ناسا تصویری واضح از یک کهکشان بسیار پر انرژی ثبت کرد
تلسکوپ افسانهای هابل تصویری شگفتانگیز از کهکشان مارپیچی بسیار پرانرژی NGC 5728 در فاصلهی ۱۳۰ میلیون سال نوری از زمین ثبت کرد.
«انجیسی ۵۷۲۸» (NGC 5728) یک کهکشان مارپیچی شبیه کهکشان راه شیری است اما همانطور که در جدیدترین تصویر هابل بخشی از آن مشاهده شده است، هستهای بسیار پرانرژی دارد.
دوربین میدان باز ۳ (WFC3) هابل که توسط فضانوردان در آخرین مأموریت تعمیرونگهداری هابل نصب شد، این نور شدید را در طیف مرئی و فروسرخ ثبت کرده است.
با این وجود ناسا تأکید میکند که هستهی پرانرژی NGC 5728 که مملو از ستارگان است، در حقیقت دارای تابش بسیار بیشتری در طول موجهایی است که حتی هابل هم قادر به دیدن آنها نیست.
در این تصویر NCG 5728 یک کهکشان مارپیچی میلهای زیبا و درخشان بهنظر میرسد. اما چیزی که در این تصویر دیده نمیشود این است که NCG 5728 یک کهکشان بسیار پرانرژی است که بهعنوان «کهکشان سیفرت» (Seyfert Galaxy) شناخته میشود.
کهکشانهای سیفرت که انرژی خود را از هستههای فعال خود میگیرند، زیرمجموعهی طبقهای بسیار پرانرژی از کهکشانها هستند که با عنوان هستههای فعال کهکشانی (AGN) شناخته میشوند. انرژی آزاد شده از آنها برابر با انرژی مجموع بقیهی نقاط کهکشان است و یکی از پرقدرتترین منابع انرژی در کیهان هستند.
انواع مختلفی از AGN وجود دارد اما کهکشانهای سیفرت بهخوبی از دیگر هستههای فعال کهکشان متمایز میشوند زیرا خود کهکشان به وضوح قابل مشاهده است. تابش دیگر AGNها مانند اختروشها (Quasars) به اندازهای شدید است که مشاهدهی کهکشان میزبان آنها تقریبا غیر ممکن است.
برای رصد دقیقتر کیهان باید منتظر نسل بعدی تلسکوپهای فضایی باشیم. هماکنون پرتاب «تلسکوپ فضایی جیمز وب» (James Webb Space Telescope) برای ۱۸ دسامبر (۲۷ آذر) برنامهریزی شده است. این ابزار قدرتمند علمی، با آینههای بزرگتر و وضوح بسیار بیشتری نسبت به هابل به برخی از قدیمیترین کهکشانهای جهان ما نگاه خواهد کرد و مشاهدهی سیارههایی را که در منظومههای ستارهای دوردست شکل گرفتهاند، ممکن میسازد.
عکس کاور: کهکشان مارپیچی میلهای NCG 5728
Credit: Credit: ESA / Hubble / A. Riess Et Al. / J. Greene