲ میلیون دلار جریمه کرده بود اما حالا شرکت آمریکایی با اعلام قاضی باید ۵۰۰۰ دلار به واحد پول برزیل (۱۰۸۲ دلار آمریکا) به یک شخص خاص بپردازد. این اتفاق در حالی رخ داد که یک مرد برای قرارگیر نداشتن شارژر درون جعبهی آیفونش، از اپل شکایت کرد.
قاضی در این رابطه گفت:
طبق مادهی ۳۹ حقوق شهروندی، Tie Sale در برزیل یک عمل ممنوع و توهینآمیز به حساب میآید و شرکتها اجازه ندارند گوشی و شارژر را به صورت جداگانه به فروش برسانند. بنابراین اپل به خاطر فروش شارژر و آیفون به صورت جداگانه به یکی از شهروندان برزیل محکوم شناخته میشود.
در بالا به عبارت Tie Sale اشاره کردیم که معنای آن در واقع اینطور تفسیر میشود: الزام خرید دو محصول برای اینکه محصول دومی کار کند. در این پرونده، قاضی معتقد است کاربران بعد از خرید آیفون باید حتما شارژر را هم خریداری کنند تا بتوانند گوشی را شارژ کنند و این مصداقی از Tie Sale است. البته اپل قبلا گفته بود اینکه شارژر را حذف کرده به خاطر وجود شارژرهای فراوانی است که در دست افراد وجود دارد.
حال پرسش عجیبی که بهوجود میآید این است که این اقدام قانونی چه تأثیری در روند عرضهی گوشیهای اپل در کشور برزیل خواهد داشت. پیش از این میدانستیم در یک سری از کشورها نظیر فرانسه و همین برزیل، فروش آیفون بدون شارژر غیرقانونی است. یعنی مطابق قانون همان کشور پذیرفته نمیشود. اپل قبل هم به خاطر این کار در برزیل جریمه شده بود اما حالا با این کار، به نظر میرسد هر کاربری میتواند راحت از اپل به خاطر این موضوع شکایت کند.
گویا اپل باید شارژر را درون جعبهی گوشیهای ارسالی به برزیل قرار دهد وگرنه باز هم جریمه خواهد شد. همچنین تمام شرکتهایی که این سیاست به ظاهر دوستدار طبیعت را در پیش گرفتهاند باید حداقل در برزیل، آن را کنار گذاشته و شارژر را با گوشی درون یک جعبه عرضه کنند. لازم به ذکر است سامسونگ در گوشیهای ارسالی خود به برزیل شارژر را قرار میدهد.
در فرانسه هم چنین قانونی وجود دارد و جالب است بدانید اپل در این کشور همچنان هندزفری و شارژر را درون جعبه قرار میدهد. حال باید دید آیا اپل این استراتژی مشابه را برای کشور برزیل هم در پیش میگیرد یا خیر. البته یک شکایت هم روی دست شرکت آمریکایی باقی مانده که باید به آن رسیدگی کند. حال یا اپل این ۱۰۰۰ دلار را پرداخت میکند یا به آن اعتراض میکند موضوعی است که باید منتظر ماند و دید چه پیش میآید.
پرسش دیگر اینجاست که آیا یک سری از کشورها نمیتوانند قانون مرتبط با کالاهای الکترونیکی را تغییر داده و شرکتها را مجاب کنند تا گوشی یا به طور کلی لوازم خود را با شارژر و هندزفری راهی بازار کنند؟
- شما بگویید؛ آیا خریدن گوشی میانرده بدون شارژر در جعبه منطقی است؟
- آیا حذف شارژر از جعبه گوشیهای اپل و سامسونگ به نفع محیط زیست است؟
منبع: Android Authority