پردازندههای نسل ۱۳ اینتل چه تفاوتی با نسل قبلی دارند؟
اینتل هفتهی گذشته بالاخره بعد از مدتها انتظار، از پردازندههای نسل ۱۳ خود رونمایی کرد. اما در این میان برای بسیاری از کاربران این سوال ایجاد شده که این پردازندهها نسبت به نسل قبلی با چه تغییراتی روبرو شدهاند؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
پردازندههای نسل ۱۳ اینتل
در جریان این رویداد، اینتل به طور کلی از ۶ پردازنده به نامهای i5-13600K، i7-13700K و i9-13900K به همراه مدلهای KF که فاقد پردازندهی گرافیکی هستند، رونمایی کرد. این پردازندهها طبیعتا از تعداد هستههای بیشتر و سرعت کلاک بالاتر نسبت به نسل قبلی بهره میبرند.
گرانترین مدل این خانواده از تکنولوژیهای Adaptive Boost و Thermal Velocity Boost هم بهره میبرند که به لطف همین فناوری میتواند فرکانس را بیش از پیش افزایش بدهد. هرکدام از این مدلها در زمینهی ظرفیت حافظه کش هم نسبت به نسل قبلی حرف بیشتری برای گفتن دارند.
هستههای بیشتر
تمام پردازندههای نسل ۱۳ اینتل از هستههای بیشتری نسبت به نسل قبلی بهره میبرند. به عنوان مثال نسل قبلی i5-13600K هستههای کممصرف ندارد اما حالا این مدل ۸ هستهی کممصرف دریافت کرده است و مجموع هستههای آن به ۱۴ عدد میرسد. i7-13700K هم در کل ۸ هستهی کممصرف دریافت کرده که ۴ عدد بیشتر از نسل قبلی است. i9-13900K هم در مجموع از ۱۶ هستهی کممصرف بهره میبرد و در کل دارای ۲۴ هسته است.
اگرچه تعداد هستههای قدرتمند این پردازندهها نسبت به نسل قبلی با تغییری روبرو نشده، افزایش هستههای کممصرف به این پردازندهها اجازه میدهد تا در زمینهی چندوظیفگی عملکرد بهتری داشته باشند. به عنوان مثال اگر مثلا مشغول رندر گرفتن از یک ویدیو در ادوبی پریمیر پرو هستید، میتوانید در ادوبی لایتروم هم ادیت عکس را آغاز کنید. این یعنی زمانی که پریمیر پرو در پسزمینه قرار میگیرد، حجم کاری آن به هستههای کممصرف منتقل میشود و هستههای قدرتمند برای کار فعلی یعنی ادیت عکس مورد استفاده قرار میگیرد.
افزایش قابل توجه سرعت کلاک
در کنار افزایش تعداد هستههای کممصرف، پردازندههای نسل ۱۳ اینتل از نظر سرعت کلاک هم با ارتقای قابل توجهی روبرو شدهاند. حداکثر سرعت کلاک این سه پردازنده به ترتیب ۵.۱، ۵.۴ و ۵.۸ گیگاهرتز است که نسبت به نسل قبلی شاهد افزایش محسوسی هستیم. همچنین اینتل اعلام کرده که در سال ۲۰۲۳ از پردازندهای رونمایی میکند که بدون نیاز به اورکلاک میتواند سرعت ۶ گیگاهرتز را ارائه کند.
افزایش مصرف انرژی
با توجه به این ارتقاهای صورت گرفته، طبیعتا این پردازندهها نسبت به نسل قبلی انرژی بیشتری را مصرف میکنند. اگرچه تمام این مدلها دارای توان طراحی گرمایی پایه ۱۲۵ واتی هستند، اما در حالت توربو مصرف انرژی به طور قابل توجهی افزایش پیدا میکند.
برای مقایسه باید بگوییم که حداکثر توان طراحی گرمایی نسل قبلی این مدلها ترتیب ۱۵۰، ۱۹۰ و ۲۴۱ وات بوده است. اما حالا i5-13600K در حالت توربو ۱۸۱ وات انرژی مصرف میکند و حداکثر مصرف انرژی دو مدل دیگر به ۲۵۳ وات میرسد.
با این حال، مصرف انرژی این پردازندهها بسیار بهینهتر شده است. به عنوان مثال، اینتل میگوید ۱۳۹۰۰K در حالت ۶۵ واتی، عملکرد مشابه ۱۲۹۰۰K در حالت ۲۴۱ واتی ارائه میدهد. زمانی هم که i9-13900K از حداکثر انرژی دریافتی بهره میبرد، ۴۱ درصد سرعت بیشتری نسبت به نسل قبلی ارائه میدهد.
انتخاب رم
با وجود اینکه این پردازندهها مانند نسل قبلی از رمهای DDR5 پشتیبانی میکنند، اما این مشخصه اجباری نیست و کاربران همچنان قادر به بهرهگیری از رمهای DDR4 هستند. این در حالی است که در صورت خرید پردازندههای نسل جدید AMD، چارهای جز استفاده از رمهای DDR5 ندارید.
اگرچه رمهای DDR4 تا حدی عملکرد پردازندههای نسل ۱۳ اینتل را محدود میکنند، اما همین اجباری نکردن به کاربران اجازه میدهد در زمانی دیگر رم DDR5 موردنظر خود را خریداری کنند. در حال حاضر این نوع رمها همچنان قیمت بسیار بالایی دارند و به همین خاطر همچنان کاربران زیادی تمایل چندانی به خرید آنها ندارند.
پردازندههای نسل ۱۳ اینتل در برابر نسل جدید پردازندههای AMD
AMD در چند سال اخیر توانسته به رقیب بسیار قدرتمندتری برای اینتل تبدیل شود. اما از طرف دیگر اینتل هم سال گذشته فوقالعاده ظاهر شد و حالا هم پردازندههای نسل ۱۳ حرف زیادی برای گفتن دارند. بنابراین اگرچه نسل جدید پردازندههای هر دو شرکت جذابیت زیادی دارند، باید ببینیم در بازار تا چه حد مورد استقبال قرار میگیرند.
منبع: MakeUseOf