هیوندای قصد دارد خط تولید خودروی پرنده راهاندازی کند
هیوندای به عنوان بزرگترین خودروساز کرهی جنوبی، گامهای بیشتری در مسیر ساخت خودروی پرنده برمیدارد و قصد دارد خط تولید مجموعهی کاملی از هواگردها را راهاندازی کند که پیشبینی میکند طی یک دههی آینده در آسمان شهرها کاربردی شوند.
«جایوان شین» (Jaiwon Shin) رئیس واحد هواگردهای شهری هیوندای اعلام کرد که این شرکت در حال توسعهی مدلهایی برای جابهجایی ۵ یا ۶ نفر در آسمان کلانشهرها و یک نسخهی بزرگتر برای پروازهای بین شهری است. به گفتهی او انتظار میرود که این هواگردها تا سال ۲۰۲۸ وارد بازار شوند.
شین اشاره کرد: «کسانی که همیشه در ترافیک جادهها گیر کردهاند درک میکنند که جابهجایی از طریق هواگردها چقدر آسان است.»
آیندهی صنعت هواگردهای شهری
این روزها بسیاری از طراحان، تولیدکنندگان خودرو و شرکتهای نوپا در حال تغییر صنعت حملونقل با اتومبیلهای پرنده و هواپیماهای بدون سرنشین حمل کالا هستند. «مورگان استنلی» (Morgan Stanley) که یک تحلیلگر است، در صعودیترین برآورد، پیشبینی میکند که این فناوری میتواند صنعتی ۲.۹ تریلیون دلاری تا سال ۲۰۴۰ ایجاد کند. این در حالی است که حتی بدبینانهترین پیشبینیها هم رقم ۶۱۵ میلیون میلیارد دلار را نشان میدهد.
هیوندای طرح مفهومی (کانسپت) خودروی پرندهی خود را که آن را با شرکت اوبر (Uber) توسعه داده، ابتدای امسال در نمایشگاه لوازم الکترونیکی لاس وگاس (CES 2020) به نمایش گذاشت. این شرکت قصد دارد این هواگردها را پیش از آنکه در حدود سال ۲۰۳۵ خودکار شوند، توسط خلبانها به پرواز درآورد. این شرکت چندی پیش موفق شده بود به انجمن تولیدکنندگان هوانوردی عمومی بپیوندد.
نیاز به وضع قوانین
طی سالهای آینده، صنعت و نهادهای نظارتی باید به پاسخ پرسشهایی مانند این برسند که چه نوع مجوز خلبانی نیاز است و چگونه میتوان احتمال تصادفات را حذف کرد یا به حداقل رساند. در این زمینه نیاز به قوانین و زیرساختهای تازه به شدت احساس میشوند تا آنجا که دو غول هواپیماسازی، ایرباس و بویینگ در بیانیهای مشترک خواستار بهروزرسانی مدیریت حملونقل هوایی شدهاند.
به گفتهی شین هرچند ممکن است برخی از اتومبیلهای پرنده از اوایل سال ۲۰۲۳ شروع به کار کنند، اما هیوندای ۲۰۲۸ را هدف قرار میدهد. زیرا در آن زمان زیرساختهای بیشتری فراهم شده و آگاهی عمومی در این زمینه نیز بالاتر رفته است. او خاطرنشان کرد: «هیوندای برای جلب مشتریهای اولیه در تلاش است تا هزینه و سطح صدای وسایل نقلیه را کاهش دهد و در عین حال ایمنی را به عنوان کانون اصلی این هواگردها حفظ خواهد کرد.»
علاوه بر جابهجایی افراد، هیوندای در حال کار بر روی نوع دیگری از هواگردها برای حملونقل کالا است که ظرفیت آن تا ۳۰۰ کیلوگرم خواهد بود. این شرکت تصمیم نگرفته است که این وسیلهی حمل کالای خود را کجا بسازد یا معرفی کند.
فعالیتها در حوزهی هواگردهای شهری
ایرباس، بویینگ و استارتآپهایی مانند لیلیوم دیگر رقبای این حوزه هستند. «واهانا» (Vahana) تاکسی هوایی خودهدایتشوندهی A3 که زیرمجموعهی فناوری ایرباس و مستقر در سیلیکون ولی است، نخستین پرواز آزمایشی خود را در سال ۲۰۱۸ به پایان رساند و نمونهی اولیهی بویینگ نیز نخستین پرواز خود را در ژانویهی سال گذشته (دی ۱۳۹۷ خورشیدی) انجام داد.
«ایکسپنگ» (XPeng) شرکت چینی تولیدکنندهی خودروهای برقی نیز ماه گذشته نمونهی اولیهی خود را رونمایی کرد که میتواند دو نفر را حمل کند و تا ۲۵ متر ارتفاع بگیرد. ترکیه هم در هفتههای گذشته نخستین هواگرد شهری بدون سرنشین خود را با موفقیت آزمایش کرد.
با وجود داشتن رقبای گوناگون، شین عنوان کرد که هیوندای از یک شبکهی فروش جهانی بهرهمند است که میتواند خدمات گوناگونی ارائه دهد و به ایجاد زیرساختهای اکوسیستم حملونقل هوایی کمک کنند. مشاغل این گروه شامل خودروسازی، قطعات خودرو، ساختوساز و لجستیک (خدمات توزیع) میشود. شین گفت: «وجود این منابع به در اختیار گرفتن بازار کمک میکند. ما با دیگر توسعهدهندگان که فقط از یک جنبه به بازار نگاه میکنند، متفاوت هستیم.»
خودروسازان به دلیل تخصص تولید انبوه، نسبت به هواپیماسازان برتری دیگری هم دارند. به طور معمول ایرباس و بویینگ هر کدام کمتر از ۱۰۰۰ هواپیما در سال تحویل میدهند، درحالی که خودروسازان میتوانند میلیونها خودرو بسازند. به گفتهی شین تولید سالانهی هواگردهای شهری صدها هزار دستگاه خواهد بود.
او تأکید کرد: «ما نمیخواهیم اولین در بازار باشیم بلکه میخواهیم اولین با محصول مناسب باشیم.»
عکس کاور: هواگرد شهری الکتریکی S-A1 هیوندای
Credit: Hyundai
منبع: Bloomberg