آیا آیفون ۱۳ برای ۴۰٪ مردم دنیا به دلیل ارتباط ماهوارهای ممنوع خواهد شد؟
قابلیت ارتباط ماهوارهای آیفون ۱۳ یکی از مهمترین خبرهایی بود که در روزهای گذشته منتشر شد. البته این ویژگی تنها در شرایط اضطراری و برای درخواست کمک در دسترس قرار میگیرد. اما با توجه به اینکه استفاده از تلفنهای ماهوارهای با قوانین بسیاری از کشورهای جهان همخوانی ندارد، آیا فروش آیفون ۱۳ در این کشورها ممنوع خواهد شد؟
با توجه به آنچه در گزارشها منتشر شده، اپل قصد دارد پشتیبانی از ارتباطات ماهوارهای را به آیفون ۱۳ اضافه کند، اما این به معنی دسترسی همیشگی به این سرویس نیست.
در واقع، برخلاف تلفنهای ماهوارهای معمول، آیفون ۱۳ و آیفون ۱۴ در مواقع اضطراری که کاربر به خدمات سیمکارت و آنتندهی مناسب دسترسی نداشته باشد، میتوانند از شبکههای ارتباطی ماهوارههایی که در اطراف زمین (در ارتفاع کم) در حال گردش هستند، برای ارسال پیامهای اورژانسی استفاده کنند.
اگر کاربر آیفون باشید اطلاع دارید که با نگهداشتن کلید پاور و یکی از کلیدهای تنظیم صدا، گزینهای برای ارسال پیام اضطراری برای شما ظاهر میشود. اپل قصد دارد از همین روش برای امکان ارسال پیام از طریق ماهواره بهره بگیرد.
مارک گورمن، خبرنگار بلومبرگ، در جدیدترین گزارش خود اعلام کرده است که آیفون ۱۳ و آیفون ۱۴ با ویژگی پشتیبانی از ارتباطات ماهوارهای تنها در بازارهای منتخب در دسترس خواهند بود.
این گزارش مبهم ما را با چند سؤال و نظریه تنها میگذارد که در ادامه قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم.
ارتباط ماهوارهای آیفون ۱۳ حتی در شرایط اضطراری هم شما را تنها نمیگذارد
به لطف شخصیسازیهای انجام شده در چیپ کوالکام X60 که پشتیبانی از ارتباط ماهوارهای را ممکن میکند، کوپرتینوییها این فرصت را دارند که بار دیگر با معرفی یک ویژگی منحصربهفرد و خاص، شوک جدیدی به بازار وارد کنند.
طبق آنچه پیش از این اعلام شده بود، قرار نبود این چیپ تا سال ۲۰۲۲ برای استفاده در گوشیهای هوشمند آماده باشد. اما گویا اپل موفق شده کمی زودتر به آن دسترسی پیدا کند.
وجود این ویژگی جدید در موقعیتهای بسیاری به کمک کاربران خواهد آمد. برای مثال، در هنگام کوهنوردی، قایقسواری در آبهای آزاد یا هنگام وقوع بلایای طبیعی اگر دسترسی به خدمات سیمکارت یا شبکههای وایفای ممکن نباشد، کاربر میتواند از ارتباط ماهوارهای برای درخواست کمک استفاده کند.
همچنین گفته میشود ممکن است اتصال ماهوارهای آیفون ۱۳ از لحاظ مالی بهصرفهتر از خرید تلفنهای ماهوارهای و پرداخت هزینههای آنها باشد. البته این فقط یک پیشبینی است که اپل برای ترغیب بیشتر کاربران به آیفون ۱۳ و جذب کاربران تلفنهای ماهوارهای، هزینهی ارتباطات ماهوارهای آیفونهای جدیدش را کاهش میدهد.
بنابراین با بهرهگیری از ارتباطات ماهوارهای، آیفون ۱۳ هیچگاه از دسترس خارج نمیشود. این اتفاقی است که پیش از آن مشاهده نشده بود، در نتیجه میتواند برای بسیاری از کاربران ویژگی جذابی باشد.
اگر فردی نتواند به شبکهی وایفای یا 5G/4G مناسب دسترسی پیدا کند، ماهوارههای ارتباطی میتوانند جایگزین مناسبی باشند. البته باز هم یادآوری میکنیم که این ویژگی فعلا تنها در شرایط اورژانسی قابل استفاده خواهد بود و ارتباطات ماهوارهای به سرعت شبکههای 5G یا وایفای نیستند. در نتیجه، بهغیر از تماس و پیامک، فعلا نباید انتظار بیشتری از آن داشت.
آیفون ۱۳ و ۱۴؛ چالشهای احتمالی پیشروی اپل
در بررسی چالشهای پیشروی اپل برای عرضهی آیفونهای ۱۳ و ۱۴ با پشتیبانی از ارتباط ماهوارهای، باید بهدنبال پاسخ برای چند پرسش مهم باشیم:
آیا داشتن تلفن ماهوارهای قانونی است؟
شاید شما هم به این فکر کرده باشید که اگر اپل توانایی ارائهی خدمات ارتباطی ماهوارهای را دارد، چرا آن را به شرایط اضطراری محدود کرده است؟
در پاسخ به این سؤال باید گفت که احتمالا اپل در حال سنجیدن جوانب مختلف است تا پس از نتیجهگیری مناسب، ارتباط ماهوارهای با استفاده از آیفون را بهصورت کامل در اختیار کاربرانش قرار دهد. دلیل دیگر که چندان هم به تفسیر نیاز ندارد، این است که استفاده از تلفن ماهوارهای در بسیاری از کشورها غیرقانونی است.
در حداقل ۱۴ کشور دنیا استفاده از تلفنهای ماهوارهای ممنوع است یا نیاز به کسب مجوز دارد. با توجه به آنچه Phone Arena (منبع این خبر) اعلام کرده است، جمعیت این مناطق تقریبا برابر با ۳٫۲۵ میلیارد نفر است که حدود ۴۱ درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهند.
اگر اپل تصمیم بگیرد این ویژگی را فقط در آمریکا عرضه کند، این درصد بسیار بیشتر خواهد شد. حتی کاربران آمریکایی هم در صورت سفر به کشورهایی مانند چین، روسیه، هند، بنگلادش، چاد، میانمار، کوبا، اتیوپی، نیکاراگوئه، سری لانکا، سودان، کرهی جنوبی و ترکمنستان ممکن است نتوانند از ویژگی تماس ماهوارهای آیفون خود استفاده کنند. البته نباید کرهی شمالی را هم در این لیست از قلم انداخت.
آیا راهحلی وجود دارد؟
در بحث راهکارهای موجود، تقریبا به ۳ گزینه میرسیم. نخست اینکه اپل این ویژگی را بهصورت انتخابی در اختیار بگذارد. در حال حاضر تنها گوشی هوشمندی که امکان برقراری ارتباط ماهوارهای را دارد، Thuraya X5 نام دارد که به کاربر اجازه میدهد این ویژگی را مانند اتصال وایفای یا 4G/5G خاموش و روشن کند. البته چنین راهکاری باز هم نمیتواند مطابق قانون کشورهای ذکر شده، آیفون را به یک گوشی غیر ماهوارهای تبدیل کند.
راهکار دیگری که به ذهن میرسد، این است که اپل در کشورهایی که استفاده از تلفنهای ماهوارهای ممنوع است یا مجوزهای خاص نیاز دارد، نسخهای از آیفون ۱۳ را عرضه کند که از چیپ کوالکام X60 در آن استفاده نشده است.
چنین راهحلی میتواند برای حفظ بازار هند و چین که دو بازار بزرگ و مهم برای اپل هستند، به کمک این شرکت بیاید.
راهکار سوم این است که اپل امکان برقراری ارتباط ماهوارهای را فقط به بازار آمریکا محدود کند. این موضوع علاوه بر جلوگیری از دردسرهای احتمالی، میتواند یک فرصت مناسب برای عرضهی آزمایشی چنین محصولی هم باشد. قطعا اپل در خاک خود راحتتر میتواند به مطالعه و بررسی فرصتها و مشکلات احتمالی عرضهی چنین محصولی بپردازد.
با توجه به اینکه یکی از شرکای اپل در پروژهی ارتباط ماهوارهای آیفون ۱۳ شبکهی ماهوارهای مخابراتی Globalstar است، احتمال عملی شدن راهکار سوم بیشتر از سایر گزینههاست.
پوشش ماهوارهای Globalstar در آمریکا، اروپا، استرالیا و بخشهایی از آمریکای جنوبی در دسترس است. بنابراین، همکاری کوپرتینوییها با این شبکه نمیتواند کاملا اتفاقی باشد. در واقع به غیر از نیکاراگوئه، هیچ یک از کشورهایی که استفاده از تلفن ماهوارهای در آنها ممنوع است در مناطق تحت پوشش Globalstar قرار ندارند.
اگر آیفون ماهوارهای به دست افراد ناشایست رسید چه میشود؟
اگر اپل دسترسی آزاد به ارتباطات ماهوارهای از طریق آیفون را ممکن کند، سناریوهای بیشتری برای چالشهای پیشروی این شرکت بهوجود خواهد آمد. قطعا یکی از این چالشها این خواهد بود که اگر آیفون به دست افراد غیر موجه برسد، قطعا از آن سوء استفاده خواهند کرد.
برای مثال، گروهها و سازمانهای تروریستی یا باندهای قاچاق را در نظر بگیرید که میتوانند با استفاده از قابلیت ارتباط ماهوارهای آزاد آیفون (شامل تماس، پیام، دسترسی به اینترنت ماهوارهای) بهراحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. بهدلیل محبوبیت جهانی برند آیفون، گوشیهای این برند بهراحتی در همهجای دنیا یافت میشوند. بنابراین، تصمیم اپل برای محدود کردن ارتباط ماهوارهای به مواقع ضروری و آنهم در حد پیام و تماس، اقدامی عاقلانه بهنظر میرسد.
موضوع دیگری که میتواند بر استفاده از ارتباطات ماهوارهای اثر بگذارد، اتفاقات ناگهانی و تصمیم دولتها در محدود کردن یا از کار انداختن شبکههای مخابراتی ماهوارهای است.
در سال ۲۰۱۳، ارتش نیجریه اعلام کرد که بهدلیل حملات تروریستی در این کشور، استفاده از تلفن ماهوارهای ممنوع است و تمامی شبکههای ارتباطی که در بخش شمالی این کشور فعال بودهاند باید غیر فعال شوند.
در سال ۲۰۱۸ هم پلیس هند تلفن ماهوارهای ۴ تن از مقامات آلمان را توقیف کرد و در توضیح این کار اعلام کرد آنها باید در بدو ورود ما را از به همراه داشتن این تلفنها مطلع میکردند. طبق قانون هند، داشتن تلفن ماهوارهای برای اتباع خارجی ممنوع است.
در نهایت…
با وجود تمامی مشکلات و محدودیتهایی که برای ارتباطات ماهوارهای آزادانه بیان شد، همچنان دربارهی برنامهی اپل برای عرضهی آیفون ۱۳ با پشتیبانی از ارتباط ماهوارهای و ویژگیهای فنی آن کنجکاو هستیم.
قطعا معرفی این دستگاه موج جدیدی را در میان گوشیهای هوشمند ایجاد خواهد کرد که علاوه بر ابعاد فنی و صنعتی، ابعاد سیاسی و اجتماعی هم خواهد داشت.
در نهایت، آنچه در هفتههای پیشِرو معرفی خواهد شد، آیفونی است که فارغ از تمامی آمار و ارقام مربوط به پردازنده، باتری، دوربین و امثال آن، از سرویس پیام اضطراری ماهوارهای (و احتمالا در نسلهای بعدی از تماس اضطراری) هم پشتیبانی خواهد کرد.
منبع: Phone Arena
فککنم چون اپل در این مورد هنوز هیچ مذاکره ای انجام نداده با کشورها اول این قابلیت در پارت آمریکا فعال میکنه و تا یک سال بعد میتونه ببینه کدوم کشورها موافق هستن تا این قابلیت برای اونا هم بگذاره
ولی کلا قابلیت خیلی کاربردیه در مواقع اورژانسی که معمولا گوشیت آنتن نداره خیلی به داد آدم میرسه
این برام خیلی عجیب بود چطور ربطش دادید به تروریست! یعنی اگر اینترنت هم برای اولین بار میومد یا هر چیز جدید ربطش میدادید به تروریست!؟
من خودم وقتی این خبر اومد گفتم خیلی کاربردیه و اگر پارت آمریکا پیدا بشه که این قابلیت داره میخرم اما متاسفانه شنیدم گلوبال استار که اپل باهاش همکاری میکنه اصلا در قاره آسیا هیچگونه پوشش دهی نداره☹️
این یعنی اگر همه کشورهای آسیایی هم بخوان اپل تو پارت های آسیایی قرار نمیده
خیلی بی ربط بود. تروریستا تا حالا چیکار میکردن، از گوشی مخصوص ماهواره ای استفاده میکردن که بهترین آنتن دهی داره
آیفون هم باشه اونا باز از گوشی مخصوصش استفاده میکنن
بعد شما داری میگی ماهواره گلوبال استار که اپل باهاش همکاری میکنه اصلا تو این کشورها پوشش دهی نداره. این یعنی که تو این کشور ها خدمات ارائه نمیشه
حتی اگه پوشش دهی بود خود اپل و حتی خود گلوبال استار خدمات نمیداد مثل استارلینک که به صراحت گفت تو کشورهایی که ضد قوانین باشه خدمات نمیده
اونکه استارلینک بود و سودش تو این بود به همه خدمات بده اینو گفته اونوقت اپل که میخواد گوشی بفروشه میاد قوانین کشورها زیر پا بزاره
ممنون از اینکه وقت گذاشتین و متن رو خوندین…این متن ترجمه از منبع اصلی هست. اما اگه نظر شخصی خود من رو بخواین… خب این گروهها امکان انجام عملیات در همهجارو دارن، قبلا هم دیدیم در خیلی از نقاط اروپا و آسیا و آفریقا حملات انجام شده.صرفا پوشش دهی در این ۱۴ کشور ملاک نبوده و این فقط یه سناریو بود که یعنی کاملا فرضیه دوست عزیز. یکی دیگه از سناریوهایی که مطرح شد دقیقا همون موردیه که شما اشاره کردین، که خود اپل در مناطقی که خلاف قانون هست پوشش رو در اختیار قرار نده.
این چیز مبهمی نیست
اگر به پارت نامبر های مختلف آیفون دقت کرده باشید میبینید مطابق با قوانین کشورها برنامه ریزی شدن
مثلا در پارت چین فیس تایم صوتی با وای فای غیر فعال هست
یا پارت ژاپن عکسبرداری تحت هر شرایطی با صدای شاتر انجام میشه
اینا نمونه هایی هستند که طبق قوانین کشورهای استفاده کننده انجام شده و مسلما همین قضیه رو اپل دنبال میکنه
تکنولوژی که به دلیل چند تا کشور کنار گذاشته نمیشه بلکه در اون کشور ها غیر فعال میشن
اندرویدی ها هم یک سال دیگه همشون ارتباط ماهواره ای پشتیبانی میکنن فقط در کشورهای مجاز
البته هند که گفتید خودش از اینترنت ماهواره ای استارلینک استقبال کرده بود و گفته که حتما استفاده میکنیم ولی تماس ماهواره ای رو نمیدونم