تلسکوپ فضایی هابل به خواب زمستانی رفت!

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱ دقیقه
نمایی از تلسکوپ فضایی هابل بر فراز زمین

تلسکوپ فضایی تاریخی هابل به دلیل خطای نرم‌افزاری به «حالت ایمن» (Safe Mode) وارد شد و زمان آغاز به کار دوباره‌ی آن هنوز مشخص نیست.

صبح روز یکشنبه ۷ مارس در ساعت ۰۴:۰۰ منطقه‌ی زمانی شرقی (۱۷ اسفند ساعت ۱۲:۳۰) تلسکوپ فضایی هابل با توجه به مشکل نرم‌افزاری به حالت ایمن وارد شد اما این مشکل نگران‌کننده نبوده و خطر خاموش شدن همیشگی این تلسکوپ وجود ندارد. پیش از این مأموریت‌های دیگری مانند مریخ‌نورد کنجکاوی و حتی مریخ‌نورد پشتکار که به‌تازگی برای نخستین بار روی مریخ راه رفت، به دلیل برخی مشکلات در حالت ایمن قرار گرفته بودند.

تیم کنترل تلسکوپ فضایی هابل اعلام کرد: «همه‌ی سیستم‌های علمی عادی به‌نظر می‌رسند و هابل ایمن و پایدار است. تیم مأموریت مشغول کار بر روی برنامه‌هایی است تا تلسکوپ را به جریان عادی عملیات علمی بازگرداند.»

بار قبل تلسکوپ هابل در سال ۲۰۱۸ (۱۳۹۷ خورشیدی) با این چالش روبه‌رو بود و طبق مقاله‌ای که ناسا در آن زمان منتشر کرد، «حالت ایمن» در حقیقت یک ویژگی محافظت‌کننده است که به‌طور موقت رصدهای علمی را متوقف می‌کند و صفحات خورشیدی هابل را کاملا به سمت خورشید می‌گرداند تا از انرژی کافی برخوردار باشد.

در سال ۲۰۱۸ هابل پس از خرابی یکی از حسگرهای ژیروسکوپ که به جهت‌گیری آن کمک می‌کند، به حالت ایمن رفت. حدود سه هفته بعد، تیم کنترل مأموریت توانست از راه دور یک ژیروسکوپ پشتیبان را که به درستی کار نمی‌کند تعمیر کند و هابل به فعالیت‌های عادی خود بازگشت. هنوز مشخص نیست که چه خطای نرم‌افزاری باعث خواب زمستانی فعلی هابل شده است و همچنین معلوم نیست که هابل کی به فعالیت عادی بازمی‌گردد.

به گفته‌ی ناسا از زمان پرتاب این تلسکوپ فضایی در سال ۱۹۹۰ میلادی (اردیبهشت ۱۳۶۹ خورشیدی)، هابل با نگاهی به اجرام میان‌ستاره‌ای، سیاره‌ها، سیاهچاله‌های بزرگ و پدیده‌های فضایی مانند ادغام کهکشان‌ها به جهان خیره شده است و با وجود آنکه ۳۰ سال، یعنی بیش از ۲ برابر عمر برنامه‌ریزی شده از آغاز کار آن می‌گذرد، هنوز هم قوی است.

تلسکوپ هابل بیش از ۱٫۴ میلیون رصد انجام داده و به انتشار بیش از ۱۸۰۰۰ مقاله‌ی علمی داوری شده کمک کرده است. به گفته‌ی ناسا «هابل در بیش از ۳۰ سال فعالیت خود رصدهایی انجام داده که تصورات بشر را به نمایش گذاشته و دانش ما را نسبت به جهان هستی عمیق‌تر کرده است. روندی که در سال‌های آینده هم ادامه خواهد داشت.»

عکس کاور: نمایی از تلسکوپ فضایی هابل بر فراز زمین

Credit: NASA

منبع: Live Science



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. حمیدرضا

    این تلسکوپ مرگ نداره لامصب

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X