واکنش اندروید به قابلیت شخصیسازی جدید iOS 16 چگونه خواهد بود؟
«اگر شخصیسازی میخواهید، گوشی اندرویدی خریداری کنید». این حرفی بود که همیشه به کسی که به دنبال خرید یک گوشی با قابلیت شخصیسازی بالا بود زده میشد. اما حالا به نظر میرسد این وضعیت دارد تغییر میکند. چرا که بزرگترین رقیب گوگل و اندروید یعنی اپل بالاخره تصمیم گرفته از اشتباهات گذشتهاش درس بگیرد و در iOS 16 به کاربران، فضای مناسب و کافی برای شخصیسازی بدهد.
سالها قبل زمانی که آیفونها راهی بازار میشدند، کاربرانش مجبور بودند همان ظاهر را تا زمانی که یک گوشی جدید بخرند، حفظ کنند. چون گوشی این اجازه را به آنها نمیداد که روی ظاهر رابط کاربری تغییرات زیادی را اعمال کنند. در آن طرف اما داستان فرق میکرد. اندروید دست کاربران را کاملا باز میگذاشت تا هر بلایی که میخواهند سر سیستمعامل بیاورند و به هر شکلی که میخواهند آن را شخصیسازی کنند.
اپل سالها در مقابل این کار مقاومت میکرد. نمیدانیم چرا اما شرکت آمریکایی دوست داشت اصالت و وقار خود را به همان شکلی که بود حفظ کند و اجازه ندهد هر کسی هر طور که دلش میخواهد شکل ظاهری رابط گوشی را تغییر دهد. شرکت حتی تا دو سال قبل اجازه نمیداد کاربرانش اپلیکیشن دلخواه خود را به عنوان اپلیکیشن پیشفرض انتخاب کنند و مجبور بودند از هرآنچه که اپل برای آنها در نظر میگرفت استفاده کنند.
اما این روزها وضعیت فرق کرده است. اندروید همچنان همان آزادی را دارد ولی iOS توانست بسیار پیشرفت کند. همیشه میدانستیم یک نقطهی اوج برای سیستمعاملها وجود دارد که در نهایت تمام آنها در این یک نقطه با هم برخورد میکردند و به بلوغ یکسانی میرسیدند. اکنون به آن شرایط رسیدهایم. فاصلهی تبدیل شدن از یک سیستمعامل بسته و خلوت به یک سیستمعامل عالی از لحاظ شخصیسازی، آنقدر کم بود که اپل در مدت یکی دو سال (یعنی از زمان iOS 14 که تصمیم گرفت این کار را انجام دهد) توانست به بهترین شکل ممکن از عهدهی آن بر بیاید و iOS 16 را به یک سیستمعامل عالی برای کاربرانی که به شخصیسازی علاقه دارند تبدیل کند.
علاقهی شدید به منوی قفل
البته اپل نه که در این زمینه تازهکار است، تصور کرده شخصیسازی باید فقط روی صفحهی قفل صورت بگیرد. در نتیجه هرآنچه که از شخصیسازی میدانست روی همین صفحه پیاده کرد. بعد از سالها، منوی قفل گوشیهای اپل از شکل ساده و کسلکنندهای که در تصویر نخست مشاهده میکنید، قرار است به چیزی تبدیل شود که هر المان آن توسط کاربر قابل شخصیسازی است، میشود روی آن تصاویر متعددی قرار داد، آیتمهای مختلف را جابهجا کرد و بسیاری موارد دیگر که شاید باور نکنید قرار است به iOS راه پیدا کند.
اپل حتی اکنون به شما اجازه میدهد رنگ و نوع نمایش ساعت را هم تغییر دهید، این اجازه را دارید که تصاویر خود را روی ساعت قرار دهید تا بتوانید با دید کامل آن را تماشا کنید و ساعت مزاحم جزئیات صورت نشود، حتی در یک بخش مجزا، برای صفحهی قفل شما یک سری گزینههای از پیش تعیینشده در نظر گرفته شده تا بتواند به بهترین شکل ممکن با سبک و رنگ ساعت، مطابقت پیدا کند.
اگر کاربر اندروید (مخصوصا سامسونگ) باشید و این مطلب را بخوانید، قطعا از نحوهی بیان آن تعجب خواهید کرد که مگر چه اتفاقی افتاده است؟ اما اگر از کاربران گوشیهای اپل باشید، شاید اشک شوق درون چشمتان حلقه بزند! iOS دیگر متعلق به شماست و اختیارش در دست شما قرار دارد. باورتان میشود؟! البته منظورمان این نیست که چنین قابلیتهایی با این کیفیت درون گوشیهای اندرویدی وجود دارد اما آنها آنقدر آزادی عمل به کاربر میدهند که کاربر میداند خیلی زود گوشی او هم این امکان را دریافت خواهد کرد. ولی قانع کردن اپل واقعا سخت بود و زمانبر!
مهمتر اینکه iOS 16، آغازی است بر اضافه شدن ویجتها به صفحهی قفل گوشیهای اپل. البته هنوز این اضافه شدن ویجتها به صفحهی قفل آنطور که باید کامل و جامع نیست و شاید برخی از شما تجربهی کار با گوشیهای اندرویدی را بهتر بدانید، اما اپل خواسته با این کار ثابت کند دیگر گوگل و سیستمعاملش منحصربهفرد نیستند. در حال حاضر ویجتهای اپل شامل آب و هوا، دسترسی به تقویم، ساعت زنگدار پیش رو و… میشوند. البته در اندروید شما به صورت پیشفرض به ویجتهای زیادی دسترسی ندارید ولی مثلا سامسونگ در رابط کاربری One UI خود این امکان را فراهم کرده است. بنابراین پرچم اندروید به خاطر شرکت کرهای است که در مقابل اپل پایین نیامده است.
البته زبان طراحی متریال یو (Material You) امکانات شخصیسازی زیادی را به اندروید اضافه کرده اما به نظر میرسد به صفحهی قفل خیلی توجهی نشده است. شاید بتوانید رنگ ساعت را تغییر دهید، اما در iOS 16 میتوانید این صفحه را به گونهای شخصیسازی کنید که با هر لحظه از روزتان هماهنگ باشد. میتوانید یک صفحهی قفل مخصوص کار، باشگاه، خانه و… تنظیم کنید و به گزینههای مختلف مربوط به آن دسترسی داشته باشید. اگر این شما را ارضاء نمیکند، باید بگوییم قابلیت جدید صفحهی قفل داینامیک، وضعیت آب و هوای بیرون خانه را برایتان به نمایش میگذارد یا حتی حالات مختلف ماه را هم در لحظه به شما نشان میدهد. حال میتوانیم بگوییم اندرویدیها چنین چیزی را در خوابشان هم نمیدیدند! اپل شخصیسازی را به گوشیهایش نیاورد اما حالا که آورد، به معنای واقعی کلمه گل کاشت!
در شخصیسازی صفحهی اصل (هوم)، همچنان گوگل است که میتازد
اگرچه تا وقتی که گوشی را باز نکنید و همچنان در صفحهی قفل باشید، گوشیهای اپل میتوانند شما را شگفتزده کنند، اما وقتی گوشی را باز کنید، اندرویدیها همچنان حرف بیشتری برای گفتن دارند و آزادی عمل بیشتری را در اختیار شما قرار میدهند. ویجتها به شکل بهتری در صفحهی هوم اندروید قرار میگیرند و کاربر این اجاره را دارد تا آنها را به شکلهای متفاوتی در بیاورد. اما در آیفونها شما فقط به مستطیل محدود هستید. جا دارد به اپل بگوییم با چهار ضلع میتوان طرحهای دیگری هم جز مستطیل رسم کرد!
Material You در شخصیسازی صفحهی هوم، یک سر و گردن بالاتر از تمام ترفندهایی است که اپل برای این منظور در گوشیهایش قرار داده است. حال این را اضافه کنید به سبک و سیاق خاص شرکتهای مختلف که رابط کاربری خاص خود را دارند و امکانات شخصیسازی هم در آنها متنوعتر است.
میتوان گفت تا قبل از اینکه اندروید فکری به حال شخصیسازی صفحهی قفل کند امکان شخصیسازی بینظیر آن در صفحهی اصلی میتواند پاسخ خوبی به قابلیت جدید اپل در iOS 16 باشد و برای آن اندکی زمان بخرد تا صفحهی قفل را هم دگرگون کند.
اخیرا گوگل حتی این قابلیت را به سیستمعامل جدید و در واقع مورد انتظارش اضافه کرده که به کاربر اجازه میدهد یک رنگ خاص را انتخاب کرده و آن را به کل گوشی تعمیم دهد. به گونهای که اپلیکیشنهای بومی خود گوگل، کاملا به آن رنگ در میآیند تا سراسر رابط کاربری، ظاهر یکدستتر و یکپارچهتری به خود بگیرد. اگرچه این رنگبندی به اپهای شخص ثالث تعمیم داده نمیشود ولی با این حال در مقایسه با نسخههای قبل، اندروید مورد انتظار واقعا زیباتر خواهد بود. البته اگر از گوشیهای جدید سامسونگ استفاده کنید، میتوانید همین حالا هم این قابلیت را تجربه کنید.
در iOS متأسفانه نبود امکان شخصیسازی در صفحهی هوم واقعا کار را سخت کرده است. مثلا شما خیلی آزادی عمل ندارید که اپها را آنگونه که میخواهید دستهبندی کنید. این موضوع زمانی دردسرساز میشود که گوشی شما نمایشگر بزرگی داشته باشد. آن وقت است که برای دستیابی به اپلیکیشن یا ویجتی که میخواهید، واقعا باید سختی بکشید.
عدم توجه به آیپد
اپل یک ضعف دیگر هم دارد و آن این است که توجه کمی به سیستمعامل آیپدها میکند. برای مثال این قابلیت شخصیسازی جدید فقط و فقط در iOS در دسترس قرار دارد و نه iPadOS. این در حالی است که کاربران میتوانند از امکانات شخصیسازی در نمایشگرهای بزرگ، به شکل بهتری استفاده کنند. اما برخلاف گوگل، اپل میخواهد تا زمانی که آیپدها فروش خوبی دارند و کاربرانش خیلی از وجود قابلیتهای اینچنینی اطلاعی ندارند، فکر تجهیز آنها به امکانات جدید را از سرش بیرون کند تا بتواند برای بعدها، غافلگیری جذابی برای نمایش داشته باشد.
در دنیای اندروید، نه تنها کاربر امکانات شخصیسازی فراوان را حتی روی تبلتها هم خواهد داشت بلکه میتواند تقریبا آن آزادی عملی را که هنگام کار با گوشی دارد، روی تبلت هم تجربه کند. گوگل حتی سیستمعاملی اختصاصی با نام اندروید 12L را برای تبلتها در نظر گرفته که انتظار میرود با عرضهی تبلت پیکسل، توجه بیشتری به آن شود.
آیپدها ۱۵ سال است که در بازار وجود دارند اما به تازگی یک ویجت آب و هوای نسبتا خوب دریافت کردند. این در حالی است که نمایشگر بزرگ و با کیفیت آنها، بهترین بستر برای قرارگیری ویجتها است. ولی اپل ترجیح میدهد تبلتهایش که فروش فوقالعادهای هم دارند، از نوآوریهای خودش محروم بمانند.
اندروید چگونه میتواند به این حرکت جذاب اپل در iOS 16 پاسخ دهد؟
خیلی سخت بود که بشود با گوگل در زمینهی شخصیسازی رقابت کرد، اما اپل میخ نخست را بسیار محکم کوبید تا نشان دهد اگر بخواهد، میتواند غوغا کند. حال گوگل باید یک حرکت هوشمندانه انجام دهد.
علیرغم پیشرفت چشمگیر اپل در زمینهی شخصیسازی، باز هم گوگل است که دست بالاتر را دارد. خصوصا اینکه شرکتهای سازندهی گوشیهای اندرویدی بسیار زیاد هستند و این یعنی سلیقههای مختلف، امکانات شخصیسازی گوناگون و در نتیجه، ظاهری متفاوتتر. بنابراین گوگل باید این برتری را حفظ کرده و در اندروید بعدی آن را بیشتر کند. اگر گوگل بتواند امکان شخصیسازی صفحهی قفل را در اندروید مثل iOS 16 طراحی کند، آنوقت نه یک قدم بلکه چندین قدم از رقیبش پیش خواهد افتاد.
البته امکان شخصیسازی صفحهی قفل در گوشیهای مختلف اندرویدی وجود دارد، اما روی صحبتمان با خود گوگل و اندروید خامی است که در سری پیکسل استفاده میکند. در غیر این صورت شما میتوانید بسیاری از تجربههای جدید iOS را در گوشیهای اندرویدی مختلف داشته باشید و لذت ببرید.
گوگل خوشبختانه طبق شایعات قصد دارد یک سری امکانات شخصیسازی را به صفحهی قفل اضافه کند که شامل تغییر حالت ساعت میشود، اما اصلا وقت آن نیست که شرکت آمریکایی همینجا متوقف شود. گوگل باید تا میتواند این شخصیسازی را بیشتر و بیشتر کند چون اپل معمولا طول میکشد تا بخواهد آنچه را که رقیبش عرضه کرده، به گوشیهایش اضافه کند. بنابراین دست دست کردن اپل در عرضهی قابلیتهای جدید میتواند برگ برندهی گوگل باشد. حال باید دید گوگل چگونه از این برگ برنده به بهترین شکل ممکن استفاده میکند.
پیشنهاد کارت بر اساس شرایط؛ ویجتی که میتواند پاسخ کوبندهی اندروید به iOS 16 باشد
پیشتر شنیده بودیم که گوگل میخواهد قابلیتی را به اندروید اضافه کند تا بر اساس شرایطی که کاربر در آن قرار دارد، یک سری پیشنهادها را به او بدهد. مثلا وقتی هدفون را درون گوشش قرار میدهد، بلافاصله در منوی قفل یا نمایشگر همیشه روشن، یک سری پیشنهادات مربوط به آن مطرح شود. مثل تماس با یک سری افراد خاص در واتساپ یا گوش دادن به موسیقی از طریق اپلیکیشنهای مختلف.
از آنجایی که گوگل میانهی خوبی با هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی دارد، میتواند پتانسیل آن را به صفحهی قفل بیاورد و یک تغییر انقلابی را رقم بزند. اگر آنچه که به عنوان پیشنهاد کارت بر اساس شرایط یا مشاهدهی کارتها در یک صفحه شناخته میشود به نسخهی بعدی اندروید اضافه شود قطعا گوگل میتواند اپل و iOS 16 را چندین نسل به عقب برگرداند. البته اگر شرکتهای اندرویدی نظیر سامسونگ خیلی زودتر دست به کار نشوند.
یک موضوع مهم دیگری هم وجود دارد و آن هم این است که ما در بسیاری از مواقع میگوییم اندروید در برابر آیفون. این در حالی است که آیفونها یک شرایط خاص دارند اما اندرویدیها از شرکتهای مختلف هستند و شرایط متفاوتی دارند. بنابراین آن امکانات شخصیسازی یا قابلیتهایی را که مثلا در گوشی شیائومی در اختیار دارید، در گوشی وانپلاس ندارید و برعکس. برخیها معتقد هستند سامسونگ بیشترین امکانات را در اختیار کاربران قرار میدهد و در واقع بهترین شرکت اندرویدی است که میتواند از این سیستمعامل، بیشترین استفاده را ببرد. برخیها هم هستند که بنا به سلیقه و یا عادت، اعتقاد دیگری دارند.
در نتیجه وقتی میگوییم اندروید در مقایسه با iOS 16، فلان نقطه ضعف را دارد یا فلان نقطه قوت، باید توجه داشته باشید که منظورمان اندروید خالص است. تجربهی استفاده از این سیستمعامل هم فقط با گوشیهای پیکسل ممکن خواهد بود. بنابراین این موضوع را هم باید هنگام مقایسهی دو سیستمعامل به خاطر سپرد.
- کدام ویژگیهای iOS 16 از اندروید کپیبرداری شدهاند؟
- کدام گجتهای اپل iOS 16 ،iPadOS 16 و macOS ونتورا را دریافت میکنند؟
- چگونه مشکل کار نکردن صفحه نمایش لمسی در اندروید را حل کنیم؟
- اپل قابلیتهای جذاب را دیرتر راهی گوشیهایش میکند اما چرا همچنان موفق است؟
منبع: Android Authority
تو تمام مطالب بالا نویسنده زحمت کشیده و تمامی قابلیت های خوب اندروید را که سالهاست روی گوشیهای اندروید هست را مثال زده و درسته …ولی برای صفحه قفل در گوشیهای پیکسل هیچ محدودیتی برای نصب ترم افزار و تغییر تم وجود نداره و کاربر گوشی پیکسل بعد از خرید به راحتی تم قفل رو به دلخواه خود شخصی سازی میکنه و اوپن سورس بودن اندروید قابلیتی هست که ایفون به آون نمیرسه چون اصلا در قاموس ایفون چیزی به عنوان احتیاج مشتری نوشته نشده ..من سالهاست بحث عدم توجه ایفون به خواسته مشتری رو بیان میکنم و این مطلب رو کاملا اثبات میکنم ..به عنوان مثال در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ اوج اوج اوج عکس سلفی و منو پاد وووو بود که ایفون گوشی اس یی رو تولید کرد با دوربین سلفی بسیار بسیار ضعیف و باورنکردنی _____ ۱.۲ مگا پیکسل _____ دوربینی که حتی گوشیهای چیتی تلویزیون دار قلابی هم ازش استفاده نمیکردن…و هزاران مطلب دیگر که در حوصله این بحث نیست …یک مثال دیگه ..این همه کاربر ایرانی داره ایفون که خیلی هم دوستش دارن و در کل دنیا زندگی میکنن و ممکنه با منوی فارسی راحت باشن ..اینی که یک منوی فارسی به گوشی اضافه نکرده و اینو خوب میدونیم زبان فارسی در دنیا هشتمین زبان پرگویش دنیاست …