پردازندههای سری «میتیور لیک» اینتل معرفی شدند؛ ورود هوش مصنوعی به لپتاپها
اینتل به تازگی از پردازندههای سری میتیور لیک خود رونمایی کرد؛ پردازندههایی که هوش مصنوعی را به لپتاپهای باریک و سبک میآورند.
اینتل به تازگی از پردازندههایی رونمایی کرده که متفاوتترین معماری چند سال اخیر در آنها به کار گرفته شده است. این پردازندهها که از خانوادهی میتیور لیک (Meteor Lake) نسل ۱۴ اینتل هستند، برای لپتاپها در نظر گرفته شدهاند و طبق ادعای اینتل، در زمینهی هوش مصنوعی عملکرد کمنظیری را ارائه میکنند.
نخستین و بارزترین تفاوت بین این پردازندهها و پردازندههای نسل قبلی اینتل، نامگذاری آنهاست. در این تراشهها دیگر خبری از Core i نیست و به جای آن، Core Ultra را شاهد هستیم.
پردازندههای جدید طبق ادعای اینتل، با ارائهی قدرت پردازشی بیشتر از نسل ۱۳، مصرف انرژی کمتری دارند. برای مثال پردازندهی Core Ultra 7 165H که یک مدل ردهبالا محسوب میشود، در مقایسه با پردازندهی قدرتمند رایزن ۷ 7840U شرکت AMD حدودا ۱۱٪ عملکرد بهتری در بخش چند هستهای دارد در حالی که تا ۷۹٪ انرژی کمتری هم مصرف میکند.
این تراشهی جدید حتی در مقایسه با اسنپدراگون 8cx نسل ۳ و تراشهی قدرتمند M3 اپل هم در بخش چند هستهای حدودا ۱۱٪ عملکرد بهتری از خود به نمایش میگذارد.
بهترین پردازنده از این سری Core Ultra 9 185H نام دارد که برخلاف مدل Core Ultra 7 165H خیلی به آن در مراسم رونمایی جدید اینتل پرداخته نشد. با این حال این تراشه ۱۶ هستهای است و ۲۲ رشته دارد که از بین این ۱۶ هسته، ۶ هستهی قدرتمند، ۸ هستهی کممصرف و ۲ هستهی فوق کممصرف را شاهد هستیم. این دو هسته زمانی فعال میشوند که مشغول انجام سبکترین کارها روی لپتاپ باشید تا بدین ترتیب در مصرف انرژی به شکل قابل توجهی صرفهجویی شود.
Core Ultra 9 185H همچنین از فرکانس بوست ۵٫۱ گیگاهرتز بهره میبرد و پردازشگر گرافیکی مجتمع آن هم بر پایهی معماری Arc طراحی شده است؛ این پردازشگر از ۸ هستهی Xe بهره میبرد و فرکانس آن هم به ۲٫۳۵ گیگاهرتز میرسد. اینتل مدعی شده این پردازشگر گرافیکی هم قدرت بیشتری در مقایسه با نسل قبل دارد، هم کممصرفتر است و هم اینکه از فناوریهای خوبی نظیر ارتقای وضوح XeSS و رهگیری پرتو نور بهره میبرند.
علاوه بر اینها، واحد پردازشی NPU یا همان موتور پردازش عصبی جدیدی هم در این پردازندههای اینتل وجود خواهد داشت که پیش از این در لپتاپ سرفیس استودیو ۲ هم شاهد بکارگیری آن بودیم. اگرچه مایکروسافت دقیقا اعلام نکرد این NPU چگونه به کمک کاربران میآید اما به احتمال زیاد باید با ورود ویندوز ۱۲ به بازار، مزیت این NPU مشخص شود چون چنین پردازشگرهایی برای هوش مصنوعی مناسب هستند و گفته میشود ویندوز ۱۲ هم مبتنی بر هوش مصنوعی خواهد بود.
پردازندههای جدید اینتل در دو سری H و U و در سه خانوادهی Core Ultra 5 و Core Ultra 7 و Core Ultra 9 رونمایی شدهاند که Ultra 5ها تراشههایی ۱۲/۱۴ هستهای و ۱۴/۱۸ رشتهای هستند، Ultra 7ها ۱۲/۱۶ هستهای و ۱۴/۲۲ رشتهای و Ultra 9 هم فقط یک مدل ۱۶ هستهای و ۲۲ رشتهای دارد.
به زودی لپتاپهای جدیدی ساخت ایسوس، لنوو و… با این پردازندههای جدید اینتل از راه خواهند رسید. لپتاپهای گلکسی بوک ۴ سامسونگ هم که به تازگی معرفی شدهاند، از این پردازندهها به عنوان قلب تپنده بهره میبرند.
منبع: AnandTech