ساختار درونی مریخ به کمک اینسایت آشکارتر می‌شود

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
ساختار درونی مریخ

کاوشگر اینسایت ناسا داده‌های ارزشمندی درباره‌ی ساختار درونی مریخ به دست آورده که می‌تواند به تشخیص بهتر چگونگی شکل‌گیری سیارات زمین‌مانند کمک کند.

با نزدیک شدن به دو سالگی حضور کاوشگر اینسایت ناسا در مریخ، دانشمندان درباره‌ی ساختار درونی سیاره‌ی سرخ اطلاعات بیشتری کسب می‌کنند. آنان موفق شدند عمق مرز سه لایه‌ی زیرسطحی مریخ را بیابند. «آلن لواندر» (Alan Levander) از نویسندگان مقاله‌ای در این ارتباط می‌گوید: «این داده‌ها در نهایت می‌تواند به ما برای درک چگونگی شکل‌گیری سیاره کمک کند.»

با توجه به اینکه مریخ مانند زمین صفحات تکتونیکی (صفحات تشکیل دهنده‌ی پوسته) ندارد، بررسی ساختار داخلی آن دشوار است و این نخستین بار است که مرزهای لایه‌های آن به طور مستقیم اندازه‌گیری می‌شود.

«سیژوانگ دنگ» (Sizhuang Deng) دیگر نویسنده‌ی این پژوهش می‌گوید: «در غیاب صفحات تکتونیکی در مریخ، تاریخچه‌ی اولیه‌ی آن بیشتر در مقایسه با زمین در نظر گرفته می‌شود. اما تخمین عمق مرزهای لرزه‌ای مریخ می‌تواند نشانه‌هایی را برای درک بهتر گذشته‌ی این سیاره و به طور کلی شکل‌گیری و تکامل سیارات زمین‌مانند فراهم کند.»

این داده‌ها توسط سطح‌نشین اینسایت ناسا گردآوری شده است. این کاوشگر از ابزاری به نام لرزه‌نگار استفاده می‌کند تا لرزه‌های درون مریخ را اندازه بگیرد. این ابزار، مریخ‌لرزه‌هایی را اندازه‌گیری می‌کند که در آن امواج لرزه‌ای از میان سیاره می‌گذرد و می‌توان از آن‌ها برای یافتن جزئیات تراکم و ترکیب زیرسطحی مریخ استفاده کرد.

طرحی گرافیکی از اینسایت

طرحی گرافیکی از ابزار لرزه‌نگار اینسایت

سیژوانگ دنگ در این باره اشاره می‌کند: «روش سنتی بررسی ساختارهای زیرین زمین، تجزیه و تحلیل سیگنال‌های لرزه‌ای با استفاده از شبکه‌ی متراکم ایستگاه‌های لرزه‌نگاری است. اما مریخ از نظر تکتونیکی فعالیت بسیار کم‌تری دارد و بنابراین مریخ‌لرزه در مقایسه با زمین‌لرزه بسیار کم‌تر اتفاق می‌افتد. علاوه بر این، با داشتن تنها یک ایستگاه لرزه‌نگاری در مریخ، ما نمی‌توانیم به روش‌هایی تکیه کنیم که وابسته به فعالیت شبکه‌ای از لرزه‌نگارها است.»

این تیم سه مرز را در ساختار درونی مریخ یافته که به شرح زیر است.

  • یک جدایی بین پوسته و گوشته که در ۲۲ مایلی (۳۵ کیلومتری) زیر سطح مریخ قرار دارد.
  • یک انتقال در گوشته از جایی که سیلیکات‌های آهن منیزیم ماده‌ای معدنی به نام الیوین را تشکیل می‌دهد تا جایی که از جنس وادسلییت (Wadsleyite) است و بین ۶۹۰ تا ۷۲۷ مایلی (۱۱۱۰ تا  ۱۱۷۰ کیلومتری) زیر سطح امتداد می‌یابد.
  • یک جدایی بین گوشته و هسته که بین ۹۴۵ تا ۹۹۴ مایلی (۱۵۲۰ تا ۱۶۰۰ کیلومتری) زیر سطح قرار دارد.

این اطلاعات که در نشریه‌ی «مقالات پژوهش ژئوفیزیکی» (Geophysical Research Letters) منتشر شده است، نه تنها درباره‌ی چرایی وجود مریخ دانسته‌های بیش‌تری فراهم می‌کند، بلکه می‌تواند برای بررسی چگونگی تکامل این سیاره در طول زمان نیز استفاده شود.

عکس‌ها از NASA

منبع: DigitalTrends



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X