رژیم فست مد چیست؟ آشنایی با انواع فستینگ، مزایا و معایب
این روزها افراد بسیاری به دنبال انواع رژیم لاغری سریع هستند که بتوانند اضافه وزن خود را درمان کنند. یکی از موارد معروف رژیم فست مد یا فستینگ است که انواع مختلفی هم دارد. طبق ادعا برخیها میتوان در زمان کوتاه با این رژیم وزن کم کرد. در ادامه به صورت کامل بررسی خواهیم کرد رژیم فستینگ چیست، چه انواعی دارد، خواص آن چیست و چه معایبی دارد. تا پایان همراه ما باشید تا به صورت کامل این روش را بررسی کنیم.
رژیم فست مد چیست؟
رژیم فست مد یا روزه داری متناوب یک روش تغذیه برای کاهش وزن است که فرد در آن بین بازههای زمانی خاصی غذا میخورد. در این رژیم، شخص به جای این که تعداد کالری را بشمارد، ساعت خوردن را در نظر میگیرد. به عنوان مثال، فرد هر روز ۱۶ ساعت به جز مایعات غذا نمیخورد و در حدود ۸ ساعت غذا بخورد. حتی در برخی موارد فرد یک روز کامل را روزه میگیرد و شش روز دیگر به طور عادی غذا میخورد. در این نوع رژیم پروتئین سازی زیادی اتفاق نمیافتد و بیشتر چربی سوزی اتفاق میافتد. در بخشهای بعدی با انواع متداول رژیم فستینگ برای لاغری آشنا میشویم.
رژیم لاغری زون چیست؟ همراه با بررسی فواید و تاثیر بر لاغری
لاغری سریع در ۷ روز با رژیم جنرال موتورز؛ مؤثر یا بیفایده؟
رژیم فست مد چطور عمل میکند؟
همانطور که گفتیم روشهای مختلف برای برنامه رژیم فستینگ وجود دارد، اما اساس همه این روشها انتخاب دورههای زمانی منظم برای غذا نخوردن و خوردن هستند. به عنوان مثال، در یکی از این روشها هشت ساعت از روز را میتوانید غذا بخورید و بقیه روز چیزی نخورید. طبق اعتقاد طرفداران این رژیم، اگر بدن ساعتها بدون غذا بماند یک تغییر متابولیسم مثبت اتفاق میافتد. به عبارتی بدن سراغ چربی سوزی میرود و علت آن تمام شدن ذخایر قند است.
در این رژیم، فاصله بین دریافت غذا زیاد میشود و بدن به سراغ چربیهای ذخیره شده میرود. البته نکته مهمی که وجود دارد که اگر ورزش هم نکنید، سوزاندن چربیها کندتر خواهد بود. بنابراین با ورزش میتوانید این روند را سریعتر کنید.
بررسی کامل رژیم یخ | آیا این رژیم علمی است؟
انواع رژیم فستینگ
با وجود اینکه استانداردی برای این نوع رژیم وجود ندارد، اما دکتر کریستا وارادی پروفسور تغذیه در دانشگاه ایلینویز شیکاگو و محقق در مورد این نوع رژیم معتقد است که میتوان آن را به سه نوع تقسیم کرد. در ادامه ۳ نوع رژیم فستینگ را که متداولتر است، بررسی خواهیم کرد:
یک روز در میان
یکی از رایجترین انواع رژیم فست مد این است که افراد ۵۰۰ کالری یک روز در میان بخورند و در روزهای آزاد، میتوانند بدون در نظر گرفتن کاری، غذا بخورند. به عبارت دیگر، شما یک روز حالت نیمه روزه هستید و تنها ۵۰۰ کالری یا تقریبا حدودا ۲۵ درصد از کالری روزهای عادی را میخورید و در روزهایی هم که روزه نیستید مثل روال عادی غذا میخورید.
۱۳ راهکار کاربردی برای کاهش وزن بدون نیاز به رژیم
نکته قابل توجه این است که اجرای این رژیم برای همه افراد شدنی نیست و حتی ممکن است ضرر داشته باشد. بعضی افراد دچار افت قند خون، ضعف، سردرد یا سایر عوارض جانبی میشوند. بنابراین حتما شرایط بدنی خود را در نظر بگیرید و اگر مشکل خاصی دارید با پزشک مشورت کنید.
رژیم فستینگ ۵:۲
در این نوع رژیم فست مد، شما دو روز در هفته را روزه میگیرید و حواستان است که بیشتر از ۵۰۰ کالری مصرف نکیند. البته دو روز انتخاب شده بهتر است متوالی نباشد و یک وعده غذایی ۲۰۰ کالری و یک وعده غذایی ۳۰۰ کالری که فیبر و پروتئین بالایی دارند، بخورید. غیر از این دو روز، روزهای دیگر هر چه دوست داشتید میتوانید در رژیم غذایی خود قرار دهید.
رژیم فستینگ با زمان مشخص
یکی از روشهای رایج این است که افراد یک بازه زمانی در نظر میگیرند و در طی آن اجازه دارند غذا بخورند و بقیه روز غذایی مصرف نمیکنند. محبوبترین زمانبندی در این روش ۱۶:۸ است؛ شما ۱۶ ساعت ناشتا هستید و تنها اجازه مصرف مایعات دارید، در هشت ساعت دیگر غذا میخورید. به عنوان مثال، میتوانید از ساعت ۱۲ ظهر تا ۸ شب چیزی بخورید و بقیه ساعتها را ناشتا بمانید. البته زمانبندیهای دیگری را هم برخی افراد استفاده میکنند.
یکی از زمانبدیهای دیگر این روش این است که فرد نزدیک یک روز یا حتی زمان بیشتری چیزی نمیخورد، اما این مدلها میتواند خطرناک باشد. بیشتر افراد معتقدند اگر قصد فستینگ داری، زمانهای زیادتری انتخاب نکنید و مراقب سلامتی خود باشید.
راجع به رژیم لاغری دوکان بیشتر بدانید!
نکات مهم درباره انواع رژیم های فستینگ
با انواع رژیم فست مد آشنا شدیم و بررسی کردیم که چند نوع فستینگ وجود دارد. دو نکته خیلی مهم درباره تمام رژیمهای فستینگ وجود دارد که با رعایت این دو مورد سلامتی شما به خطر نمیافتد. در ادامه به این نکات اشاره خواهیم کرد:
- در این رژیم وقتی که باید وعدههای غذایی عادی مصرف کنید، بهتر است سراغ غذاهای سالم با ارزش غذایی بالا بروید.
- در رژیم یک روز در میان یا ۲۴ ساعته که به مدت یک روز کامل هیچ ماده غذایی نمیخورید؛ آب، چای و قهوه به نیزان لازم و بدون قند مصرف کنید.
مزایا و فواید رژیم لاغری فست مد
تحقیقات نشان میدهد اگر این رژیم به درستی انجام شود، فواید زیادی دارد و به کاهش وزن کمک میکند. اصلیترین مزیت رژیم فست مد این است که بدن شما به دریافت کالری کم و کمتر غذا خوردن عادت میکند. در این بخش مهمترین فواید رژیم لاغری فستینگ را بررسی میکنیم:
رژیم فست مد باعث افزایش اتوفاژی میشود
در طول این نوع رژیم اتوفاژی یا ترمیم سلولی برای بدن شما اتفاق میافتد. در اتوفاژی بدن سلولهای قدیمی یا آسیب دیده را با سلولهای جدید و سالم جایگزین میکند. زمانی که چند ساعت بدون غذا میمانید، این موضوع باعث نوسازی سلولهای بدن شما میشود و فرایند ترمیم سلولی به شکل طبیعی در بدن اتفاق میافتد.
در رژیم فست مد کاهش وزن و چربی بدن اتفاق میافتد
فستینگ میتواند به کاهش کالری دریافتی بدن شما کمک کند و بدن را به سوزاندن چربیهای ذخیره شده برای انرژی کند، که منجر به کاهش وزن میشود. تحقیقاتی در این زمینه صورت گرفته که نشان میدهد غذا خوردن با محدودیت زمانی باعث کاهش مصرف کالری و در نتیجه کاهش وزن میشود.
رژیم مزوبولیک، راهی آسان برای رسیدن به اندام ایدهآل!
با رژیم فست مد احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ کمتر میشود
رژیم فستینگ میتواند به بهبود مقاومت و حساسیت به انسولین کمک کند، که این موضوع میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. طبق تحقیقات رژیم فستینگ یک روش امیدوارکننده برای کنترل این نوع دیابت است. البته فراموش نکنید که اگر دیابت دارید، به تنهایی و بدون مشورت با پزشک خود رژیم فستینگ نگیرید.
رژیم غذایی دیابت؛ ۱۱ خوراکی و نوشیدنی مضر برای افراد مبتلا به دیابت
رژیم فست مد به بهبود سلامت قلب کمک میکند
برخی تحقیقات نشان دادهاند که فستینگ میتواند به کاهش بعضی عوامل بیماریهای قلبی مانند کلسترول، فشار خون و تریگلیسیرید کمک کند. البته تحقیقات بیشتری باید برای اثبات این موضوع انجام شود، اما به صورت کلی به نظر میرسد این رژیم برای بهبود سلامت قلب و عروق خوب است.
باعث تقویت عملکرد مغز میشود
فستینگ میتواند به تقویت عملکرد مغز و حفاظت از آن در برابر بیماریهایی مانند آلزایمر کمک کند. طبق برخی تحقیقات روزهداری متناوب یا فستینگ تاثیرات مثبتی بر مغز دارد و میتواند به تقویت عملکرد مغزی کمک کرده و از آن در برابر بیماریهایی مختلف مغزی حفاظت کند.
به کاهش التهاب کمک میکند
برخی مطالعات نشان دادهاند که فستینگ میتواند به کاهش التهاب و بهبود شرایط مرتبط با التهاب مانند آرتریت کمک کند. التهاب یک واکنش طبیعی دفاعی بدن است، اما وقتی که مزمن شود میتواند به بیماریهای مختلفی از جمله بیماریهای قلبی، دیابت نوع ۲ و برخی از انواع سرطان منجر شود. این رژیم میتواند با کاهش سطح برخی از مولکولها و فاکتورهای التهابی مانند سایتوکینها، به کاهش التهاب کمک کند.
عوارض جانبی رژیم فستینگ
رژیم فستینگ فوایدی دارد، اما ممکن است عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشد، بهخصوص اگر درست آن را انجام ندهید یا مشکل خاصی داشته باشید. در اینجا به برخی از عوارض جانبی رایج رژیم فستینگ اشاره میکنیم:
- سرگیجه و خستگی: کاهش مصرف کالری و تغییرات در متابولیسم میتواند به احساس خستگی یا سرگیجه منجر شود.
- گرسنگی شدید: در زمانهایی که روزه دارید، ممکن است احساس گرسنگی شدید داشته باشید که تحمل آن میتواند برای برخی افراد سخت باشد.
- کاهش تمرکز: کمبود غذا میتواند باعث عدم تمرکز شما شود.
- سردرد: برخی افراد در ابتدای شروع فستینگ ممکن است دچار سردرد شوند.
- یبوست یا اسهال: تغییر در الگوهای غذایی میتواند بر دستگاه گوارش تأثیر بگذارد و باعث یبوست یا اسهال شود.
سخن پایانی درباره رژیم فست مد
در این مطلب درباره رژیم فست مد، انواع، مزایا و معایب آن صحبت کردیم. در پایان یادآور میشویم این رژیم با تمام خوبیهایی که دارد میتواند مضراتی هم داشته باشد، بنابراین حتما با مشورت پزشک این رژیم را انجام دهید.