حالت بدن نامناسب والدین چه تأثیری روی سلامت آنها دارد؟
معجزهی تولد برای اکثر انسانها یادآور لذت غیرقابلوصف و انکارنشدنی والد شدن است. پذیرش مسؤولیت تربیت و مراقبت کردن از یک موجود کوچک و آسیبپذیر و تبدیل او به فردی کارآمد و مفید برای جامعه، لذتی است که بسیاری از دشواریها را پیش چشمان والدین ناچیز جلوه میدهد. در این میان، گهگاه بار سنگین مراقبت از کودکان به قدری والدین را از خود غافل میکند که به کل آسیبهای جسمی وارده به حالت بدن در اثر پرداختن به نیازهای فرزندان را فراموش میکنند.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که والدینی را ببینید که در اثر خدمترسانی دائمی به کودکانشان، درگیر مشکلها و اختلالهای جسمی عدیدهای شدهاند. شاید هم خود شما یکی از همین والدین باشید! واقعیت این است که حالت بدن در اثر انجام فعالیتهای نسبتا طاقتفرسایی همچون بلند کردن و حمل کردن کودکان، بازی کردن با آنها و حتی جمعآوری وسایلشان در گذر زمان دستخوش تغییرهایی میشود که در صورت غفلت ورزیدن میتوانند آسیبهای جبرانناپذیری به سلامت جسم والدین وارد کنند. خوشبختانه تغییر در حالت بدن با اندکی تمرین و توجه قابل درمان است.
در این مقاله از دیجیکالا مگ، پس از شرح تأثیری که حالت نامناسب بدن روی سلامت عمومی بدن میگذارد، دلایل احتمالی بروز تغییر در حالت بدن را معرفی میکنیم و سپس ۷ نکتهی مهم برای بهبود و حفظ حالت طبیعی بدن را یادآور میشویم. با ما همراه باشید.
حالت بدن نامناسب چه تأثیری روی سلامت عمومی بدن میگذارد؟
حالت بدن نامناسب میتواند تأثیرهای منفی متعددی روی سلامت عمومی بدن بگذارد. برای مثال، حالت بدن نامناسب در بروز گرفتگیهای عضلانی شدید و دردناک و به هم خوردن تعادل بدن نقش مهمی ایفا میکند. این اختلال جسمی همچنین به مفاصل آسیب میزند و احتمال فرسودگی عضلهها و بافتهای بدن را افزایش میدهد. در میان سایر بیماریهای جسمی که میتواند در اثر نامناسب بودن حالت بدن پدید آید، میتوان به اِسکولیوز (Scoliosis)، سندروم تونل کارپال (Carpal Tunnel Syndrome)، درد مزمن پایین کمر، گردن درد، سردردهای مزمن و اختلال عضلهها و اعصاب فک (TMJ) اشاره کرد.
دلایل تغییر حالت بدن
خم و راست شدن به دفعات زیاد و حمل مکرر کودکان مهمترین عوامل آسیب دیدن حالت طبیعی بدن هستند. حمل کودکان، هر چقدر هم که کموزن باشند، انرژی جسمی زیادی میطلبد. در وهلهی اول، حمل کردن کودکان با خم و راست شدن همراه است که فشار زیادی به کمر، زانوها، گردن و پاها وارد میکند و در صورت ضعیف بودن بدن میتواند آسیبزا باشد.
با گذر زمان و رشد جسمی کودکان، حمل آنها دشوارتر میشود و کار به جایی میرسد که والدین بدون اینکه اطلاع داشته باشند، آسیبهای شدیدی به جسم خود وارد میکنند و به نامناسب شدن حالت بدن دامن میزنند. آسیب وارده زمانی شدت مییابد که یک سمت بدن بیشتر از سمت دیگر مورد استفاده قرار گیرد. در چنین شرایطی، بدن به سمت بیشتر استفاده شده خم میشود و حالت بدن به میزان قابلتوجهی دستخوش تغییرهای منفی میشود. ناگفته نماند که در این میان، بروز آسیب نخاعی هم محتمل است.
۷ نکته برای بهبود و حفظ حالت طبیعی بدن
تصحیح حالت بدن با انجام حرکتهای اصلاحی و تمرینهای کششی تا حد زیادی ممکن است. آنچه باید به آن توجه ویژه داشته باشید این است که به صرف انجام دادن این تمرینها تغییر چندانی حاصل نخواهد شد و لازم است برای کسب نتیجهی ایدئال تغییرهایی اساسی در نحوهی انجام فعالیتهای روزمرهتان ایجاد کنید. مدیریت کردن نیازهای کودکان، شستوشوی لباسها، تمیز کردن منزل و فعالیتهایی از این دست باید با توجه کامل به حفظ حالت بدن انجام شوند. در ادامه، ۷ نکته در رابطه با بهبود و حفظ حالت طبیعی بدن شرح داده شده است.
۱. به هنگام مدیریت نیازهای کودکان بسیار مراقب باشید
هنگامی که قصد دارید کودک را بلند یا حمل کنید، این کار را ناگهانی انجام ندهید. به خاطر داشته باشید که بلند کردن کودکان با بلند کردن وسایل سنگین یا نسبتا سنگین تفاوت چندانی ندارد و باید با ملاحظهی بسیار انجام شود تا به حالت طبیعی بدن آسیبی وارد نشود. از خم شدن و بلند کردن کودک در حالت خمیده خودداری کنید.
بهترین شیوه برای بلند کردن کودکان بدون وارد کردن آسیب شدید به حالت بدن، خم کردن زانوها و همسطح کردن بدن با بدن کودک تا جای ممکن است. سعی کنید کودک را به طور کامل در آغوش بگیرید، به گونهای که فشار چندانی به عضلهها پهلو وارد نشود و عضلهها پشت پا زحمت بلند شدن را بکشند. قفل کردن پاهای کودک دور کمر هم راهکار مناسبی برای حفظ حالت بدن و جلوگیری از آسیب دیدن است. اگر قرار است مدت زمانی را بیرون از خانه بگذرانید، کالسکهی کودک را فراموش نکنید.
به علاوه، موقع خریدن وسایل حمل کودک، آیتمهایی را انتخاب کنید که با قدتان همخوانی داشته باشند تا مدام وادار به خم شدن و به هم زدن تعادل بدن نشوید. سعی کنید هنگام انجام فعالیتهایی همچون خرید که ممکن است به طول بینجامند، کودکان را در کالسکه حمل کنید و تا جای ممکن از حمل کردن آنها با یک دست خودداری کنید.
۲. هنگام حمل وسایل مختلف احتیاط کنید
با گذر زمان و رشد کودکان، نیاز به تهیه و حمل وسایل مختلف بیشتر میشود و به دنبال آن، فشار وارده به حالت بدن افزایش مییابد. سعی کنید موقع خرید، وسایل را به صورت تدریجی حمل کنید و از بلند کردن چند کیسه یا بستهی حاوی وسایل خریداری شده در آن واحد خودداری کنید. اگر وسایل زیادی برای حمل دارید، از هر دو دست برای بلند کردن آنها استفاده کنید تا حالت بدن به هم نخورد و بدن به یک سمت خم نشود.
۳. هنگام تمیز کردن خانه، حالت بدن را نادیده نگیرید
تمیز کردن خانه با وجود کودکانی که مدام در حال بازیگوشی و ریخت و پاش اسباببازیها و وسایلشان هستند بسیار دشوار و خستهکننده است. بنابراین، توجه به این نکته که به موازات بزرگتر شدن کودکان، باید به آنها شیوههای تمیزکاری مناسب سنشان را آموزش داد خالی از لطف نیست. در کنار آموزش، نکتههایی هم هستند که به عنوان والدین باید رعایت کنید تا به حالت بدن خود آسیب نزنید و دچار دردهای مزمن نشوید.
حتی کارهای به ظاهر بیآزاری همچون خم شدن و جمع کردن وسایلی که روی زمین ریخته شده میتوانند به کمر آسیب بزنند و حالت طبیعی بدن را تغییر دهند، مخصوصا اگر به صورت مداوم و چندین بار در روز انجام شوند. از این رو، باید بسیار مواظب بود و حالت بدن را در تمام حرکات در نظر گرفت. در ادامه، چندین توصیهی کاربردی برای تمیز کردن خانه بدون وارد کردن آسیب جبرانناپذیر به حالت بدن ارائه شده است.
محل مشخصی را برای بازی کردن کودکان در نظر بگیرید
در نظر گرفتن یک مکان مشخص برای بازی کردن و وقت گذراندن کودکان کار سادهای نیست، چراکه کودکان، مخصوصا در سنین پایین، تمایل شدیدی به جستجوی محیط اطراف و پیدا کردن مکانهای دلخواه خود دارند. با این حال، در نظر گرفتن محل مشخصی برای قرار دادن اسباببازیها و پرداختن به سرگرمیهایی که نیازمند نظافت است با همکاری کودکان ممکن است. مدتی را به بازی کردن با کودکان در این محل خاص بپردازید و با خوشرویی از آنها بخواهید به بازی کردن در همین مکان ادامه دهند.
به کودکان آموزش دهید که پس از اتمام بازی، وسایلشان را جمع کنند و در جای خود قرار دهند. کودکان از ۱۸ ماهگی قادر به انجام کارهای سادهای مانند مرتب کردن محیط اطراف هستند. فراموش نکنید تا زمانی که صفر تا صد نظافت را بر عهده داشته باشید، کودکان احساس نیازی برای فراگیری شیوههای تمیزکاری نمیکنند.
لباسها را در نوبتهای منظم و مکرر بشویید
هر چقدر میزان لباسهای کثیف بیشتر باشد، انرژی که باید برای شستن و پهن کردن آنها صرف کنید بیشتر خواهد شد. حمل مقادیر زیادی از لباسهای شستهشده به زانوها، دستها و کمر فشار بسیار زیادی وارد میکند و میتواند باعث تغییر حالت بدن شود. اگر برای جابهجا کردن لباسها از پله استفاده میکنید، باید بیشتر مراقب حالت بدن خود باشید. بهترین راهکار برای وارد کردن کمترین میزان آسیب به بدن، شستوشوی منظم و مکرر لباسها است. شستوشوی لباسها را آنقدر به تعویق نیندازید که انبوهی از لباسهای کثیف گریبانگیرتان شود.
۴. انجام تمرینهای کششی را به روتین روزمرهی خود اضافه کنید
تمرین کردن با وزنههای استاندارد و متناسب با قدرت بدنی هم راهکار بسیار مفیدی برای قوی کردن عضلههای بین شانهها و عضلههای پایین کمر است. بر اساس یافتههای مطالعههای علمی انجام شده توسط انجمن متخصصان قلب آمریکا، انجام تمرینهای هوازی با شدت ملایم و به مدت ۱۵۰ دقیقه در هفته برای بهبود سلامت ستون فقرات، قلب و تصحیح حالت بدن کافی است.
۵. از اصلاحکنندهی حالت بدن استفاده کنید
اگر حالت بدن به قدری تغییر کرده باشد که با رعایت نکتههایی که به آنها اشاره شد قابل تصحیح نباشد، بهتر است پس از مشورت با پزشک متخصص از اصلاحکنندهی حالت بدن استفاده کنید. این اصلاحکنندهها بدن را در حالت طبیعی خود نگه میدارند و باعث میشوند در گذر زمان، به درست ایستادن و درست نشستن عادت کنید. برای کسب نتیجهی ایدئال، حین استفاده از اصلاحکنندهی حالت بدن، تمرینهای ملایمی که مورد تأیید پزشک هستند را هم انجام دهید.
۶. در محل کار از مبلمان استاندارد استفاده کنید
بسیاری از والدین بخش زیادی از روز را در محل کار سپری میکنند. واقعیت این است که مبلمان موجود در محل کار، به خصوص میزها و صندلیها، در اغلب مواقع استاندارد نیستند و استفادهی طولانیمدت از آنها میتواند حالت بدن را دستخوش تغییرهای اساسی کند. به علاوه، خم شدن به سمت صفحه نمایشها باعث گرفتگی عضلههای گردن، ضعیف شدن چشمها، کاهش میزان خونرسانی به شانهها و دستها و تضعیف عضلههای فک میشود.
سعی کنید از تکیهگاههای طبی برای پر کردن گودی کمر و از بالشتهای طبی برای نشستن روی صندلی استفاده کنید. اگر با لپتاپ کار میکنید، حتما پشت میز بنشینید و در صورت امکان از پایههای مخصوص برای همراستا کردن صفحه نمایش با چشمهایتان استفاده کنید. پس از هر ۴۵ دقیقه نشستن پشت میز، ۱۵ دقیقه قدم بزنید و حرکتهای کششی ملایم انجام دهید تا حالت طبیعی بدن حفظ شود و کرختی از بین برود. اگر دورکار هستید یا در خانه کار میکنید، حتما برای محل کارتان مبلمان و ابزار ارگونومیک تهیه کنید.
۷. به یک متخصص اصلاح حرکتی مراجعه کنید
گاهی بروز تغییر در حالت بدن حاصل سالها آسیب وارده به نواحی مختلف بدن است و نمیتوان آن را با تمرینهای ساده تصحیح کرد. در این مواقع، مراجعه به متخصصان اصلاح حرکتی هوشمندانهترین کار است. اصلاح حرکتی معمولا زمانی به کمک شما میآید که درگیر دردهای مزمنی شده باشید که انگار هیچ درمانی برای آنها وجود ندارد. متخصصان اصلاح حرکتی با انجام آزمایشهای ارتوپدی، عصبی و حرکتی منشأ درد را پیدا میکنند و حرکتهای مخصوصی را برای بهبود حالت بدن و کاهش درد ارائه میدهند.
حرف آخر
گسترهی مسئولیتهای والدین به قدری وسیع است که ذهن و جسم آنها را به طور دائم درگیر میکند. کودکان نیاز به مراقبت دائمی دارند و فشار جسمی که این حجم از مراقبت به والدین وارد میکند میتواند در گذر زمان باعث تغییر حالت بدن شود. سعی کنید معاینههای پزشکی سالانهی را جدی بگیرید و از ورزش روزانه، حتی به میزان کم، غافل نشوید.
منبع: Verywellfamily